Депутат от НФСБ откри фотоизложба „Погромът в Босилеградско” в парламента
11 Октомври 2017, Сряда, 18:24 ч.
Автор: Флагман"Докато има памет за миналото – ще има надежда за бъдещето", казва Борис Ячев
„Историята като жива памет присъства и в днешния ден на България и докато има памет за миналото – ще има надежда за бъдещето“. С тези думи народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев откри днес в Народното събрание фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско на 15-16 май 1917 г.“.
Фотосите пресъздават събития отпреди 100 години, когато сръбска паравоенна чета нахлува на територията на Царство България и два дни мародерства в Босилеград и околните села. Убити са 35 души, опожарени са 317 къщи и жилищни постройки, информират от пресцентъра на НФСБ.
Автор на изложбата е историкът д-р Ангел Джонев, който издава и книга със същото заглавие. Представят се малко известни снимки на изгорелия Босилеград, направени от тамошния български учен Йордан Захариев.
„Надяваме се с тази изложба не само да отбележим паметта на жертвите, но помнейки миналото да се преосмисли тежкото историческо наследство, което разделя и противопоставя българи и сърби“, посочи народният представител Борис Ячев. Той определи като изключително значим факта, че през 1917 г. Народното събрание приема закон, с който отпуска помощ от 1 млн. лв. на българите от опожарения Босилеград и околните села за възстановяването им.
Изложбата бе открита съвместно с автора д-р Ангел Джонев и председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.
В категории:
Политика








Зодиите, които удрят първи и си отмъщават жестоко
30/04/2025, Сряда 18:00
0

Няма да повярвате с каква двуметрова риба зарибиха река Тунджа
30/04/2025, Сряда 17:40
0

Важно! Обявиха кога влиза в сила зелената зона в Бургас
30/04/2025, Сряда 17:20
0

Тази зодия е най-рядката в света
30/04/2025, Сряда 17:00
0



Признаци на безсъние и сънна болест
30/04/2025, Сряда 16:24
0







Мъжете от тези зодии са склонни към изневяра
30/04/2025, Сряда 15:40
0

Вкъщи правим само стъргана мусака, става много по-бързо, а е още по-вкусна
30/04/2025, Сряда 15:20
0