×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: 10 причини да не изпитвам носталгия по Народна република България


Спомени от соца: 10 причини да не изпитвам носталгия по Народна република България
Възпитанието тогава беше подмазване и нагаждане към ръководните другари, за да станеш "техен човек"
06 Октомври 2017, Събота, 00:10 ч.
Източник: retro.bg

Децата на активните борци ползваха облаги, всичко се купуваше с връзки

Образование

Децата на „активните борци“ се ползваха с предимство при приемането във вузовете и в елитните гимназии. Много от тях бяха прости, нахални и със самочувствие, така свикнаха да живеят и децата им до ден-днешен. При социализма всички бяха равни, но някои определено бяха по-равни от останалите.

Медицина

Медицината беше отново с връзки както повечето неща. Връзки за добрите доктори, връзки за правилните лекарства западен внос. Ако нямаш връзки, тежкò ти и горкò, обръщат ти минимално внимание с грубо отношение. Сега е подобно, но малко по-качествено.

И да не си помислите, че наистина е било безплатно. Въпреки че сметки по болниците не са се плащали, здравеопазването винаги е било и ще си остане една от главните тежести на държавната хазна. Сметките винаги се плащат от данъкоплатците.

Безработица

Повечето ходеха на работа, но много малко всъщност работеха. Имаше десетки хиляди работни места, които не бяха нужни никому и след 1990 г. се разбра, че тези предприятия са изключително нерентабилни, не могат да се съревновават на свободния пазар и фалираха.

Още по-страшно бе положението с държавната бюрокрация, която буквално задушаваше държавата с изключителната си неефективност във всеки отдел и от която страдаме и до ден-днешен.

Равенство

Равенство определено нямаше и нямаше как да има, защото всички се опитваха да намират връзки и привилегии за всичко. Пуснали са това или онова в магазините – с връзки, моля. Искаш по-бързо или с определен цвят кола от „Мототехника” – с връзки. Искаш почивна карта през август за някое по-хубаво място - пак с връзки.

Почивка

Почивка бе разрешена само на определени места и почивни станции, и то по определено време. Не е възможно всички да почиват през вторите две седмици на август където си поискат и заради това трябваше да познавате правилния човек, който да ви уреди с карта. „Журналист”, Албена, ММЦ, „Ален мак”, Резиденцията на БЗНС, че даже и за първа линия на някой от вървежните къмпинги винаги трябваше някой да даде едно рамо и след това да му бъдете много задължени. Иначе ще ходите през май, септември или някъде другаде извън големите курорти.

Армията

Армията, полицията и Държавна сигурност имаха една главна задача и това беше да се държи населението под контрол. Границата се охраняваше страхотно, но тъй нареченият „кльон“ бе с наклон към НРБ, тоест с цел да попречи, ако някой реши да бяга навън от страната. Имаше тъй наречената гранична зона, в която не се даваше достъп без пътен лист и разрешение. Например, ако искаш да отидеш на плаж където и да е след Синеморец, бе почти невъзможно.

Увереност в утрешния ден

Имаше смели млади хора, които се опитваха да бягат на Запад, но не всички успяваха. На тези, които успяваха, им казваха „невъзвращенци“ и техните приятели и роднини бяха подложени на нечуван тормоз от Държавна сигурност и Народната милиция, а те самите никога не можеха и да си помислят да се върнат в родината си.

Участта на тези, които бяха заловени на границата при опит за бягство, пък бе наистина неимоверно трагична. Късметлиите от тях биваха разстреляни на самата граница, докато се опитваха да ги заловят, а граничарите получаваха премии за всеки заловен беглец, без значение дали е жив или мъртъв. Най-лоша бе съдбата на тези, които ги залавяха живи и след няколко седмици денонощни разпити и изтезания от Държавна сигурност биваха пращани в лагерите на смъртта.

Възпитание

Общественото възпитание в народната република показваше на младите хора, че за да успееш, трябва да се подмазваш и да се нагаждаш на ръководните другари, от които ти зависеше бъдещето с надеждата да станеш „техен човек“.

Ако случайно имаш неблагоразумието да покажеш индивидуализъм или собствено мнение, минаваш в графата „неблагонадежден“.  Ако не беше „техен човек“, перспективите за развитието ти се свеждаха до „мани го тоя“.

Стоките в магазините

Стоките в почти всички магазини бяха резултат на плановата икономика и бяха с изключително ниско качество и нулево разнообразие. Ако случайно не ви харесва шпековият салам, другарката продавачка зад щанда може спокойно да ви наругае. Това бе положението с абсолютно всички стоки на плановата икономика, което караше черният стоков пазар да разцъфтява. Най-големите гъзари се фукаха с вносни дънки, купени на черно.

Имаше едни други магазини в НРБ – „Кореком”, които бяха пълни със западни стоки. Докато обикновеният човек в средата на 80-те намираше начин да се сдобие с някой и друг долар и да купи на детето си шоколадово яйце или тоблерон, някои от „по-равните” другари и другарки можеха да си купят автомобили без ред и качествена битова техника.

Сигурност

Криминална и битова престъпност имаше, и то немалко, но бе забранено много-много да бъде отразявана по радиото, телевизията или в печата. Всичката пропагандна информация, която се подаваше на народа, бе изключително строго контролирана.

Все пак хорската мълва носеше митове и легенди за Жоро Павето и разни други изнасилвачи и даже легендарни обири.
Просто народът не беше осведомен и си мислеше, че няма опасност за него.

В категории: Животът


19
Коментара
Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 3
19
Коментара по темата
19.
интересна е
07.10.2017 17:00:01
5
1
логиката на мастиите стигнали 50 те и осъзнали, че нито преди, нито сега стават за нещо
18.
55
07.10.2017 16:27:05
3
1
НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ СТАРОТО РЕВЛЮВЦИ.ЗАРАДИ МАТЕРИАЛА КАТО ВАС И ПРЕДИ И СЕГА СМЕ ПОСЛЕДНИТЕ .
17.
лъжливо соросоидно овчарче
07.10.2017 15:39:38
0
6
И тогава и сега в българското общество има КРЕЩЯЩА липса на справедливост ! И тогава и сега ЕЛИТА е един и същ т.е. децата на тогавашните Комунисти сега са ..демократични ГЕРБЕРИ. Бургаският Кмет, завършил в Москва е наследник на Активни борци, Бойко Борисов-комунист син на Комунист-милиционер, Цветан Цветанов - син на Комунист работещ в ДС, Лиляна Павлова - партизанска наследница, Томислав Дончев - син на активни комунисти и разбира се най-големият евро-атлантик израстналият в блокчето на елитни комунисти в Благоевград Росен Плевнелиев и т.н. и т.н..И тогава и сега бедните хора го _ухат. Но поне тогава България чакаше 10 млн. си българин а сега се стопяваме като лански сняг !
16.
лъжливо соросоидно овчарче
07.10.2017 15:31:45
0
6
1) образование - и тогава и сега децата на елита учеха в (тогава) Национална Гимназия за древни езици и култура сега е Италианският колеж. СЪЩОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ЕЛИТА с различно име ! И тогава и сега децата на България печелеха медали от Олимпиадите по математика Но тогава тези отличници ОСТАВАХА (най-често) да учат тук. А сега новите ни Господари изсмукват мозъка на нацията ни. ИЗВОД : И тогава и сега условията за ЕЛИТА СА БИЛИ ПРИВИЛЕГИРОВАНИ. Но сега са в пъти по нагли, и с много повече предимства а условията за нормалните хора сега са в пъти по зле ! .. изцяло МАНИПУЛАТИВНА И ГЛУПАВА СТАТИЯ ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА МЛАДИТЕ ХОРА ! ДА ГИ ИЗЛЪЖЕ !
15.
---
07.10.2017 14:40:20
7
7
Всичко от написаното си е вярно!
Това, че бърка в очите на облажилите се по него време тарикати т.е. доносниците и комунистите - майкопродавци, си е техен проблем.

"Смърт на комунизма - свобода на народа"
14.
me
07.10.2017 14:10:19
3
15
Глупости. Като живял по това време отговорно мога да заявя, че повечето неща са дивотии. Здравеопазването сега е може би по-добро? Или образованието? Или охраната на границата? Или престъпниста е по-малка? Или че децата на номенклатурата не ни управляват 25 години? Писанието е бълнуване на болен мозъй!
13.
2017
07.10.2017 12:56:06
6
11
Един обществен строй не се характеризира според това, какво е минало презсобствения ти задник.
Който е бил мижитурка, такъв умира и това се учи в къщи.
Когато ти плащат да пишеш лъжи, това е доказателство, че мижитурките и нагаждачите не са изчезнали.
Много евтина пропаганда, на безавторния пасквил.
12.
Да
07.10.2017 12:15:00
12
7
НАЙ- ПОСЛЕ ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНАТА.
11.
Д-р Храчков
07.10.2017 12:03:39
2
15
Разлика няма, като поставим всичко на везна. Резултатът е равен. Защо? Защото режимът на управление е друг, НО управляващите са същите. Сега единственият плюс е: свободата на движение
10.
До 7
07.10.2017 12:01:59
7
20
Хубава,лоша казармата беше школа приятелю!Където момченцата ставаха мъже.Също съм на 50 и също изкарах нелека казарма(3 години в Атия и 6 месеца дисцип-не бях цвете).Но точно оттам са най-големите ми приятели и до днес.Защото минеш ли през през този "ад",след време остават само хубавите спомени и легенди които са една от любимите теми на маса.И нерядко ти оставят приятели до живот.Така,че определено този период в никакъв случай не е загуба на време.И определено от тая гледна точка липсата на казарма е голяма грешка.Така,че не се чуди ако синът ти ти докара ЗЕТ!
9.
НРБ
07.10.2017 11:33:26
12
10
Затова сме най простата и бедна нация защото не искаме да си признаем, какво е било! Точно така си беше! Това е то комунизъм!
Едно мога да добавя само за престъпността: Не беше толкова голяма защото и правата на човека не бяха големи и това важеше и да обвиняемите! Ако попаднеш в милицията : бой, самопризнания и държавен адвокат равно на затвор. Затова при демокрацията нямаше наказуемост на престъпленията, полицията просто не беше научена да събира доказателства! Само бой и самопризнания вече не вършат работа!
Ако има хора на които им е мъчно за онези времена значи са КОМУНИСТИ, или обикновени идиоти!
8.
Кънчо
07.10.2017 11:23:27
9
15
Имам една молба към "обективният" автор на проницателното пасквилче!Ще го замоля,да седне някой ден и ръка на сърцето,да драсне и някой ред за най-новата история на Родината.Може да използва и същото заглавие от настоящата статия с малки корекции.Защото 27 години "свобода" и "демокрация" не са малък период и спокойно могат да бъдат обобщени по същите 10 пункта от горната статийка!Прелюбопитен съм да прочета "искренното" мнение на автора за сегашното образование,качеството на стоките,нивото на здравеопазването,възпитанието на младежта и т.н. да не изброявам всички пунктове.И ако може да понапъне малко "услужливата" си памет,която върна в спомените му Жоро Павето,а пропусна масовата практика на онова време хората да оставят ключовете си под изтривалките!Като говорим за престъпност де!Много е лесно приятелю с лека ръка да се оплюе всичко,но истината трябва да е обективна!
7.
sss
07.10.2017 11:03:08
4
12
ПОЧТИ НА 50 Г. СЪМ, КОЕТО НЕ Е МНОГО ЗА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ! НО ИМАМ ЯСНИ СПОМЕНИ ЗА РАЗЛИКА ОТ МНОГО МЛАДЕЖИ С ЖЪЛТИЧКО НА ГАЩИТЕ, РОДЕНИ 87А ПРИМЕРНО НО ВЕЧЕ СА В ГРАФАТА ПОМНЕЩИ!!!! ТА ЕТО ВИ ЕДНА ЛИЧНА ИСТОРИЯ: ПРЕЗ 87А Г. ТРЯБВАШЕ ДА ОТБИЯ РЕДОВНИЯ СИ ВОЕНЕН ДЪЛГ, СЪСТОЯЩ СЕ В КОПАЕНЕ, ЧИСТЕНЕ, СЛУГУВАНЕ НА СТАРИТЕ КУЧЕТА И НЯКОЛКО УЧЕБНИ СТРЕЛБИ! 2 ГОДИНИ ЗАГУБА НО Е ДРЪГА ТЕМА! ПОРАДИ ТОВА ЧЕ БЯХ СИН НА НЕБЛАГОНАДЕЖДНИ РОДИТЕЛИ, ОТ ТЕЗИ ЧИИТО ПЪК РОДИТЕЛИ СА БИЛИ ТЪРГОВЦИ И ПРЕДПРИЕМАЧИ ПРЕДИ ЗАВЕТНИЯТ 9 СЕПТ ПОПАДНАХ ЗАЕДНО С МОИ ПРИЯТЕЛИ, СЪЩО "НЕБЛАГОНАДЕЖДНИ" В ЗВЕЗДЕЦ! ЗАЕДНО С ОТРЕПКИ КАТО ЛЕАЖЛИ В ЗТАВПРИ ЗА КРАЖБИ, ИЗНАСИЛВАНИЯ И Т.Н.! И ЕЛЕМНТАРЕН ФАКТ! КАЗАНО МИ БЕШЕ ЛИНО ОТ ЗКПЧ ТО ЗАЩО СЪМ ТАМ! НА КАКВО С ЕНАГЛЕДАХ СЪЩО Е ДРУГА ТЕМА!
ТА НЕКА ПЛЮЕЩИТЕ ЗАМЪЛАЧАТ И СИ ПРИБЕРАТ РАЗДВОЕНИЯ ЕЗИК В УСТАТА! ОТ ЦЯЛАТА СТАТИЯ ИМА САМО ЕДНО НЕЩО НЕВЯРНО: НЯМАШЕ ПРЕСТЪПНОСТ В ТЕЗИ МАЩАБИ КАТО ДНЕС, ЗАЩОТО НА ТЕЗИ, КОИТО БЯХА С ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЛИЧНОСТА ГИ СТРЕЛЯХА БЕЗ ДА МИСЛЯТ МЕЖДУ ОЧИТЕ! ЗА ТОВА СЪЖАЛЯВАМ В ДНЕШНИТЕ ВРЕМЕНА! ИНАЧЕ ВСЕКИ ВЕЧЕ ИМА ПРАВО Д АИЗБИРА КАК И КЪДЕ ДА ЖИВЕЕ, АКО ИМА ЖЕЛАНИЕ ДА РАБОТИ, А НЕ ДА МРЪНКА ЧЕ НЯМА ПАРИ И Е НЕЩАСТЕН!!!!
6.
Aphex
07.10.2017 10:54:35
10
12
Всичко написано е вярно ,че даже им и много още какво да се каже за този престъпен режим
5.
Az
07.10.2017 09:45:25
20
20
ТОЗИ,КОЙТО Е НАПИСАЛ ТАЗИ ЛЪЖА Е ДОЛНОПРОБНО,ПРОДАЖНО КОПЕЛЕ. ТОВА Е ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА ПОМИЯ СЪЧИНЕНА ОТ НЕЧИЙ БОЛЕН,АМА МНОГО БОЛЕН МОЗЪК !!!
4.
*********
07.10.2017 09:42:19
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
*********
07.10.2017 09:32:30
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
onzi
07.10.2017 09:32:24
2
24
Че то сега по-различно ли е? Нямаш ли чичо/вуйчо от герб който да удари едно рамо има да си седиш на 300 лв заплата без значение колко си кадърен.
1.
По тъпа статия скоро не сте публикували
07.10.2017 08:49:08
15
34
А сега е страхотно, наркомани, убийци, психично болни, талибани, цигани, ислямисти, извратени, проститутки, комерсиализъм на ниско ниво и всякаква още сволач на улицата се разхожда, мачка обикновенният човек с цел да не може и да си помисли да промени статуквото в парламента, прави сте живеем чудесно, спорно е кой режим днешният или миналият е по по..., вероятно е днешният, защото 27 години преход и велика демокрация, е.а мамата на държава, народ и територия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас „Бургас е традиционна спирка от националното ни Роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции", заяви Наталия Георгиева – изпълнителен директор на АИБЕСТ Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации 129 депутати подкрепиха предложението за махането му като председател на парламента Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Участниците почистиха парковите пространства в квартала, засадиха дръвчета и поставиха къщички за птички Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонт на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" След цялостния ремонт на “Патриарх Евтимий” ще продължим и с останалите улици във “Възраждане”, каза Димитър Николов ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите ИТН напусна пленарната зала заради фарса с Росен Желязков, сглобката и контрабандистите Станислав Балабанов уверява, че хората на Слави в парламента ще гласуват за оставката на парламентарния шеф, защото били истинска опозиция за разлика от ПП-ДБ Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала 
Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори