80% от рибата на пазара е вносна, ядем ГМО от САЩ?
Много стопани на язовири отглеждат риба, без да се регистрират и съответно не подлежат на контрол, а това крие риск за здравето на потребителите, предупреди д-р Тачо Пашов
26 Август 2016, Петък, 14:26 ч.
Сивият сектор обаче расте главоломно, което означава, че на трапезата ни може да попаднат и опасни храни, предупреди д-р Тачо Пашов
Едва 20% от рибата по пазарите е българска. Останалата е внос най-вече от САЩ, Норвегия и Исландия, а в Америка използването на ГМО във фуражи е позволено. Разрешено е и отглеждането на ГМО-сьомга. Сивият сектор у нас пък расте главоломно, което означава, че на трапезата ни може да попаднат и опасни храни, каза пред камерата на бТВ д-р Тачо Пашов. Той е управител на най-голямото стопанство за отглеждане и развъждане на риба в България.
„Развъждането на риба става все по-скъп бизнес. Много стопани на язовири отглеждат риба, без да се регистрират и съответно не подлежат на контрол. В моя развъдник шаранът се храни с български фураж“, уверява д-р Пашов.
Производителите у нас твърдят, че не използват и фуражи, замърсени с ГМО.
Рибата обаче е първото генномодифицирано животно, одобрено за консумация в САЩ. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата разрешава отглеждането и продажбата й. Именно щатите са най-големият вносител на риба у нас. На второ място е Норвегия - родната страна на най-калоричната червена риба - сьомгата. В скандинавската държава оцветителите във фуражите не са тема табу особено в развъдниците. Малко хора знаят, че при отглеждането на тази риба в изкуствени условия месото е бяло, а не розово-червено.
В българските стопанства използването на антибиотици е позволена практика, но под строгият контрол на ветеринарен лекар, който следи изтичането на т. нар. карантинен период. Не се знае обаче какво се случва в зарибените язовири, които не са регистрирани. По неофициални данни от тях идва около 30 % от рибата, която купуваме.
Според д-р Пашов, голяма част от проверките на Агенцията по храните са фиктивни. Често обектите, които ще бъдат проверявани, получават предварителна информация за инспекцията, а служителите на агенцията, които се опитват да си вършат работата, са уволнявани, твърди експертът.
В „Тази сутрин“ по бТВ обаче Пепа Манева от Българска агенция по безопасност на храните, заяви, че имало задължение проверките да се извършват без предварително предупреждение. Ние проверяваме нашите инспектори, каза още тя.
В категории:
Животът
Любимец на жените празнува днес
Консултациите при президента продължават утре с „Възраждане“ и ДПС-Ново начало
Тръмп атакува Байдън, но все по-често прилича на него
На днешната дата почина човекът, който превърна мечтите в индустрия
Сузанита си сложи нов силикон
Ароматни, крехки чушки с плътен и домашен вкус за Бъдни вечер
Гръцки фермери блокираха "Кулата" и "Илинден" за тирове
Изграждат Алея на рока край брега на морето
Еврокомисията представя план срещу жилищната спекулация и високите наеми
Какво не се прави на 15 декември според народните вярвания
17-годишно момиче загина след падане от четвърти етаж след рожден ден
Романтиката ще почука на вратата на три зодиакални знака

Къде бяхте ДО СЕГА..???...Смешници жалки, че сега почнахте да РЕВЕТЕ...!!!