×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Антон Дончев: Примка на бесило е поясът, разделящ материалното и духовното


Антон Дончев: Примка на бесило е поясът, разделящ материалното и духовното
Ключови думи: антон, дончев, мисли
02 Януари 2017, Понеделник, 22:01 ч.
Източник: frognews.bg

Сега целта на нас българите, останали на нашата земя, трябва да е обединението на сънародниците ни, пръснати по целия свят, категоричен е академикът
Поясът, който разделял материалното и духовното, се е превърнал в примка на бесило, каза академикът. Жените са нашето спасение. 500 години те са ни спасявали, ще спасят и сега България. Това каза писателят акад. Антон Дончев.

„Българинът има три души – на тракиец, на прабългарин, на славянин. Ние сме сплав. През Първата световна война българинът е бил най-добрият войник. Влачили са му се червата, а той се препъва, защото му се бил разпасал пояса. Лежал е с години в окопите и като излиза от тях, се ражда тракийската душа и започват въстанията. Къде обаче са славяните? Това са жените. България са я спасявали и винаги ще я спасяват те. Жените са порода, която става за всичко“, заяви роденият в Бургас писател. Колкото повече жените влизат в обществения живот, светът става по-добър, добавя той пред Нова телевизия.

„Всеки ден за мен е празник. Работата е хоби, което животът ти дава възможност да го осъществиш. Никога не съм възприемал писането като работа. Първата си книга написах на 12 години. През коледната ваканция на 1942 г. завърших своя научно-фантастичен роман. Не бях вече дете. При този глад по време на Втората световна война много бързо се узрява“, споделя авторът на „Време разделно“.

Книгата имала странна съдба. „Повече от две години и половина отказваха да отпечатат „Време разделно“, защото нямал художествени качества. Това ми причини огромна травма. Тогава живеех във Велико Търново и трябваше да пътувам често до София. Вземах заеми, затънах, разболях се. Издадоха го и дори ми дадоха наградата „Най-добрия роман на годината“, приеха ме и в писателския съюз“, спомня си академикът.

„Изведнъж се промени ролята на интелектуалците. Предишната власт трябваше да създава хора, които да правят дрехи на царя. Той си беше гол, както е и сега, но те трябваше да му създават великолепни мантии“, коментира писателят.

„Преди 15 века на историческата сцена се качват 15 народа. Днес от тях сме останали само ние българите. Къде са хазарите, византийците, аварите? Няма ги. Остава България. 15 дървета се насаждат и сега стърчи едно на най-калпавото и ветровито място. Много съм мислил за това и стигнах до един символ, който ми помогна да намеря обяснението. Коланът на прабългарина е разделял небето и земята. Това, което е от кръста нагоре, е за небето, а надолу – за земята. Работата на жреците и на хората, които са командвали държавата, е била да си вързваш колана на място, за да има равновесие между материалното и духовното. Ние в момента така си връзваме пояса, че той се е превърнал в примка на бесило“, обяснява Антон Дончев.

„Върнах се към киното. Благодарен съм му. Покрай сценария на „Еретиците” срещнах чудесни хора. Те обаче нищо не знаеха за България. Една дума не знаят за Тервел, който е спрял исляма и е спасил Европа. Обръщам се отново към киното, защото видях, че това, което прави то, е хората да узнаят истината“, добавя академикът.

Той сподели, че е написал 12 различни сценария на „Еретиците“.

„Българите създават богомилството. Те носят факлата, подпалват собствените си къщи и цяла Европа. Започват реформите от България. Които искат да разберат какво е направил хан Тервел за Европа, нека прочетат няколко книги за арабската армия! Това им е първото поражение“, поясни Дончев.

Той припомни, че след освобождението от турско робство идеалът на нацията ни е бил обединението на българите по всички земи. „Живели сме 50 години с него. Когато е рухнал, България е била неузнаваема. Сега целта на нас българите, останали на нашата земя, трябва да е обединението на сънародниците ни, пръснати по целия свят. Трябва да се научим да мислим не за това, което нямаме, а най-напред за онова, което имаме. Земята ни е прекрасна. Имаме общност от хора, наречена български народ, която все още има общи интереси и минало. Трябва да бъдат поддържани хората, които търсят пътища за сближаване и да заклеймяваме онези, които разширяваме таз канавка, превърнала се в пропаст и разделяща нашия народ“, каза още Антон Дончев.

В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
1
Коментара по темата
1.
RADKA A .IVANOVAe
03.01.2017 09:52:09
0
0
Bravo vse o6te ima zranza ot BG inteligenziq koito razsajdavat mislqt i mileqt za ROD- RODINA ,4E nie sme unikat v svetoven ma6tab ne samo na Balkanite nie Balgarite sme prirodno inteligentni sa6tevremenno voistveni i smireni kogato trqbva.Dobre bi biloda se vslu6ame v madriq savet za spasqvane na naziqta,tradiziqta i da prodaljim napred s dobro.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори