×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Арестуваният за убийството в Борисовата градина имал и дело, извършил престъпление още преди да направи 14 години


02 Март 2017, Четвъртък, 23:56 ч.
Източник: PIK.bg

Възпитателно дело като непълнолетен е имал обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов-Геша в столичната Борисова градина на 2 юни 2015 г. Това твърдят запознати със случая, цитирани от столичен всекидневник. По думите им сега 19-годишният Йоан Матев попаднал при инспекторите от Детска педагогическа стая (ДПС) като малолетен.

Според тях заради възрастта си нямало как Йоан Матев да носи наказателна отговорност. Те си спомнят, че извършеното от тийнейджъра престъпление не било безобидно. Фактът, че нямал навършени 14 години, го спасява от съд. След като ченгета изясняват случая и доказват категорично вината на Йоан Матев, документацията по случая е изпратена в Детска педагогическа стая (ДПС), разкриват запознати. Това е единствената институция, която може да се занимава с непълнолетни, извършили престъпления.

Методите, които се използват, са възпитателни беседи с провинилия се тийнейджър, както и с неговите родители. Според запознати те се провеждали от инспекторите в столичния район "Младост", тъй като по документи Йоан Матев се води, че живее на територията на общината в апартамента на баба си и дядо си.

Този факт от миналото на Йоан Матев не бе отбелязан по време на делата за определяне на мярката му за неотклонение, които минаха през двете инстанции - Софийски градски съд (СГС) и Софийски апелативен съд (САС), до момента.

Припомняме, че магистратите от САС днес оставиха окончателно в ареста обвинения за убийството на Георги. Решението на САС бе потвърждение на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", която СГС наложи на Матев преди седмица.

Според САС има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че именно Матев е извършител на тежкото криминално престъпление. За това спомага видеозапис от района на инцидента, който показва бягащ младеж. Съученици на Матев са разпознали него на кадрите. Техническа експертиза доказва, че обвиняемият се е намирал на местопрестъплението в момента на убийството. Освен това по-малкият му брат му Марсел е свидетелствал пред разследващите, че Йоан е извършителят. Марсел е посочил мястото, където е скрит ножът, с който е убит Георги.

Адвокатът на Матев Станислав Гюров заяви, че събраните доказателства са категорични единствено за това, че клиентът му е бил на местопрестъплението, но не и за това, че той е извършителят.
"Всички доказателства водят единствено за местонахождението на движението на един младеж. По отношение на показанията на брат му, този въпрос тепърва ще подлежи на разглеждане, на акредитиране. Моите съмнения са, че едно такова твърдение от негова страна не е било потвърдено чрез способите на НПК на разпит пред съдия, за да бъде потвърдено. Има и роднинска обвързаност между свидетеля и обвиняемия. Има много съмнения, доколко е спазена процедурата", добави Гюров. По думите му на този етап доказателствата са неубедителни.

"Това по медиите са пълни лъжи. Аз съм невинен - това, че съм се укривал, не е вярно... Това, че съм си пускал брада, е нормално. Това, че съм тренирал – ами аз съм спортист, ходя на фитнес всеки ден", заяви в последната си дума Йоан пред САС. Така той отхвърли версията на прокуратурата, че е променил външността си умишлено, за да не бъде разпознат по кадрите от камерата. Матев поиска от САС по-лека мярка от "задържане под стража", но съдът отхвърли молбата му. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. Промяна на мярката може да бъде поискана пак при поява на нови обстоятелства, уточни адвокат Станислав Гюров.

САС прие още една докладна от МВР и още един разпит на свидетел. В залата се разбра, че не е готова ДНК експертизата на ножа, с който се предполага, че е извършено убийството, и който бе открит в шахта на няколко метра от местопрестъплението. Генетичният анализ се очаква с огромен интерес, защото той ще покаже има ли по ножа следи от обвинения за убийството.

Четирима ученици са свидетелствали, че в деня на престъплението Йоан се е появил в училището си. Мил се на чешмата и имал прясна рана на дясната вежда. Тя съвпада със снимките от камерата, засякла "беглеца от Борисовата градина". Клетки на мобилни оператори показват, че по време на престъплението телефонът на Йоан е бил в района, където е извършено убийството.

В категории: Крими


1
Коментара
Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
Флагман.БГ Какво уби ISQ Какво уби ISQ 02/06/2024, Неделя 12:41 2
1
Коментара по темата
1.
БКП
02.03.2017 22:07:14
0
7
Е татенцето е офицер от ДС много ясно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за месеците юли и август, а 15 полицаи ще осъществяват контрол с патрулка и пеша България отдава почит пред подвига на Христо Ботев България отдава почит пред подвига на Христо Ботев Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 часа
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори