80% от рибата на пазара е вносна, ядем ГМО от САЩ?

Много стопани на язовири отглеждат риба, без да се регистрират и съответно не подлежат на контрол, а това крие риск за здравето на потребителите, предупреди д-р Тачо Пашов
26 Август 2016, Петък, 14:26 ч.
Сивият сектор обаче расте главоломно, което означава, че на трапезата ни може да попаднат и опасни храни, предупреди д-р Тачо Пашов
Едва 20% от рибата по пазарите е българска. Останалата е внос най-вече от САЩ, Норвегия и Исландия, а в Америка използването на ГМО във фуражи е позволено. Разрешено е и отглеждането на ГМО-сьомга. Сивият сектор у нас пък расте главоломно, което означава, че на трапезата ни може да попаднат и опасни храни, каза пред камерата на бТВ д-р Тачо Пашов. Той е управител на най-голямото стопанство за отглеждане и развъждане на риба в България.
„Развъждането на риба става все по-скъп бизнес. Много стопани на язовири отглеждат риба, без да се регистрират и съответно не подлежат на контрол. В моя развъдник шаранът се храни с български фураж“, уверява д-р Пашов.
Производителите у нас твърдят, че не използват и фуражи, замърсени с ГМО.
Рибата обаче е първото генномодифицирано животно, одобрено за консумация в САЩ. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата разрешава отглеждането и продажбата й. Именно щатите са най-големият вносител на риба у нас. На второ място е Норвегия - родната страна на най-калоричната червена риба - сьомгата. В скандинавската държава оцветителите във фуражите не са тема табу особено в развъдниците. Малко хора знаят, че при отглеждането на тази риба в изкуствени условия месото е бяло, а не розово-червено.
В българските стопанства използването на антибиотици е позволена практика, но под строгият контрол на ветеринарен лекар, който следи изтичането на т. нар. карантинен период. Не се знае обаче какво се случва в зарибените язовири, които не са регистрирани. По неофициални данни от тях идва около 30 % от рибата, която купуваме.
Според д-р Пашов, голяма част от проверките на Агенцията по храните са фиктивни. Често обектите, които ще бъдат проверявани, получават предварителна информация за инспекцията, а служителите на агенцията, които се опитват да си вършат работата, са уволнявани, твърди експертът.
В „Тази сутрин“ по бТВ обаче Пепа Манева от Българска агенция по безопасност на храните, заяви, че имало задължение проверките да се извършват без предварително предупреждение. Ние проверяваме нашите инспектори, каза още тя.
В категории:
Животът






Учителка съблазни ученик, ще лежи в затвора
15/09/2025, Понеделник 19:03
0

Не правете тази грешка зад волана, може да е фатална
15/09/2025, Понеделник 18:33
1



Конър Макгрегър се отказва от надпреварата за президент на Ирландия
15/09/2025, Понеделник 18:01
0

1156 българи с доход над 1 млн. лв., декларираха ги пред НАП
15/09/2025, Понеделник 17:45
1







Министър Мирослав Боршош откри учебната година в Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово
15/09/2025, Понеделник 16:53
0



Лесна и вкусна панирана коприва, която става за минути
15/09/2025, Понеделник 16:40
0

Търговците в Одрин се хванаха за главите, такова чудо не са виждали скоро
15/09/2025, Понеделник 16:20
1
Къде бяхте ДО СЕГА..???...Смешници жалки, че сега почнахте да РЕВЕТЕ...!!!