Вижте как да познаем доброто шампанско
28 Декември 2016, Сряда, 23:29 ч.
Досега се считаше, че най-доброто шампанско трябва да образува малки мехурчета. Но с коренно противоположна теза излязоха учени от университета в Реймс, които твърдят, че за да е добро едно пенливо вино, то трябва да има големи балончета, пише в. "Дейли мейл".
Големият размер на мехурчетата рязко подобрява вкусовите качества на напитката. Веднага след като пенливият елексир се налее в чашата, той започва да формира милиметрични балончета в шестоъгълни конфигурации. При размер на мехурчетата от 3,4 милиметра се образува аерозол над повърхността на течността, който силно стимулира обонянието и вкуса. Той рязко изостря всички скрити компоненти на шампанското.
Според екипа на проф. Лиже-Белер малките мехурчета носели много по-малко информация на човешките рецептори, поради тази причина те са само мит за това, че характеризират най-добрите пенливи вина.
Около 1 милион мехурчета се оформят в една стандартна чаша с шампанско. Те се образуват вследствие разтварянето на въглеродния двуокис, който се образува във виното поради вторичната ферментация, на което е подложено.
В категории:
Животът






Тези 3 зодии ще се изправят пред най-големите изпитания през май
01/05/2025, Четвъртък 09:59
0

Сбъдва се пророчество на Ванга
01/05/2025, Четвъртък 09:40
1

Историята на първи май – Деня на труда
01/05/2025, Четвъртък 09:20
1

Април 2025 - по-студен от миналогодишния
01/05/2025, Четвъртък 09:00
0

Внимание! 3 зодии ще получат нож в гърба от най-близките си до дни
01/05/2025, Четвъртък 08:40
0

Дъжд, гръмотевици и високи температури днес
01/05/2025, Четвъртък 08:20
0

149 години от Априлското въстание
01/05/2025, Четвъртък 08:00
0

Нафтата с ново попълнение
30/04/2025, Сряда 22:00
0

Каза, че има опит с...
30/04/2025, Сряда 21:48
0



Прави любопитен ход?
30/04/2025, Сряда 21:00
0

Тръмп с интересно изказване за Путин
30/04/2025, Сряда 20:48
5