×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Мермерски укротява бесен, страшен дебат за пенсии (снимки)


Проф. Мермерски укротява бесен, страшен дебат за пенсии (снимки)
Възрастните хора направиха кръгла маса в БТА, но не се разбраха
25 Октомври 2016, Вторник, 15:45 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимки: Авторът)

Възрастните хора обсъждаха как да накарат държавата да им увеличи парите


Пенсионери се опитаха да се обединят около идея как да притиснат институциите, за да постигнат увеличение на минималната пенсия. Те се събраха под призив на сдружението „Национален български университет – трета възраст”, ръководено от няколко професори.



Дебатът бе в БТА-София, където пристигнаха десетки възрастни хора. Дискусията обаче бързо прерасна в караница и показа колко са разделените пенсионерските организации у нас и колко трудно биха могли да защитят интересите си.

Пръв реч държа шефът на „университета трета възраст” проф. Ганчо Попов. „На Меркел пенсионерката взима пенсия за един ден, колкото ние за един месец. И там пенсионерите ползват лекарства безплатно”, посочи проф. Попов.



Възрастен човек у нас пък му казал, че на арменците им било лесно, понеже отрязали главите им отведнъж и мъките им свършили, докато нашите пенсионери гаснели бавно.

Има откъде да се увеличат пенсиите, каза оптимистично професорът и започна да изрежда как се е увеличила събираемостта от вноски в НОИ, колко е голяма корупцията, колко са порочни определени концесии и т.н.

Ганчо Попов продължи да говори близо десет минути, което започна да изнервя някои от пенсионерите. Явно ядеше от времето им, тъй като предварително бе посочено, че всеки ще може да се изкаже в рамките на 3 минути. Проблемът бе, че залата в БТА бе наета само за час. На всичко отгоре началото се забави с около 10 минути.

Затова и един от присъстващите - Петко Баев, който се представи като „пенсионер от София”, в един момент не издържа и прекъсна професора: „Това го знаем, бе, кажи нещо съществено!”
„Какво искате”, скастри го друг. Трети обаче подкрепи Петко и възропта срещу професора: „Стига толкова, много продължи”.

В крайна сметка той отстъпи думата. Пръв се вреди Костадин Недев от „Българската асоциация на пенсионерите”, който предложи пенсиите да се вдигнат от излишъка, с който се хвалил Бойко Борисов.

След това Петър Стойчев, който живеел в Израел, даде пример с пенсионната система на евреите, където имало социален минимум и втори стълб.

Петър Стойчев от Израел

После думата взе вече официално нервакът Петко Баев. Той обясни, че у нас 156 хиляди пенсионери работели, докато младежите били по кафенетата. След това Петко скочи срещу синдиката КНСБ, който не правел нищо. А след като викна, че профсъюзите висели на клоновете на бюджета „като чифуняци”, думата му бе отнета от модератора – проф. Гена Вълковска от „университета трета възраст”. А Баев напусна бесен залата с ръкомахания и гневни попържни.

Последва изказване на човек от „Социална солидарност”, който обясни, че всеки четвъртък се събирали на протест пред „Александър Невски” и добави, че „ни грабят, както турчин не ни е грабил”.

Друга пенсионерка възропта срещу военните пенсионери, които работят, и предложи възрастните хора да имат представители в парламента, които да ги защитават, докато се обсъждат закони.


Найден Москов от „Българската асоциация на пенсионерите” пък предложи пенсиите да получат „импулс от Европейския съюз”.

„Няма никой да ни чуе, трябва да затворим „Цариградско шосе”, избухна от своя страна Данка Шуманова, но бе прекъсната моментално от модераторката Гена, която не се съгласи с призива.


Данка Шуманова зове за протест, Петко Баев напуска залата

Тук пенсионерът Младен вече не издържа: „Няма да слушам този импотентен и безплоден университет!” След което скочи гневно и напусна залата. Преди това той бе посечен от модераторката, когато започна да агитира пенсионерите за кого да гласуват на президентските избори.


„Няма да слушам този импотентен и безплоден университет!”

След това Димитър Кисимов от масата на водещите разкритикува незаинтересоваността на медиите.
„Ние не сме единни, затова ни държат на този жалък стандарт на живот”, каза още той. Изказването му бе сред малкото приветствани от аплодисменти.

Такива получи и небезизвестният проф. Мермерски, който даде рецепта как да се увеличат пенсиите в четири точки.
Според него трябва да се спрат партийните субсидии, както и да се ограничи администрацията в Брюксел, където само дремели.


Проф. Мермерски и Димитър Кисимов получиха аплодисменти

Има хора със слаби нерви, нека им простим, те не са виновни”, заключи мъдро професорът за някои от преждеговорящите.

Журналистка от вестник „Втора младост” успя да вземе думата в края и обясни, че докато не си направят собствена пенсионерска партия, нищо няма да постигнат. Тя подчерта, че са 2,5 милиона и имат неподозирана сила.

Журналистката от "Втора младост" иска пенсионерска партия

В крайна сметка модераторката призова представителите на пенсионерските организации да се подпишат под общ „Призив за пенсии над критичния праг на бедност в България”. Някои обаче отказаха да го направят, тъй като не искаха да се обединяват с колеги от другите пенсионерски съюзи, с които са във вражески отношения.

В категории: Политика , Животът


1
Коментара по темата
1.
служител
25.10.2016 22:35:36
1
2
До като не се приеме закон за въздрастните хора трудно ще се принуди държавата респективно правителството да им увеличи парите за старост.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори