×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо социализмът още е на мода


Защо социализмът още е на мода
Вижте кои са марките, които оцеляха след прехода и защо
03 Ноември 2017, Събота, 00:03 ч.
Източник: capital.bg

Периодът на криза, който преживяваме преди няколко години, засилва симпатиите по времето на Тодор Живков


Има различни фактори, които правят соца модерен в очите на хората. Най-очевидната е носталгията по доброто старо време, което е чисто културен феномен. Хората имат навика да помнят повече доброто, отколкото лошото на епохата, в която са живели. Социализмът е част от живота на повечето българи, а никой не иска животът му да бъде смятан за провал. Още повече че голяма част от българите не харесват капитализма, тъй като материалното им благосъстояние не се е променило към по-добро. Периодът на криза, който преживяхме наскоро, засилва тези симпатии по времето на Тодор Живков.

"Носталгията е идеализиране на миналото. Човек е най-склонен да се обърне така назад, когато настоящето му се струва потискащо, неприятно. В нашия случай имаме всички предпоставки за носталгия. Моето поколение например изживя детството си в онези години и затова пази само романтичните спомени за соца. Червените пионерски връзки, патриотичните наизустени песни, знаменцата, които развявахме на манифестациите, ликовете на Димитров, Ленин, че дори и ястребинчетата – всичко това се омесва в съзнанието ни заедно с аромата на лютеница от казана пред блока и празните улици, по които играехме на ръбче. За моите връстници това е времето на детството и няма как едно връщане в стил "Таралежите се раждат без бодли" да не ти създаде приятно усещане", коментира Радослав Бимбалов. Той е съсобственик на рекламна агенция The Smarts, която също използва соца като лайтмотив на някои свои реклами.

Втората причина може да наречем пазарна умора.

Спомнете си колко пъти сте избирали в последно време различни бисквити за закуска. Или нова марка бира. Малко са, нали? Любопитството от изпробването на нещо ново движеше покупателните навици на хората в първите години на прехода, когато изкушенията буквално им се набиваха в очите. След като тази вълна на всеобщо любопитство отмина, пазарното махало се върна няколко деления назад – част от хората продължиха да потребяват нови марки, а друга немалка част заложиха на изпитаното. Да ги наречем традиционалисти.

Третата причина е влиянието на рекламите.

Посланията от тв екрана действително променят потребителските нагласи, въпреки че малцина от потребителите си дават сметка за това. Напълно неизвестни марки стоки са успели да се наложат на пазара, използвайки агресивна реклама, в която лайтмотив е носталгията по соца. Част от продуктите на "Белла България" залагат на точно този модел. Споменатите вече "Леки" (продукт на "Белла България") за кратко време достигнаха пазарен дял от близо 50% при кренвиршите за сметка на утвърдени марки като "Тандем", "Браво" и "Кен", които съществуват на пазара от доста по-рано. След този успех "Белла" опита да направи същото и в други сегменти – така се появиха салам "Перелик" (сигурно си спомняте Бай Вълчо от рекламата – "хубави хора, от Павликени"), кренвирши "Народен" (с рекламите от ТКЗС) и др.

Има и още един много важен фактор – цената. Колкото "по-соц" звучи един продукт, толкова повече се асоциира с евтиното, изгодното. Това не е носталгия, а чиста игра с платежоспособността на потребителя.  Затова не е изненадващо, че соц марките процъфтяваха именно покрай кризата, която кара хората да пестят от всичко.

Златното наследство на социализма

Търговските марки са знак за идентичност. Те са създадени, за да отличават една компания и нейните продукти от тези на конкурентите й в съзнанието на хората. Парадоксалното на българските брендове е, че те са създадени и наложени по времето на социализма, когато нямаше истинска конкуренция. Предприятията бяха само държавна собственост, търговските марки – също. Най-често те се държаха от ДСО (държавни стопански обединения) и от тях се ползваха не отделни заводи, а цели отрасли.

При разпадането на плановата икономика заводите получават права да използват всичко, което е принадлежало на бившите ДСО – патенти, технологии, марки. Някои от марките се оказаха прекалено апетитни и за тях се разгоряха истински войни. "Софарма" и "Балканфарма" например в продължение на години водиха съдебни дела за имената на лекарствата, които някога са били интелектуална собственост на обединението "Фармахим" (повече за споровете около марките – виж тук).

От чисто бизнес гледна точка соц марките са ценни, защото повечето от тях са жигосани в съзнанието на хората. По комунизма нямаше конкуренция в истинския смисъл на думата и голяма част от марките са се превърнали в генерични названия почти като "Ксерокс" и "Скоч". "Бисквити обикновени" могат да са само един вид. Другите са техни подварианти и са обречени да бъдат по-малко популярни. Това гарантира на собственика добри печалби. Затова и битката за правата им е жестока. Интересното е, че войните между отделните производители са само за търговските марки, а не за рецептите. Повечето от познатите стоки днес се произвеждат по нови рецептури или с вносни суровини.

Не е случаен фактът, че повечето соц марки в магазините днес са от сферата на храните и напитките. Това са секторите, в които чрез приватизацията навлязоха най-много стратегически чуждестранни инвеститори - големи интернационални компании като Nestle, Kraft, Heineken, Carlsberg, InBev и др. Освен със своето ноу-хау и технологии концерните разполагат и с мощни маркетингови отдели, които бързо осъзнаха предимството на утвърдените соц марки. Вместо да налагат директно своите брандове на българския пазар, компаниите предпочетоха да инвестират в местните марки, да ги развиват и да ги налагат успоредно със своите собствени. Това включва налагане на нови опаковки, нов имидж, нови послания. По този начин големите производители гледат да обхванат всички сегменти на пазара – от най-богатите до най-малко платежоспособните.

"Факт е, че и чуждестранните компании залагат в посланията си на факта, че дадена марка – например "Морени" или "Република", е съществувала някога и е добре позната. Истината е, че всеки, който е придобил даден местен бранд, разчита на неговата познаваемост за повече продажби. Трябва да си абсолютно недалновиден и непрофесионалист - маркетолог или компания, за да се лишиш от използването на местен добре познат бранд", коментира Александър Грънчаров, изпълнителен директор на "Карлсберг България". Неговата компания следва същата стратегия, като освен вносни марки като "Карлсберг", "Туборг" и "Будвайзер" развива и поддържа местни марки като "Шуменско" и "Пиринско".

В категории: Ретро Флагман


10
Коментара
Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
10
Коментара по темата
10.
До 9ти
04.11.2017 17:32:09
1
5
Къде бяха тези армии? А в България коя армия нахлу да събори социализма ви? А ко статацията на Живков че ”Социализма е едно недоносче? А безспорният факт че твоите другари сами избраха краха на онази система,и налапаха всичко,и сега пак всичко е тяхно! Какъв национализъм бе хахо? В Благоевградско са раздали дори паспорти на хората в които са писани македонци! Не съгласните са изпратени в лагери! А това че два са се самопредлагали за 16та република на СССР,но руснаците са отхвърлили тактично това слагачество! Дори скоро имаше тази тема в ”История бг” и лично доцент Искра Баева-върла комунистка не отрече тези факти доказани със документи! Промити мозъци изпилени! Една магистрала не направихте цяла,мозъче! Само виж постиженията на запада,и си ходи на село,ама с Лада иЖигула,или москвич! Мислиш ли че ако можеше да се пътува в чужбина,щеше да останат всички тук! Защо запада не ограничава гражданите си да пътуват?Защо никой не прескачаше ”Берлинската стена” от запад на изток? Защо никой не бяга от Южна Корея в Северна Корея? И като толкова ти липсва онова време,отивай в Северна Корея,професоре!
9.
коментар
04.11.2017 15:06:31
3
4
Социализма беше унищожен, когато Германия, Великобритания, Франция, САЩ и Япония изпратиха 21 армии в Русия за да потопят революцията в кръв. В България има носталгия към онзи период на национализъм, който коментаторите наричат социализъм. Така или иначе носталгията е съвсем разбираема. Във всяко отношение България беше много по-развита държава. БВП беше ~0,3% от световният, а днес е ~0,01%. Армията беше добре организирана и оборудвана. Образованието беше в световната 10ка, здравеопазването също. Това не са мои съчинения, а констатации от доклади на ООН, които всеки може да прочете. Оначе явно там е и проблемът, изисква се труд да си повече от дресирано куче и не говоря за журналисти и коментатори,те нямат избор, говоря за обикновения писач на коментари.
8.
Hik
04.11.2017 14:00:56
3
1
egati zaglavieto,vie vsi4ko orezelihte i politizirate daje i hranata i stokite .Otgovora e za6toto ima ka4estvo
7.
До3
04.11.2017 11:52:47
1
3
Убийствен анализ! Мойте адмирации!
6.
Късно осъзнал се
04.11.2017 11:44:05
2
10
Аз съм малко прост и не обичам прогреса,но едва на скоро след инцидент при който си ударих главата получих просветление което много други никога няма да получат! Осъзнах че демокрация в България никога не е идвала! След падането от власт на Тато Живков,всичко си остана същото със същите другари но във нов театър с нови роли! Парите от задграничните дружества и Банките ни останаха в същите хора,като бяха раздадени на техни поставени лакеи.Все партийци,ченгета и комсомолци,пасмина от която капиталист и бизнесмен никога не ще се получи! Фактори в политиката продължиха да бъдат Луканов,Лилов,Петър Младенов и вс др комуняги-курбанджии! Последва и поредният театър ”бандитската приватизация” при която Костов СДС-ра така воюваше с БКП-БСП че колкото прилапа той,тройно повече раздаде на ”червените барони” а в полиция,съд и прокуратура си работеха същите другари,и все така ”справедливо” решаваха съдбите на хората! След удара в главата осъзнах и друго! Защо съм мразил САЩ и Запада,като всъщност те на са ни налагали нищо на сила,просто нашият ”съвършен социализъм” рухна икономически,и върхушката от комуняги реши че вече няма аванта от Русия,и медеца ще идва от ”омразните капиталисти” И какво се оказа че през цялото време върхушката която съсипа държавата и съдбите на поколения българи,така е промивала плиткият ми мозък,че вместо да мразя и да се боря срещу тях,съм мразил Капиталистите които нищо не са ми направили,освен това че дадаха хляб на двете ми деца които заминаха да работят на Запад! Дори и като вярваш и възхищаващ се на др.Живков пак трябваше нещо да ми светне в промития мозък,като чуя и разбера от многобройните документални филми за него ”гениалното” му заключение: Социализмът е едно недоносче”
5.
Някакъв дето му писани от глупости
04.11.2017 11:24:46
3
3
коментарите са писани от новите активни борци _ вече внуци и правнуци на т.н. репресирани. нищо новите подам слънцето.
4.
Do n3
04.11.2017 10:20:21
2
8
Браво!!! Точно това е истината, ако може всички да го разберат ще е супер!
3.
Чичо,от село
04.11.2017 09:25:06
4
15
За т.нар.носталгия по соца има няколко простички фактора, които влияят върху поведението на няколко (така да ги наречем) социални групи:

В България по времето на „СОЦА“ имаше над един милион комунисти, с което те много се гордееха. След промените истината излезе наяве за това какви са ги вършили тия „другаре“ и за което бяха обявени за ПРЕСТЪПНИЦИ със специален закон от НС. Една част от тях замълчаха гузно и „обърнаха палачинката“, като се присламчиха към други партии. Останалите продължиха „да копаят дъното“, като започнаха да агитират, че не са престъпници, че не са избивали невинни българи, а фашисти (макар, че в България фашизъм никога не е имало), че не са се облагодетелствали върху гърба на другите и т.н. Тия хора казват – през „СОЦА“ беше добре. Всъщност беше добре само ЗА ТЯХ!

Другата група са доносниците от Държавна Сигурност, които през някой периоди са достигали до милион и двеста хиляди души. Впечатляващо! За пример ще дам нищожеството Петко Бочаров, който през мизерния си животец е написал 1726 страници с доноси. Донася срещу всеки, включително за брат си и жена си! За доносите си получава пари и е оставил разписки за тях! Издейства протекция от ДС за решаване на дребни битови проблеми и уреждане на кариерата си: от спор със съседите, снабдяване с дом. телефон, до лансиране за кореспондент на „Асошиейтед прес“. (Това, че впоследствие бе канен по разни телевизии и вестници, хилеха му се, стискаха му ръката и пр. е друга тема.)
Така, че и доносниците казват – през „СОЦА“ беше добре. Всъщност беше добре само ЗА ТЯХ!

Друга група се състои от младежи, родени след т.нар. „соц“, но това не им пречи да казват – през „СОЦА“ беше добре. Това го чуват от техните родители (комуняге) и повтарят като папагали. Голяма част от тия млади носталгици се видаха колко пари струват. Пробваха се в България – не им се получи! Пробваха се в чужбина – не им се получи! Върнаха се при мама и при татко и ревнаха – през „СОЦА“ беше добре. Всъщност за такива никъде не е добре, ясно защо...

Тия три основни групи се обединяват в един общ СМЕШЕН ПЛАЧ, катализиран от хибридната война на чужди и враждебни на България сили, които искат да ни откъснат от ЕС, ако може и от НАТО – още по-добре и отново да се превърнем в Задунайская губерния и да развеем червените байряци.

А, др. Тодор Живко им каза на тия „умници“ –
"Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църния дявол ви го е казвал!" https://www.youtube.com/watch?v=P1AbWRfXxMM
СоциализЪма е едно недоносче. виж тук: https://www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw

Както е казал народът – „Вари го, печи го – на цървул и гайда мирише“!
2.
Соц-Цоц
04.11.2017 09:09:09
10
12
Любими марки са защото тогава всеки си мечтаеше да си си купи да мечтаеше щото ги нямаше , и защото са забравили какъв глад и мизерия беше къса памет тъп народ .
1.
Защо ли...
04.11.2017 08:33:04
14
9
Защото някои хора искат да бъдат роби по душа. Така са се вкопчили в идеята за “по-добрия живот” от миналото. Без отговорности и без да им се налага да мислят, някой друг да го прави вместо тях, че вече се самозабравиха. Ходете да марширувате по площадите и не се занимавайте с глупости.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори