×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Когато Слави Трифонов е взимал страна на избори, тя не е била печеливша – да не го надценяваме


Когато Слави Трифонов е взимал страна на избори, тя не е била печеливша – да не го надценяваме
„Който подцени изборите и си позволи да подходи лековато към тях, ще ги загуби”
13 Септември 2016, Вторник, 15:52 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Би Ти Ви

Балотажът на президентския вот е почти сигурен, ген. Румен Радев ще попадне на него



Михаил Константинов е на 68 г., професор по математика. С огромен опит в организацията на изборите в България от началото на прехода. Бил е член на Централната избирателна комисия, в момента е в управлението на „Информационно обслужване” – държавното дружество, което се занимава с изчисляване на изборните резултати. Често е търсен като анализатор и коментатор на политическите процеси и за прогнози.

- Проф. Константинов, проблем ли е, че ГЕРБ нямат кандидат за президент към момента и това ще навреди ли на резултата на партията?
- В момента всички социологически данни сочат, че вероятният победител на президентските избори ще бъде кандидатската двойка на ГЕРБ. Това, че ГЕРБ ще издигне късно, даже доста късно, своите кандидати има и плюсове и минуси. Плюсовете в тясно партиен смисъл са в това, че противникът е раздразнен, не знае с кого да се бори и прилича на боксьор, който тича на ринга, а усеща, че още няма никой срещу него. От друга страна обаче кампанията вече тече, вие виждате, че о.з. генерал Радев си дава интервюта, ходи по мероприятия. Т.е. налага се в публичното пространство. Говори, каквото иска – никой не му отговаря. И в този смисъл това като че ли е минус за ГЕРБ, но аз смятам, че това няма особено значение. Истината е, че българският народ заслужава да бъде информиран малко по-рано за намеренията на големите играчи, за да може и българите да си направят по-рано сметката кого предпочитат. В този смисъл, ако има някой ощетен, това е българският избирател.

- Реформаторският блок вече има своя кандидат – Трайчо Трайков, който се обяви за евроатлантик и прозападен човек. Той ще натрупа ли точки за сметка на ГЕРБ, докато последните излъчат номинацията си?
- Да, кандидатът на Реформаторския блок може да излага своите идеи, без да има опониране и да си прави пропагандата. Но не мисля, че това кой знае колко ще промени политическия резултат.

- Вие сте математик. Според теорията на вероятностите, макар че няма как да го изчислите, но все пак - каква е вероятността ГЕРБ да победи в проценти?
- Вие задавате въпрос, който не е математически и той няма как да получи математически отговор. В случая всеки експерт ще ви отговори според своите експертни оценки, които могат да бъдат и доста далеч от истината. Аз веднъж си позволих да прогнозирам резултат 55 на 45, но искам да припомня, че преди пет години резултатът беше 53 на 47 в полза на кандидата на ГЕРБ. Така че и тогава победата не беше много категорична. Разликата между г-н Плевнелиев и г-н Калфин беше само около 170 000 гласа. В този смисъл ако някой си мисли, че победата му е в кърпа вързана и гарантирана – това просто не е в сила. Т.е. който подцени изборите и си позволи да подходи лековато към тях, ще ги загуби. Няма нищо абсолютно точно предрешено. Могат да настъпят и тежки външни събития, които да повлияят на изборите.

- А каква е вероятността за балотаж?
- Почти сигурно е, че балотаж ще има по две причини. Първо, едва ли някой от кандидатите ще спечели повече от половината гласове. И второ, много е вероятно да излязат да гласуват под 3,5 милиона избиратели, което ще означава по-малко от половината по списък. Тогава по Конституция, дори и на първи тур да е победил някой с абсолютно мнозинство, това не се зачита и първите двама отиват на втори тур. Между впрочем досега на всички избори е имало втори тур. Ако този път няма, това ще бъде прецедент.

- Скритите фактори като Слави, ДПС, ДОСТ доколко ще повлияят на вота?
- Няма да повлияят много. Плюс това никой не е казал, че г-н Трифонов ще има някаква кандидатска двойка.

- Имам предвид, че той може да повлияе чрез телевизионното си предаване в една или друга посока.
- Да, той влияе и в този смисъл аз смятам, че това, което прави той, в някакъв смисъл е недопустимо. Но това си е свързано с ръководството на телевизията – това все пак е частна телевизия, а не национална, и може да си позволи да взема страна. Но искам да припомня, че когато г-н Трифонов е вземал някаква страна, тя не е била успешна – т.е. не е печелела. Иначе съответният кандидат е вдигнал нещичко, но не е бил победител. Така че аз не съм склонен да надценявам влиянието на г-н Трифонов.

- Имате предвид вероятно предните президентски избори, когато Слави подкрепи г-жа Кунева?
- И г-жа Кунева, и преди това той поддържаше една независима кандидатка мисля, че беше едно морско момиче през 2009 г. Да, момичето се представи прилично, но не спечели. Така че нека да не надценяваме толкова много влиянието на българското шоу върху българските избори.

- Румен Радев добро попадение ли е? Можеше ли БСП да излъчи по-силен кандидат?
- Това си е проблем на БСП. Румен Радев стои прилично, друг е въпросът, че той има абсолютно нулев политически опит. Не смятам, че това е някакво гениално попадение на левицата, но смятам, че намериха един напълно прилично изглеждащ кандидат. И този кандидат лично според мен ще попадне на балотаж.

- Проблем ли е, че следващият президент може да се окаже русофил? Дори фаворитът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова също е част от движението „Русофили”.
- Не мисля, че разделението „русофили – русофоби” вече е адекватно. То е имало своето значение след освобождението от турско робство. Тогава тези понятия са имали тежък политически смисъл. Сега Русия е световен фактор. С нея ще се съобразява и Европа, и САЩ. Аз смятам, че бъдещето на света ще е в сътрудничество с всички големи сили – това са на първо място Съединените щати, след това са Русия, Китай, Европейският съюз разбира се. Това са силите, които трябва да се разберат помежду си и светът да тръгне да се развива по-добре. Ако те смятат да прекарат остатъка от своето съществуване в тежки конфликти, това ще доведе до бърз край на много неща, да не кажа – на всичко. Така че аз пожелавам да няма повече филство и фобство. Ние сме българи, трябва да си обичаме родината – тя е на първо място. И естествено, трябва да бъдем абсолютно лоялни членове на нашите военни и икономически съюзи – лоялен член на НАТО и лоялен член на Европейския съюз. Това е бъдещето на България. И естествено – нормални отношения с Русия. На нас не ни трябва вражда с Русия, а и на Русия мисля, че не й трябва вражда повече с когото и да било.

В категории: Политика


5
Коментара по темата
5.
Мигел де Сервантес
14.09.2016 09:21:58
5
1
Славчо Славчо подписки,стачки,концерти опомни се ... ДОКОГА ще се биеш с ВЯТЪРНИТЕ МЕЛНИЦИ като същински ДОН КИХОТ ДЕ ЛА МАНЧА ,но въпреки всичко не мога да не призная ,че има нещо толкова обаятелно в персонажа ти - ЕДИН НЕИЗЛЕЧИМ РОМАНТИК
4.
Наблюдател
14.09.2016 09:11:18
0
0
Трайчо със сигурносте на балотаж - нали е от ГЕРБ :)))
3.
Скоро,много скоро.......
14.09.2016 00:20:59
5
8
Поредния дърт близач на отпорени задници.За 68 години толкова лайна е изял ,че с кавалерийски кон не можеш да ги прескочиш.На народа му писна от Тикви ,педали,мастии,шиши,миши,мутри и пудри.Цялата сган от селски хитреци скоро ще бъде изметена.Слави разбра най после, че трябва да поеме лична отговорност към България и обществото,другото са подробности.
2.
Бургазлия
13.09.2016 21:43:34
15
15
Слави е капут! Вече и шоу не може да прави... Слави е бита карта.
1.
КОЙ
13.09.2016 21:03:24
11
17
Този 20 г.лапа от схемата Кой.
Хората нямат избор освен Слави.
....или терминала
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори