×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Международно признание за младите хора в България: ООН акредитира Национално Сдружение „Младежки Глас“ със специален консултативен статус


Международно признание за младите хора в България: ООН акредитира Национално Сдружение „Младежки Глас“ със специален консултативен статус
Националното сдружение "Младежки глас" има над 10 хил.членове в цялата страна
09 Август 2017, Сряда, 20:57 ч.
Автор: Флагман.бг

След близо едногодишен мониторинг от страна на Организацията на Обединените Нации и по препоръка на Комитета по неправителствените организации, Национално Сдружение „Младежки Глас“ получи официално специален консултативен статус към Икономическия и социален съвет на ООН

Икономическият и социален съвет на ООН (ИКОСОС) на свое заседание, състояло се в гр. Ню Йорк, САЩ, утвърди препоръката на Комитета по неправителствените организации, на Национално Сдружение „Младежки Глас“ да бъде предоставен специален консултативен статус в системата на ООН.

Съгласно процедурата за кандидатстване, най-голямата българска младежка неправителствена организация входира документите по кандидатурата си преди година и два месеца. През този изискван от страна на ООН срок, първо Комитетът по неправителствените организации, а впоследствие и ИКОСОС, разгледаха представената от Национално Сдружение „Младежки Глас“ документация, изискваха допълнителна информация и проведоха мониторинг на дейността на организацията в Република България и зад граница, включително членска маса, изградените структури и органи на управление, мероприятия, полезност за обществото и младите хора.

След успешното преминаване на двата етапа в процедурата, по препоръка на Комитета по неправителствените организации и след проведено гласуване на заседанието на Икономическият и социален съвет, отношенията на най-голямата неправителствена младежка организация в България с ООН вече имат официален характер. Международното признаване и получената акредитация са поредното доказателство, че младите хора в страната ни имат потенциал.

Организацията на обединените нации е международна организация, учредена официално през 1945 год. със седалище в гр. Ню Йорк, в която членуват 193 държави и основната й цел е спазване на мира и сигурността. ООН предприема действия и по въпросите, с които се сблъсква човечеството през 21 век, като изменението на климата, устойчивото развитие, правата на човека, разоръжаването, тероризма, здравни извънредни ситуации, равенство между половете, производство на храни и др.

Икономическият и социален съвет (ИКОСОС) е един от шестте основни органа на Организацията на обединените нации, който отговаря за ръководството и координацията на икономическите, социалните, хуманитарните и културните дейности на ООН. Той е най-големият и най-сложен помощен орган на ООН. Всяка година неправителствените организации с консултативен статус  получават предварителния дневен ред на ИКОСОС. Те имат привилегията да поставят въпроси в дневния ред на ИКОСОС и неговите помощни органи, могат да присъстват на срещите, представяйки  писмени изявления, да правят устни презентации пред правителствата, да лобират и огранизират събития.

Консултативният статус в системата на ООН намира основа в член 71 от Устава на Организацията на обединените нации. Неправителствените огранизации по света, като НС „Младежки Глас“, които имат специална компетентност, обхват, мащаб на дейност и значимост за обществото, занимават се конкретно с някои от областите на дейност, обхванати от ООН, и отговарят на критериите за акредитация, след мониторинг и одобрение от страна на ИКОСОС, получават признание като „организации със специален консултативен статус“.

Това е огромно признание от страна на ООН за България, за дейността на младите хора в страната ни. Голяма стъпка напред за бъдещото развитие на младежите ни на световно ниво, като Организацията ни ще има честта да ги представлява. Благодаря на Националния ЩАБ на „Младежки Глас“, Областните ни Председатели и структури, членовете ни – това е заслуга на младите хора на България и Екипа ми.“ – коментира новината Тодор Йосифов, Национален Председател на „Младежки Глас“.


Тодор Йосифов, председател на Национално сдружение "Младежки глас"

Припомняме, че преди броени дни, за пореден път, Сдружение „Младежки Глас“ получи от Министерство на Младежта и Спорта лиценз за национално-представителна организация, на база мониторинг на дейността й за младите хора и нейните структури в цялата страна, като само Сдружението отговаря на законовите критерии за предоставяне на национален статут.

Организацията работи успешно с Министерство на Младежта и Спорта по подпомагането на младите хора в България, разполага с над 10 000 официални членове и симпатизанти, структури в цяла България, и реализира ежегодно стотици безплатни за младите хора мероприятия, с които ги подкрепя и развива уменията им. В момента Национално Сдружение „Младежки Глас“ е успешен партньор и посредник между младите хора и всички институции в страната, включително и с международни организации, като заедно си поставят за обща цел - развитието на новото поколение у нас. Екипите на Организацията в страната ежедневно работят с доброволци за каузите на обществото и новото поколение.


В организацията има много активни младежи, които имат силна гражданска позиция

Сред основните приоритети на Национално Сдружение „Младежки Глас“ е насърчаването на активното взаимодействие и координацията между младите хора, институциите и неправителствения сектор на национално, регионално и световно ниво. Именно поради тази причина българската организация взе решението да кандидатства за получаване на консултативен статус към Департамента по икономически и социални въпроси на Организацията на обединените нации.

От този момент нататък, членове на НС „Младежки Глас“ ще имат възможността реално да участват в работата на ООН,  да бъдат включени в разрешаването на проблемите, свързани с младежките политики и дейности, да правят предложения и да лобират активно на международно ниво за развитието и по-доброто бъдеще на младите хора в Република България и по света.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори