×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Ол инклузив по време на Тато – 14 дни на море за 40 лв.


Спомени от соца: Ол инклузив по време на Тато – 14 дни на море за 40 лв.
Животът в станцията обаче протичаше по строг социалистически ред. Спи ти се, не спи ти се – в 7,30 ч. на закуска
02 Юни 2017, Събота, 00:04 ч.

В интерес на истината, при соца почивахме на морето с евтини карти от по 40 лв. за човек. При това – цели 14 дни спане и ядене, както сега му казват ол инклузив

Никога няма да забравя една от морските ни станции – на Министерството на леката промишленост в местността Трифон Зарезан (до Златни пясъци). Мъжът ми се добра до карти за нея с невероятни връзки и хвърчахме от щастие, когато ги взехме, пише socbg.com. Как иначе – нали за първи път щяхме да заведем 2-годишната ни дъщеричка на море! Е, добрахме се с тежките куфари с влак и автобус до станцията, настаниха ни в нещо като едноетажно бунгало (всичките бяха залепени едно до друго и с общ двор пред тях). Вътре – пълна мизерия: радиоточка виси над вратата, вехти полубели чаршафи, крушките на лампите изгорели, вратата не се затваря, комарникът скъсан, одеялата – войнишки. Но си имаше собствена тоалетна, макар с цокъл от блажна боя и няколко изпотрошени плочки.



Животът в станцията обаче протичаше по строг социалистически ред. Спи ти се, не спи ти се – в 7,30 ч. на закуска. Още в 11,30 часа от плажа потегляха по стръмните стълби към стола нагоре първите групи от пищящи дечурлига и мъкнещи чадъри и пояси татковци и майки. Те трябваше точно в 12,00 ч. вече да ядат. Втората група, към която бяхме причислени, ги чакахме да свършат с обяда по пейките навън, за да влезем и ние да похапнем. Масите – без покривки, вилиците и лъжиците не стигаха, чакаш да ти измият. Гозбите – типично заводски – чорба от нещо си, почти вода, манджите – тлъсти сослийки (късче мръвка с бол запръжка, да топиш на воля залъците), и 2 неугледни ябълки от двора на станцията. Вечерята – точно в 6,30 ч., защото персоналът искал рано да си ходи. Най-често яхния от зелен фасул (от буркан) и купичка от алпака с воднисто кисело мляко. Хляб и туршия от люти чушки – кой колкото му душа иска. Ама някой ще огладнее до вечерта, а магазин наблизо няма, негов си проблем. Всеки да се спасява поединично.




Само че в онези времена това не ми правеше впечатление. Без две неща обаче – след обедната дрямка почиващите изпълзяваха от бунгалата. Жените, най-често със завидни телесни габарити, изваждаха кълбетата от куфарите и почваха да плетат. Клюкарствайки зад гърба на всяка, която не е от тяхната кръвна група. А пък половинките им от силния пол, боси, брадясали и неугледни, с часове удряха карти и табла по пейките, наливайки се с промишлено количество бира. Караха се и псуваха като хамали. Докато тумби от деца тичаха покрай тях с адски викове, току някое отнасяше по шамар и изплакваше, но за кратко.

В категории: Ретро Флагман


25
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
25
Коментара по темата
25.
Чавдарчета и пионерчета
04.06.2017 20:05:53
0
5
През "соца" хратутниците ходеха със държавните самолети на пътешествие до екзотични острови и държави, един Пенча Кубадинеца си спомням ходеше
за лов в други континенти и харчеше народна пара. На 6 години се научили да пият ракия комунетата, на 12 да хапват трева и ще чакаш от тез мародери държава да оправят!
24.
комунист
04.06.2017 19:36:17
3
8
Така е. Всичко е истина в статията. Не се залъгвайте и не гугълвайте и питайте по-старите. Едно време и за 10 лева стояхме по "Ол инклузивите" и хората от хотелите се набутваха да ни предлагат маркови алкохоли, черен хайвер. Като завършиш веднага можеш, не можеш искаш не искаш ти намираха работа за много пари, та за това и сега хората живеят във неблокостъргачите и имат по няколко имота и вили.Имахме няколко каквито си искахме коли. Аз имах едно Камаро, на жената купихме един Мерцедес. Никакъв проблем. За 2 дена и колата пристигаше. Спомням си и каква демокрация беше- който не му харесваше властта или имаше критики го награждаваха на инклузив в Белене. На Коледа и Нова година като ни останат плодове пращахме за на запад. Толкова много стока имаше, че едвам смогвахме да я изкупуваме и рафтовете на магазините все празни стояха. Може да съдите за производителността и заплащането едно време по пенсийте на бабите ви. Ааа и да не забравя, като си купих първата яхта с жената решихме да обиколим света, ама на границата ни спряха и ни казаха, че на запад не е хубаво да ходим такива паралий и че ни пазят от безработните Френски и Немски гастербайтери. По-хубаво от комунизма нямаше. Сега само останаха мрънкочите като мен и хората където ни научиха да не работим и да не се интересуваме дали евтиното не ни излиза скъпо.
23.
Аууу
04.06.2017 14:48:36
1
3
Чета коментарите и се възхищавам на Гергов. За 27 години колко много хранени със сланина и хлебарки, но грамотни свине е създал.
22.
GR
04.06.2017 08:00:59
2
2
През соца в манджите имаше хлебарки и насекоми за обикновените хора, а за номенклатурата им се доставяха стоки от западни страни. Сланината за която говори предния коментиращ е от свинекомплекса на Гергов, който се приватизира без да постъпи в държавния бюджет един лев , окраден !
21.
Аугуст
03.06.2017 22:55:38
4
6
Абсолютната простотия! Вие знете ли какво е ол-инклузив и с какво ви хранят в днешно време в тези иначе луксозни хотели?!
Сланина с ориз, на следващия ден същото ястие е приправено и с зеленчуци. Ако имаш късмет може да не се натъкнеш на същото парче месо (сланина), което снощи си нагризал, но си го върнал в чинията си уж да го изхвърлят, ама наглите видиш го преработили и ти го сервират пак. Вдигни си гъза и се поразходи из хотелите да видиш за какво става въпрос преди да пишеш смешни статии.
20.
ЕХА
03.06.2017 17:04:38
5
7
В коя станция си почивал на Китен , ММЦ пак беше за номенклатурата , готвенето за мишките от БКП пак се подбираха кадрите, ай сега не лъжете хората , ами си кажете в кое министерство сте служили....., а за обикновените хора- хлебарки и насекоми в яденето
19.
Ъ
03.06.2017 16:50:58
4
2
Браво 18,прекрасно е казано.Всичко с малко думи.
18.
Мда...
03.06.2017 16:21:00
8
21
............Господи боже мой – кому е нужно да пишете подобни опашати лъжи? Засрамете се най-накрая, престанете! Почивките на море и планина на символични цени, достъпни масово при социализма бяха едно от най-хубавите неща, които направиха детството на милиони българчета незабравимо. За каква гнусна храна ми говорите – не само, че храната на почивната станция в Китен, където аз ходех от 1962 до 1974 година всяко лято, беше вкусна, тя беше превъзходна и последния ден по молба на всички жени готвачът диктуваше рецептите на всички вкусотии, с които ни беше хранил. И покривки имаше, и достатъчно прибори. Имаше две смени за храна – вярно, нормално е, ако столът не побира всички едновременно. Имало дебели жени – и за това ли е виновен соцът???? Що за безумие? Клюкарствали? Мамка му и социализъм, клюкарки ражда, а? Щото сега само възвишени и благородни особи, които говорят само за литература и изкуство, отглежда под път и над път „хубавият“ капитализъм…. Играели карти и пиели бира мъжете? Ами какво лошо има в това? Сега с много интелектуални занимания ли са заети съвременните българи? Не виждате ли колко оскотели, масово, са съвременните младежи? Сега не пият просто само бира – Сега се наливат с твърд алкохол, тровят се масово с наркотици, загиват млади хора по време на пиянски оргии по морските ни курорти, които вече не са никакви курорти, а долнопробни свърталища и центрове на разврат. Отвратително е да се пишат и публикуват подобни просташки материали….
17.
спомени от соца
03.06.2017 16:05:53
3
13
Помните ли като се редяхме на опашка пред показния зеленчуков магазин, сегашното кафе Бакарди. Даваха само по 1 кг на човек.Весело беше, на член от семейството по 1 банан.Останалите плодове пък, които ги връщаха от дивия запад като некачествени, на нас се предлагаха в същия този показен магазин като първо качество. Също като базалтовите плочи по настилката на Александровска. Турчинът ги предлага като трето качество, но по фактура в Бургас ги закупуват за първо качество. Познайте къде отива разликата от парите- ами за банани, сега у нас се предлагат в изобилие:)
16.
Еклектика
03.06.2017 15:31:16
10
12
На кое да вярваш? На красивите пейзажи от снимките ,или на част от текста. В соца си беше гот. Искаш работа -веднага.и то задължително. Искаш образование - задължително. Искаш работа зад граница - няма проблеми-шофьори,моряци,строители,лекари,сестри,.......Искаш деца -веднага семейство ,деца иначе ергенски данък. Искаш жилище - чакаш но взимаш.Искаш вила - няма проблем ,купуваш на ниска цена,строиш трудно но с любов. Соца си е гот,ама нямааа.
15.
Пульо Сульо
03.06.2017 14:58:23
10
11
Абе тоз дето е писал статията много на интересен се прави бе.Уж носталгично,пък саркастично.....Това може да го напише само човек,изпълзял в жегите от някой клуб на сорос или Бхк,с една дума полуидиот!
14.
Ангел
03.06.2017 14:31:16
4
12
Комунетата пак изпълзяха като змии да хапят и пръскат отрова, за "гнилия запад" и за "диктатурата на пролетариата" Консумацията на определени продукти, май тетковците ви са ви задоволявал със корекомски стоки и гушката ви е била пълна, а другите така наречен пролетариат е почивал на "ПЕРЛА" и си е топкал краченцата в бистрото море, но само за номенклатурата беше това!
13.
запознат
03.06.2017 14:27:49
7
10
Вярно е само това, че живеехме спокойно- мизерно, но спокойно. Нямаше го това свобода на словото. Ако някой кажеше нещо против Тато, после вече никой не го виждаше и не знаеше какво се е случило с него. Я сега някой още жив комуняга да опровергае това.
12.
запознат
03.06.2017 14:23:15
4
12
Почивката си беше лукс, тя беше само за превилигировани. Какъв телевизор, кви 5 лева- ходехме в комшийте да гледаме черно бял телевизор. Често в новините предаваха за ,, гнилия запад'', че там не е хубаво, то кой ли можеше да отиде да го види, пиле не можеше да прехвръкне извън България, ееее, само Таковите ходеха с частен самолет по казина в Лас Вегас и къде ли не още с народни пари. Кой още не е чел списъкът с цените на имотите и автомобилите на висшия ешалон тогава. Мръсни комуняги, освен, че ни манипулираха и осакатиха хиляди хора по времето на чернобил /не даваха никаква информация за отровите, които ядяхме/, докато в същото време за тях се доставяше със самолети храна отвън -превърнаха животът ни в много, много жалък тези гадове, малко им беше да ги избесят. Мога да напиша цяла книга с факти, ама той Тодор Зиновиев от Кюстендил/ тогава съдебен заседател в София/ започна да пише книга за тях, похвали се тук, таме и го блъсна камион, ей така, случайно..та не можа да я довърши.
11.
запознат
03.06.2017 14:09:17
8
12
почивката си беше лукс, тя беше само за превилигировани. Какъв телевизор, кви 5 лева- ходехме в комшийте да гледаме черно бял телевизор. Често в новините предаваха за ,, гнилия запад'', че там не е хубаво, то кой ли можеше да отиде да го види, пиле не можеше да прехвръкне извън България, ееее, само Таковите ходеха с частен самолет на казина в Лас Вегас и къде ли не още с народно пари. Кой още не е чел списъкът с цените на импотите и автомобилите на висшия ешалон тогава. Мръсни комуняги, освен, че ни манипулираха и осакатиха хиляди хора по времето на чернобил /не даваха никаква информация за отровите, които ядяхме, докато в същото време за тях се доставяше със самолети храна отвън -превърнаха животът ни в много, много жалък тези гадове, малко им беше да ги избесят.
10.
Ангеле
03.06.2017 14:06:38
8
11
Прочети това,което си написал и помисли кое е по-различно сега,освен че има банани на корем (с изричната уговорка за който може да си го позволи)!Каквото и колкото да плюете срещу "онова време",истината е че обикновения човек никога повече няма да живее толкова спокойно и добре както тогава.Живота е един и се мери не с това колко пари и материални облаги си консумирал а с красивите и запомнящи се моменти сред роднини,приятели и познати.Като понатрупате годинки ще го разберете,но ще е твърде късно.
9.
Ангел
03.06.2017 12:18:57
8
15
Статията отразява действителността през соца , номенклатурата пируваше, а народа се редеше по опашки за дефицитни стоки, които не се произвеждаха при нашите климатични условия . Имаше ниски цени на определени стоки и услуги, но доходите и работните заплати за 80% от населениети бяха ниски. Номенклатурата почиваше в луксозни почивни бази , а за обикновения човек в бунгала със хлебарки, насекоми и скъсани чаршафи. А тези които защитават тези времена доста добре са си поживуркали и имат носталгия по миналото !
8.
ALF
03.06.2017 12:15:16
4
10
С карти се уреждаха само едни и същи. И това ще им остане.
Ама и те си намериха майстора.
7.
!!!
03.06.2017 11:56:18
10
16
Статията е определено с негативно отношение,стремяща се да промие мозъците на по-младото поколение.Което няма как да направи сравнение между минало и настоящо.Лъха на примитивизъм.
6.
Сулю Пулю
03.06.2017 11:47:58
8
21
"Мъжът ми се добра до карти за нея с невероятни връзки и хвърчахме от щастие, когато ги взехме..."

Разбира се, че написаното е вярно. През"соца" всичко ставаше с "връзки".
Всичко! И беше добре само за близачите на задници и доносниците т.е. колкото по-голям мръсник си (нагоре в йерархията),толкова по-добре ще живееш.
За тия, които правят комунистическа пропаганда ще припомня, а нека по-младите да знаят:
По времето, когато са правени снимките от статията 40 лв. бяха много пари, сравнени със заплати от 120 лв. за мъжете и 90 лв. за жените. По-късно постепенно ги увеличаваха по малко.
Имаше дефицит за всякакви стоки и всичко ставаше с "връзки". Които имаха познати месари бяха щастливци, а за останалите кокалаците, рогата и копитата.
Нямаше тоалетна хартия! Олиото - с връзки. Кафето - с връзки. За кола чакаш с години. За жилище чакаш с години. За авт. пералня или цв. телевизор хората спяха с дни по опашките пред магазините, правеха се списъци и ставаха дори сбивания.
Портокали, банани - само по празниците и по 2 кг. През лятото нямаше бира и газ. напитки - страхотни опашки. Нямаше бял боб, нямаше маслини... всъщност то какво ли имаше.
Хората се шегуваха когато видеха някъде навалица и казваха - "Каква е тая опашка за маслини?" или когато не са се виждали с някой отдавна - "Къде се губиш, като белият боб на пазара?" и пр и пр.
Соца (по когото въздишат сега бившите комунисти и доносници) си беше една голяма кочина с бодлива тел по границите, където пък се стреляше на месо по тия които искаха да избягат от "Социалистическия рай"!
5.
Браво
03.06.2017 11:45:40
2
8
МНОГО БЕШЕ ХУБАВО В ЗАТВОРА ОСОБЕНО ЗА НАДЗИРАТЕЛИТЕ.
4.
645
03.06.2017 10:24:26
22
8
Ти и написаното от теб сте по-зле и от карикатура-едно клише-гротеска.
3.
645
03.06.2017 10:17:00
10
41
Има кампания, очевидно, това време да бъде направено на карикатура от карикатури, които не са живели в това време.
Винаги с подигравателен тон и с една подчертана гнусна примитивност.
За сведение на този "писател", тогава хората бяха много добри и по-възпитани.
Не е вярно, че нямаше карти за почивка, сигурен съм!
Не е вярно, че струваха 40 лева.
Тогава почивните станции бяха достъпни за всички, принадлежаха на различни предприятия.
Смешно е да се коментира така, сякаш само при социализма се е клюкарствало.
Сега страхотно се лъже и се прави народа на боклук.
Беше прекрасно при социализма и това го знаеше дори покойният вече Збигнев Бжежински, инак нямаше да посвети жалкия си живот , за да му попречи да се развие.
При социализма имаше хора.
Сега са направени на послушен добитък.
Съветвам автора да си потърси удовлетворение в друго поприще. Речникът му издава, че не е от нашето хубаво, умно, образовано , съзидателно и благодарно поколение.
2.
Как" Сийка
03.06.2017 10:12:18
3
26
Пътуване с автобус и влак -екологично. Бунгало едно етажно -природосъобразно.Храната - здравословна за отслабване.Киселото мляко - истинско. Дневното разписание - здравословен режим на живот. Слънцето на обяд е най-силно и има опасност от изгаряне. Множество деца - скъп спомен ,вече няма. Жените и мъжете им напълно естествени българи без скрупули от псевдо-евро -възпитание. За финал -тумби от деца - дай боже пак и още повече.
1.
mfzargan
03.06.2017 09:48:33
5
15
МНОГО БЕШЕ ХУБАВО.
Добре че имаш плюнка.Сега, може би ходиш на почивка всяка година?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори