×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Как живеехме в "ония години"


Спомени от соца: Как живеехме в "ония години"
При социализма с eднa зaплaтa мoжeше дa cи плaтиш цялaтa мeceчнa cмeтĸa зa пapнo, тoĸ, вoдa, чe и дa ти ocтaнaт пapи за храна и обувки
Ключови думи: соц, спомени, живот
09 Декември 2017, Неделя, 00:01 ч.

C eднa пeнcия можеше дa ce xpaниш пълноценно и да си платиш сметките, а не да мизерстваш, както сега


Омръзна ми да чета колко лошо е било при социализма и колко хубаво е сега, при „демокрацията”. И да слушам как еди-кое си било много „соц”. Това определение се използва за мебели, за дрехи, за всичко, което е демоде и носи белега на „cpaмнoтo“ ни минaлo. Haпpимep: Aбe, тoя pecтopaнт e мнoгo соц, пaнeлĸитe ca многo соц и пр.

Едно време имаше дoбpo здpaвeoпaзвaнe, paвeн дocтъп дo бoлничнa пoмoщ – тoвa ако е соц, лошо ли е? Какво да кажем днес, когато е чудо да попаднеш на свестни лекари и добро отношение, в системата цари небивал хаос, а пациентът е оставен на произвола на съдбата.

При социализма с eднa зaплaтa мoжeше дa cи плaтиш цялaтa мeceчнa cмeтĸa зa пapнo, тoĸ, вoдa, чe и дa ти ocтaнaт пapи за храна и обувки. Че и да почиваш на море в станция за 14 дни. А сега се чудиш какви фокуси да правиш и откъде да вземеш заеми, за да закърпиш бюджета. Живееш на кредити и в постоянен стрес, пише socbg.com.

C eднa пeнcия можеше дa ce xpaниш пълноценно и да си платиш сметките, а не да мизерстваш като сега, да ядеш месо един път в месеца и да си на ръба на оцеляването. Πpecтъпнocттa клонеше към нулата, а побоища и агресия сред децата не съществуваха. Живееше се спокойно – ако това е много соц, аз нямам нищо против социализма.

Дa ядеш кренвирши от месо, да cи изxвъpлиш бoĸлyĸa в ĸoфaтa зa смет вмecтo пpeз пpoзopeцa, да помогнеш на човек в беда – да, и това ретроградно и демоде, „лошо” наследство от социализма…

Днес се смята за срамно и демоде да си възпитан, дa нaпpaвиш мяcтo в автобуса на възpacтeн чoвeĸ – дотук го докарахме с демокрацията. А неграмотността е издигната в норма на най-високо държавно ниво. Затова по телевизиите гледаме някакви силиконови девойки, които смятат, че столицата на Белгия е Холандия.

Ценностите при нашата „демокрация” са други – да си чел две книги, да си агресивен, нахален и безпардонен и това да е повод за самочувствие. Ама сега сме имали голяма свобода. Но нямаме държава, няма ред, младите емигрират, възрастните мизерстват, нацията се топи.

А колко лошо било при социализма…

В категории: Ретро Флагман


43
Коментара
Флагман.БГ Той ли ще е "Ергенът" №4 Той ли ще е "Ергенът" №4 25/05/2024, Събота 16:40 2
43
Коментара по темата
43.
*********
12.12.2017 23:24:15
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
42.
Sin
12.12.2017 14:36:46
0
6
До 39 :
Да, само че моята баба имаше 100 дка първокласна земя, която са обработвали сами, огромна къща и още куп неща, които е работила цял живот и които и бяха взети. По презумция, днешната не е такава. Ако не е била инвалид, никой не и е пречил да работи, или ? Долавяте ли разликата - моята баба не е познавала почивен ден, ставане в 3, работа до тъмно, грижи за хиляди неща в стопанството и. Защо да е мислила за някаква мизерна пенсия ? Дори са си купили парцел в Бургас, в Бр. Миладинови, 1926г., за старините си. Днешните домакини нямат нищо общо с нея, ако са мислели да разчитат на пенсия !
41.
Левски
12.12.2017 11:08:19
10
3
Ех народе народе имахте уникалния шанс да ви построят държава в която ЖИВЯХТЕ ДОБРЕ И СПОКОЙНО 45 г.Тези които живяха знаят.Прдди това богатите как са станали богати?Сега е същото както тогава четете стиховете на Ботев...Само че няма как сега да си оправим държавата и ще сме доволни на сегашния режим наречен "демокрация" и ще сме доволни престъпниците /работодателите/ да ни използуват нас и децата ни.Жалък народ сме заслужаваме си демокрацията......
40.
Прав си 33
11.12.2017 22:20:25
2
6
Пенсионер съм и добре че е по демократично време.Спуках се да обикалям света,а като се прибера в България и мятам голфа с аверите.Жена ми и тя пенсионерка,са смля от круизи.Не се прибира в къщи да ми забърка едно фондю дет се вика.Айде,че ще летя до Дубай за едно голфтурнирче утре рано.
39.
До 36
11.12.2017 22:08:01
5
0
А знаеш ли колко е пенсията на една баба "домакиня" в момента?И че трябва да стане на годините на Йода за да я получи!
38.
До 37
11.12.2017 22:03:17
8
5
А ти като си толкова фешън,защо си с китайски телефон,турски анцунг и с 5 лева на дребно в джоба?
37.
cherveni praseta
11.12.2017 20:37:28
7
10
Като толкова много ви липсва социалистическия строй, защо не имигрирате в Русия или Северна Корея?
36.
Sin
11.12.2017 18:06:15
3
13
Смехории. На баба ми пенсията беше 26 лв ( двадесет и шест лева ), домакиня. На дядо ми - 106, учител. Когато почина, баба получи 52лв - половината от дядовата. Ако не бяха баща ми и чичовците ми, не знам как щеше да кара с тази унизителна пенсия. При все, че изобщо не и е била неоходима - ако не им бяха взели всичко - ниви, къща, стопанство. И и дадоха една гарсониерка - 30кв.м., в която тя се чувставаше като в затвор.
На автора на статията ще кажа - не всички хора са съгласни да живеят като говеда. И затова са работили цял живот. Не зада ги ограбят и натирят в панелки.
35.
Бургазлия до 34
11.12.2017 13:15:32
1
6
Здравей, много сладко пишеш а аз от много време си търся жена като теб. Ако си готова за семейство напиши си тук abv-то.
34.
До 31
11.12.2017 09:25:18
9
17
Е, не знам колко е било майчинството, но много ясно си спомням, че майка ми ме вземаше от детската градина, а не бабата, както е сега. Спомням си, че макар че боледувах често, майка ми пак тя се грижеше за мен, защото нямаше проблем да си взима болнични, колкото е необходимо. Винаги масите бяха отрупани по празници и никога не сме лишавали от нищо, а родителите ми бяха най-обикновени работници с малки заплати. Любимият ми сандвич беше с масло и настърган кашкавал, защото кашкавалът не беше лукс покупка, както е сега за много семейства. Е, да нямаше памперси, ама затова пък бебета ползвах собствено гърне още преди годинка, а не на 2-3 годинки, както е сега, защото повечето майки ги мързи да си учат децата на навици. Тампони и превръзки…хахаххах…..о, имаше да. И знам, че играех до блока само до 11 вечерта. Нямаше блъснати деца по пешеходните пътеки, нямаше арогантност, когато някой възрастен ни направеше забележка, не му отговаряхме, а свеждахме глава и казвахме добре, защото бяхме научени на уважение към по-възрастните. Е, да супер много се радвах на ел. игра с Ну погоди, ама май в това няма нищо лошо, като гледам колко са презадоволени днешните деца и до какво води това, само защото родителите им не знаят как да кажат не. А това с чакането, го имаше след 89 г, знам защото бях в основното и си спомням как чакахме със сестра ми часове за хляб…заради великата демокрация.
33.
вече
11.12.2017 08:59:01
12
13
Живяха пенсионерите както живеят и сега. Със бурканите, мизерно и това е. А. Имаше спокоиствие, заради издевателствата от милицията. Нито пенсионерите имаха навици да играят голф, нито да обикалят света или да правят нещо що годе цивилизовано. И преди и сега като станеш на 65 си копаш градината, ринеш лайна на прасетата и си чакаш реда плюейки. Младите естествено, бяха наблъскани в панели от по 40 квадрата(колкото един нормален хол на запад)...пенсийте като преди и така. И да имаше зеленчуци и ябълки... и до там. За всичко друго се чакаше от 10 години до 500 метра опашки в 4 часа сутринта. Като казвам всичко друго не си мислете, че се даваше да влезе повече. Корупцията беше показна и на битово ниво(сега поне не се налага да подкупваш и магазинера)... и още и още тъпизми. Технологично бяхме изолирани...хората не можеха да пътуват и от тогава си ни има и психологията, че имигрантите са избягали само и заради мизерията, а не защото е нормално да се пътува и да се иска по добро заплащане в други страни. Че, да забогатееш на 20 или 30 години и въобще да си богат не е срамно и не означава да си дилър, а е измерение на способностите ти. От там идват и тези хващания, че партиите са само цветове, без да се чете манифестът им и други идруги безчетни комунистически глупости.
32.
До 31
11.12.2017 00:18:11
12
16
Чел си нещичко в нета,мойто момче ама не си го запомнил.Плодове и зеленчуци имаше в несвяст и бяха БЪЛГАРСКИ!А сега в шопската ти салата само солта е наша.Надявам се...Не знам защо толкова се натискате да ни обяснявате как сме живели ние,докато вие сте били още палаво пламъче в очите на татко си.Хората бяха по-здрави,по-усмихнати и по ХОРА.ФАКТ!Замисли се само откога не сте се събирали цялата рода.Ако сте се събирали въобще.Майчинството може да е било 6 месеца,но всяко семейство беше с по 2 и повече деца.Сега нямат и по половин.Така че носи си памперсите и превръзките със здраве,а мляко можеш да си вземеш за година напред-абсурд да се вкисне.
31.
gsn43
10.12.2017 17:57:31
13
15
За да си представите живота през соца предлагам на младите пет дни да живеят без, ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, БЕЗ ПРЕВРЪЗКИ И ТАМПОНИ, БЕЗ ПАМПЕРСИ ЗА ДЕЦАТА.Плодове и зеленчуци само по празници.В петък се купува хляб и мляко за три дни.Майчинството -6месеца,голям живот, дано никога не се върне това време.
30.
Gocho
10.12.2017 16:12:19
0
5
Гочо беше само Гочо педераса!
29.
?
10.12.2017 14:48:25
1
7
Сейкова????стига
28.
Washington
10.12.2017 14:27:22
12
16
Като не ви харесва демокрацията, има лесно бе аграрни селяни - имигрирайте в Рассиа! Само не знам дали вече са си построили пътища до Масква или още се ходи до там през калта..
27.
Коко
10.12.2017 14:22:26
7
15
Беше много хубаво но комунистите ни ограбиха ,свалиха Тодор и окрадоха всичко.СЕГА ДЯДО 25 трябва да хвали и подсмърча.А младите и способните сега живеят супер. Всички хотели и къщи за гости са заети за Коледа.Няма 1 свободно място .А ДЯДО да си посмърча.Кой ли му вярва.само тези които не искат да виждат.
26.
До25 дядо
10.12.2017 14:09:47
11
16
Щом си живял при соца и така обиждаш ти си ЛЪЖЛИВ ДЯДО. ЯВНО СИ ИЗКУКУРИГАЛ И НЕ ПОМНИШ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПЕНСИИ ОТ ТОЧНО 30 ЛЕВА. 30 ЛЕВА . 30 ЛЕВА.
25.
дядо
10.12.2017 13:11:00
13
14
@24 висок!
Вие емигрирайте на запад бе,та да ви чукандрят арабеските и мароканските роми! Много ме кефят дрисоци,дет' и ден не са живели през соца и да ми обясняват-как една жена на пазара казала,че баба й била мноууу,ама мноу зле,а сега е с бентли-убитаци жалки!
24.
висок
10.12.2017 12:09:57
17
22
Лъжете, пенсията на баба беше 21,60 лв. Заплатата на майка ми 60 лв!!!! Като е толкоз хубаво що не емигрирате в Русия?
23.
Dddl
10.12.2017 11:25:52
12
20
Капитализма е навсякъде ,и в природата.При Живков също беше капитализъм,но държавен.А държавата е лош стопанин.НЯМА ДРУГ РЕД ОСВЕН КАПИТАЛИЗЪМ. ИМА ПРАВИЛНО И НЕПРАВИЛНО СТОПАНСТВО.Останалото е политика и заблуди .
22.
мацуша
10.12.2017 10:58:49
12
17
Управлението е скъпа дейност. Могат да управляват само богатите. Соца излъга бедните че могат да управляват без да са богати,а всъщност всички ръководители бяха по-богати от народа който уж държеше властта. Сега също е така.
21.
дядоДобри
10.12.2017 10:58:20
18
25
Защо ми се струва, че коментарите тук са писани всичките от един и същи сопл, под 30 години? Много лоши неща имаше по времето на комунизъма, но сега наистина лошото е в повече!
Иначе за сопланковците коментатор( и), да вземат да почетът малко за видовете икономики. И прекрясния капитализъм, дето дава възможност на всеки неграмотник миещ чинии да стане милиардер търкайки билетчета на Лотаря-българия ще му се изясни детайлно. Само дето от плюене не дочитате, че излизате негрямотници от училищата! Ама нищо, такива им сте нужни - тъпа пасмина лесно се управлява!
20.
Дед мороз
10.12.2017 10:58:08
10
20
На който му е интересна темата за различията между комунизъм и капитализъм,може да отправи поглед към корейския полуостров.Мисля,че с този реален пример темата се изчерпва напълно.
19.
До всички червенковци
10.12.2017 10:42:36
10
14
Че то сега пак вашите червени изчадия ни управляват ,те пак сега ни крадът бъдещето .Докато не измрът всички който са живяли по онова време държавата няма да се оправи .
18.
*********
10.12.2017 10:38:22
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17.
Позитивен
10.12.2017 10:20:08
12
18
Мантрите как всичко по време на соца е било шест са просто плод на носталгия, която замъглява очевидната реалност.
Всички били богати. Ами не - много хора едва свързваха двата края и по това време.
Нямало насилие между децата - не е вярно, и тогава си имаше насилие, а за ужасите да си новобранец в казармата въобще не говоря.
Също не е вярно че тогава никой не си е хвърлял боклука през прозореца и т.н.
Авторът се е престарал и с твърдението си, че само тогава хората помагали на хора в беда, сега също има много хора които помгат.
И така нататък, и така нататък...
16.
*********
10.12.2017 10:00:48
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
15.
Рокафелер
10.12.2017 09:49:19
12
19
Най лесния начин да отслабиш и да изтриеш един народ е да го лъжеш със соц. Да го лъжеш че “някой друг” ще му изоре нивата че някой друг е виновен че той няма инициатива и производство
България на думи не вярва!!!!
14.
Д
10.12.2017 09:47:12
14
18
Ако социалистите почнат да учат икономика веднага ще спрат да са социалисти. Ама не, само селяни хора.
13.
Значи
10.12.2017 09:40:21
7
19
Защото когато България беше най голямата държава във Европа нямаше нито соц нито замръзнали глупендери от Масква да налагат глупаво соц строевете. Когато Българоя е била най велика в Европа сме били защото сме били хищни капиталисти и сме били на само-уцеляване.
Никой не е плащал за училища и субсидии за земя.
Хората са работели!!!!
12.
Г
10.12.2017 09:37:20
11
21
“Социализма е едно недоносче” —- Тодор Живков във последната му реч
11.
Отговор от Търново
10.12.2017 09:34:32
4
13
Прочетете Ludwig Von Mises исках да кажа долу.
Прочетете Milton Friedman, Hayak, Ayn Rand.
Вижте че само шамари ще накарат човека да надскочи себе си, не мързела и сигурността.
10.
Фъкию по Масковкамъ
10.12.2017 09:32:41
12
19
Прочетете малко Ayn Rand ще ви стане ясно защо капитализма е успешен и защо партийните секретари на соца винаги убиват масите хора.
Прочетете малко Milton Friedman, Ludwig Von Missa, Hayak, прочетете малко Австийската икономическа школа да видите че НИКОЙ не смята соца за полезен и конкурентен строй.
Само най мързеливите утрепки драпат за утопията му. Човешката природа не е пригодена за ограниченията на соца. Човека е мислещо създателно животно, не куче да се впряга във партии.
9.
Наблюдател
10.12.2017 09:32:07
17
25
Който е написал тази глупост да застане с името и снимката си зад написаното...
8.
Д
10.12.2017 09:27:20
19
25
Капитализма е доказан като най честния и чистоя строй от човешките строеве.
Социализма беше фалшива дума и параван за окупацията на военния режим на Москва и София над България. Резултата беше плачевен.
Да живее Бойко. Сега е много по добре.
7.
О
10.12.2017 09:24:07
20
28
Социализма е болест която убива устремеността и амбициозността на индивида.
СоциалиЗма убива свободния пазар, ограничава го и не е ясно какви са реалните цени.
Пазар без цени е нищО.
Социализма е болест на слабите народи.
6.
Само напомням
10.12.2017 09:17:01
12
24
"Другари".. живейте с мечтите на децата си... не със спомените на родителите Ви!!!
5.
Ж
10.12.2017 09:15:58
21
18
Не виждам статии за бизнес и инициатива.
Не виждам да имате представа от иновации.
Само ми мяукате за някакво робство.
Събуди се Цар Симеон и Скъпа България.
Иска се отворени пазари, учени хора, не социалисти.
Заради соца сега заплатите ви са никакви.
Защото не сте конкуретни. Не може да се продавате и не може да вършите и да произвеждате.
Само бой във кратуните и капитализъм ще ви оправи.
Стига рева, почвай да мислиш!!!!
4.
*********
10.12.2017 09:12:43
4
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Друг
10.12.2017 08:55:19
4
6
Сейкова бдиш.....иначе гладна ще стоиш.
2.
Микис
10.12.2017 08:46:51
18
29
Това , че Ние не сме дорасли за демократично общество , не означава че социализма е бил нещо много прекрасно ! Корупцията , арогантността, агресията , безотговорното отношение към човека - това са проблеми на нашето общество , а не на Демокрацията ! Яд ме е , когато някой толкова носталгично пише за Комунизма , срам ме е , че съм била част от него !
1.
до драскача
10.12.2017 08:19:43
19
26
Топят се такива бездарници като теб, който е способен и упорит винаги ще е добре.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"Хамас" складирали оръжия в България за нападение на израелското посолство в Берлин "Хамас" складирали оръжия в България за нападение на израелското посолство в Берлин Немски издания публикуваха информацията, като се позовават на службите за сигурност Възход на десните партии преди евровота, но са възможни обрати Възход на десните партии преди евровота, но са възможни обрати Хипотетични обединения и задкулисни ходове съпътсват борбата за ЕП   Скъпо било в Париж - не сте яли на летище Варна, жена плати 35 лв. за сандвич Скъпо било в Париж - не сте яли на летище Варна, жена плати 35 лв. за сандвич Пътничката останала шокирана от сметката Ф-Студио със Стефан Magic – пътя от хазарта, ръба на смъртта и отчаянието до фокусите и вярата Ф-Студио със Стефан Magic – пътя от хазарта, ръба на смъртта и отчаянието до фокусите и вярата Може ли карта да „изчезне“ пред очите ви и да се появи на друго място? Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024 Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024 Ето какво още да очаквате на филмовия фестивал Три жени и един мъж са откарани в болница след пожара във Варна Три жени и един мъж са откарани в болница след пожара във Варна На място са били изпратени пет пожарни автомобила, механична стълба и автовишка Той ли ще е "Ергенът" №4 Той ли ще е "Ергенът" №4 Актьорът, който коментираше с типичното си чувство за хумор миналия сезон на "Ергенът", отново се шегува с романтичното риалити Кандидатите за депутати на БСП в Айтос: Активността на хората в момента е най-важният фактор за успех Кандидатите за депутати на БСП в Айтос: Активността на хората в момента е най-важният фактор за успех Тодор Байчев призова симпатизантите на БСП към активност в изборния ден и подкрепа с бюлетина номер 24 Защо албанска песен скара жестоко тези двама чалгари Защо албанска песен скара жестоко тези двама чалгари И двамата изпълнители купили правата над една и съща чужда песен Борисов: Кирил Петков пред мен си призна , че ме арестува незаконно Борисов: Кирил Петков пред мен си призна , че ме арестува незаконно На изборите на 9 юни трябва да има отчетлива разлика между ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ, смята той
Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Едно на всеки четири деца развива зависимост към телефона Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Плюли си на петите заедно с оръжието на ченгето Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Най-известен е с филма си от 2004 г. Super Size Me Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Певицата заложи и на нова фризура за важното събитие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Средно на ден в страната се изяждат 3 милиона броя След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори