×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не аз, а Общинският съвет е допуснал продажбата на парцела в Обзор, петнят името ми неправомерно


Не аз, а Общинският съвет е допуснал продажбата на парцела в Обзор, петнят името ми неправомерно
Всички процедури за продажбата на терена в Обзор са спазени от "А" до "Я", категоричен е Трифонов, който е изпълнил волята на местния парламент
Тема в развитие
Обзор се вдигна на протест, за да защити Морската си градина (ВИДЕО) Лоша новина! Апелативният съд в Бургас даде разрешение да се строи 5-етажен хотел в Морската градина на Обзор Съдът в Бургас ще трябва да реши дали паркът на Обзор е парк! Адвокатски скандал избухна на делото за Морската градина на Обзор, юристи се обвиняват в набеждаване В Бургаския апелативен съд утре ще ври, Обзор се вдига на бунт, за да опази Морската си градина Кметът Христо Янев: Благодаря на Флагман.бг, че защити каузата на Обзор Обзор спечели битката за Морската си градина Докато Бургас празнуваше, Обзор бранеше Морската си градина в Съдебната палата Съдебен скандал в Бургас! Обзор на път да загуби Морската си градина, готвят протести Само във Флагман! Тази жена се оказва собственик на 615 кв.м от Морската градина на Обзор, ще вдига хотел на брега Вижте какво става в Обзор! Част от Морската градина се оказа в ръцете на частно лице – вдига хотел на плажа
виж още
скрий
17 Август 2017, Четвъртък, 16:18 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Архив на Флагман.бг

На жителите на курорта искам да припомня, че през 2005 година спрях строителство в парка, въпреки че се наложи да се изправя срещу мощен инвеститор и сърдит общински съветник, който лобираше за него


Николай Трифонов е дългогодишен кмет на Несебър. Той ръководи Общината от 1999 до 2007 година. Сега се опитва да е далеч от светлините на прожекторите, оттегли се, както от кметския стол така и от активната политика.

Днес управлява туристическия бизнес на семейството си. Името на Трифонов бе замесено в скандала за Морската градина на Обзор. Той бе обвинен, че е допуснал продажбата на общински парцел на занижена цена. Според документите, представени пред първите две съдебни инстанции 600-те кв.м. са публична общинска собственост.

Флагман.бг разговаря с Трифонов. Попитахме го: Допуснал ли е нарушение с продажбата на парцела и страхува ли се от проверка на службите? Ето какво отговори екскметът на Несебър.


-Г-н Трифонов, вие сте разрешил продажбата на част от Морската градина на Обзор през 2003 година. Смятате ли, че сте допуснал грешка?

-Изразът ви, че аз съм я „разрешил” не е точен, защото имаше решение на Общинския съвет, което съм изпълнил. Така е по-коректно да се каже. От години се разисква този въпрос, но досега не бях обръщал внимание по ред причини. Но преди 10-ина дни ми попадна копие на този договор (очевидно визира договора за продажба на земята, която според този документ е публична общинска собственост), който се твърди, че е подписан от мен. Освен договора нямаше никакви други документи, които са задължителен реквизит. По този повод проведох разговор с кмета на Обзор Христо Янев и той ми каза, че при тях няма никакви други документи. Казах му, че няма как да подпиша такъв документ, без да има санкция на Общинския съвет или законново основание.

-Визирате договора за продажба на парцела, който според този документ, е публична общинска собственост, нали?

-Актът за собственост, мисля, че e №508 е подписан от г-н Янаки Стоянов, предходният кмет. Там е записано изрично – публична и с малки букви „частна” общинска собственост. Това е така, защото има разшифровка. В предназначението си имотът е определен за изграждането на увеселително заведение, бар, дискотека. Теренът е предвиден за тази дейност. Няма как да има бар върху публична общинска собственост. Заради това и Общинският съвет като е вземал това решение е видоизменил, както се изисква по Закон, статута на терена. Това е било направено още в края на миналия век, защото имотът се е стопанисвал от Слънчев бряг АД и на това място имаше една дискотека, известна като Кометата.

По повод на многобройното тиражиране на името ми в пространството, направих собствена проверка на всички възможни материали, които успях да намеря и какво се оказа: Първо – има внесена молба от Елена Димитрова като представител на „Месамбрия” АД през 2002 година, която е разгледана на заседание на ОбС Несебър на 22 май. Тя е инициатор на продажбата на терена. Важно е да се знае, че не кметът предлага, а заинтересовано лице. Второ – по този повод на свое заседание от същата тази дата ОбС Несебър взема решение №22, с което задължава кметът да обяви конкурс за продажбата на този имот. Преди това същото предложение минава през комисията за общинска собственост и приватизация и тя също дава положително становище. Препоръчва на ОбС да гласува за продажбата на този имот. Там има и друг нюанс. Следващите сделки се извършват от секретаря на същата тази комисия.

-Какво означава: Че това лице е било пряко заинтересовано от продажбата ли? Кое е то и каква е била ролята му в следващите сделки?

-След това има още две сделки, които са извършени чрез пълномощник – секретарят на същата тази постоянна комисия към ОбС. Не знам защо се е получило така. Въпросното лице се казва г-жа Касандра Анестева. Относно това решение, то е прието в Общинския съвет с пълно единодушие. Всички са гласували „за”, включително и тези, които представляват Обзор. По реда на контрола това решение е отправено до областния управител, той не възразява, няма и други жалби и то влиза в сила. През 2003 година, месец март, кметът на Община Несебър издава заповед, с която определя комисия за провеждането на конкурс. На 14 март има състав на комисия от 9 човека – 4 от администрацията и 5 съветници, внесени са изискуемите документи. Проведен е конкурсът, има оферти, както и оценка на лицензиран оценител. Комисията е излязла с протокол и класира на първо място една от двете фирми, участници в процедурата, предлагайки на кмета да издаде заповед за спечелил конкурс. Направил съм го през март 2003 година, обжалвания отново няма и се сключва договора за покупко-продажба.

-Но има няколко последвали преотреждания на този терен, с които се допуска изграждането на 5-етажен хотел. Това по ваше време ли се случва?

-Не, такова нещо нямам спомен да съм подписвал. Теренът единствено и само е предвиден за увеселително заведение. Тъй като всички тези документи явно не бяха наличност нито в кметството в Обзор, нито кметът беше информиран му се обадих по телефона. Разговаряхме и той самият не знаеше, че има подобни документи. Разбрах, че е отишъл в Общината и ги е намерил, след което може би има преоценка на мнението, че сделката е незаконосъобразна.

-Хората в Обзор се надигнаха срещу тази сделка. Днес дори затвориха пътя Бургас-Варна.

-Много неприятна история, но искам на хората в Обзор да припомня, че през 2005 година спрях строителство в парка. Имаше запитване от голяма фирма. Много от хората бяха негативно настроени. Те държаха да си запазят парка. Направи се инициативен комитет, проведохме няколко срещи и ние изпълнихме желанието им, независимо от последващите конфликти с инвеститора и някои от общинските съветници, които стояха зад тази сделка.

-Кои бяха тези съветници?

-Това са неща от кухняха, които не желая да изнасям публично. Така или иначе ние изпълнихме ангажимента към местните жители. Не знам дали сега го помнят.

-Г-н Трифонов, притеснявате ли се, че може да започнат проверки за тази сделка?

-Няма за какво да се притеснявам. Естествено, че тази сделка ще бъде разследвана, но пак казвам – не виждам проблем в себе си. Изпълнил съм решение на Общинския съвет, не съм направил нищо незаконно. Проблемът е, че досега не беше проверена пълната документация. Защо никой не е знаел, че освен един договор има и куп  документи? Това са решения, становища… Отделно и мотивът за заведено дело е нелогичен – незаконосъобразността на договора. Не ми е ясна логиката, може би имат собствена, не мога да гадая!

-Според Вас какъв ще е изходът от този процес? На първа инстанция решението бе в полза на кметството, на втора бе противоположното…

-Най-вероятно кметството ще загуби. Така атакувана сделката като незаконосъобразна, се опасявам, че няма да постигне искания резултат. Но това не означава, че няма други механизми да се заведе второ дело, за да не се допусне строителство в парка.

-Какво бихте направили Вие, ако днес бяхте кмет на Общината?

-В случая кметът на Обзор се ангажира с това дело, не мога да гадая какви ще бъдат следващите им стъпки, но според мен би следвало да се тръгне по друг път. Общината е стопанислава този имот повече от 10 години и фирмата, която претендира за него, не е предприела никакви действия и би трябвало най-малкото да се атакува правото за давносно владение. А и защо трябваше да се атакува фирмата и да се водят дела, като можеше да се остави тя да бъде активната – тя да води дела и да се опитва да влезе във владение.

В категории: Несебър


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Обзорчанка
18.08.2017 17:40:27
6
5
През 2006г. хората в Обзор се организираха и стигнаха до областния управител Любомир Пантелеев и той защити оставането на парка,а не кметовете на Обзор-К.Куртев и на Несебър-Н.Трифонов.Не е възможно да продадеш място,а после да се правиш на невинен пред хората-нагло е!!!
5.
созопол
18.08.2017 11:46:30
0
4
То нашия кмер квото е предложил всичко се приема от ГЕРБ ажийските съветници без да се замислят те са мнозинство и са разпродали почти всичката общинска собственост
4.
Запозна
18.08.2017 08:07:32
2
11
Парка на Обзор се изгради и пусна 2006 г когато кметове бяха К.Стоянов и Трифонов.Преди години там бяха опърпани бунгала и кометата.След като З латев поиска да купи тези 20дка ние се надигнахме и чест им прави на тия двамата, че не се огънаха и изпълниха искането на обзорчани.Сегашните освен да отрчат, събарят, пи ар кампании не виждам нещо стойностно да са изградили.И как след две години ще отидеш да потърсиш документи за нещо което тръбиш и насъскваш хората и водиш дело.Или е нехайство или нещо друго, но нещата после се обръщат, както и хорското мнение.
3.
До 2
18.08.2017 00:24:50
0
16
А то щотот сегашния не е такъв....
2.
Dinko
17.08.2017 21:05:18
9
13
Trifonov e nai golemia kradec jivial niakoga v Nesebar... Vsichki shemi i izmami sa sazdadeni ot nego !
1.
Несебър
17.08.2017 21:02:48
6
16
Този Бай Хуй, само небето и звездите над Несебър не успя да продаде ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори