×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Да, България" няма как да стане обединително звено за борба срещу олигархията


"Да, България" няма как да стане обединително звено за борба срещу олигархията
Провалът на Христо Иванов и компания е неоспорим - Пеевски и #КОЙ са по-силни отвсякога, а десните - извън парламента
26 Юли 2017, Сряда, 14:28 ч.
Автор: Иво Беров

Христо Иванов и приятелските кръгове, кръгчета и кръгченца около него имат най-голямата вина за провала на десните на парламентарните избори



Получих писмо от една политическа сила. Ето съдържанието му:
Скъпи приятели. След последните избори настанаха трудни времена за нашето политическо семейство.
Затова е крайно време след едно задълбочени изследване да изясним причините за провала си и да обмислим как да променим и обновим дейността си по такъв начин, че да спечелим отново доверието на онези избиратели, които с гласа си, или с отказа си от гласуване изразиха сдържаност и недоверие към нашата политика. Без да изневеряваме на общите си ценности и светоглед, разбира се.
Такова изследване ще се проведе в рамките на работилниците за ново начало, които ще работят от юни до края на септември и в които ще има широко представителство на експерти, политолози, историци, философи и социолози. В същото време ние ще потърсим мнението и съветите на нашите членове, избиратели и поддръжници.
Темата на първото ни събиране ще бъде:
Какви са причините за нашата загуба
С какви предизвикателства трябва да се справим, за да спечелим отново доверието на хората.


От кого мислите, че е това писмо? От коя партия или коалиция? Да, досетихте се. От провалилите се десни. Само че не от нашите. От френските републиканци го получих.

Още преди години, още от времената, когато изгря звездата на Никола Саркози, се записах виртуално, тоест мрежово, тоест наужким в неговата Народна партия, сега преименована на Републиканска. Струваше ми няколко цъкания с мишката.  Наужким,  наужким, но всяка седмица, а преди избори всеки ден започнах да получавам известия за дейността на партията, допитване за мнението ми по всякакви политически въпроси и покани за най-различни политически и обществени изяви. За около пет години, значи, френските десни са се допитвали до мнението ми най-малко 1680 пъти. Въпреки че за тях аз съм някой си там никой от някаква си там никаква за тях балканска държава. (Дали пък, ако наистина ги бях съветвал не биха се провалили – шега…)

Хайде сега познайте за същите тези години колко пъти българските десни са ме попитали каквото и да билo за каквото и да било. Много добре, досетихте се. Познавате нашенските адети. Нито веднъж. Повтарям. Нито веднъж. Нула пъти. Въпреки че в България не съм чак пък толкова някой си там никой, въпреки че имам примерно 5000 приятели и 3000 последователи във Фейсбук, въпреки че имам два блога и че се мяркам чат-пат по телевизорите.  (Да не говорим, че в продължение на години защитавах десните и техните ценности и съдействах за влизането им Народното събрание и за избирането им на различни длъжности.) Никой никому нищо не дължи, нали. Пази, боже, сляпо да прогледа и посредствено да прочете Айн Ранд.

Защо така?

Липса на нюх и обществен опит? Неумение за общуване с хората. Самооблащаване и високомерие? Любителщина? Неблагодарност?

Всичко това накуп и още толкова от същото – ето отговорът.

Нека великодушно да отхвърлим подозрението, че десебарските вождове, например, не биха искали да се обвързват с човек, познат като „костовист”, защото това би им попречило на достлука с една такава светла личност и вярна съюзничка като Меглена Кунева. Или пък с другата светла и незабравима личност – Божо Трика. Такова подозрение би било прекалено грозно. Ама всъщност защо пък да го отхвърляме ? Нека си остане. Тъкмо защото би било прекалено грозно и неблагодарно от страна на десебарските вождове. Тия неща са си част от нашенските адети. Нашите десни политици изглежда са готови да отхвърлят и пренебрегнат всеки отделен човек в името на човека изобщо. Макар досега никой никога да не е виждал това чудо – всеобщия човек.  (При бесепарите не е така и това е една от причините отново да имат мощно представителство в Народното събрание и отново да се домогват до властта).

Как обаче провалилите се десни, лево-десничари и средничари са вземали политически решения, след като не са благоволявали да снизходят да се допитват до мнението на своите поддръжници, подобно на не чак дотам изтъкнатите си френски съответствия?

Една позабравена вече стенограма го показа. Събирали са се на кръгове, кръгчета и кръгченца от приятели, познати на приятелите и познати на познатите на приятелите. Като предимство са имали онези приятели познати и познати на познатите на приятелите, които са се показвали по медиите, или пък са притежавали медии, или пък са били министри, или пък са имали парички – лошо няма, човещина…Партийните структури (образувания) тук са без значение, от значение са кръговете и кръгчетата. А там, където са имали партийните образувания някакво значение, то влиянието им е било по-скоро отрицателно поради печалното им състояние.

Дали всичките тези обстоятелства са причина за провала на истинските партии? Или пък са други причините?

Отговор няма. И не може да има. Поради една проста причина. Въпросът не е поставен. Признанието за провал го няма. С едно единствено изключение – Радан Кънев. И поемане на отговорност пак няма. Със същото изключение.

Има точно обратното. Себеизтъкване чрез провала. За Христо Иванов, например, провалът е успех. Неговата нула била много по-голяма, по-тумбеста и по-кръгла от нулите на останалите. Макар точно Христо Иванов и приятелските кръгове, кръгчета и кръгченца около него да имат най-голямата вина за същия този провал, тоест, успех – според него . (Липсата на представителство в Народното събрание на стотици хиляди свестни, почтени и умни хора – дали това е успех или провал?)

И никакво ново начало за избишканите извън Народното събрание  партии и коалиции няма да има, ако Христо Иванов и неговите кръгченца не си признаят съдбоносната грешка, която направиха с отказа си да се съюзят с Нова Република. Без това признание сегашните изречени с половин уста призиви на Иванов за обединение изглеждат безнадеждно закъснели, безсмислени и направо жалко. Чудесно биха им прилягали  народни мъдрости като „късно е чадо, мандалото хлопна”, „след дъжд качулка”, и „изпусни питомното, та гони дивото”.

Така че едно нещо е сигурно – „Да, България“ на Христо Иванов няма как да стане обединително звено на истинските партии срещу олигархията. Въпреки че нулата му е по-голяма, по-тумбеста и по-кръгла от нулите на другите извъпарламентарни партии.

И още едно нещо е сигурно. ДСБ може да стане ядро на бъдещата партия Нова Република, но в никакъв случай не може да стане обединител на истинските партии срещу олигархията. Досега не им се получи, отсега нататък още по-никак няма да им се получи.

Нито пък протестните мрежи и подобните им граждански образувания могат да станат ядро на една бъдеща партия или коалиция – техният провал е още по-неоспорим и зрелищен, макар и непризнат (Делян Пеевски и „Кой” са по-силни от всякога).

Което не значи, че всички те трябва да се откажат от политиката. Не от политиката трябва да се откажат, нито от целите си, нито от възгледите си, нито от обществените си изяви. От друго трябва да се откажат.

От суетите и от самолюбието си. От самозалъгването и самооблащаването. От мераците си за водачество. От любителщината. От тесногръдието и затвореността си. От онези раздумки в приятелски кръгове и кръгченца, които заместват разговора с цялото българско общество.

Ето, например, едни думи на покойния Кристиан Таков, върху които си заслужава да се помисли:
„Има един голям наш проблем и той е, че се харесваме твърде много. Хайде да не бъдем умни и красиви, нека идеите ни бъдат красиви.

Защото, докато ние сме умни и красиви, в България има твърде много наши братя, които са извадили по-лош късмет от нас. Тия хора, извинявайте за правия текст, ние често ги презираме, тия хора се правим, че ги няма, и за техните стонове ние сме глухи. И после се чудим защо не ни следват, няма да ни следват, ние не сме част от тези хора, ние не изразяваме техните мечти.

Ние плашим гаргите, че ще отидем на Терминал 2, а те не могат да стигнат до съседното село, където има аптека, където може би ще го има лекарството, от което те се нуждаят. Затова, вместо да плашим гарги, хайде, не ви карам да идете да се запишете масово в организациите на БСП, напомням само, че сме забравили солидарността.“

И откъде все пак да се започне? Какво да правят истинските партии и стотиците хиляди умни и свестни хора, останали без представителство? Може по примера на френските десни да се започне от работилници (там ги наричат ателиета) за ново начало. Провалилите се партии и политици могат да открият подобни работилници (ателиета, сдружения), без да се надпреварват кой ще ги оглави и кой ще има най-голямо влияние. С обсъждане на два основни въпроса:

1. Защо се провалихме.
2. Какво трябва да предприемем, за да спечелим отново избирателите.

И накрая може би най-важното. Съвременната политика показа, че печелят партиите, способни да излъчат обаятелни (харизматични) и кадърни водачи. В българските партии, останали извън парламента, няма устройство, което да излъчва подобни водачи. Те нямат механизъм за подбор. Техните кръгове, кръгчетата и кръгченцата им се често се въртят в обратното направление.
И както каза Кристиан Таков – повече солидарност, оставете Айн Ранд по хладните кабинети и рафтовете, натъпкани с умни и не чак толкова умни книжки.

Източник: www.transmedia.bg

В категории: Политика


Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 1
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
3
Коментара по темата
3.
стяга го яката
27.07.2017 00:46:17
0
0
Автора звучи, като квазиобразован полуинтелигентен 30 годишен ерген. Твърдението, че либерали и консерватори, ще водят борба с олигархията е в най-добрият случай, демонстрация на завършено невежество. За да повярваш, че десните ще се борят с олигархията трябва да пренебрегнеш последните 300 години документален опит, както и творбите на класическите идеолози на либералният капитализъм и представителната демокрация. Какво да очакваш от хора, които явно разглеждат Айн Ранд, като сериозен източник на мъдрост?
2.
дпс,герб,бсп и патрЕотите
26.07.2017 18:53:49
1
4
Оставете ги тия,ние ще ви оправим, така както сме го правили 27 год.
1.
lp
26.07.2017 17:21:41
0
3
Винкела трафикант номер 1 в държавата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори