×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помните ли нелепо загиналия Пейо, премазан от дърво? Вижте как живее семейството му 5 години след трагедията


Помните ли нелепо загиналия Пейо, премазан от дърво? Вижте как живее семейството му 5 години след трагедията
Алексей, бащата на Пейо, не спира да търси справедливост за смъртта на сина си
29 Септември 2017, Петък, 15:45 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Няма ден, в който да не го споменем. Гледам тези млади хора и се зареждам и виждам, че Пейо не е умрял, той живее в нас, казва през сълзи баща му Алексей

Датата 17 септември 2012 г. едва ли говори нещо на мнозина. Тя обаче остави тъжен отпечатък в семейството и близките на един млад бургазлия - 26-годишния Пейо Янчев. В разцвета на живота си бащата на тригодишно тогава дете загива нелепо, премазан е от изгнил кестен на входа на общинския паркинг на ул. „Гурко”.

Пет години след нелепия инцидент семейството на Пейо продължава борбата за справедливост. И няма да спре, докато истината излезе наяве – има ли и кой е виновен за смъртта на Пейо.

На тъжната годишнина екипът на Флагман.бг се среща с почернения му баща Алексей, за да разбере как живее семейството му, получили ли са отговор на въпросите си и ще има ли осъдени.

Синът на Пейо – Алекс, вече е второкласник. Не спира да говори за баща си и да посещава лобното му място, за да постави цвете и да се моли за него – да е на по-добро място и да му е ангел пазител.

Малкият Алекс е тръгнал по стъпките на баща си. През 2008 година Пейо и негов приятел Александър създават фирма за хотелска анимация. След смъртта на младия бургазлия, най-добрият му авер в памет на Пейо решава, че ще продължи с дейността и дори че ще я надгражда. И успява. В момента фирмата е като едно голямо семейство. Участват десетки техни приятели, семейството на Пейо, дори и синът му. Алекс си има униформа и е твърде решен, че той замества баща си.

Един живот, изпълнен с идеи и мечти, остави път, по който да вървим, за да ги осъществим – е написала майката на Пейо на надгробната му плоча. Именно защото младият бургазлия е оставил път, по който другите в момента вървят.


Най-добрият приятел на Пейо - Александър, който е кръстник на сина му Алекс


Няма ден, в който да не го споменем. Гледам тези млади хора и се зареждам и виждам, че Пейо не е умрял, той живее в нас, казва през сълзи баща му Алексей.

Досъдебни производства

След трагедията успоредно бяха образувани две досъдебни производства – гражданско и наказателно. По първото бе сключено извънсъдебно споразумение с Община Бургас. С решение на Общинския съвет близките на Пейо получиха от администрацията близо 600 хил. лв. Съдът наложи и Община Бургас да плаща по 170 лв. на детето на Пейо месечна издръжка до навършване на пълнолетие.
Каквато и да е сумата обаче, няма да върне Пейо, нито пък ще намали болката на близките, категоричен е баща му Алексей.

През януари миналата година има прокурорско постановление за прекратяване на производството. Семейството на Пейо обжалва, като съдът взема под внимание всички доводи, които представят, отменя постановлението и връща делото за доразглеждане. Назначава извършване на допълнителни експертизи. Голяма част обаче от специалистите отказват.

„Лично моето мнение е, че съжалявам разследващия полицай, тъй като съм работи в системата на МВР. Възлагат му се неща, които и Господ да е – не може да ги направи. Трябва да се направи петорна експертиза на нещо мъртво, в следствието се пази най-долната част на дървото, което и да имало живи елементи, след пет години вече ги няма. Иска да се намерят специалисти да се направят експертиза при строителните дейности в каква степен е била увредена коренната система на кестена”, обяснява Алексей Янчев.

Той не се съгласява и с твърдението, че силен вятър е съборил изгнилия кестен. „Да, имаше буря, но в часовия период 09:30-11:30 ч. вятърът е бил 14 метра в секунда, т.е. 50-60 км в час, а не както се твърди - 144 км/ч. Инцидентът стана в 10:26 ч.

„В хода на тези пет години едни от експертизите, които иска прокуратурата, бяха направени от доцентите от Лесотехническия университет Анелия Пенчева и Бенчева. Те обаче са я извършили само по една единствена снимка от разстояние. Никой нормален няма да се съгласи с това. Доцент Анелия Пенчева самата е заявявала, че от 2007 г. е правела обследване на дървета в Бургас. Тук ако нямаме конфликт на интереси… Има фрапантни моменти, в които тя самата се разминава”, обяснява почерненият баща.

Алексей Янчев не отрича, че Бургас се развива. Стана един прекрасен град и ще продължава да напредва, признава той.

Ул. „Генерал Гурко” беше една обрасла джунгла преди да стане паркинг. Трябваше да се направи нещо, за да няма в центъра на Бургас такова място. Аз съм за паркинга, ползвам го, много хубав стана. По време на процедурата за изграждане в градинската част са посочени някои от дърветата за болни, оставени на доизживяване. А други - премахнати. Обаче има една наредба – Наредба 1, в който член е ясно написано, че когато предстои изграждане на нов или временен обект и се налага изсичането на повече от 20 дървета, се налага оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). Там са изрязани 87 дървета, тогавашният директор Бойчо Георгиев излиза със становище, че не се налага ОВОС, а е задължително. Съществуващата ограда на изхода и входа се събори и се сложиха две колони. Една от експертизите посочва, че при изграждането е увредила коренната система на кестена, а случи ли се това, то дървото вече потенциално болно”, изяснява Янчев.

За първата годишнина от трагедията  роднините и близките на Пейо организираха акция - разлепиха некролози на опасни дървета. Кампанията им, която получи одобрение от много бургазлии, дала резултат. Голяма част от потенциалните дървета-убийци са били премахнати.

Алексей Янчев обаче смята, че санитарното рязане на дърветата в Бургас е избирателно. Даде пример с жк „Братя Миладинови”, където станал свидетел, че поддържащата озеленяването в района фирма е извършила сеч на две дървета и половина. Според него те са пречели на строителни дейности на обект. В района имало други потенциално опасни дървета, но те не са влезли в графика на озеленителя.

За никого не е тайна обаче общественото недоволство. Когато се извършва санитарна сеч, хората скачат срещу администрацията, без да се замислят, че утре това дърво може да убие тях, или техен близък.

И веднага давам пример – новоремонтираните улици в жк „Възраждане”. Ежедневно читатели заливат редакционната поща на Флагман.бг със сигнали за отсечени дървета. Те се извършват по улици, където тече реконструкция. Подменя се цялата подземна и надземна инфраструктура, включително и дърветата. Засаждат се нови, подходящи за градската среда.

„Аз имам лично мнение по въпроса. Помня навремето какво беше жк „Възраждане”, какви къщички имаше, а тези дървета там сигурно са по-големи от мен. Дърветата ги защитават тези хора, които казват, че под тях са израснали, а тези същите разрушиха бащините си къщи, за да направят кооперации. Има наредба, в която е казано на колко метра от сградите трябва да са дърветата”, казва Янчев и дава пример с ул. „Цар Симеон I”, заради която кметът и Общината също били атакувани от псевдоеколози, които били против отсичането на дърветата по улицата.  „Цар Симеон I” стана супер, и във жк „Възраждане” така ще станат улиците”, категоричен е бургазлията.



Той сигнализира администрацията и за потенциално опасни дървета и в района на турското посолство. Също така иска да заостри вниманието им и към Гаров площад, че през ремонтните дейности през миналата година са отрязани част от коренните системи на големите дървета, което означава, че има опасност да са увредени. „Там вече не стават наводнения след ремонта, моите адмирации към Общината. Не казвам и утре да ги премахнат дърветата, но вниманието към тях да бъде завишено”, отбелязва той.

Така че ако на някой от Бургас му пречат премахнатите дървета, да погледне към тези почернени родители, които искат разбиране от хората в борбата им за справедливост. Те са изпитали страшната болка да погребат сина си едва на 26 г. и не пожелават на никого това да му се случи.

В категории: Животът


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
9
Коментара по темата
9.
64
30.09.2017 11:28:40
0
3
Две години пишем писма за опасни клони на ул.Шейново 64. Отговора на общината: ще ги премахнем в подходящия сезон за рязане!?! На същата улица играят 10 деца....сигурно ако стане нещо ще изкарат тях виновни, че не си седят по домовете
8.
Правно грамотен
30.09.2017 09:19:43
0
5
Няма досъдебно гражданско производство! Няма такова животно просто в правния мир! Как го измислихте, не знам!
7.
Ивайло
30.09.2017 08:43:02
1
5
1. Вижте Роналдо - взема пари, но и дава пари....
2. 600 000 вероятно са пари взети от "общите пари" на невиновните граждани в случая граждани...
3. т.1 ...
.
6.
Койййй
30.09.2017 08:18:11
0
6
Община Бургас и кмета трябва да бъдат подведени под отговорност
5.
gjgjh
30.09.2017 00:16:41
0
17
С огромно уважение и съпричастност към господина, че въпреки огромната му лична загуба продължава да отстоява обществения интерес. Да Ви е живо и здраво внучето и много да Ви радва!
4.
.....
29.09.2017 23:08:57
0
13
Бог да го прости момчето.....
3.
Ким Чен николов
29.09.2017 20:43:38
1
13
Община, корупция, диктат. Бори се и ... Не спирай ... Не се отказвай ...
2.
Читател
29.09.2017 20:43:01
0
5
Неграмотници сте, Флагман! Цитирам - „не пожелават на никого това да НЕ МУ СЕ СЛУЧИ„
1.
Бургазлия
29.09.2017 20:28:31
2
24
Има ли някой от общината наказан и уволнен . Аз не искам да плащам за нехайството на някой друг
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори