×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Валери Симеонов с „революционни” идеи за ускорено привличане на трудови мигранти


Валери Симеонов с „революционни” идеи за ускорено привличане на трудови мигранти
Законодателните искания ще бъдат предложени днес на депутатите от ГЕРБ и "Обединените патриоти"
19 Септември 2017, Вторник, 11:44 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Търси се начин процедурата за получаване на българско гражданство да е в рамките на шест месеца


Вицепремиерът Валери Симеонов предлага спешни промени в Закона за МВР, свързани с облекчаване на трудовата миграция. Целта е да бъдат привлечени висококвалифицирани специалисти от български общности в чужбина със синя карта.

Измененията в закона ще бъдат изпратени днес на депутатите от ГЕРБ и „Обединените патриоти”. Идеята е да минат експресно между първо и второ четене заедно с други промени в Закона за МВР.

„Ще бъде предложен на групите на ГЕРБ и „Обединените патриоти” готов, завършен текст, който подготвяме, както знаете, вече близо четири месеца с изключителното съдействие на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Агенцията за българите в чужбина. Привличали сме също специалисти от НАП и от други институции, които имат пряко отношение към въпроса”, каза днес на брифинг Валери Симеонов, който е вицепремиер по икономическата и демографската политика. Преди това в правителствената сграда се състоя кръгла маса на тема „Демографска политика и трудова мобилност”, организирана от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за българите в чужбина под патронажа на Симеонов.

На форума бяха поканени за участие представители на държавни институции, работодателски организации, синдикати, предприемачи, които да разискват проблеми и предложения, нови моменти и действия, отнасящи се до демографската политика.

Валери Симеонов обяви законодателните предложения за „революционни”.

Едното е да не се подновява синята карта всяка година за онези, които вече са я получили. Целта е да се спестят време и средства, необходими за издаването на пластиката.
Срокът на синята карта да се увеличи на четири години,
предлага още Симеонов.
Отпада списъкът с конкретни специалности, по които работодателите ще могат да искат привличане на служители със синя карта. Т.е. такава карта ще могат да получава всякаква категория висококвалифицирани специалисти, обясни лидерът на НФСБ.

Дължимата такса се намалява от 400 на 100 лева. Таксата на МВР също е намалена на 100 лева. „Плюс 45 лева – пластиката, така че за 250 лева ше може да се получи синя карта”, каза още вицепремиерът Симеонов.

Въвежда се ускорена процедура за издаване на синя карта за граждани на трети страни, които са пребивавали през последните пет години в страната с някаква форма на трудово разрешение – сезонно или друго.

„Също така въвеждаме и уреждаме въпроса за преминаване от краткосрочна заетост – 90 дни, към разрешение за издаване на деветмесечна работна виза, от регистрационен към разрешителен режим, без да е необходимо да се напуска страната. Също така не е необходимо да се напуска България и когато се преминава към искане за българско гражданство. И най-накрая премахваме заложения сега в закона пазарен тест, който трябва да извършат работодателите за всяка специалност, по която те биха желали да дадат синя карта на определен специалист. Това са промените в синята карта, които бих казал, че са до известна степен, да не кажа до голяма степен, революционни”, коментира Валери Симеонов.

Той изчисли, че вече синя карта ще може да се получава за 37 дни.

Вицепремиерът подчерта, че промените са насочени най-вече за български изселници в Украйна, Молдова и донякъде в Македония, където има големи наши общности.

Симеонов благодари на вицепрезидента Илияна Йотова, която се е ангажирала да съдейства за облекчаване на режима за получаване на българско гражданство.
Към настоящия момент то се получава за 2-3 или повече години. Целта е този срок да се сведе до шест месеца при напълно изправни документи, подчерта вицепремиерът.

„Това е нормален срок. Като от тези шест месеца, четири месеца и 17 дни ще бъдат процедурите, които се извършват в обхвата на изпълнителната власт – Агенция за българите в чужбина, Министерството на правосъдието, Съвета по гражданство и министъра на правосъдието. И останалото време ще бъде, за да може вицепрезидентът да подпише съответния указ на лицето, което трябва да получи българско гражданство. Но там продължава работата. Имаме проблеми с несъвършенство на законите”, каза Валери Симеонов и заяви, че днес му предстои среща с вицепрезидента Йотова.

Тежкият проблем е, че 53 000 македонци са подали заявления за българско гражданство, но не можели да получат такова заради несъвършенства в нормативната база, обясни вицепремиерът. И по тази линия се търсела „ускорена писта”.



В категории: Политика


Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 11
15
Коментара по темата
15.
Radi
20.09.2017 08:54:45
0
0
Ti dokato se v tova pravitelstvo nikoi miama da se varne sme6nik
14.
Петър
20.09.2017 07:01:11
0
0
Интересно кои ще са тези висококвалифицирани работници, които ще си захвърлят добре платената си работа за мизерното заплащане тука, било то завърнали се Българи (Народа избяга именно заради това)?!
Вариант 1 - Нацианализация, излизане от ЕС, и като цяло рестарт на великия социализъм
Вариант 2 - Няма демографска криза, една брутална лъжа с брутални последствия! Има изглед, който прпидобива геноцид за прокуждане на коренното население обитавало тези земи повече от 5 хилядолетия!
Солко специалисти на година ражда родното ни Висше образование бе Министър?
Народе, не протестираме ли, после ще викаме че сме били Европейски роби ли, и че Валерко посерко е спасители на Българите?
Събуди се!!!
13.
ws
19.09.2017 16:53:31
2
6
Тоя предател от самото начало работи в интерес на едрия бизнес и хотелирите. Първо прецака търговците, не защото му пука за вида на курортите а защото изпълнява поръчка на хотелиерите. Tочно тези собственици и работещите по търговски обекти в кърортите са неговите избиратели от Бургас и региона, хората които с гласовете си го пратиха в парламента.
И ако за чистката в курортите ще намери"народна подкрепа" представяйки го като промяна на циганския облик на курортите, каква подкрепа ще намери тук. За тези си действия трябва да бъде линчуван.
т.н. синя карта ще е удар и срещу работещите във всички области но най-вече в ИТ сектора, които са едни от малкото високоплатени специалисти в България. Тези младежи са станали в България единствено заради заплащането. Падне ли заплащането, моментално губим хиляди ИТ специалисти, получаващи западни заплати в България, осигурявани и плащащи данък на реални доходи.
12.
до 7
19.09.2017 16:39:18
1
7
Абе пич, ти малоумен ли си. Нямало специалисти. ами как да има, като тука един лекар или инженер работи за 600-800 лева, а навън ще взима 5 пъти повече. Трябва да са като теб, че да стоят тука за подаянията.
11.
бургазлия
19.09.2017 16:36:23
2
10
Баси смешника е тоя. Вместо да увеличат заплатите за българите и по този начин да привлекат специалисти, те ще ми водят аборигени тука. А българските кадри ще бягат навън. Реват, че нямало опитни и кадърни кадри, а повече от 800 лева не дават. Че то тия пари хората ги вадят в Англия за една седмица и то с неквалифициран труд.
10.
kurt
19.09.2017 16:27:33
0
4
кривия врат да хваща мотиката не само да краде
9.
Reny
19.09.2017 15:27:08
1
1
aide malko smqh ot men :

https://www.youtube.com/watch?v=NqXpxOFKHOY&t=27s
8.
валерко далаверко
19.09.2017 15:18:37
2
7
С това си предложение този хомобандит за пореден път доказва че не е патриот а еничар,каквито са и останалите мърши начело с Каракачанов който през ден е в Македония и харчи държавни пари,а уж видите ли щял армията да ни оправи. За Сидеров да не говорим. Аман от псевдопатриоти .
7.
до незапознатите
19.09.2017 15:10:16
4
7
В България в момента не могат да се намерят хора за много жизненоважни специалности. Липсват лекари, инженери, научни работници, като учители работят хора, неуспели да си намерят по-добре заплатена професия.
Наивно е да се мисли, че само с вдигане на заплатите ще се реши проблема. Просто ги няма специалистите, не са създадени.
6.
fEN
19.09.2017 14:37:35
0
10
По принцип трябва да има за хората от Българските общности. Ама ако нашите нагли "бизинесмени" потриват ръце няма да стане номер. Ще трябва да дигат заплати защото дори и те могат да правят елементарна сметка.
5.
....
19.09.2017 14:28:56
0
14
Ясно...вместо да вдигнат заплатите и да върнат хората в България ще внасят ниско заплатени хора от Украйна, Молдова и т.н.
4.
Аз
19.09.2017 14:28:01
1
19
Национален предател! Вкарва евтина работна ръка вместо да работи за нормализирането на работните заплати. Все пак и той учства в негласното споразумение заплатите в Бургас и региона да се задържат изкуствено ниски.
3.
Бургаският онуфре
19.09.2017 14:06:55
1
19
в България има достатъчно кадърни хора.....решението най-малко е по-високи заплати !
2.
Patreui
19.09.2017 14:00:18
3
8
А каза ли дали пак ще пуска гей порно по СКАТ?
1.
Гошо
19.09.2017 13:59:33
4
8
Егати,и тоз няма наяждане.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори