×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутатите полудяха ли? Ако въведат мажоритарната система на Трифонов, тежко ни и горко!


Депутатите полудяха ли? Ако въведат мажоритарната система на Трифонов, тежко ни и горко!
Грозят ни еднопартийни управления и опасни диктатури, ако народните представители се избират според идеята на референдума
09 Ноември 2016, Сряда, 17:06 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Ще си имаме винаги някой Бойко, Слави или Жан, а може също Путин или Ердоган


Светът изглежда е полудял. А и България покрай него.
Британците преди няколко месеца гласуваха за „Брекзит”, след което започнаха да търсят в Гугъл какво е „Европейски съюз”. А днес американците хвърлиха „ядрената бомба” и избраха лудия Тръмп за президент на най-силната държава в света.

Междувременно в България се случват не по-малко любопитни неща. Избирателите свалиха ГЕРБ от трона за първи път от десет години, като предпочетоха за президент слабо известния генерал Румен Радев.  Националистите са с безпрецедентен вот от 15%, а съмнителният варненски бизнесмен Веселин Марешки е четвърти с над 11 пункта.

Голямата беля, която българският избирател обаче е на път да си причини, е с гласуването на популисткия референдум, иницииран от Слави Трифонов. Допитването е на ръба да стане задължително, а въпросът за мажоритарния вот може да сложи край на многопартийната система и да доведе до тежки кризи и постепенно налагане на съвсем истинска диктатура.

Народът естествено не разбра това. Шансът да прескочим популизма в случая беше хората както обикновено да не проявят достатъчна активност. Този път обаче магията на Слави проработи. Дори и да не премине бариерата за задължителност, референдумът събра 2,5 милиона гласа "за" и политиците няма как да не се съобразят с него.

Изкушението за налагане на мажоритарна избирателна система при водещите партии също е голямо, защото така те биха получили пълен монопол в управлението, независимо дали говорим за ГЕРБ или БСП. А утре може би и за някой нов политически „спасител” като Слави Трифонов. Днес Цветан Цветанов неслучайно си призна, че е „за” предложението на шоумена.

Дано парламентът прояви разум и не гласува за мажоритарна система в този краен вид. А ако референдумът все пак мине бариерата за задължителност - тогава да става, каквото ще става.

Ако някой още не е разбрал какво значи изцяло мажоритарен вот, за какъвто беше допитването, да обясня и аз. България се разделя на 240 избирателни района, защото това е броят на депутатите в парламента. Всеки район избира само един депутат. Според референдума на Слави това трябва да става в два тура – както на президентските избори в момента. И както на всички президентски избори, кои са кандидатите и какви са техните качества е от второстепенно значение. Победителят е винаги от първата или втората водеща партия. Днес това са БСП и ГЕРБ. Т.е. с малки изключения, в парламента ще влязат само представители на ГЕРБ, БСП и още няколко от ДПС – от районите със смесено население. 240 Радевци, Цачевци и Орешарсковци.
Патриотичен фронт, Реформаторски блок, Радан Кънев, Марешки, Първанов? Забравете ги!

Най-голямата партия, която е на гребена на вълната, винаги ще има абсолютно мнозинство, а е напълно възможно да има и квалифицирано – от 160 депутати. Това означава еднопартийно управление и голяма опасност от налагане на авторитарен режим. Никакви чисти личности няма да влязат в парламента, както пропагандират апологетите на мажоритарния вот. Ако има такива, те ще са редки изключения и ще са безгласни букви.

Доказателствата за това са безбройни не само по света, но и у нас. Нали избираме кметовете си мажоритарно. Те независими личности ли са? Не, почти всички са от ГЕРБ и БСП. В смесените райони са от ДПС. Да са цъфнали и вързали общините? Не! Дори са по-корумпирани и непрозрачни от централната власт – наскоро излезе и проучване за това на Института за икономическа политика.

През 2009 г. нали избрахме 31 депутата мажоритарно (с един тур). 26 от тях бяха от ГЕРБ, а 5 – от ДПС. По пропорционалната система депутати вкараха обаче и БСП, и Синята коалиция, и РЗС, и „Атака”. Изцяло мажоритарен вот щеше да извади тези политически сили от парламента. А всички българи, гласували за тях, щяха да останат без представители в Народното събрание.
Велико Народно събрание се избира, като половината 200 депутати са мажоритарни. И това сме го живели през 1990 г. И тогава се видя, че мажоритарно спечелиха само големите БСП и СДС.

По света изцяло мажоритарни системи има само в няколко по-големи държави - САЩ, Франция, Англия. Първите две обаче не са парламентарни, а президентски републики. Англия е парламентарна демокрация с почти хилядолетна история. Не може България да се сравнява с нея.
Нито сме Швейцария, която е станала (единствената в света) ефективна референдумна демокрация след 150-годишен опит с народни допитвания.

В България тепърва градим някаква нова европейска политическа култура след тоталитарния режим. И колкото и бавно да е, все пак се движим в някаква нормална посока. Тук-таме се парим, но не фатално. Поне от 1997 г., когато Жан Виденов фалира държавата, управлявайки с абсолютно мнозинство.
Въведем ли изцяло мажоритарна система, тежко ни и горко. Ще си имаме винаги някой Бойко, Слави или Жан. А може и Путин или Ердоган, ако някой реши, че е безалтернативен и трябва да властва вечно.

Мислех да гласувам на референдума. Но когато видях, че социолозите прогнозират 80% „за” мажоритарен вот, се отказах, за да не вдигам активността. И аз имам принос бариерата за задължителност да не бъде прескочена (засега е така, още ЦИК не е обявилa окончателните резултати). Затова моля политиците в парламента да се съобразят и с ония близо 4,5 милиона, които изобщо не участваха на референдума или гласуваха с „не” на него. Те все пак са повече от 2,5-те милиона, гласували „за” мажоритарен вот.

И не ме разбирайте погрешно. Системата има нужда от промяна и хората наистина трябва да бъдат чути. Мажоритарен елемент може да се вкара по много начини – и с повече преференциален вот, или с немската система, която според мен е перфектна. Водещ обаче трябва да остане принципът за пропорционалност – за да може в парламента да има достатъчно голямо представителство на гласуващите и за да се спасим от диктатури и тежки политически кризи и революции.

Другите два въпроса от референдума – за задължителния вот и партийните субсидии, също са популистки, но не са чак толкова спорни и опасни. Това обаче е тема за отделен анализ.

В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
37
Коментара по темата
37.
bsksk
10.11.2016 12:25:27
3
4
LISICOV MALOUMNIK OGRANICHEN TUP MOJE LI TOLKOVA NEKADUREN DA SI ,SPESTI SI POLITICHESKOTO ANALIZCHE ZA SEBE SI I MALOUMNOTO SI SEMEISTVO OT KOETO SI PROIZLQZAL OTAIKA
36.
Смърт
10.11.2016 11:53:18
2
3
Флагман на Бойко маминката ви мръсна продажна
35.
До 28
10.11.2016 11:06:24
3
5
Чао си момче,,чао си !!!!
Това на бойко,не се казва дясно,да знаеш..
34.
Тъпо
10.11.2016 10:40:58
1
7
Тъп коментар, дори не го дочетох. стигнах до там, че Радев до "оказа се, до август т.г. даже е нямал законна половинка, подходяща за първа дама. " и се сетих, че сегашния президент има законна половинка, но нямаме първа дама, а Борисов изобщо няма законна половинка от както е във властта, но това не е било проблем за него да гласуват и да са доволни от управлението му почти 10 години.
33.
GO40
10.11.2016 10:30:34
0
2
Мы победим!
32.
GO40
10.11.2016 10:09:43
2
3
Вставай, страна огромная,
Вставай на смертный бой
С фашистской силой темною,
С проклятою ордой!

Припев:
Пусть ярость благородная
Вскипает, как волна,-
Идет война народная,
Священная война!

Как два различных полюса,
Во всем враждебны мы:
За свет и мир мы боремся,
Они - за царство тьмы.

Дадим отпор душителям
Всех пламенных идей,
Насильникам, грабителям,
Мучителям людей!

Не смеют крылья черные
Над Родиной летать,
Поля ее просторные
Не смеет враг топтать!

Гнилой фашистской нечисти
Загоним пулю в лоб,
Отребью человечества
Сколотим крепкий гроб!

Пойдем ломить всей силою,
Всем сердцем, всей душой
За землю нашу милую,
За наш Союз большой!

Встает страна огромная,
Встает на смертный бой
С фашистской силой темною,
С проклятою ордой.

Пусть ярость благородная
Вскипает, как волна,-
Идет война народная,
Священная война!
31.
shoping fan
10.11.2016 10:05:37
2
1
Hei kak mislite ? dali da si kupq toaletna hartia s aromat na vanilia i portokal ili maratonki s lampichki m ? koe li e po-dobre
30.
GO40
10.11.2016 10:05:19
2
1
На 13/11/2016 год ГЕРБ потеряет ....... люди будут пинать его, где она принадлежит.
29.
Петър
10.11.2016 09:46:20
3
5
Мажоритарно си избираме, Президент, Кметове, вече и част от Общинските съветници, а в скоро ще ги избираме така и на 100%. Но виж за Парламента, много моля!!! Един политик от София област как ще реши проблемите на Бургаска? Ние, сега не можем да обединим личности за общо благо, а ще го постигнем като си избираме 50-60-100-240 самостоятелни такива?! Страшна логика вадилш!
28.
рубльов
10.11.2016 09:34:14
14
6
При около 50 % активност на изборите за генерала родоотстапник гласуваха около 26 % или 13% от всички българи.И с тези 13 % искат да променят България към евразия.Да ама аз не ща!В неделя да им покажем че сме десни и не сме продажници копейкаджии!
27.
GO40
10.11.2016 09:18:58
5
10
Через 72 часов, вы будете раздавлены людьми, и тогда мы будем считать управление .... до свидания ГЭРБ ...... привет от братского и великой России.
26.
gradski
10.11.2016 09:16:20
6
10
Само лъжи и грешни опорни точки.... и как ГЕРБ ще изкарат 240 читави хора? Те за президент не можаха да намерят кандидат и сега един парашутист ги бие. Точно това не искат големите партии.
25.
Чичо Панчо
10.11.2016 08:39:13
5
9
Петър,a какво направиха останалите 200??? Не искам да избирам партийни послушковци от Видин,в Бургас. На които не им знам и очите.Така поне ще се познати в града от който искат да бъдат избрани.Парашутистите нямат шанс.Ако искам,ще гласувам за бай Матьо,съседа.Поне го знам кой е.Толкова години траехме на експерименти,защо да не опитаме и още един.И без това скоро оправия няма.
п.п. забележете ,кои най много пишат и пискат против въпросите на референдума......
п.п. Петър,Димчо Михайлевски беше мажоритарно избран от Бургас/бог да го прости/ и макар да не е родом от тук,имаше и читави предложения,и често се връщаше в избирателния си район.Така че,всичко е до човека.Ама така поне ще го знам Кой е човека,бе.
24.
аватар
10.11.2016 08:28:51
7
7
Г-н Лисицов вие сте най тъпия политически анализатор,ако мога да ви нарека че сте такъв,по некомпетентен анализ от вашия не бях чел !!!!!!
23.
Петър
10.11.2016 08:22:47
3
4
Панчо, това е във партийте, които са на власт и които не искат промяна! Ще остави тези хора в Парламента вовеки! Ще си избереш, един, двема или трима, като 39 както ти го казва автора са избрани мажоритарно, и? Хайде разрови се и виж какво са направили тези 39 мажоритарно избрани олигофрена в Парламента за 2 години?! Чакам, да видя или да чуя резултати, а не бръщолевения!
22.
Чичо Панчо
10.11.2016 08:15:28
2
10
А ,сега, тихо и безшумно,в парламента влизат десетки ненайни/дори и за самите себе си/,послушни и в повечето случаи,некадърни некомпетентни депутати,избрани с партийните листи.В повечето случаи,след петото място. Това по добре ли е? Непознат и незнаен от мен,да гласува закони срещу мен,по партийна повеля?! 27 години тъпчем на място. Ами време е да опитаме и от това.Явно винаги я караме на "проба-грешка" за жалост.
21.
Петър
10.11.2016 08:08:05
4
7
Томи Белчев, комуниста не е Българин! Той е болшевишки мутант, отгледан както сегашните мамули във ФАЩ! Ако искаш да си избереш правилният политик, то и сега можеш да го направиш! Но, Ние си избираме едни и същи мутанти, а после партиите ти виновни!
20.
Петър
10.11.2016 07:43:16
9
8
Този Парламент гласува ли това безумие, ще има гражданска война!
19.
До чичо Пенчо
10.11.2016 07:24:12
6
7
Клакьор недоносен ,ГЕРБераски,когато достигнеш една десета от това което е постигнал Слави като шоумен тогава ще даваш оценки за неща които са ти непонятни.Сега продължавай да ближеш сладоледа наТиквоций,Местан и Ердоган,че се разтапя и потича по лицето ти.
18.
Бургазлия
10.11.2016 07:17:19
4
11
Автора явно е фен на постоянният хаос в страната ,защото в мътната вода най лесно се ловят рибоците.
Само му прочетете аргументите.
Какво лошо има в президентската република бе парче неопечено свинско?
Какво лошо има в гласуването за мажоритарен кандидат- това че ще се гледаме в очите с него и ако сбърка няма да има за него следващ път.
17.
Томи Белчев
10.11.2016 00:21:26
6
37
Автора постоянно е бил на поправителни изпити по История. Абе тъпунгер смотан кого плашиш с мажоритарна избирателна система , че нали в златното време на икономически и културен разцвет от Освобождението до 1912 в България НС се избира 100% по мажоритарната система. Това обаче не се харесва на цар Фердинанд ( за него е по лесно да държи на каишка няколко партиини водачи отколкото пряко отговорни пред своите избиратели над 200 депутати ) и системата се променя на пропорционална. Започват националните катастрофи, атентати, тероризъм жестоко противопоставяне между българите разделени между партиите "оправящи" световните и личните си дела а не непосредствените проблеми на избирателите си за което е нужна пряка връзка с депутата от съответния едномандатен район. С мажоритарна система депутата ще трябва да бъде слуга на избирателя а не на партииния си шеф. Може точка по точка да се оборят олигофренските заключения на тая изплашена мишка с име на лисица, но българите разбират и няма връщане назад. В моята секция над 90% от всички гласували, гласуваха и на референдума.
16.
00
09.11.2016 23:58:57
6
22
АВТОРЧЕ ФАМИЛИЯТА ТИ Е ХИТРА А СИ ПРОСТ КАТО МАНАСТИРСКА ГУГУТКА .ИЛИ СИ ПЛАТЕНА ПРОСТИТУКА КАТО САЙТЧЕТО ВИ
15.
Аз
09.11.2016 23:22:14
5
7
Само не ми е ясно от къде ще дойде промяната... И какво значение има как избираме все същите говеда.
14.
...
09.11.2016 22:29:28
6
10
То май вече е ясно кой идиот се подписва под имената чичо пенчо, минка, антипилот.Това е лисицата.
13.
13
09.11.2016 22:26:26
3
12
Как да вдигне глава пенчо, като му е завряна в чатала на бойчев и духа ли, духа за герб.....
12.
Ние пак сме тук!
09.11.2016 22:11:55
1
28
И чичо ви Пенчо, и антипилотът, и Минка пак са тук! Само че, по стил на писане, мноооого си приличат...сигурно е един и същи автор! Напиши си името бе, човече! СМЕЛО! ВДИГНИ ГЛАВА!
11.
До 10
09.11.2016 22:06:22
2
22
Това ли е автора подписвал се с партизанските имена Чичо Пенчо,Мина и др.? Ама тези писания издават психическа диагноза на автора им!
10.
Хахах
09.11.2016 21:58:43
4
22
Сега разбрах кой се крие зад партизанското име с раздвоение на личността-това е автора на този пасквил. А бе лисицо, не прочете ли в ПИК,от където копирате дописките си, че фондациите на Сорос се закриват? Бързо се преориентирай,че ще те изпреварят други близачи на ББ.
9.
ТЕЖКО ВИ И ГОРКО
09.11.2016 21:52:48
10
2
НА ВАС ПРОДАЖНИЦИ МРЪСНИ ,ТУРЦИЯ Е ДЪРЖАВА СЪС ЗАКОНИ
8.
_nib_
09.11.2016 21:45:15
2
23
Лудия Тръмп е по-малко опасен от войнолюбивия бабишкер Хилари.Една друга деменция е.а мама и на Германия,тая ако я бяха избрали щеше да разсипе света.И двете се опитват да бъдат като Тачър но са много,много...... далеч.
7.
K
09.11.2016 21:40:23
0
18
Е да ви кажа че нямаме 7 милиона с право на глас Българи или от някой етнос (2.5+4.5=7 мил).
И тъй като досега никой не се е съобразил с негласувалите защо трябва да го правят сега??? Аз също не съм гласувал и съответно нямам право да претендиран кой за какво е гласувал.
6.
Мина
09.11.2016 21:30:11
30
12
Васко Кръпката публикува пост срещу Слави Трифонов в профила си във "Фейсбук", който отприщи лавина от коментари:

"Не мога да повярвам! Орлов мост ще бъде затворен за концерт на човека, който направи чалгата институция!!!" Човекът, който се появи с така нареченото си шоу в момент, в който Големият Тодор Колев /мир на душата му/ набра популярност с шоуто си по Национална телевизия, което беше истинско, шарено, интелигентно и джаз-ориентирано и беше отстранено със замах от новоизлюпилата се, новоокопитилата се номенклатурно- олигархична, ченгесарско-мутренска, групировко-силова, прослойка на онези, които осребриха соца и демокрацията със замах на руски богатири и безсилието на местните "структури" на новата власт.....тогава, около средата на 90-те, когато в новите музикални магазини се появяваха касетки и дискове на Клептън, Бийтълс, Стоунс, Пърпъл, Реймбоу, Цепелин, Флойд, Рей Чарлс...и пр. цялостна палитра на световната музика на свободните хора....също така БГ албуми на Янка Рупкина, Валя Балканска, Теодосии, Щурци, ФСБ, Тангра, Георги Минчев, Милена, БТР, Подуене Блус Бенд, Атлас, Медикус, Роберта....и мн. други народни, поп, рок, блус, пънк, метал, джаз и пр... музики и това заприличваше на шоу-бизнес....дойдоха с бухалките и казаха СТОП!!!
5.
Антипилотът
09.11.2016 21:23:33
29
11
Хора на „Позитано“ чистят интернет пространство от неудобни за кандидата им публикации
Активисти на подкрепения от БСП за президент на България ген. Румен Радев са успели да блокират критичен коментар на анализатора и бивш български посланик в Москва Илиян Василев. Това потвърди лично пред Faktor.bg авторът на статията(виж ТУК, б.р.).

Вчера Василев е публикувал на блога си анализ за съдбовния избор на българите между Цецка Цачева и Румен Радев. В него той не крие опасенията си, че Радев е определен и съгласуван с Кремъл, а задачата му, ако се докопа до първия пост в държавата ще бъде да пази московските интереси в отбраната и външната политика на България. След като публикувал статията блогът бил хакнат чрез симулативна атака от много потребители в определен момент.

Нямам съмнение, че атаката е от хора на БСП и Радев, коментира Илиян Василев, който не крие кого избира да подкрепи за държавен глава, както и че сега у нас се реализира сценарий, подобен на февруарския метеж от 2013 г.. Василев е влиятелен анализатор, със силно присъствие в социалната мрежа и вероятно заради това пиарите на Радев не са останали безразлични към коментара му.

Илиян Василев предостави на Faktor.bg блокираната статия:

Изборът Радев или Цачева - различните последствия за външната политика и отбраната

Генералът е нужен на БСП като гарант пред Москва, че ще бъдат защитени руските интереси в отбраната и външната политика на България.
4.
Възмездием
09.11.2016 21:23:17
9
25
Браво 2-ри и 3-ти.
А аз поря задници на всеки против рефервндума. Лисицов е първият изгорял. Други? ??
3.
Кол
09.11.2016 21:19:06
9
45
Лъчезар Лисицов. Автора на статияъа.Жалко манипулативно джудже. От къде се пръкна, да ни заливаш с малоумните ти разсъждения и платени убеждения.
На хората им писна от статуквото вече почти 30 години.
И това е начинът за промяна.
Стига с тези жалки манипулации. Те и Герб плашиха със спиране на санирането и т.н. Ти пък плашиш с Ердоган, Жан и тем подобни.
Моля те скрий се в дупката и не изпълзявай повече
2.
ГНУСОТИЯ
09.11.2016 21:12:00
13
42
АВТОРЧЕ ФАМИЛИЯТА ТИ Е ХИТРА А СИ ПРОСТ КАТО МАНАСТИРСКА ГУГУТКА .ИЛИ СИ ПЛАТЕНА ПРОСТИТУКА КАТО САЙТЧЕТО ВИ
1.
Чичо Пенчо
09.11.2016 21:06:24
33
15
Ако трябва да изберем един-единствен символ на всичко пошло, грозно, извратено, безсмислено и комерсиализирано по време на безкрайния преход, това със сигурност трябва да бъде Слави Трифонов. Той е едно ходещо телевизионно клише, консуматорска фантазия за успех, псевдоморалистичен клоун, който е повярвал в своите собствени глупости, надут и високомерен богаташ, продаващ илюзии на своите зрители. Неговото телевизионно предаване пък демонстрира удивителна дееволюция - от един продукт предназначен да забавлява подпийналите българи в късните часове на нощта то постепенно започна да се превръща в нещо като експриментална лаборатория за политически инквизиции.
Слави и неговите сценаристи от пет години насам заживяха с фалшивото светоусещане, че държат под контрол съзнанията на своята публика и подобно на чалга-продуценти могат да им продават всякакви откровени простотии. Една халтура доведена до болезнен абсурд. Един телевизионен зъбобол рекламиран като политически оргазъм на светлото бъдеще. Хищното желание на момчето от Учин дол да бъде влиятелен шаман в българската политика си пролича още през 2011 година, когато Слави и неговите сценаристи публично подкрепиха Меглена Кунева за президент на България. Начинание, което катастрофира като трошка в мантинела.

Но именно в онзи ключов миг си пролича, че зад Трифонов стоят някакви тъмни задкулисия с пари, икономическа мощ, която иска за пореден път да реализира колективна измама и така да увеличи енциклопедията на българските разочарования с още едно. Катастрофата с Кунева не научи Слави на смирение, напротив - след нея той и сценаристите му изтрещяха абсолютно напълно и ето днес те пак се явяват като поредните чудотворци на сцената и почват да правят подписка за референдум. Не е необходимо да коментираме конкретно всички въпроси, които предлагат, защото целта не е да бъдат получени отговори. Този референдум служи като кукичка за шарани, като опит за организирането на обществена енергия за поредната политическа глупост, която се опитва да се роди уродливо на обществената сцена.
Трифонов и компания имат чий пример да следват. Трябва ли да си припомняме как се появи на бял свят "България без цензура". Тя се появи като телевизионно политическо риалити, въртяща се около безкрайното его, изхвърляния и дебелашки коментари на Николай Бареков. Тонове пари бяха изсипани в това начинание, за да може да му бъде осигурен успех и, разбира се, солидна схема за купуване на гласове. Днес, когато Бареков е просто един политически микроорганизъм, скрит в безвремието на Европарламента и изплуващ от блатото само, за да ни смае с ужасяващият си английски, обществената памет е позагубила спомена за онзи телевизионен кошмар, онова сюрреалистичнно предаване, което му осигури алиби. И то подобно на начинанието на Слави паразитираше като раков тумор върху реални проблеми, осигуряваше едно усещане, че неговите автори се интересуват и от нещо различно от банковите си сметки. И всичко се оказа една безкрайна лъжа. Бареков, без пари и задкулисна подкрепа, спихна като балон и в момента е просто едно джудже, което забавлява със своите мании.

И тогава обичайните политически инженери решиха, че това не може да е краят, че на сцената трябва да се появи още някаква карикатура, която да е манталитетно близка до народа и да символизира оскотяването до степен до която всичко да изглежда хипертрофирано. И така пак се появи дежурната пионка - Слави Трифонов. Чалга метафората на тази изстрадала държава.
И както чалга-певицата няма съзнание за своята кичозност, така и той се опитва да предлага рецепти по обичайната схема. Компанията на Трифонов най-нагло и грубо използва телевизионния екран, за да влива идеологическа отрова в съзнанията на хората. И само вижте как се държат той и сценаристите му на екран. Раздават присъди, хвърлят плюнки наляво и надясно, изживяват се като екзекутори, като някаква последна инстанция, която е оторизирана да съобщава последната истина. На базата на какво обаче? На базата на откраднати вицове? На базата на пошъл хумор? На базата на чалга-магната?
Пред нас пак е отворено дюкянчето за лъжи. Една и съща схема не спира да се прилага върху съзнанието на хората и отново и отново някакво самоназначени чудотворци да се гаврят с последните им надежди за различен живот. Кой е казал, че Слави Трифонов може да бъде отговор на някакъв проблем? Че може да е вестител на надежда?
Говорим за човек, който освен самовлюбен е и изключително авторитарен. Колко интервюта са давани през годините как той кряска, вика и обижда своите служители. Това ни беше давано като признак за професионализъм, въпреки, че е символ единствено на липсата на възпитание.

Още един пример. Като организатор на прослушването на Детската Евровизия Трифонов отново показа, че пет пари не дава за мнението на хората. Публиката гласува за Габриела Йорданова, но той въпреки това набута и свя фаворит - пухкавото хлапе Иван Стоянов. Сега всички знаем резултата - България остана девета. Защото Трифонов беше убеден, че той и единствено той знае какво да прави, кое е правилно, какво да се случва. И вярвате, че на този човек му пука за вашето мнение по важните въпроси на България? И вярвате, че този самозабравен богаташ е наясно какво наистина искате вие? Нима си въобразявате, че той ще изпълни каквото й да е обещание?
Нищо подобно. На него подписката му е необходима единствено и само като потвърждение за величие. Като опит да блесне сега, а след това да влезе в политиката с имиджа на чист и неопетнен човек. Поредният Бареков се пече пред очите ни. Още една лъжа представена като телевизионно шоу се опитва да се сдобие със самостоятелен живот. Още един политически измамник търси начини да създаде своята политическа пирамида, за да може задкулисието да получи още един шанс да разиграва обикновените избиратели и да ги оставя да живеят в мизерия и агония.
Заради това опасността от поредната мошенгия никак не е малка. В крайна сметка от нас зависи да разпознаваме чалгата, когато се опитва като раков тумор да се разпростре в политиката. Тя няма никога да си признае, че е чалга.
Но с радост ще се опита да ви убеди да се включити в нейната чака-рака подписка за референдум.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори