×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Той печелеше по 1 милион долара на ден, а сега го чака доживотен затвор


Той печелеше по 1 милион долара на ден, а сега го чака доживотен затвор
Докато бе покровителстван от силните на деня, Исмаилов се къпеше в милиарди
17 Ноември 2017, Петък, 10:00 ч.
Източник: Лента.Ру

Историята на Телман Исмаилов, която показва, че в бившия соц може да си богат само под крилото на властта

Тази пълна с обрати история започва със създаването в началото на 90те години на Черкизовският пазар в Москва – нещо като нашия Илиенци, но в стократно по-големи размери. Отначало Черкизон е недолюбван от московчани. Но пазарът, където по-бедните могат да се облекат от глава до пети за жълти стотинки, успешно съществува до 2009 година, когато е направен на пух и прах.
Години наред пазарът е основна база за макия бизнес от цялата европейска част на Русия – от Мурманск до Дербент.

Черкизон е своеобразно явление на своето време - държава в държавата със свои неписани закони, около която изниква цяла инфраструктура, призвана да удовлетворява нуждите на посетители и работници. Властите неведнъж се опитват да прогонят търговците или поне да облагородят територията на огромния пазар, но без особени успехи.

Черкизон е държава в държавата, но органите го погват едва тогава, когато изпада в немилост пред Кремъл


През 2009 година обаче настъпва обрат. Медиите изведнъж разгръщат масова кампания срещу Черкизон. Тв репортажи започват да разказват за злоупотреби, а появата на някои опасни стоки директно се свързват с името на човек, за който дотогава никой не смее да отрони една лоша дума. Това е основният екционер на пазара – олигарха Телман Исмаилов, чието състояние по това време Форбс изчислява на 0,6 милиарда долара.

Кой и защо започва атака срещу най-големия московски пазар и неговия собственик не е известно и до днес. Но тези, които могат да съберат 2 и 2 и да подреждат пъзели, си спомнят, че самият Владимир Путин, по това време премиер на Русия, има предвид точно Черкизон, когато говори за борбата с контрабандата. “На един от пазарите има контрабандни стоки за над 2 милиарда долара и техните собственици трябва да отидат в затвора”, заявява в прав текст Путин на правителствено заседание през юни 2009 година.

Според една от версиите, Исмаилов си навлякъл гнева на силния човек в Кремъл, тъй като през същата 2009 година открил в Анталия 7-звездния хотел “Мардан палас”. /този хотел се предлагаше и от нашите туроператори/ Той бе най-скъпият хотел на цялото Средиземноморие. За изграждането му са похарчени между 1,4 – 1,6 милиарда долара. За частния му плаж са докарани от Египет тонове специален пясък, който не пари и при най-жарко слънце. Части от бляскавия интериор са покрити със златен варак, парапетите са от истински кристал, а на гостите се предлагат вина от 4 хиляди долара нагоре за бутилка. На откриването присъства цяля плеада световни знаменитости, а церемонията се води не от Зуека и Рачков, а от самата Шарън Стоун.

"Мадан палас" в годините на своето величие - тук всичко е от злато и истински кристал

Кремъл вероятно е възмутен и от това, че целият този разкош е направен с контрабандните пари на Черкизон. През 2009 година пазарът носи на своите собственици 1 милион долара на ден чиста печалба. Но особеният цинизъм се състои в това, че Исмаилов е вложил половин милиард долара /45 милиарда рубли/ на турския бряг във време, когато цяла Русия е впрегната да строи обекти за Олимпиадата в Сочи, която по официални данни струва на страната 214 милиарда рубли.

Така след медиите Черкизон е подхванат и от властите, което показва, че в Русия, както между впрочем и у нас, не можеш да правиш милионен бизнес, ако държавата тръгне срещу теб. На 7 юни 2009 г. разследваща комисия на прокуратурата докладва, че на Черкизовския пазар са открити опасни стоки. Отбелязано е, че група неидентифицирани лица са донесли и складирали повече от шест хиляди контейнери с дрехи, обувки и други стоки без документи. В 58 от контейнерите са открити детски дрехи и обувки, които не съответстват на санитарно-епидемиологичните нормативи и трябва да бъдат унищожени. Следствието образува дело за углавно престъпление и в края на юни Черкизон е закрит. Проверяващите оповестяват, че се натъкнали на лоша хигиена, контрабанда и публични домове. И това е заключителния акорд.

Скоро, след като с Черкизон e свършено, на 6 август 2009 година,    следователи, оперативни работници и маскирани бойци от страховития Спецназ нахълтват в знаменития ресторант “Прага” на Арбат в Москва. Както и Черкизон, скъпарския ресторант по това време принадлежи на Телман Исмаилов. Те извършват обиск и изземат много документи.

Отначало олигархът храни надежди, че атаката срещу него идва от конкуренти и може да си уреди нещата с известно даване на пари, където трябва. Приближените му обаче усещат, че такава атака може да дойдесамо от най-високо място, разбирай Путин, и бизнесът на Исмаилов ще бъде унищожен, а самият той – вкаран в затвора.

Ситуцацията много напомня атаката срещу Корпоративна банка у нас. Първо медиите подхващат недосегаемия дотогава Цветан Василев, после го погва прокуратурата и той се спасява с бягство. По подобен начин милиардерът Исмаилов успява да избяга в чужбина, в случая Турция, малко преди да бъде закопчан. Там богаташът папозва хостъпки за получаване на турско гражданство. Така успява да се спаси от решетките, но не и от окончателния си икономически крах.

Неприятностите на Исмаилов продължават с нова сила през лятото на 2014 година. Тогава Окръжният съд на Никозия замразява негови активи за 135 милиона долара по искане на дружество, свързано с друг руски олигарх - Сергей Янчуков. Ищецът заявява в съда, че през 2010-2011 е сключил два договора за заем и предоставил на Исмаилов общо 100 милиона долара за срок от 1 година. По-късно и двата договора били удължени. През май 2013 година Исмаилов се ангажирал да изплати задълженията си заедно с лихвите, но не го направил.

Но и това не е всичко. През октомври 2015 г Исмаилов е атакуван за непогасени кредити и от Московската банка, която иска от Арбитражния съд да го обяви в несъстоятелност. От септември 2012 г до февруари 2014 г банката предоставила на компании, контролирани от Исмаилов, три кредита за общо 230 милиона долара, които той не е обслужвал. Така към 1 октомври 2015 г главницата с лихвите набъбнала до 286,4 милиона долара.
Банката настоява, че щом Исмаилов “в течение на дълъг период не изпълнява финансовите си задължения”, той е неплатежоспособен.

На 6 октомври 2015 г. Арбитражния съд на Москва се произнася по друг иск на същата банка и постановява да се изземат активи за 213 милиона долара от структурите, контролирани от Исмаилов.
На 2 ноември 2015 година Исмаилов се лишава и от своето 7-звездно бижу – елитния Мардан палас. Той е придобит от турската Halkbank. Покупката струва на финансовата институция смешните 123 милиона долара, като се има предвид, че към този момент той е оценяван на 246 милиона.
Други претенденти за хотела няма, а 76 милиона долара от получените пари веднага отиват за погасяване на дългове – структурите на Телман Исмаилов дължат около 200 милиона долара на местни банки и строители на хотела, като най-крупен кредитор се явява именно Halkbank.

Крадци нападнаха и разграбват хотела след продажбата му и от този лукс днес няма и помен

След продажбата разкошният хотел, подобно на собственика си, е постигнат от незавидна съдба – от него бяха отмъкнати част от позлатените части в огромното фоайе и кристалните перила. Според турски медии, причината за безнаказаните грабежи се корени в това, че заради дългове е спряно електричеството в хотела, а с това излязла извън строя и алармената инсталация. Хотелът лукс категория спира да посреща гости миналия август, персоналът напуска и тук започват да върлуват крадци.
На 9 март 2017 г започва разпродажбата на цялото имущество на Исмаилов. Към този момент разореният бизнесмен притежава два парцела в подмосковието за 500 милиона рубли, апартамент 349 кв.м. в Москва, вила на Лазурния бряг за 25 милиона евро, заложена в Дойче банк. А кредиторите търсят от него общо 157 милиарда рубли.

На 21 ноември 2016 г е обявено, че родният брат на Телман Исмайлов – Рафик е заподозрян за разстрела на двама московски бизнесмени. Няколко месеца по-рано, на 30-я километър на Новорижското шосе, в джип Toyota Land Cruiser 200, са намерени застреляни двама предприемачи – собственика на няколко търговски комплекса Владимир Савкин и създателя на «Люблино-Моторс» Юрий Брилев. По данни на СМИ, Савкин е гръмнат заради финансови спорове с Исмаилов-брат, а Брилев е случайна жертва.

Разследването стига до извода, че екзекуцията е поръчана от Телман Исмаилов. На 11ноември московски съд арестува задочно бившия олигарх по обвинения в организиране на двойното убийство и незаконна търговия с оръжие. Исмаилов е обявен за международно издирване и го заплашва доживотен затвор.
Криминалната история с участието на някогашния милиардер набира скорост. Следователите разполагат с показания, че той е съпричастен към шест поръчкови убийства. Оперативни работници обаче смятат, че на сметката на Исмаилов лежат минимум 25 мокри поръчки.
Така човекът, който някога се къпеше в пари, загуби всичко, включително и свободата си, когато по някаква причина стана неудобен за Кремъл.

Текст и снимки: Лента.Ру
Превод и редакция: Флагман.Бг

В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС "Всеки депутат има право да постъпва, както намери за добре", заяви председателят на ГЕРБ Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата На Председателски съвет не се постигнало съгласие за почитане на жертвите Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Зад бившата кандидатка за столичен кмет стоят същите хора, които бяха и зад Елена Йончева – Пеевски и Борисов, каза Калоян Методиев Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Дават ги на калпак и никой не знае дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, нямат други доходи, призна Иванка Шалапатова Водолеят ще надушва парите, а любовта ще вдъхновява Рибите Водолеят ще надушва парите, а любовта ще вдъхновява Рибите Хороскоп за деня – 24 април 2024, сряда Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово И Общинският съвет в Бургас иска от вътрешния министър полицейски участък в кв. Сарафово Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори