×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ужас! Близо 70 000 българи имат шизофрения


Ужас! Близо 70 000 българи имат шизофрения
Един от първите симптоми се изразява в отдръпване от околния свят, затвореност
11 Април 2017, Вторник, 18:34 ч.

Няма увеличаване на броя на болните в сравнение с предишни години

65 000-70 000 души в България са болни от шизофрения, обяви пред журналисти ръководителят на Клиниката по психиатрия в Александровска болница проф. Вихра Миланова по повод Световния ден за борба с това психично заболяване. По думите й, реално няма увеличаване на броя на болните и той е постоянен. Няма разлика спрямо предишни години.

Проф. Вихра Миланова изтъкна, че нуждаещите се имат възможност да получат помощ в болничните заведения. Болните от шизофрения могат да се лекуват с най-новите лекарства. Липсва обаче дългосрочна грижа за тези хора.

"След като получат тук помощ, по-нататък наблюдението и всичко, което е необходимо за връщането им в общността, липсва", поясни тя.

Не са ясни точните причините за заболяването, но те са комплексни. От една страна - биологични, генетични, от друга страна - факторите на околния свят.

Заболяването обикновено започва в млада възраст. Един от първите симптоми се изразява в отдръпване от околния свят, затвореност. След това се появяват и другите симптоми като халюцинации, преживяване, че някой те преследва. "От появата на боледуване до първия контакт с лекар-психиатър минават 2-3 години", коментира проф. Миланова.

Самият пациент обикновено не приема факта, че има проблем. По-често роднините му се обръщат към специалистите за помощ.

В категории: Животът


5
Коментара
Флагман.БГ Освободиха зам.-министъра на транспорта Освободиха зам.-министъра на транспорта 27/05/2024, Понеделник 18:07 1
5
Коментара по темата
5.
Европейски Мозъчен Съвет
12.04.2017 10:35:57
0
4
Много ги обгрижвате шизофрениците няма що! ТЕЛК-овете направо оспорват съдебно-медицинската експертиза в Епикризата и ги освидетелстват с 0 % увреждания в Експертните решения.

Били в терапевтична ремисия?! — как ще са в ремисия като са на поддържаща терапия! Като им препоръчват да работят като рейнджъри и въобще какво им пречело да работят!!! И им внушават, че не са били в лудницата никога!!! Лидер в това отношение е бившия специализиран психоТЕЛК - Бургас, който обслужваше Бургаска, Сливенска и Ямболска област. Което означава, че съдът праща в лудницата здрави хора! На което съдът не реагира, разбира се. Поне да защити репутацията си на съдебна власт. Трябва да се повдигне обвинение по Наказателния кодекс за принуда. ТЕЛК-а принуждава шизофреника да пропусне средствата за оцеляване каквато е инвалидната пенсия.

А тези с другите психични заболявания влизат по желание в психодиспансерите (психиатричните отделения) за около максимум 14 дни (но стоят по 7 дни) —
там ядат, пият и се разхождат из града защото са на свободен режим. Вземат Ерикриза и след месец-два пак влизат по желание в психиатричното отделение с различни оплаквания — депресия, тревожност, страхова невроза, паническо разтройство.

И като се сдобият с две-три Епикризи се явяват на ТЕЛК. И хоп — с инвалидна пенсия с 60-75 % увреждания.
А шизофрениците ДГД без инвалидни пенсии!!!

Даже и до социалната помощ от 36 лв месечно не могат да се доберат, защото нямат вече здравни осигуровки и оттам и поетапна Епикриза, иначе трябва да отработват 14 дни в месеца. Старите Епикризи от преди 7 години социалните служби не ги признават — нищо, че са издадени от специализирано психиатрично заведение (лудница ). Пък и нали знаете — тя шизофренията като болест е от ден до пладне!

Не позволяват и на близките им да се грижат за тях — даже едно Удостоверение за това, че се водят на учет към психодиспансера не им издават: трябвало лично те да се явят и да си го получат — сякаш дължат нещо на администратора, който ги издава!!!

Шизофренията е мозъчно заболяване, дължащо се на увреден мост от неврони в хипоталамуса и е със симптоматиката на мозъчен тумор. Това предизвиква халюцинации — зрителни, слухови и дактилни.

Медикаментите подтискат само психичните прояви, но увредените цетрове в мозъка не се лекуват — невроните там са с объркана подредба вследствие на дистрес при вътрешно утробното развитие.

Или по-често по време на развитието на мозъка, което е докъм 21 години. Никой не е застрахован от това да развие шизофрения. Фамилно обременени са само 2-3 % от шизофрениците, другите са с напълно здрави родители.

Характерно е, че да отключат шизофрения са застрашени индивидите с висок коефициент на интелигентност.

Шизофренията е включена в списъка на Европейския Мозъчен Съвет ( ЕВС — European Brain Council ) наред с инсултите и епилепсията.

Първият симпозиум на ЕВС беше в София през октомври 2014 година. Оттогава досега относно грижата за шизофрениците — едно голямо нищо!!!
4.
Nqma Takava Darjava
12.04.2017 07:17:38
0
2
Napalno saglasen sam s nomer 3. Horata poludqvat ot bezparichie i skoro parlamemta shte e na prah. Nqma boikovci nqma patrioti opavat parite samo govorqt da go izbirate. Prazni buletini i tva e ama i prazna nemojesh da pusnesh zashtoto GROB kato si platqt i otivat pri tqh stara rabota no skoro shi mrat sichki deputati po machitelen nachin !!!
3.
DJARO
11.04.2017 19:08:37
5
6
Nadeite da laujete horata....Neofizialnata statistika e mnogo PO-GOLQMA...iztre6tq NARODA OT GLAD,MIZERIQ....OSKOTQ....nikoga ne sam vijdal tolkova mnogo hora ot VSQKAKVA VUZRAST da burkat po KAZANITE ZA BOKLUK ....sram golqm do tova ni dovede KRIVORAZBRANATA IM DEMOKRAZIQ......s GERB o6te po zle 6te stava.........
2.
...
11.04.2017 18:48:59
0
4
и още 240-олигофрения.
1.
много малко ве?!?
11.04.2017 15:46:48
0
10
!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каблешково ви очаква на семеен спортен празник „Победители с мама и татко” Каблешково ви очаква на семеен спортен празник „Победители с мама и татко” Какъв е средният разход на човек при пътуване в страната и чужбина Какъв е средният разход на човек при пътуване в страната и чужбина Най-много са пътували българските граждани на възраст 25 - 44 години Освободиха зам.-министъра на транспорта Освободиха зам.-министъра на транспорта Това е станало със заповед на служебния премиер Магистрала между Бургас и Варна - най-рано след 2040 година Магистрала между Бургас и Варна - най-рано след 2040 година След два месеца се връща двуинстанционното обжалване на ОВОС, което развързва отното ръцете на "еколозите" „Лятно театро 2024“ идва в Поморие в навечерието на Деня на детето „Лятно театро 2024“ идва в Поморие в навечерието на Деня на детето Празникът ще зарадва с богата програма малчуганите и техните родители Председателят на Общинския съвет се срещна с генералния консул на Турция в Бургас  Председателят на Общинския съвет се срещна с генералния консул на Турция в Бургас  Обсъдена бе темата за отварянето на директна авиолиния между Бургас и Истанбул UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона UEFA Шампионска лига, UEFA Лига Европа и UEFA Лига на конференциите от сезон 2024/25 ще следват нов формат. Новият формат ще даде възможност на отборите да се изправят срещу по-широк спектър от противници. Прокуратурата иска по-строги наказания за убийците на пътя Прокуратурата иска по-строги наказания за убийците на пътя Държавното обвинение предлага при причинена смърт задължително да се отнема шофьорската книжка Българската Пенелопе Крус и колоритен чешит от Музикалното превъртяха интернет Българската Пенелопе Крус и колоритен чешит от Музикалното превъртяха интернет Видеото на Флагман.бг с двамата има близо 300 хил. гледания в една от социалните мрежи  Внезапно почина главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев Внезапно почина главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев Той беше само на 55 години
3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев 200-метрова "трапеза" на "Шан-з-Елизе" в Париж 200-метрова "трапеза" на "Шан-з-Елизе" в Париж Хиляди французи си устроиха пикник
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори