×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тодор Байчев: Само у нас го има това противоречие – пенсията да е хем пожизнена, хем наследяема


Тодор Байчев: Само у нас го има това противоречие – пенсията да е хем пожизнена, хем наследяема
Бургаският депутат анализира промените в КСО, касаещи пенсионните фондове
14 Септември 2017, Четвъртък, 17:02 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Въпреки призивите на опозицията, ГЕРБ и "Обединени патриоти" одобриха на първо четене промени в КСО


Бургаският депутат Тодор Байчев от БСП се обяви против промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсионните фондове.
Той поиска те да бъдат отложени за след няколко месеца, когато ще бъдат внесени нови изменения, касаещи начина на изплащане на пенсиите от допълнителното пенсионно осигуряване.

„От Българската социалистическа партия не сме съгласни с предложенията, направени в законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това са поредните промени, прекрояващи пенсионно-осигурителната ни система”, изтъкна Байчев по време на дебата в пленарна зала в четвъртък.

Измененията са свързани основно с въвеждане на по-строги изисквания към членовете на управителните и контролните органи на пенсионните фондове, ограничаване на инвестициите в свързани лица, разширяване на правомощията на Комисията за финансов надзор, завишаване на санкциите при нарушения.

Тодор Байчев заяви, че промените не са чак толкова спешни и може да се изчака няколко месеца, за да бъдат съчетани със следващата група корекции в кодекса.
В сегашния си вид направените предложения за промени в пенсионно-осигурителната система ерозират пенсионния модел като цяло. Прокламираното право на избор на осигурените лица също се поставя под съмнение с предлаганите промени. Създава се безпокойство у хората относно съдбата на средствата, акумулирани по техните сметки. Известно е, че по принцип българското общество е много резервирано и евентуалното приемане на промените в този им вид със сигурност ще тласне голям брой осигурени върху по-високи доходи към сивата икономиката и като равносметка ще се превърне в психологически мотив за укриване и спестяване на осигурителните вноски”, обяви още бургаският народен представител.

Тодор Байчев неколкократно призова управляващите да отложат законопроекта.
„Дали тези промени не трябва да бъдат забавени дотогава, докато не бъдат готови промените по фазата на изплащането. Те ще предизвикат промени, включително и на тези текстове, които приемаме към момента. В тази връзка искам да отбележа, че по-трудната задача от този дефект на осигурителното законодателство е именно във фазата на изплащане и това противоречие, което го има само и единствено при нас – пенсията да е хем пожизнена, хем наследяема. Освен изброените принципни съображения  имаме и други такива, които може да се отправят, а именно – това са критики, свързани с прекомерната административна намеса в бизнес процесите на икономическите субекти, както и спорното преплитане на осигурителни и застрахователни принципи. Към този момент считам, че най-добре би било настоящият законопроект да бъде оттеглен и доработен и едва тогава да бъде предложен отново”, призова Байчев, което обаче не трогна управляващите, макар че аргументите му се припокриха до голяма степен с тези на представителите на пенсионните фондове, както стана ясно при обсъжданията в ресорната парламентарна комисия.
От ДПС също се противопоставиха на промените в КСО.

В крайна сметка те бяха приети на първо четене със 100 гласа „за”, 10 „против” и 34 „въздържал се”. Поправките бяха подкрепени само от управляващата коалиция в лицето на ГЕРБ и „Обединени патриоти”.

Темата с пенсионните фондове е твърде чувствителна, тъй като към момента те управляват около 10 млрд. лева, натрупани от стълбовете на допълнителното осигуряване, което касае основно гражданите, родени след 1959 г.

В категории: Бургас , Политика


15
Коментара по темата
15.
тЕ
15.09.2017 13:30:25
0
4
нЕ заслужават такова внимание !!!

Депутатите ,

Безличен , хаотичен разнороден сбор от кръвосмучещи Мислят само за себе си и то докато са там . Да преведат и узаконят осигурителните закони на Германия, Швейцария и която и да е държава в ЕО , всички са преди нас. Пък депутатите ще откриват топлата вода , ай бегай оттука
14.
14
15.09.2017 12:28:33
1
5
Наследствена пенсия получава детето - 50% от пенсията на починалия родител докато учи и до 26 - годишна възраст.
Преживелият партньор получава малко повече - с 1 % от четвърт пенсия на починалия.
Питам - къде отиват останалите 25%?
Къде отиват парите, които са разликата между сложения изкуствено таван и изчислената ми пенсия, която имам заради високото си образование и трудната си професия?
Кажете истината!
Хрантутите съзнателно поддържано в невежество и мизерия циганско население, за да гласува за подобни тъпанари!
Преди време един украински депутат предложи да махнат изобщо пенсиите.
Не може да ми вземат толкова голяма сума за осигуровки - социални и здравни и това да няма никакво значение за пенсията на всеки човек!
Осигуровките нямат отношение към размера на пенсията!
Тази система и здравната , само Господ трябва да я разрови и накаже!
Там е голямата яма от пари, където нищо не е ясно, а се насипват едни пари, които се гребат от "калпака" , за да хрантутят голяма роднинска ненаядена администрация.
Имам убеждения, но понятието ми за политика се разминава с качествата на тези инидивиди, които при определени обстоятелства, водени от стремежа да се харесат, са във властта, за да допринесат с грабежа от народа.
Не Народен съд, а Страшният съд не може да изплаши алчния и посредствен човек.
Вече потъваме 28 години.
Все още ние, пенсионерите, които построихме България, която вие крадете и има още, се стискаме.
Господ няма.
Измислен е, за да се мачкат отчаяните ограбени хора.
Оскар Уайлд, ако не се лъжа е казал" Да кажеш истината по време на господстването на лъжата, е екстремистко!"
Оказва се, че българските граждани пречат на случайно попаднали във властта недоносчета, да си напълнят гушите до преливане.
Щом посягат на "вдовишките пенсии", ясно е каква "икономика " имаме.
Тя не е постулат, не е внушение - има измерение - добрата икономика дава чувство за стабилност на обществото и спокойствие.
Страна, в която протестират пожарникари и полицаи за условия на труд и заплати, не може да бъде такава, за която ни я описва известен пъпеш.
13.
Петър
15.09.2017 07:32:54
0
10
Само у нас почасовата ставка, е като за роби, не като за европейски граждани.
12.
комсомолец
14.09.2017 23:36:19
0
2
много ме кефят плебеите как се джафкат тука-но се измества темата .и какво удоволствие ви доставя да се плюете без да се познавате,що за безумие -който иска да работи на вън,който иска да работи тук или пък да не работи както правят болшинството-негова си работа-не разбирам.от страни погледнато ми се струва ,че този който е останал тука хем не му се работи хем иска да получава заплатата на имигрант и обратно онзи който работи на вън хем му е готино да получава повече пари за трудът си хем нему е готино че е много зает а безделниците тук цял ден се шляят по плажа с бира в ръка.е то това е българското чиляка угода няма.
11.
до лорд и стоян-парцуцата
14.09.2017 23:10:13
4
9
Ей гъзове мързеливи. Сина ми е студент в Дания и работи и се издържа сам. Не седи като вас тук да си пие ракията и да плюе. Аз самия работя на две места защото жена ми е болна и не може и пак не закачам сина за пари. Аман от помияри в тая държава. И да знаете, че момчето е право за пенсиите. Много пъти съм го коментирал с нашата счетоводителка.
10.
Нина до 9
14.09.2017 22:49:06
9
8
Мъжа ми работи за 2 200 евро на месец нещо което за теб е непостижимо. Само че работи! Не стои да драска по форумите и да плаче на семейството си колко е недооценен от шефа си. Не псува съседите когато отиват на почивка или карат по-хубава кола. Връща се и заедно с децата ходим в Гърция лятото или Австрия зимата. Постигни го и ти ако можеш.
9.
лорд
14.09.2017 22:22:42
8
7
аз по рождение съм си много-просто момче.....имигрирах в лондон нося тухли за 9 паунда на час,мръсен кирлив скитам по мъгливите улици,моля се на всеки негър да ми продаде кутийка ВИКТОРИ на тънканак,пътувам като незабелижима хлебарка по 3 часа с метрото за да мъкна тухли като катър.после на 2-3 години веднъж си идвам в булгаристан и моментално ставам мноооо важен....най съм аз,най си ти най са всички,,,хааааххааа.купил съм два працала за 5 пауна от ТК-мАКС и няяяам стигане,нищо ,че като вървя по главната и се оглеждам като лалугер по тъблата на ченчовете и измекярското ми сърчице се свива като гледам паундът-днес 2.12 утре 2.08 направо ми се запушват артериите,ама нищо нали съм си магаре ша утида да нтваря със тухли пак.и след 2 години пак ша дооа с нов ПОТНИК.
8.
майко мила
14.09.2017 21:55:37
1
8
Всички българи ДРУЖНО ще гризнем хурката откъм мекия край....ПРАВ Е ПИЧА, ЧЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО В ЕВРОПА. Добре, че скоро заминавам пак и няма да чета коментарите на батки с анцунг "АДИБАС" купен от битака.
7.
до Тъпанар :/
14.09.2017 21:38:14
1
4
ПРАВИЛНО Е ЧЕ СИ ТЪПАНАР. НЕ МОЖЕШ ДА ПРАВИШ РАЗЛИКА. ФРАНСЕТАТА ГИ ИМАТ И ДВЕТЕ ПЕНСИИ, НО НЕ МОЖЕШ ДА СИ ИЗБИРАШ И ДВЕТЕ. ХАЙДЕ БЯГАЙ ДА БАЧКАШ НАВЪН СЕГА И НЕ ГОВОРИ ЗА ДА НЕ РАЗБЕРАТ КОЛКО СИ ТЪП.
6.
сотир-парцуцата
14.09.2017 21:35:44
6
5
НЯМА ПО-ПРОСТА СГАН ОТ ЕНИЧАРИНЪТ-ИМИГРАНТ---да ходят да се усъвършенстват в рожденият им талант -ИБРИКЧИЙСТВОТО сигурно вече са АКАДЕМИЦИ в хобито си.яко ли е да лижеш насрани газяги с устенца
5.
кирил
14.09.2017 21:28:53
0
9
само в България го има-КОЛЕКТИВЕН ОРГАН НЕ МОЖЕ ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ.--ха,ха народното събрание е колективен орган,комисийките дето си организират за всяка ситуацийка в държавата и от които заплатите им скачат до небето,,,,а познай-колективен орган-мяу-мяу.И КАКВО СТАВА НАКРАЯ-хората,пардон ИЗРОДИТЕ които си избираме да ни управляват и които трябва да носят отговорност за това-не могат да носят отговорност по КОНСТИТУЦИЯ защото са колективен орган.----------------това го има само в България
4.
Бившия емигрант
14.09.2017 21:20:58
4
9
Тъпите коментатори първо да излязат от Меден курник и после да пишат простотиите си. Бил съм първо в Германия и после в Англия. Не може и двете системи защото начина на изплащане е различен. Жалко, че е комунист обаче, сбъркал е партията. За съжаление е прав обаче!
3.
Тъпанар
14.09.2017 21:13:58
5
12
И във Франция и във Северна Ирландия и във Швеция, където съм живял знам че пенсията е и наследима и пожизнена, тъпанар селски...
2.
и цар и бог едновременно
14.09.2017 20:49:02
10
3
БОГ ДА УБИЕ ДЕЦАТА МУ,БОГ ДА УБИЕ ДЕЦАТА МУ„„„„БОГ ДА УБИЕ ДЕЦАТА МУ.....амин.
1.
?
14.09.2017 20:17:18
4
10
Тоя се гласи да стои още няколко месеца там ????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Заради съмнителен куфар отцепиха част от центъра на Бургас (СНИМКИ) Заради съмнителен куфар отцепиха част от центъра на Бургас (СНИМКИ) Куфарът се намира в нишата до прозореца на входа на РЗИ Кои ще станат депутати, вижте прогнозното разпределение във Втори МИР Бургас Кои ще станат депутати, вижте прогнозното разпределение във Втори МИР Бургас ГЕРБ печели 4 мандата, ДПС - 3, "Възраждане" и ПП-ДБ - по 2, БСП, ИТН и "Величие" - по един Непознатото "Величие" - кои са лицата на партията извън Марков и Михайлов Непознатото "Величие" - кои са лицата на партията извън Марков и Михайлов Формацията се председателства от Албена Пекова, която не е включена в листите за вота на 9 юни Тази певица плаши феновете си, вижте как се наду като поничка Тази певица плаши феновете си, вижте как се наду като поничка Джуките й стърчат на метър пред лицето Бойко Борисов: Ние всичко направихме, а се чудят защо сме първи Бойко Борисов: Ние всичко направихме, а се чудят защо сме първи Лидерът на ГЕРБ е на посещение в село Магерово в Родопите Баща смаза от бой 16-годишната си дъщеря Баща смаза от бой 16-годишната си дъщеря Момичето само е подало сигнала "Величие" постига силен резултат, ето къде печели партията на Николай Марков "Величие" постига силен резултат, ето къде печели партията на Николай Марков Партията побеждава ГЕРБ в „Ориндж Каунти“ За края на учебната година: Родители се рекетират за подарък на класната За края на учебната година: Родители се рекетират за подарък на класната Събират от 30 лв. до 100 лв. от дете да изненадат госпожите Седмицата започва с жега, термометърът удря 40 градуса Седмицата започва с жега, термометърът удря 40 градуса Температурата на морската вода е 24° Моторист без книжка блъсна 6-годишно дете Моторист без книжка блъсна 6-годишно дете Той също е пострадал
Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) e втора политическа сила Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Резултатът е двойно по-голям от броя на гласовете, спечелени от центристката партия Renew на президента Еманюел Макрон (15,2%)
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори