Вижте как да познаем доброто шампанско
28 Декември 2016, Сряда, 23:29 ч.
Досега се считаше, че най-доброто шампанско трябва да образува малки мехурчета. Но с коренно противоположна теза излязоха учени от университета в Реймс, които твърдят, че за да е добро едно пенливо вино, то трябва да има големи балончета, пише в. "Дейли мейл".
Големият размер на мехурчетата рязко подобрява вкусовите качества на напитката. Веднага след като пенливият елексир се налее в чашата, той започва да формира милиметрични балончета в шестоъгълни конфигурации. При размер на мехурчетата от 3,4 милиметра се образува аерозол над повърхността на течността, който силно стимулира обонянието и вкуса. Той рязко изостря всички скрити компоненти на шампанското.
Според екипа на проф. Лиже-Белер малките мехурчета носели много по-малко информация на човешките рецептори, поради тази причина те са само мит за това, че характеризират най-добрите пенливи вина.
Около 1 милион мехурчета се оформят в една стандартна чаша с шампанско. Те се образуват вследствие разтварянето на въглеродния двуокис, който се образува във виното поради вторичната ферментация, на което е подложено.
В категории:
Животът








Владимир Путин посочи колко руски войници се бият на фронта в Украйна
18/09/2025, Четвъртък 20:00
3





"Възраждане" протестира в центъра на София
18/09/2025, Четвъртък 18:50
1

Алкарас каза дали е гадже с тази красавица
18/09/2025, Четвъртък 18:33
0

Никола Барбутов остава в ареста, съветникът му – на свобода срещу гаранция
18/09/2025, Четвъртък 18:25
0



Домакиня дрогира и изнасили 13-годишен приятел на децата й
18/09/2025, Четвъртък 18:00
1

Лавров: Тръмп разбира необходимостта от справяне с коренните причини за украинския конфликт
18/09/2025, Четвъртък 17:40
1

Убийството във Варна - син-наркоман намушкал майка си
18/09/2025, Четвъртък 17:20
0

Созопол посреща първия международен турнир по плажна борба
18/09/2025, Четвъртък 17:20
0