Вижте как да познаем доброто шампанско
28 Декември 2016, Сряда, 23:29 ч.
Досега се считаше, че най-доброто шампанско трябва да образува малки мехурчета. Но с коренно противоположна теза излязоха учени от университета в Реймс, които твърдят, че за да е добро едно пенливо вино, то трябва да има големи балончета, пише в. "Дейли мейл".
Големият размер на мехурчетата рязко подобрява вкусовите качества на напитката. Веднага след като пенливият елексир се налее в чашата, той започва да формира милиметрични балончета в шестоъгълни конфигурации. При размер на мехурчетата от 3,4 милиметра се образува аерозол над повърхността на течността, който силно стимулира обонянието и вкуса. Той рязко изостря всички скрити компоненти на шампанското.
Според екипа на проф. Лиже-Белер малките мехурчета носели много по-малко информация на човешките рецептори, поради тази причина те са само мит за това, че характеризират най-добрите пенливи вина.
Около 1 милион мехурчета се оформят в една стандартна чаша с шампанско. Те се образуват вследствие разтварянето на въглеродния двуокис, който се образува във виното поради вторичната ферментация, на което е подложено.
В категории:
Животът
Ще се разболеем ли, ако излезем с мокра коса в студено време
Габриела и Джан Микеле разкриха дали са заедно след "Ергенът"
04/11/2025, Вторник 18:40
0
Светлана призна, че има ново гадже и е богат бизнесмен
В Пловдив ще има зимен атракцион като във Виена
04/11/2025, Вторник 18:33
0
Цяла България ги гледа: Лавинна опасност за милионерите
Собствена „стена от дронове“ ще създава Полша и то без да чака ЕС
04/11/2025, Вторник 18:00
0
Лесна торта без брашно - за спешни случаи
04/11/2025, Вторник 17:40
0
Видео, запечата брутален бой между полицаи и роми, пищят жени
04/11/2025, Вторник 17:36
1
Руски опозиционери, приети от Полша, се оказаха двойни агенти
Ето къде забраняват пушенето на всички родени след 2007 година
04/11/2025, Вторник 17:20
0
Линейка блъсна и уби пешеходец
Извънредно! Жестоко убийство във Варна
