×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

9/11 - пазарите се сринаха като на 11/9


9/11 - пазарите се сринаха като на 11/9
Доналд Тръмп шамароса политическия елит на САЩ
09 Ноември 2016, Сряда, 22:35 ч.
Източник: 24 часа

“Мълчаливото мнозинство” му донесе шеметна победа, подведе социолозите



Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ разтърси финансовите пазари, паднаха доларът, петролът и фючърсите върху американските акции, а златото поскъпна. Американската фондова борса се срина по-лошо от 11 септември. “Дау Джоунс” рухна с 4,4%, или над 800 пункта. През 2001 г. спадът бе с 684 пункта. Фючърсите върху основния борсов индекс в САЩ S&P 500 загубиха над 4%. Водещите индекси в Европа стартираха с понижения. Минути след отварянето на борсите Stoxx Europe 600 загуби към 2%, германският DAX - 1,8%, британският FTSE 100 - 2%, френският CAC 40 - 1,6%. Азиатските Dow, Nikkei и Hang Seng паднаха с 2,5%.

Пари се преливаха към убежища като злато, по-сигурни акции и други валути - например йената. Доларът падна с 1,55% към еврото. Мексиканското песо се срина с 9% към долара. Балансираната реч на Тръмп след победата отчасти овладя паниката и качи някои понижения. Шокиращото издигане на републиканеца за 45-и президент на САЩ удари звучен шамар на демократите, политическия елит и социолозите, вещаещи победа за Хилари Клинтън.

Тръмп ще е първият държавен глава на могъщата страна, който няма политически, дипломатически и военен опит Нюйоркският милиардер спечели 289 гласа в 538-членната Избирателна колегия – фантастичен резултат, далеч над прогнозираното. Хилари взе 218 гласа без резултатите от последните 3 щата. Заради системата в отделните щати “победителят взема всичко” тя обаче спечели народния вот с 59 582 144 гласа срещу 59 344 988 за Тръмп. Това значи, че за нея са гласували повече хора, както стана с Ал Гор през 2000 г.

Победата, която 70-годишният Тръмп отдавна си предрича, е сред най-удивителните в американската история. Поднесоха му я шепа ключови колебаещи се щати, гласували за него въпреки прогнозите, че там надделява Клинтън, сочи Би Би Си. Триумфа си нестандартният нюйоркски милиардер дължи на провинциална Америка и на “мълчаливото мнозинство” - маси от бели американци, хора средна ръка и работници - забравени, обидени и недоволни, твърди Си Ен Ен.

Терминът е лансиран при Ричард Никсън през 60-те г. на XX век. Това са хора, които не крещят по митинги, не се заявяват като “тръмписти”, но пускат вот за Тръмп.  Много от тях лъжат в анкетите, особено ако преди това са били за демократите. Това донякъде обяснява срамния провал на статистиците, объркали тотално прогнозите за вота. На изборите за Камара на представителите и Сенат републиканците запазиха мнозинството си и в двете камари.

Победителят похвали и Хилари, която заплашваше да тикне в затвора, за това, което е направила за страната, и за тежката ѝ битка в кампанята. Той благодари на жена си и на цялото си голямо семейство за помощта. Изтъкна и приноса на бившия нюйоркски кмет Рудолф Джулиани, който се спряга за министър на правосъдието. Преди това, в 2,30 през нощта, г-жа Клинтън му честити победата след унизителния ѝ провал да стане първата жена президент в САЩ.

Хилари също се обърна към избирателите с реч, която отложи за сутринта. Аз представлявам най-доброто от Америка и да бъда ваш кандидат бе най-голямата чест в живота ми, каза тя. Клинтън съобщи, че когато се обадила на Тръмп, му предложила да работи заедно с него в името на страната Вицепрезидентът Майк Пенс първи съобщи за успеха с думите: “Това е историческа нощ. Американският народ се произнесе, той избра своя нов шампион.”

Още в първите часове на сряда Пенсилвания – щатът, където Тръмп и две от децата му са учили, наклони в негова полза езичето на везните. За последен път републиканец е печелил този щат през 1988 г. – Буш-старши. Покрусена, Хилари се скри в нюйоркски хотелски апартамент със съпруга и семейството си и следи оттам своя разгром. С трупането на загуби в щат след щат, екипът ѝ престана да говори с медиите.  Първи в ранните часове на сряда в ръцете на Тръмп падна Охайо и медиите бързо го оцветиха от син в червен.

После Северна Каролина – традиционно “демократически” щат, и Флорида гласуваха за него, очертавайки тенденцията към триумф, пише “Дейли мейл”. Последваха Айова, Уисконсин и Мичиган – щатът, циментирал надмощието му. След всеки печеливш резултат активистите на Тръмп, събрани в зала в Манхатън, избухваха в аплодисменти и викаха: “САЩ, САЩ”. Феновете и сътрудниците на Хилари посрещаха новините хванали се за главата и ридаейки. Тя спечели големи щати като Калифорния и Ню Йорк, което обаче въобще не й могна.

Представянето й на изборите е най-лошото за демократите това на Ал Гор през 2000 г. Според сайта „Дръдж рипорт” гласували са 140 млн. американци - рекорд, надвишил сегашния от 131,4 млн. през 2008 г. Младежи, гласуващи за първи път, масово са отишли до урните. Победата на Тръмп вбеси противниците му, хиляди гневни хора протестираха в Калифорния, Ню Йорк, Орегон с ложунги „Това не е моят президент!“ и “Майната му на Тръмп!“. В Оукланд демонстранти изпочупиха витрини на магазини, запалиха кофи за боклук, гуми и чучело на милиардера. Човек бе блъснат от автомобил, докато блокираше магистрала. Калифирнийски магнати и бизнесмени от Силициевата долина казаха, че започват движение за отцепване на Kалифорния от САЩ. 

Хилари губи и щати на демократите Доналд Тръмп изтръгна от Хилари Клинтън ключови щати, подкрепяли многократно в миналото от демократите като Пенсилвания, Флорида, Уискънсин. Нищо, че на места резултатите бяха на косъм, някъде с разлика само от един и дори половин процент. Тръмп грабна 29 от 50-те щата, а Клинтън - 19 (при 2 без ясен резултат до затварянето на броя). Тя нямаше успех в Ръждивия пояс - индустриалните североизточни щати, западнали и обезлюдени.

Представи се добре главно в зони с по-богати хора като Калифорния и Ню Йорк. Тръмп е привлякъл над половината от “белите” гласоподаватели, които са 70% от всички. За него са гласували повече мъже (53% на 41%), а мнозинството жени са били за Клинтън (54% на 42%). По-младите избиратели – между 18 и 44 г. – са подкрепили кандидата на демократите, а групата 45-65+ е предпочела Тръмп. Бялата работническа класа и нискоквалифицираните служители силно поддържат милиардера. Разтревожени от имиграцията, която според тях им отнема работата, те категорично го подкрепиха, без да се влияят от скандалите около него или от ексцентричните му идеи.

Макар и богат търговец на недвижими имоти, Тръмп спечели до голяма степен благодарение на сините якички - “забравените хора”, на които обеща да върне достойнството, говорейки на техния език. Не изненадва и разпределението на гласовете по расов признак - след като заложи в основата на борбата си с нелегалната имиграция от Мексико, изграждане на стена по границата, Тръмп е събрал 29% от латиноамериканските гласове, а Клинтън - 65%. Подобни са и показателите сред гласувалите от азиатски произход. Нисък е процентът гласове за Тръмп сред чернокожите гласоподаватели - само - 8 на сто. 88% са подкрепили съперничката му от демократите. Представителите на другите раси се разпределят процентно 37:56 в полза на бившия държавен секретар, съобщи Си Ен Ен. 

Плевнелиев очаква Тръмп да премахне визите за българи Президентът Росен Плевнелиев поздрави Доналд Тръмп за избирането му за 45-ия държавен глава на САЩ. “Убеден съм, че единствено с общи усилия бихме могли активно и успешно да противодействаме на съвременните предизвикателства и заплахи и да се стремим към постигането на по-безопасен и по-обединен свят.

България и САЩ споделят общи виждания по най-важните световни събития, което намира израз в тясното ни взаимодействие като стратегически партньори", пише той до Доналд Тръмп. Надявам се динамиката на нашето сътрудничество да намери съответстващ израз и в разширяване на възможностите за преки контакти между гражданите на двете страни, в това число и в постигане на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за българите при пътуванията им в САЩ", посочва Плевнелиев.

Държавният глава пише още, че приоритет за България остава увеличаване на обема на двустранната търговия и инвестиции, които имат не само икономическо измерение, но и нарастваща геополитическа тежест. Цветанов: Случващото се в САЩ ще подобри комуникацията САЩ са доказали, че винаги са били световна сила и ще останат такива. Смятам, че това, което в момента се случва, ще подобри комуникацията с трансконтиненталното сътрудничество, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Европа и САЩ се движат в една посока, ние сме за реалните политики и демокрацията.

Голяма част от европейските държави са за демокрация и прозрачно управление, по същия начин са и САЩ. Мисля, че трябва да противодействаме срещу реалните заплахи, а това е тероризмът. Няма държава от НАТО, която да не е активна и загрижена за това, което се случва в световен мащаб, допълни той.

Изборите в САЩ винаги са демократични и това, което е изключително важно, е, че всички институции в САЩ работят прозрачно, имат много ясен изграден механизъм на контролиране, което дава възможност да бъдем спокойни при всякакъв развой на президентската кампания, коментира още Цветанов.

Вигенин: Двустранните ни отношения няма да се променят “Ние уважаваме избора на американския народ. Макар и изненадващо, Тръмп постига огромна победа. САЩ са наш ключов партньор и ние трябва да сме готови да работим с всеки президент. Двустранните ни отношения няма да се променят.” Това заяви Кристиан Вигенин от БСП. Бившият външен министър направи аналогия с президентския вот у нас. Както в България, така и в САЩ хората не харесват политиката такава, каквато е, искат промяна и се насочват към личности, които досега не са били в политиката, обясни Вигенин.

Соцдепутатът очаква промяна в политиката на САЩ след избора на Тръмп - и във вътрешнополитически, и в икономически план, но и във външен. Тръмп направи редица послания, които, ако се реализират, ще видим по-различно отношение между САЩ и Русия, повече диалог и нормализиране в отношенията, коментира Вигенин.

Това е важно, защото конфронтацията между партньорите ни е проблем за нас, допълни той.



В категории: Политика


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
12а
10.11.2016 06:00:56
0
2
Някой задава ли си въпроса как така, след като за Тръмп е гласувала средната работническа класа, защо са гласували само 8% от чернокожите? Вече на целия свят е ясно що за класа са мангалите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори