×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не ние, а Пътната агенция отказа да изпълни проекта за ремонт на "Ечемишка"


Не ние, а Пътната агенция отказа да изпълни проекта за ремонт на "Ечемишка"
Фирмата ни е закупила материали за 1 млн.лева, които са оставени за съхранение в склад на АПИ, а след това са изчезнали, алармира Николай Милев
08 Февруари 2017, Сряда, 17:20 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

АПИ не е назначила надзор и не е предвижила проекта за реконструкция, твърди изп.директор на "Трансстрой Бургас"

Николай Милев е изп.директор на „Трансстрой Бургас“ от 2013 година. Фирмата е спечелила обществената поръчка за ремонт на съоръжението, но дейностите така й не са извършени. АПИ се е отказала от ремонта на тръбата на АМ „Хемус“, съди „Трансстрой Бургас“ и настоява за връщане на аванса.

Бургаската фирма от своя страна завежда контрадело срещу пътната агенция. Каква е фактологията около скандалния случай, вижте отговорите в интервюто на Николай Милев, дадено пред Флагман.бг. днес:


- Г-н Милев, защо „Трансстрой Бургас“ е спечелила обществената поръчка, получила е аванс, а не е ремонтирала тръбата на „Ечемишка“?

- Проблемът не е в нас, а в Пътната агенция, която отказа да изпълни проекта. Ще започна хронологично на базата на документите, които имам. Правя уточнение, че говоря само документално, не съм бил свидетел на процесите, защото дружеството се е управлявало от други директори. Но от това, което е при мен виждам, че има сключен договор за изпълнение от 30 декември 2005 година между Пътната агенция и Консорциум „Техностил 2001“. Той е по обявена обществена поръчка за изработване на проект и извършване на аварийни строителни дейности на тръбата на „Ечемишка“. Стойността му е 8,2 млн.лева, а клаузата на чл.4 гласи, че възложителят трябва да отпусне авансово 30 % от сумата.

- Но от публичните документи разбираме, че договорът е подписан през 2005 година, а първият транш е преведен през 2007 година. За какво се е получило това забавяне, не са ли пропуснати още тогава сроковете?

- Най-вероятно не е имало финансиране. Но конкретен отговор не мога да вид дам, а само да гадая. Знам само, че през 2007 година „Трансстрой Бургас“ влиза в консорциума и се превеждат 2,4 млн. като аванс с включен ДДС.

- Да уточним: „Трансстрой Бургас“ влиза в консорциума две години след спечелването на обществената поръчка, а след това идва и транша от пътната агенция.

- Точно така. През 2007 година са преведени 2,4 млн.лева, от които 400 хил.лева са дължимото ДДС, което веднага е върнато на държавата. То не може да се счита за аванс. „Трансстрой Бургас“ обаче има и разходи. Изработен е работен проект, закупени са строителни материали, които са нужни за възстановяването на съоръжението. Проектът е изработен и предаден на изпълнителният директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ от 23 май 2008 година. След това е разгледан от техническия съвет на фонда. Приет е и работата е спряла дотам. По процедура би следвало да се назначи надзорна фирма, която да направи доклад за оценка на съответствието и компетентният орган да издаде строително разрешение, след което да открие площадката. Това не се е случило. През 2011 година тогавашният изп.директор на „Трансстрой Бургас“ Нина Богданова пише писмо до изп.директор на АПИ, с което припомня, че в договорите срокове е представен проектът за ремонт, изпълнени са ангажименти, имаме подписани договори с доставчици и подизпълнители и призовава да се започне да се изпълнява договора. Отново следва мълчание. През 2012 година АПИ ни отговарят, но настояват да им върнем 2,4-те млн.лева и да скъсаме контракта. През 2015 година г-н Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ ни праща ново писмо, в което пише, че от сключването на договора не е осигурено финансиране извън платения аванс. Обектът не е включен в капиталовата програма на АПИ  и на тези основания прекратява едностранно договора за обществена поръчка.

- На какво основание обаче Бургаският окръжен съд се произнася в полза на АПИ и постановява да върнете парите?

- Първоинстанционният съд не е разгледал доказателствата, че са направени разходи за подготовката на проекта, както и за закупуване на строителни материали, които са оставени за съхранение в склада на АПИ. Те са за около 1 млн.лева, но за наша голяма изненада строителните материали липсваха при проверката на експертите по делото. Никой не знае къде са изчезнали.


Това е част от кореспонденцията между "Трансстрой Бургас" и Пътната агенция - с едното писмо се настоява за изпълнение на договора(вдясно), а с другото за прекратяване на контракта и връщане на аванса(вляво)

- Имате ли приемно-предавателен протокол, че сте предели материалите в склада на АПИ?

- Да, имаме. Този документ е приложен по делото.

- Но това не е ли обект на прокурорска проверка? Изчезнали са материали за 1 млн.лева от АПИ.

- Прокурорското разследване на Софийска градска прокуратура си върви. То беше образувано преди да дойда във фирмата и всички документи са предадени в СГП.

- Срещу неизвестен извършител или виновно лице е прокурорската проверка?

- Казах ви, че това е за период, в който не съм бил във фирмата и не мога да бъда толкова детайлен, без да съм се запознал с документите.

- Вашето обяснение като човек, който от дълги години е в този сектор?

- Трябва да гадая и да предполагам, а не искам, защото не е в манталитета ми.


В категории: Бизнес


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
Мишки
09.02.2017 10:31:59
0
4
Точно така потънаха и потъват парите на данъкоплатците, с фиктивни сделчици и лапкане на държавна пара.За това сме най-бедни,най-болни и най-бързо топящата се нация в Европа.Успех Българи.
9.
превод на написаното
09.02.2017 10:23:23
0
3
Превод в ефир:
Демек Данчо Ментата като управляващ чрез ДПС дава на своята фирма 2 милиона с условие единия да остане за него, а другия с фиктивни фактури да го отчете на АПИ. Уж материалите ги нямало, а там да си делнат другия милион.
На свички е ясно, че парите са краднати и вината се размива между държавни институции, където има само колективна безотговорност.
8.
Пешо
08.02.2017 22:52:40
0
6
Куче влачи,диря няма,това са два милюна!!!!!!държавните чиновници са ги опапкали,къде от некадърност,къде от крадливост,бизнеса си е бизнес,той се грижи за печалбата си,и така трябва да бъде,но държавния чиновник,трябва да се грижи за държавния интерес,явно българите си заслужават напълно съдбата.....,продължавайте да си го изкарвате на,,крадливите и мързеливи цигани"
7.
Петър
08.02.2017 21:27:38
2
4
Интересно, Флагман!!!
В увода си, пишете фирмата Трансстрой спечелила ОП през 2005 г.!
От интервюто четем, че фирмата или Трансстрой, няма как да е спечелила тази поръчка в това време, но пък е получила авансово плащане по договор сключен с консорциум, на който, така и не разбрахме името, и към който няма претенции за 2,4, млн.?! Смея се и ще пия една хубава ракия за вашата простотия.
6.
...
08.02.2017 20:51:31
0
10
Тия за идиоти ли на имат? Фирма свързана с депутат от управляващата коалиция печели обществена поръчка, която, ако е вярно не е направила необходимото да осигури достъп и фронт за работа на фирмата спечелила тая поръчка, отделно и превежда едни милиони и сега не сме ние виновни ония са виновни. Ония път викат, не, тия са виновни, ама парите ги няма вече.... Айде прокуратурата да се свърши работата и депутата да не казвам Данчо Ментата, директора на АПИ към момента и управителя на тая фирма в затвора...Ясно е, че става въпрос за ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА с цел присвояване на парични средства в особено големи размери или 2.4 млн. лева.
5.
.....
08.02.2017 20:49:51
0
11
казвай къде са парите ве мишка мустаката
4.
;
08.02.2017 20:25:09
0
11
Нещо не се връзва бе бай Шиле. АПИ дадоха парите и после казваш че отказват поръчката за ремонта.Ей,за глупаци ли ни имаш бе.Тези пари са от всички нас ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.Къде потънаха 2.4. млн.лв ???
3.
Данчо Ментата
08.02.2017 20:00:11
1
19
Този крадец Милев беше директор Общинска собственост при Йоан Костадинов ... Голямо крадене падна .., от обикновен старшина и офицер от запаса изведнъж стана милионер и Ментата го е прибрал при него в откраднатия Транстрой....крадците се привличат взаимно ..., ако има кой да ги разрови ...директно в ареста ще ги карат , с ИС Николов краде този в първия му мандат
2.
_/_
08.02.2017 19:55:41
1
19
Т.е. отново няма конкретни виновни???? Всичките, тоя мустакатия, тая преди него, шефовете на АПИ, съдиите, всичките сте за разстрел, барабар с децата и внуците ви, де*ба мръсното ви семе крадливо, тая държава никога няма да се оправи докато не играе калашника и не престанете да дишате паразити долни.
1.
ZAPOZNAT
08.02.2017 19:54:58
0
17
TRANSSTROI e na IORDAN CONEV DPS dokumenti mnogo istinata ia niama
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори