×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

През 2018 година неонатологията в университетска болница „Дева Мария“ ще стане още по-добра


През 2018 година неонатологията в университетска болница „Дева Мария“ ще стане още по-добра
При нас думата "екип" е равна на семейство, каза д-р Търнева
10 Октомври 2017, Вторник, 11:40 ч.
Автор: Флагман.бг

От 2014 година отделението е с трето, най-високо ниво на компетентност според медицинските стандарти

- Д-р Търнева, вече 4 години оглавявате отделението по неонатология на университетска болница „Дева Мария“. Каква е Вашата равносметка за периода?

- Да, на 13 октомври правя 4 години, откакто съм част от екипа на университетска болница ‚Дева Мария“ и съм началник на отделението по неонатология. От 2014 година отделението е с трето, най-високо ниво на компетентност според медицинските стандарти. Ние сме и база за обучение на специализанти по неонатология. В Бургас и областта до този момент не съществува друго отделение по неонатология с това ниво. През тези години аз се постарах да създам екип от неонатолози и педиатри, както и екип от акушерки, които да отговарят на изискванията за интензивна работа в неонатологията.

И ако за някои думата „екип“ означава просто хора, с които ходят на работа на едно и също място, при нас „екип“ е равно на семейство. Има я спойката, има го усещането за цялост. Постарах се да съхраня всички позитивни практики, които бяха постигнати от основаването на болницата до момента, в който отделението придоби статут на трето ниво. Това са редица добри практики за отглеждането на новородените и грижите за тях в периода на престоя им при нас. Разработили сме комплексна подготовка за майката- като почнем от активното участие в училището за бременни „Биберон“, където изнасяме лекции и стигнем до ежедневния контакт на майките с новородените и подготовката им за отглеждане на бебето у дома.

Смятам, че сме положили основите на едно неонатологично отделение от съвременен тип и сега остава да надграждаме. Не е тайна, че освен професионализъм, за адекватна грижа за бебетата е необходима и апаратура, затова през 2018 година в плановете ми е да закупим още модерна техника, с която да сме сигурни, че даваме най-доброто на нашите малки пациенти. Ще бъде увеличен екипът с нови специалисти по неонатология, неонатологични акушерки и медицински сестри. Отговорно заявявам, че това ще са специалисти от нов тип.



д-р Мария Търнева, д-р Веселина Стоянова и д-р Красимира Добрева

- Споменахте колко е важна апаратурата. Наблюдава ли се тенденция за увеличаване на ражданията на недоносени бебета?

- Да, наблюдава се. Ние сме болница с изключително много раждания през последните години- ежегодно се раждат около 1200 бебета. Тенденцията в България да се раждат все повече недоносени деца се наблюдава и при нас. Усилията на екипа ни са насочени за подобряване качеството на работата спрямо тези деца, както и за децата, родени с екстремно ниско тегло- под 1000 гр.

Към момента за периода, в който съм в болницата, през интензивен сектор са преминали 485 недоносени деца, от които 50 деца са били с много ниско тегло и 5 деца с екстремно ниско тегло- под 1000 гр. От недоносените деца общо 110 деца са имали продължително интензивно лечение с екзогенен сърфактант и апаратна вентилация. Около 100 доносени деца, т.е. родени на термин, са лекувани комплексно, включително са били на апаратна вентилация по повод на тежки заболявания в неонаталната възраст. Диагностицирани са 4 деца с генетични заболявания, които са насочени за лечение в специализирани заведения.



Добрата колаборация между неонатолози и лекарите от другите звена на болницата- рентгенолози, лаборанти, кардиолози, детски хирурзи) ни дадоха възможност своевременно да диагностицираме вродени аномалии на сърдечно-съдовата система и гастроинтестиналния тракт. От 10 деца с вродени аномалии за този период успешно оперираните и спасени са 7. В годините имаме и спад на детската смъртност, като през 2017 имаме само едно починало бебе.

- След като вече и в България пренаталната диагностика се разви, продължават ли да се раждат деца с малформации?

- Все по-рядко се случва да се раждат деца с малформации, благодарение на пренаталната диагностика. Има рискови семейства с вече родени деца с аномалии, при които задължително трябва да се прави медико-генетична консултация, за да не се повтори горчивият им опит.

Доброто взаимодействие на неонатолозите с акушер-гинеколозите с пренатална насоченост е от съществено значение и ние сме благодарни, че го имаме. Мога да спомена д-р Борис Стоилов, който е от Пловдив, но преглежда в университетска болница „Дева Мария“ и е изключително добър ехографист.

- Във всички сфери на медицината в България има недостиг на кадри. Какво се случва в неонатологията, която е изключително натоварваща и стресираща специалност?

- Да, в България има недостиг на кадри и в неонатологията. При нас не е достатъчно да си отличен лекар, трябва да си и изключителен човек. За дългия си стаж като неонатолог винаги съм вярвала и съм се ръководила от презумпцията, че да работиш с новородени деца, да им дадеш живот в рамките на минути след раждането, по-късно да се бориш денонощно за тежко болните бебета, трябва да имаш душа и сърце. Човек без душа не може да бъде неонатолог!


д-р Мария Търнева, д-р Веселина Стоянова и д-р Красимира Добрева

Това е моето верую и вярвам, че успешно съм я предала на екипа си от лекари и неонатологични акушерки. В отделението, което оглавявам, независимо от преминалите трудности, смея да твърдя, че работят жени, които са майки не само на своите деца, но и на всяко едно новородено бебе. За това се изисква висок професионализъм и екипност. Това дава възможност на неонатологичното отделение в университетска болница „Дева Мария“ да продължи да се развива като неонатология от модерен тип.

Нашият екип се стреми да се равнява по умения, знания и професионален опит с водещите неонатологични отделения в страната. Прекрасно съзнавам факта, че всеки ден в България хиляди самоотвержени неонатолози и акушерки се борят за живота на най-малките. Професията е изтискваща, стресираща и свръх интензивна, но същевременно е много отблагодаряваща се. Хубавото е, че виждам пламъка в очите на специализантите и знам, че в България ще продължат да се изграждат отлични неонатолози. Горда съм, че част от тях ще изградим ние.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори