×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой иска да превземе административния съд в Бургас


Кой иска да превземе административния съд в Бургас
Новият шеф на ВАС Георги Чолаков и временният началник в Бургас Панайот Генков (вдясно)
12 Декември 2017, Вторник, 17:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Временният шеф Панайот Генков предприе невиждана маневра във ВСС вероятно за да не бъде бламиран


Втори Висш съдебен съвет (ВСС) след две изслушвания в рамките на една година не избра титулярен ръководител на Административен съд-Бургас.
Временният шеф на съда Панайот Генков пък разигра уникална маневра. След месеци тежка процедура по кандидатстване, включително след специални проверки по негов адрес, съдията обяви в последния момент, че се оттегля, понеже не получил доверието на колегите си в Бургас.

Той се позова на решение на Общото събрание на бургаския административен съд, което отхвърлило предложението му за тайно гласуване на трите кандидатури – неговата, на Веселин Енчев и на Христо Христов.
Такова гласуване няма юридическа стойност, но би дало представа какви са настроенията в съда.

Общото събрание се е състояло на 17 ноември – т.е. преди близо месец. Въпросът е защо Панайот Генков е изчаквал до последния момент, за да се откаже, ако наистина на това събрание той е видял, че няма подкрепа от колегите си.

Да се явиш на изслушването във ВСС близо месец по-късно и на него да обявиш демонстративно, че се оттегляш, изглежда доста съмнително.
Генков дори намеси името на бившата шефка на Адм.съд-Бургас Таня Евтимова
, която се отказа от втори мандат.

Той обясни леко объркано пред Съдийската колегия на ВСС: „Що се касае до това, че г-жа Евтимова не пожела да се кандидатира за втори мандат и дори пожела да бъде преместена в друг равен по степен съд, аз не зная какви са нейните мотиви - не съм й задавал този въпрос, няма и да го задам, защото той е вероятно строго личен. Но най-вероятно, всъщност не най-вероятно, ами искам само нещо да ви кажа с едно изречение. По причините вероятно, по които съдия Евтимова не пожела да бъде втори мандат, по тези причини и аз не искам да бъда насаден председател, а исках да получа доверието на колектива. Да разбера, че те ме приемат и тогава да бъда ръководител в този съд.“

След това Панайот Генков разказа как не успял да убеди съдиите в Бургас, че „тайният вот е един истински вот“, както било и навремето – когато той бил член на ВСС.

Малко след това думата взе Боряна Димитрова (настоящ член на ВСС), която доскоро бе ръководител на Окръжен съд-Бургас. Именно там се премести съдия Таня Евтимова.
Димитрова обясни, че се чувства длъжна да каже, че не е почтено да се гадае по какви причини Евтимова се е отказала от втори шефски мандат в административния съд.


Във връзка със странната маневра на Панайот Генков днес, запознат с дейността на ВСС коментира пред „Флагман“, че не помни случай някой да се е отказал от кандидатурата си в рамките на стартирала процедура. Още по-малко пък това да се е правило демонстративно - на самото изслушване.
Предполага се, че Генков е знаел, че няма да може да събере необходимите 8 от 14 гласа в Съдийската колегия. Затова той е решил да предотврати бламиране от ВСС.
Порочна практика в предишния, а както изглежда и в сегашния ВСС е предварително да се сондират и договарят задкулисно гласове за кандидати.


Вероятно се е разбрало, че и другите двама кандидати – Енчев и Христов, нямат нужната подкрепа. С маневрата си Панайот Генков хем предотврати евентуалното си бламиране като действащ председател на Адм.съд-Бургас, хем остана на поста за неизвестно дълго време.

Припомняме, че предната провалена процедура приключи през февруари – т.е. преди близо година. Както е тръгнало, Генков може да остане временен шеф на съда в Бургас още дълго, а защо не и до пенсия, както се коментира под сурдинка.

Освен това той днес не отхвърли възможността да се кандидатира за титуляр отново. След въпрос на Севдалин Мавров от ВСС дали би го направил, Панайот Генков се засмя свойски: „Г-н Мавров, нова година – нов късмет! Коледни празници предстоят, както се казва – на Коледа стават чудеса. Знае ли човек какво ще му мине през главата. Благодаря ви още веднъж, приятна работа!“

Административният съд в Бургас впрочем от днес спокойно можеше да има нов ръководител, защото за разлика от предишния път, сега достоен кандидат имаше. Веселин Енчев бе подкрепен без резерви от Лозан Панов и от трима членове на ВСС, избрани от съдийската квота, чийто авторитет е трудно оспорим.
Младият Енчев показа модерна визия. Отговаряше спокойно след двучасов „кръстосан разпит“. Аргументите, че преди години бавел делата си и че не е консенсусна фигура, звучаха изкуствено. По-скоро магистратът се оказа неудобен за статуквото.

Запознат със съда в Бургас коментира, че институцията е станала важна за задкулисни фактори, тъй като там се решават дела от значим материален интерес. Все пак районът е най-силният откъм туризъм, обхваща апетитни терени. В него се  оспорват например казуси с разрешителни за строителство по Южното Черноморие. В областта има и големи земеделски масиви, които също могат да са предмет на съдебни дела.

Коментира се и версия, че новият шеф на Върховния административен съд Георги Чолаков вероятно ще иска да наложи в Бургас свой човек. Въпросът е дали това ще е Панайот Генков, който е от същото лоби, или ще е друг магистрат, свързан със Сливен, откъдето произхожда Чолаков.

В категории: Темида , Бургас


5
Коментара по темата
5.
5
13.12.2017 20:40:19
2
3
Синков се утвърди като изключително консенсусна, балансирана, професионална и коректна личност! Няма човек в колегията, който да не му е приятел. Коректен професионалист!
4.
4
12.12.2017 23:14:58
2
4
Какво ще кажете за Пламен Синков като мнение.
3.
Клечо Кух
12.12.2017 21:25:10
9
5
Много интересно:
Единственият бургаски кадър в съдийската квота на ВСС не е гласувал за АлкохолЕнчев
Може би най-добре от всички знае за какво става дума.
2.
Чолаков
12.12.2017 21:23:47
0
6
Нещо ми говори тази фамилия –еднорък инвалид–лява ръка десен джоб
1.
"честен" журналист
12.12.2017 21:18:26
7
7
"Младият Енчев" е алкохолизиран като баща си и азследван от ГДБОП
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори