×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Глад за свещеници! Те са само 800, мнозина напускат България


07 Октомври 2017, Събота, 18:07 ч.

Те отиват в чужбина като общи работници, у нас търсят втора работа

В България има над 8000 църкви и манастири и едва около 800 свещеници. За да се покрият нормално нуждите на миряните, те трябва да са най-малко 2500. Това съобщи отец Никола Ризов, председател на Синдиката на свещено- и църковно служителите към КТ “Подкрепа” пред “24 часа”.

Миряните в някои райони на страната от години не са посещавали литургии, защото няма кой да ги отслужи. Най-голям недостиг на кадри има във Видинска, Врачанска, Плевенска, Силистренска и Неврокопска епархия.

От началото на 90-те години до днес броят на свещениците е намалял почти 4 пъти. Най-много богослужители има в Софийската митрополия, следвана от Пловдивската и Варненската.

Около 30% от свещениците у нас са пенсионери. Отец Никола Ризов обясни още, че ако през 70-те години на миналия век кандидатите за Софийската духовна семинария са били 100, то тази година са кандидатствали едва 12.

Една от основните причини за намаляващия брой на кандидатите за свещеници е ниското заплащане. В момента млад отец започва служба на минималната работна заплата - 460 лв., а през годините тя се увеличава единствено с добавката за клас прослужено време. Водили сме много разговори със Светия синод, но те не могат да намерят повече средства за заплати, обясни отец Ризов.

Експертите се опасяват, че скоро свещениците ще са изчезващ вид. “Ние ще се изправим пред една ситуация, в която българската църква, която има добре изградена енорийска мрежа, след време ще бъде по принуда изправена пред апостолска дейност”, предупреждава отец Ризов. Според експертите професията се е превърнала в нежелана от младите не само заради ниското заплащане, а и заради негативните обществени нагласи към духовенството.

Заради ограничения брой свещениците обслужват от 5 до 10 населени места. Те често са принудени да ходят пеша и да изминават километри, за да стигнат до храмовете. В Неврокопската епархия двама от свещениците са на 83 и 87 г., а обслужват около 15 села, при това в планински район.

Според Ризов дори заплатата да стане 1000 лв., тя няма да върне младите в църквата, защото първо трябва да се вдигне авторитетът на институцията.

Ниското заплащане кара част от поповете да напускат България и да търсят препитание като общи работници, берачи на грозде или ягоди. Най-често те заминават на гурбет, за да работят като строители.

Избират страни главно от Европа - Италия, Испания, Гърция, Франция или Швеция. Точна статистика няма, но напоследък част от свещениците емигрират, за да могат да изхранват семействата си, обясни отец Ризов.

Тези, които остават у нас пък, търсят допълнителна работа, като трактористи, строители, животновъди, земеделци. Всеки свободен ден и час те търсят работа за 5 или 10 лв., защото с 460 лв. трудно се издържат, каза още отец Ризов. Той обясни, че до 1992 г. заплатите на свещениците били приравнени на учителските.

“Сега сме извън борда отвсякъде - Синод, държава. Единственото увеличение на заплатите е от клас прослужено време. Добре, че държавата регулира по някакъв начин минималната заплата, че да имаме някакво увеличение”, каза отец Ризов.

В момента заплатите на свещениците се изплащат от Светия синод. Според него трябва да се обмислят различни варианти за допълнително подпомагане от държавата. Те трябва да са спрямо образованието и стажа на свещениците.

Църковните настоятелства обикновено изплащат и добавки на поповете от продажбата на свещи и църковните ритуали. Така заплатата може да достигне и до 550 лв., но само в по-богатите епархии. Отделно от това свещениците могат да си докарат и допълнителни пари от венчавки и кръщавки. В малките градове и особено в селата духовниците са принудени да живеят с парите от заплатите си.

Преди години пък бившия премиер Симеон Сакскобургготски отишъл на посещение в чужбина и се натъкнал на чистач на тоалетна, който бил български духовник, разказа историята още отец Ризов. Той е категоричен, че няма срамна работа, но свещениците учат години богословие, защото искат да служат на Бог.

В категории: Животът


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Йордан Йорданидис
07.10.2017 16:47:38
1
2
Да вярно е че има само една църква, но тя не е БПЦ, а Христовата Църква - Църквата на която сам Господ Исус (Иисус) Христос е глава. БПЦ е само едно нищожно парченце от пъзела, а днес останало и без свещеници. Защото за да си свещеник трябва да си призван. Небето да те е извикало за да му служиш. Това ми твърдение се позовава на свещените писания. Ако някой е духовен ще признае, ако пък друг иска да спори с Господа, това си е негов проблем.
3.
Д-р Храчков
07.10.2017 16:38:38
2
4
Има само една църква и това е БПЦ!!!
Всички други сте заблудени души които ще горите в Ада за дълго. Никога БПЦ няма да преотстъпи своя черква на неверници с комерсиална цел да я ползват!!! Уважавам всички религии, НО всякакви отклонения от БПЦ сте секти за набиране на балъци, за да може да им промивате мозъка и след време да ги измамите за имота им. Плюс членските Ви вноски. Вие сте неверници!!!
2.
Димче Дебелянидис
07.10.2017 16:13:08
2
2
Има само една църква и тя е Християнската православна.Всичко друго е промити мозъци,секти,фанатици,евангелисти, мисията "четри братя "и баптисти . Друга вяра-друга вяра!
1.
Йордан Йорданидис
07.10.2017 15:45:19
4
2
Посвещението в служение е призив преди всичко отгоре. Служителят е преди всичко Божий. Авторитета на църквата се гради чрез практикуване на духовни истини, основани на свещените писания.
Днес някои църкви отричат духовенството, което не е централно обвързано с Источно Православната Традиция в България. През годините след падането на тоталитарния режим същата тази църква води неетична война срещу духовенството, което е познато дне като евангелско или евангелско - петдесятно. Това духовно лицемерие и упражняването на нехристиянски практики под булото на православието не само не "опазиха" християнското съмосъзнание, но го и отровиха. Същите тези свещеници бяха по-мотивирани да изкореняват християнските добродетели и духовни корени из българския народ, нежели да поучават Христовото учение, което е учение на примирение, прошка и смирение.
Късно ли е да се промени ситуацията? Господ винаги дава благодатни времена и възможности, защото прошката е по-силна от ненавистта. 8000 храма и само 800 свещеника, а в същото време евангелски и евангелско-петдесятни служители се принуждават да провеждат своите богослужения по кино салони, читалища, фургони или времени постройки, дори в гаражи. В името на Христос, Който е глава и обединител на църквата защо Светия Синод не се смири и не подаде братска ръка на любов към всички тези Божии събрания, в които също много от пастирите и дяконите работят за да не са бреме на Христовото тяло. Какво ако Православната църква предостави поне половината от храмовете си за съвместна употреба и послужи за ицерерението на раната, която отвори?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори