×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спинъри - за какво служат и защо са толкова спорни


04 Юни 2017, Неделя, 23:28 ч.
Източник: auto.offnews.bg

Fidget Spinners или спинъри - това е най-популярната играчка у нас и по света напоследък, рекламирана като антидот на Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (attention deficit hyperactivity disorder - ADHD), потиснатостта и аутизма. Тази играчка обаче бива забранявана във все повече училища в САЩ.

Спинърите са малки устройства, които играчите могат да въртят между своите пръсти. Играчката предоставя приятно сензорно изживяване, според коментарите на потребители, докато предизвикателството в боравенето с нея се е превърнало в цяла вселена от YouTube клипове с инструкции.

Твърденията на производителите обаче, че спинърите подобряват концентрацията на хората с нарушено внимание и хиперактивност, както и възможността "да изкарат креативния гений, скрит дълбоко у вас" (както гласи една от рекламите на спинъри в Amazon), са много вероятно преувеличени твърдят учени, съобщава Conversation.

"Употребата на джаджа като спинър е по-вероятно да послужи за отклоняване на вниманието, отколкото да е от полза за хора с ADHD", коментира Марк Рапапорт (Mark Rapport), клиничен психолог в Университета на Централна Флорида, който проучва ползите от движението върху вниманието на хора с ADHD.

Независимо дали са полезни във фокусирането на разсеяните мозъци на децата, спинърите провокираха дебати относно това как се развива вниманието при децата и по какъв начин да им се помогне да се съсредоточават, пише Live Science.

Например, въпреки че няма достатъчно данни в подкрепа на идеята, че децата в съвремието са по-малко съсредоточени отколкото тези в миналото, някои проучвания допускат, че вниманието се е понижило с увеличаване на "мултитаскинга" (едновременно вършене на много неща) в дигиталната ера.

Спинърите се появиха тази пролет, на пръв поглед от нищото, като играчка, която непременно всяко дете трябва да притежава. Преди декември 2016 г. в търсачката на Google за думите "fidget spinner" на практика нямаше нищо. В момента учители публикуват постове в социалните мрежи за безсилието си спрямо обсебени от играчката ученици. Спинърите дори имат свой собствен форум в Reddit.

Повечето полемики около спинърите са относно забраняването им в класните стаи в САЩ. Учители застават на позицията, че тези играчки разсейват учениците и че децата със специални нужди имат други, приемливи за училище опции за разсейване. Междувременно някои родители на такива деца хвалят качествата на играчката. Блогър от САЩ, родител на 8-годишно момиче с аутизъм, пише в AutismAwareness.com, че дъщеря й била запленена как съучениците й искат да се въртят също като нея. Одобрените в училище устройства за въртене отличават дъщеря й от останалите деца, пише Мириам Гуин (Miriam Gwynne), докато спинърите се харесват от всички деца.

"За нея спинърите не са играчката, която трябва да се притежава, защото е модерна, както е за останалите деца, а е повече за освобождаване на напрежението от натовареността по време на училищния ден - много подобно като употребата на топчета за стрес, които тя използва или кубчетата й за редене", пише Гуин. "Когато училища решават да забранят сензорните и въртящи се играчки, те рискуват да изолират децата, които с години се опитват да приобщят", добавя тя.

Има и експерти, разочаровани от забраната. "Тези малки джаджи трябва да се наричат въртящи се приспособления, не играчки, те могат да бъдат част от успешна стратегия за управление на разсейването, ако бъдат въведени като нормална част от уроците", смята Клеър Хефрън (Claire Heffron), педиатър-терапевт в Кливланд, цитирана от Washington Post.

Дори това да е така повечето деца използват спинърите именно като играчки, като се съсредоточават върху тях, а не върху урока в час, показват данните. Има различни методи за връщане на съсредоточаването на децата върху урока, коментират психолози, като въртящи се устройства, почивки с игри и просто остраняване на източниците на разсейване.

Няма съмнение в това, че играчки, които позволяват на децата да се движат, са от полза за деца с аутизъм. Терапевтите често използват сензорни играчки, за да успокояват деца със сензорно интегративната дисфункция (неспособност на мозъка да обединява и интегрира определена информация, получена от основните сензорни системи). Проучвания са показали, че движенията могат да помогнат на деца с ADHD да се съсредоточават.

Проучване на Рапапорт и негови колеги от 2015 г., публикувано в Journal of Abnormal Child Psychology, изучава 8-12-годишни деца с ADHD. Учените откриват, че онези, които са се занимавали с моторна активност - движение на крайниците или големи части от тялото - са се представили по-добре от онези, които са останали неподвижни по време на задачи, свързани с работната памет (онзи вид памет, използван за обработка на входящата информация). Упражненията са доказано ефетивни и в помощ при деца с ADHD.

Но без специално насочени проучвания върху спинърите, е невъзможно да се каже дали устройствата помагат при такива деца, уточнява Рапапорт за Live Science. По негово мнение, тези малки играчки малко вероятно са от голяма помощ за деца с ADHD, тъй като не изискват значително движение на тялото - основното условие за повишаване на активността в челния дял и префронталната кора на мозъка, отговорни за задържане на вниманието. Спинърите също така са визуално разсейващи и могат да отнемат от вниманието на децата в час, смята още Рапапорт.

"Каране на стационарно колело по време на четене или седене на подвижна топка докато са на бюро обратното - позволява малки моторни движения, които не разсейват и вероятно биха били от полза за много деца с ADHD", коментира още ученият.

Съществуват и т.нар. fidget cube, който е пластмасов куб, оборудван с различни бутони и се управлява с пръсти. Вероятно този вариант е по-приемлив за в час, тъй като кубът не изисква зрително внимание, коментира Катрин Исбистър (), професор по компютърни медии в Университета на Калифорния Санта Крус, пред Сonversation.

В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
xaxo
04.06.2017 21:35:34
0
29
Бахти и олигофренската играчка.Дайте им на днешната младеж по едно кубче на Рубик и ще започнат да се замерват с тях.Няма да знаят какво друго да го правят.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори