×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекар и сестра отиват на съд за смъртта на красивата Дарина


Лекар и сестра отиват на съд за смъртта на красивата Дарина
Дарина Пчеларова - Григорова
09 Септември 2016, Петък, 23:55 ч.

23-годишната майка на невръстно дете издъхна след рутинна операция на сливици, дело на д-р Димитър Габровски


По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна изправят пред съда лекар и медицинска сестра за причиняване по непредпазливост смъртта на пациентка, съобщава Блиц. На подсъдимата скамейка във Варненския окръжен съд ще застанат лекарят Димитър Габровски и медицинската сестра Ваня Иванова, които са обвинени в причиняване смъртта на 23-годишна пациентка поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по член 123, ал. 1 от НК.

Съдебното заседание е насрочено за разглеждане на 20 и 21 септември 2016 г. във Варненския окръжен съд. На предишното заседание двамата подсъдими се отказали от провеждането на разпит на свидетели и вещи лица по реда на член 371, т. 1 от НПК, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Окръжната прокуратура във Варна обвинява д-р Димитър Габровски, че е причинил смърт по непредпазливост на 23-годишна пациентка. Става дума за Дарина Пчеларова – Григорова – дъщеря на полицая Красимир Пчеларов, който е и дългогодишен шофьор на директора на ОДМВР-Варна. Нелепата смърт на младата жена, която остави невръстно дете сираче, настъпи след рутинна операция на сливици през януари 2012 година. 

Прокуратурата обвинява д-р Габровски, че не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона. Също така не предприел реанимационни мероприятия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика.

Подсъдимата медицинска сестра Ваня Иванова ще отговаря пред съда за неизпълнение на задълженията си за ежедневно наблюдение на оперираната пациентка, несвоевременно сигнализиране на лекаря за състоянието й, вследствие на което настъпила кръвозагубна анемия, довела до постхеморагичен шок и смъртта на младата жена на 27 януари 2012 г.

Любопитен факт е, че досъдебното производство за смъртта на Дарина е продължило цели четири години, а след като през март 2016-та е бил внесен обвинителния акт, насрочването на същинското дело в съда е било отлагано на четири пъти. Има обективни причини и в двете посоки. Най-вероятната причина за удължаването на разследването, чиито материали са три тома, е свързана със забавяне на експертизите по делото. По отношение на неколкократното отлагане, стана ясно, че причината са били подавани от адвокатите молби с мотив, че са възпрепятствани да се явят в съда на конкретните дати.

Ако бъдат признати за виновни, лекарят и медицинската сестра могат да бъдат наказани с лишаване от свобода от 1 до 6 г.

В категории: Крими


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
На съд ли?
12.09.2016 08:54:01
2
2
150 на сто сигурно, че тези ще излязат света вода ненапита! Лекарите в България вече не са нищо друго, освен безжалостни изнудвачи и въобще не си правят труда дори да обяснят на болните какво точно е състоянието им, от какво е предизвикано, какво би могло да се направи, преди да им вземат парите за безмислено лечение и доста често спорни инвазии. Който и да се прочуе с явно направена лекарска грешка, или не стига до съда, или съдилището влачи потърпевшите с години, докато всичко стане напълно безсмислено... Не могат да намерят вещи лица за доказване на вина, защото, нали, гарван гарвану око не вади... Помните ли какво стана с ония доктори, които умориха живо бебе, оставено във фризер и бяха записани черно на бяло със СРС-та? Излязоха чисти, че май дори и съдиха Цветанов, че ги е записвал...Хора, разберете! Тези лекари не ни лекуват, а ни осмукват без да им мига окото, за да са в угода на фирмите, чиито лекарства предписват тенденциозно, поради което се скъсват да обикаля света по "конгреси" за сметка на същите фирми...Лекарите не ни лекуват, а ни гледат сеира, че малко им плащало обществото - а не казват как си строятпалати за няколко години, как си купуват скъпи коли скоропостижно...като с някои от тях скоропостижно се избиват по пътищата/спомнете си оня шеф на отделение от Бургас, който се преби с мощната си машина - странна придобивка на "нископлатен" медик/. От десетилетия лекарствената мафия се е вклинила в здравната ни система, но едва тия дни някой отговорен "прогледна" за обвързаността с фармацевтичните фирми. И какво? Остана си само констатацията, която и без това си е мноооого широка обществена тайна.Искали младите медици да бягат в чужбина? Ами прав им път! нека заседнат в някое гето на който и да е голям град, да отворят кабинет и да чакат на два дена да им се яви по един болен, на който няма да посмеят да одерат кожата, защото след това пък никой друг няма да ги потърси. Нека карат така години наред, докато направят някакво име, докато съберат пари да си купят практика и тогава да разберат защо им е трябвало образованието. А тук за 2-3 години изхв,ъкват в материално отношение...въпреки тяхното отношение към пациентите. Москов обаче и здравната каса имитират действия като на щрауси, нищо повече...
3.
bfbb
10.09.2016 21:58:15
2
3
Ало, Кадърният №1! Преди да започнеш да "ебеш" вземи малко да се ограмотиш и образоваш, че от боклуци като теб държавата взе вече да смърди ...
2.
болен
10.09.2016 09:54:03
2
8
Уважаеми журналисти от лагма.Не мислите ли,че коментар номер едно е редно да се изтрие понеже съдържа нецензурни думи?
1.
Некадърници !!!
10.09.2016 00:44:10
17
10
Време е всички боклуци в бели престилки да си плащат за всички золуми !!! Некадърници ,колко невинни хора уморихте ,майкави ше еба !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори