×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кое правителство ще управлява до изборите - същото, програмно или служебно


27 Ноември 2016, Неделя, 20:35 ч.
Източник: Дневник

Във вторник е насрочено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента

Същото правителство на премиера в оставка Бойко Борисов, програмно - с мандата на Патриотичния фронт или Реформаторския блок, или служебно правителство ще управлява България до провеждането на нови предсрочни избори. Така най-общо изглеждат вероятните пътища за изход от политическата криза, предизвикана от подаването на оставката на премиера Бойко Борисов след загубата на президентските избори на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Във вторник е насрочено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, на което трябва да се стигне до съгласие на парламентарно представените партии за излизане от ситуацията.

Един от проблемите е, че президентът Росен Плевнелиев не може да разпусне парламента и да обяви предсрочни избори в последните три месеца от мандата му според конституцията. Разпускането на това Народно събрание трябва да направи новоизбраният президент Румен Радев, като мандата на Плевнелиев изтича на 19 януари. Така Плевнелиев може да назначи служебен кабинет, но не и да насрочи избори, а неговият кабинет може да оцелее само един месец, тъй като Радев може да си назначи нов с встъпването в длъжност.

За това се свиква и КСНС, за да може всички партии да поемат отговорност за излизане от политическата и институционална криза.

Процедурата

След заседанието на КСНС Плевнелиев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена партия (ГЕРБ), на втората (БСП) и още една по избор. Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова вече заявиха няколко пъти, че няма да правят опити за кабинет в рамите на този парламент, а искат предсрочни избори.

Желание за съставяне на кабинет проявиха само лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които получиха подкрепа от новия си коалиционен партньор Волен Сидеров ("Атака"), като трите партии се явиха във формат "Обединени патриоти" на президентските избори. От думите на Симеонов и Каракачанов след консултациите с президента се разбра, че не са получили обещание за мандат от Плевнелиев.

Божидар Лукарски (лидер на СДС), каза от името на Реформаторския блок, че биха се наели да правят кабинет само с подкрепата на ГЕРБ след консултациите при Плевнелив. Меглена Кунева в събота заяви, че не изключва възможността третият мандат да отиде при Блока. От БДЦ-Народен съюз биха подкрепили програмно правителство, но те са само с 14 депутати.

Борисов и заместникът му Цветан Цветанов обаче повториха няколко пъти през изминалата седмица, че не желаят ново "програмно правителство", каквато е идеята на патриотите, държат на предсрочни избори, а отговорността за служебния кабинет е на президента Росен Плевнелиев. Чисто математически е невъзможно гласуването на нов кабинет в парламента да мине без гласовете на ГЕРБ (84) и на БСП (38).

През двете седмици, в които вървяха консултациите, президентът Росен Плевнелиев настояваше, че капацитетът на парламента не е изчерпан.

Възможна игра на мандати

Преди почти две седмици след срещата на Радев и Плевнелиев новоизбраният президент каза, че е получил уверенията на Плевнелиев, че ще има консултации за имената на министрите в служебното правителство. Такъв служебен кабинет, одобрен от Радев, би могъл да управлява до края на март - началото на април, когато се очаква да са предсрочните избори. Седмица по-късно Радев прехвърли цялата отговорност за съставяне на кабинет на Плевнелиев. Според запознати с процеса двамата трудно ще се разберат за някои от министрите, като спорен се очертава министърът на отбраната, тъй като предстоят неизбежни сделки за модернизацията на армията за стотици милиони.

Ако не се стигне до разбирателство за служебното правителство, Плевнелиев може да забави процеса с даването и връщането на мандатите до края на декември, когато започва парламентарната ваканция и неговият служебен кабинет да изкара най-много две-три седмици по празниците. Процедурата изисква преди да се назначи служебно правителство, да се премине през опита за съставяне на кабинет в рамките на избрания парламент. В конституцията е записано, че след получаването на мандат първите две сили имат по седем дни, за да предложат състав на Министерския съвет. За третата сила обаче няма срок, а предложеният от тях министър-председател трябва да бъде гласуван и от парламента, дори и да не бъде избран, за което също ще отиде време.

Дали парламентарно представени партии ще стигнат до съгласие и до кой вариант ще се стигне, ще разберем най-рано във вторник.

В категории: Политика


1
Коментара
Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 1
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
1
Коментара по темата
1.
Дернев
27.11.2016 18:27:05
2
2
"...правителство на премиера в оставка Бойко Борисов,..., или служебно правителство ..." тези два варианта водят до бързи избори по референдума на Слави или непроменен, или с козметични промени ИК, което обслужва единствено задкулисието.

"... програмно - с мандата на Патриотичния фронт или Реформаторския блок.." с хоризонт до средата на есента най-късно е вариантът, който е най-полезен и необходим за държавата. Той ще даде възможност спокойно да се промени ИК съгласно исканата промяна от хората, но без капаните във въпроса за мажоритарния вот. Това може да се постигне с преференциите, но списъците на кандидатите на партиите да се правят по азбучен ред и с 1 празен ред за вписване на желан, но липсващ в списъка член или симпатизант. Това ще ограничи желанието на партиите да скриват желаните от хората, но не и от партийните лидери, кандидати. Каквото е сега положението на К. Паскалев, въпреки реформираната уж БКП/БСП.
А 1 лв или без партийни субсидии, трябва да стане като държавата осигури напълно обзаведени офиси с необходимата издръжка в съществуващи или новопостроени общи партийни централи в големите градове и общински центрове. Промяна трябва да има, но не така както иска и е планирало задкулисието, а такава, която да донесе стабилност и сигурност на държавата, доколкото това е възможно в тези опасни настоящи и предстоящи със сигурност времена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори