×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хотелиер иска новите кадри в туризма да бъдат обучавани в Слънчев бряг с европейски пари (ВИДЕО)


01 Август 2017, Вторник, 05:49 ч.

Трябва да се направят учебни центрове на места и да се работи по европейски програми, каза Веселин Налбантов

Дефицитът на камериери, готвачи и сервитьори по морето доведе до внасяне на чужда работна ръка. Според хотелиерите обаче това не решава проблема с квалифицираните кадри в туризма.
Работната ръка е предимно ниско квалифицирана, защото такива са условията в наредбата, каза пред камерата на БНТ Веселин Налбантов.
Много често някои от тях си тръгват на първият месец, защото работата се оказва непосилна. Други пък пристигат без никакъв опит и се налага да ги обучават месеци наред. Така туризма губи време в обучение и текучество на кадри.
Според хотелиерите, тези работници, които са без опит, трябва да бъдат обучени още преди летния сезон, а не в неговия разгар.
Трябва да се направят учебни центрове на места и тези пари, които са по европейски програми, да бъдат насочени там, заяви Налбантов.
Пред камерата на националната телевизия украинецът Генадий, който работи в Слънчев бряг като барман, сподели, че е в курорта, за да работи, а не да се забавлява.
Тази година по нашето Черноморие работят хиляди украинци и молдовци. Генадий е един от тях. Той е доволен от условията, които му се предлагат. В сравнение с Турция, където работи моят брат, тук е много по-добре, заяви младият мъж.
Заедно с Генадий работи Александър от Молдова. Той също е доволен от работата си.
„Хубави условия ми предоставиха. От всичко съм доволен“, споделя молдовецът.
Двамата младежи споделят, че не са дошли на почивка, а да печелят пари, за да се издържат като се приберат в Украйна и Молдова.
„Нямам време за дискотеки и плаж, но това не е проблем. Парите са хубави, а те са ми нужни“, добавя Генадий.
Ако не бъдат предприети мерки по въпроса, България ще загуби много от туризма, защото всяка година има недоволни. Така страната ни може да загуби 14 процента от брутния вътрешен продукт, а това са близо 6 милиарда лева.
В момента по Черноморието цели комплекси са заети с чужденци, основно украинци и молдовци. Наетите в момента чужденци са над 3 100 те са поискани с 563 декларации на работодатели, които първо са сключили договорите с чужденците, а след това са поискали разрешение от Агенцията по заетостта. Над 2 600 украинци са в момента на работа по морето.
Според бившият министър на туризма Бранимир Ботев работодателите са поставени в критична ситуация и трябва да взимат кризисни решения. В Националната стратегия за устойчиво развитие до 2030 година изрично е посочено, че проблемът, който ще възникне с човешките ресурси е с кадрите в туризма. Още през 2014 година е станало ясно, че това ще е най-генериращият проблем пред отрасъла. По данни на Световния съвет по туризъм само за 2015 година България е загубила около 5 500 души в сектор туризъм. Страната ни губи на средногодишна база по 2.1%.
„Вносът не може да ни реши проблема. Тези 3 100 души са под 1% от реално заетите в туризма по време на летния сезон. На морето ние имаме най-ниското качество на обслужването и то не се дължи на работодателите и на бизнеса“, коментира Бранимир Ботев.


В категории: Несебър


12
Коментара по темата
12.
fero
03.08.2017 08:14:26
0
0
Nikoga nyama da si nameryat personal zastoto eftinata rabotna rika umrya edna Zaplata Edna nostufka Daje nostufkata e po skipa ot zaplatata
11.
ГНУСНО
02.08.2017 16:37:19
0
1
ВСИЧКИ ДОНОСНИЦИ СА ТАКИВА СВИКНАЛИ САМО ДА ПРИБИРАТ ! 80% ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ СА ГАДНИ ПОДЛОГИ ЖАЛКИ ДОНОСНИЦИ КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ДАВАТ ЗАПЛАТИ И ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ НА ДЪРЖАВАТА НО ТЯ ПАК ИМ Е ДЛЪЖНА ДА ПОМАГА ЗА ПО ГОЛЯМА ЛАПАНИЦА !ТАКИВА СА КОМУНИСТИЧЕСКИ УРОДИ САМО НА ПРИХОД !
10.
хахаха
01.08.2017 16:26:41
2
6
Ето това са нашите "работодатели". Без субсидия нищо не умеят и държавата всичко трябва да прави за тях. Обаче ако държавата помогне на обикновения човек, било комунизъм, диктатура и незнам си още какво. Долни лицемери и паразити, това са нашите капиталисти.
9.
Сам
01.08.2017 15:13:26
1
8
От какъв зор да им плаща някой за обучение на персонала. Да си плащат сами. Много нагли само тях трябва да мислим. Туризма нали им подготвя кадри какво ревът.
8.
Вица на деня
01.08.2017 15:02:44
0
8
"Работната ръка е предимно ниско квалифицирана, защото такива са условията в наредбата, каза пред камерата на БНТ Веселин Налбантов."
Работната ръка е ниско квалифицирана защото е ниско платена! Догодина като ги обучите украинците, ще идат да работят в другата Европа, а тук ще ви пратят отново от неквалифицираните, защото тия дето ви ги пращат взимат процент от заплащането и колкото са по неквалифицирани толкова по-голямо е лапането за тях.
7.
Кефят Ме
01.08.2017 14:59:55
0
6
Европейски пари, държавата трябва ала бала, унитата трябва. Абе вие в капитализма живяли ли сте? Като искаш хора - плащащ. Точка по въпроса.
6.
egr
01.08.2017 14:53:56
0
8
Човешката наглост няма край!
Всеки работодател да си инвестира в кадрите и да ги цени. А не с чужда пита да правят помен. От какъв зор ЕС ще им обучава кадри, които те да експлоатират само, и да си пълнят бездънните джобове? Иска им се да печелят целогодишно -- през зимата да цоцат еврофондовете, а през лятото - бългаари и чужденци!
5.
Безочие и дебелокожие
01.08.2017 11:46:06
0
15
"Трябва да се направят учебни центрове на места и тези пари, които са по европейски програми, да бъдат насочени там, заяви Налбантов".
А така Веско, точно така. Каква е тая европейска солидарност, която отказва да обучава с пари от техните данъци, Вашите кадри? Според мен след обучението, европейците трябва да поемат и заплатите на работещите в туризма защото Вие сте много ангажирани с откриване на нови работни места, укриване на доходи, прехвърляне на печалби в офшорни зони, круизи по екзотични дестинации с цел откриване на нови луксозни автомобили и яхти за деца, внуци и любовници. Я най добре прехвърлете бизнеса си на държавата, а тя вместо наем да Ви дава печалбата. Вие умеете само да вземате, даването е дейност непозната за бизнеса в Мутрогения.
4.
ебати наглите хора
01.08.2017 11:37:20
0
14
Хотелите ги постройха с пари откраднати от. народа сега с чужди пари да им обучават персоналите,обучавайте си ги вие със ваш ресурс аз зор нямам за вашия бизнесу
3.
Ха ?!
01.08.2017 11:09:41
0
10
Не се дължи на работодателите... А ?!
А че работодателите правят на маймуни години наред работниците си ,и то даже итриците дето предлагат им се свидят ;-) ...На маймунките.
Държавата да им плащала обучение на кадри. За да НЕ има плаюат после заплати и да ги изгонят в чужбина НАЛИ ?
2.
neos
01.08.2017 11:06:43
0
15
хахха, хитреци - искат с пари от програми да се обогатяват! ето това ни е жалката икомоника...
1.
Калоянчевf849b
01.08.2017 11:05:27
0
12
Кого ще обучавате, бе? Свястните кадри изчезват от тука! Мангустите и ония от Балкана, дето едвам вързват български ли????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори 34-годишният криминално проявен и осъждан Александър Ф. е задържан Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма да е кандидат за Европейския парламент Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Софийската адвокатска колегия да определи резервен защитник на обвиняемата, определи САС Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ Ако се яват на изборите само, еколозите ще претърпят катастрофално поражение ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Трагедията станала за миг по злощастно стечение на обстоятелствата Снимаха Григор Димитров и сексапилната Ализе Лим (ВИДЕО) Снимаха Григор Димитров и сексапилната Ализе Лим (ВИДЕО) Двамата са близки приятели и често спрягани за гаджета Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Живях в ада, когато погребах сина си, призна Маестрото 
Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори