×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте тайните на ол инклузива! Ще ви падне шапката!


Вижте тайните на ол инклузива! Ще ви падне шапката!
В хотелите ол инклузив нищо не се изхвърля, а храните понякога са със съмнително качество
06 Август 2016, Събота, 04:00 ч.
Източник: Вестник Черноморски фар

В България ол инклузивът започна да набира скорост основно след 2005 година. Това съвпадна с чудовищното застрояване на крайбрежието и най-вече на курорта Слънчев бряг.

Услугата ол инклузив е сравнително нова у нас. Преди 1989 година тя почти не се предлагаше - нито в хотелите по Черноморието, нито в тези, които се намират в зимните курорти. За първи път за нея се заговори в края на 90-те години в миналия век. Тогава курортите Дюни и Елените започнаха да я предлагат първоначално. Това пък предизвика фурор сред родните туристи, а в същото време стана и предпоставка за привличане на повече чужденци на организиран принцип.

В същото време в съседна Турция този тип услуга се предлагаше още през 80-те години. Всъщност и тогава у нас имаше нещо подобно, но все пак не в същите измерения. Наричаше се пълен пансион и основно се предлагаше по т.нар. почивни станции, повечето от които ведомствени и евтини.

В България ол инклузивът започна да набира скорост основно след 2005 година. Това съвпадна с чудовищното застрояване на крайбрежието и най-вече на курорта Слънчев бряг. Голяма част от хотелите започнаха да предлагат услугата на туристите, като тя вече беше включена и към пакетите на обслужващите туроператорски фирми.

Всъщност тя не се предлагаше от всички, но все пак по-големите хотели и комплекси я въведоха като задължителна. Както всичко друго обаче, така и този тип екстра у нас се изкриви и деформира. За да спестяват пари, голяма част от собствениците започнаха да залагат на храни и продукти от по-ниско качество. Това, разбира се, не важи за всички. Идеята обаче е да се пести. Защото примерно един чужденец в момента в тризвезден хотел почива у нас за 250-270 евро на седмица на режим ол инклузив. Това е малко над 500 лева с транспорта. Или чисто по 35 лева на ден. Говорим за по-евтините комплекси.

Има и такива, които предлагат значително по-скъпи пакети, но и с много по-високо ниво на услугата. Ние говорим за по-ниските категории, за които за типични хитрините на ол инклузива. В тази цена са включени нощувката, консумацията на храни и алкохол, обслужването и т.н. Видно е, че трудно би излязла сметката, ако се ползват истински качествени продукти за храна и напитки. И тук започват икономиите. Предлага се сравнително постно меню като от картофи, ориз, боб, тиквички, печени чушки и патладжани, почти всеки ден

Готвачи и работници в кухните пък споделят, че практиката е нищо да не се изхвърля. Така например, варените картофи от снощи днес на обяд се превръщат в картофено пюре. Останалият боб за гарнитура пък се превръща в боб чорба.

Хотелиерите залагат на добри готвачи, които да им правят евтино, но ефектно меню. В същото време собствениците на хотели изготвят ол инклузив менютата с такива продукти, че да демонстрират изобилие, а в същото време това да не им струва скъпо.

Разкрити са и тайните на пестенето - от остатъците на пържоли става Катино мезе, от шишчетата – кавърма; нахапаните кюфтета и кебапчета минават през машинката за кърначета, от недоядената гарнитура по чиниите става крем супа от зеленчуци, а от остатъците от хляб се правят перфектни галети за панировки.

Голяма част от соковете се правят с обикновени прахчета, които се разтварят в огромни бидони и се предлагат като натурални. Това изглежда и звучи шокиращо, но е самата истина.

Продуктите биват закупувани на едро от големи вериги, които предлагат специализирани стоки именно в този сегмент. Така в един от тези магазини, който се намира вдясно от пътя Бургас-София, има шунка по 5 лева, салами 4-5 лева, кашкавал по 4 лева, които се предлагат именно с тази цел.

Месото пък се закупува на едро от местни производители, които го предлагат изгодно. Другият вариант е да се пазарува от вносителите на замразено месо от Аржентина, Нова Зеландия и Германия. Там става въпрос за стока, която е с възраст от поне 10 години, и която се предлага свръхизгодно. Така например старо свинско месо по този начин може да се купи и за 1 евро на килограм, телешкото и говеждото по 2,50 евро. За пилешкото винаги могат да се намерят евтини доставчици от всяка една страна, отново замразено и с неясни години.

Легенди се носят за алкохола, който се предлага. От всички напитки само бирата явно е на сравнително прилично ниво. Водката, ракията, както и останалите питиетоа са видимо и на усет под изискванията. Говори се, че те биват доставяни наливно под формата на специални пластмасови съдове, които се складират в отделни помещения. След това с този алкохол се зареждат бутилките и се предлагат на клиентите.

Според хора от бранша, по този начин се спестяват много разходи за акцизи, данъци, а и от реалната продажна цена на питиетата. Защото един литър водка се предлага за 2 лева на едро от страна на търговците на нелегалната продукция. Иначе в складовете, дори и в най-добрия случай, със сериозни отстъпки, сумата не може да падне под 8 лева. И това е наистина сериозна отстъпка. Качеството на алкохола обаче е под всякаква критика. Той обаче се приема от евтините западни и скандинавски туристи, които явно са дошли да пият до умопомрачение.

Всъщност преди години в един от големите комплекси по Черноморието бяха намерени и конфискувани над 10 тона фалшив алкохол, което е показателно за начина на работа на част от собствениците. Това срива имиджа на България като добра туристическа дестинация. Все пак има и немалко предприемачи, които поддържат ниво.

В последните 1-2 години се заговори са по-висок контрол на този тип услуга. Бяха направени проверки, които действително констатираха отклонение в качеството и дори в срока на годност на продуктите. Наложиха се и дежурните глоби и санкции, но това едва ли е имало някакъв сериозен ефект сред собствениците. Начинът на работа на практика си остава същият.

Дори и при тези условия обаче ол инклузивът привлича много туристи. Още повече, че в конкурентната среда хотелиерите са готови да паднат до много атрактивни цени. Това е като магнит за туристите, особено от по-ниските социални слоеве в Европа. В интерес на истината, този тип услуга от близо десетилетие се предлага и в зимните ни курорти, но там качеството е съвсем друго. Може би защото и самите туристи са на друго ниво, плащат много по-високи цени, но и имат логично и по-завишени изисквания. Заради това и в зимните курорти не могат да се правят подобни компромиси, както по Черноморието.

Ол инклузивът си има своите критици и почитатели, но явно все пак всичко зависи от качеството, както и от отговорността на хотелиерите. Разбира се, и на контролните органи, които обаче спазват свои собствени правила в тази посока.

В категории: Бизнес


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
До 2
07.08.2016 13:15:17
0
1
250 хотел и 250лв самолет двупосочен Германия..тея дет сте му дали + на 2 сте мн зле със сметките
9.
Златомир Николов
07.08.2016 07:19:32
3
1
През лятото на 1998 за първи път системата ал инклузив бе въведена експерементално на в.к Елените по модел от Турция.Същото това лято аз работих там дружеството още не беше раздържавено и се охраняваше от полицията денонощно с жива охрана, нощните заведения работиха с предплатени кати пей кард.36 лв на ден беше хранодена на турист ако туриста за пише двудневна екскурзия 72 се прибираха чисто от спестената консумация на храна.За съжаление сегашните туристи не записват никакви екскурзий и в този момент много от хотелите са на загуба от ал инклузива,а хотелите без ал инклузив просто нямат записани туристи .Не се ли премахне системата ал инклузив туризмът ни загива плавно с всяка изминала година търговията е към тотален банкрут хотелите също немогат да покриват разходите си по кредитите.Не е добре за никой
8.
Шеф Манчев
06.08.2016 19:18:10
1
13
Малко се поизхвърлихте с нахапаните кебапчета и недоядената гарнитура....
7.
хихихи
06.08.2016 17:57:03
1
3
"Така в един от тези магазини, който се намира вдясно от пътя Бургас-София, има........." ебасимО и магазина - вдясно от магистралата
6.
ГЕРБ= БИВША БКП
06.08.2016 15:25:48
3
6
ЕВРЕЙСКИТЕ ЗАСЕЛНИЦИ ТРЪГВАТ КЪМ БУРГАС 2018
5.
Олимпиадата в Рио - само по Флагман
06.08.2016 15:20:42
4
3
От 5 до 21 август светът е олимпиада!
11 000 спортисти от целия свят се борят за медалите.
За първи път олимпийски игри в Южна Америка!
Не пропускайте всичко от началото до края, пряко от Рио де Жанейро
Гледайте церемониите по откриването и закриването по Флагман.
А всички състезания гледайте от 5 до 21 август гледайте по Флагман Спорт 1 и допълнителния Флагман Спорт 2!
Не пропускайте Обзора на деня всяка нощ след края на състезателния ден!
Олимпиадата НА ЖИВО по Флагман ТВ, Флагман Спорт 1 и Флагман Спорт 2!
4.
Седмична програма на Флагман медиа груп
06.08.2016 15:15:27
5
4
Флагман спорт
Събота
02:00 Церемония по откриването на Летние олимпийски игри Рио2016 пряко
05:30 Нефтохимик - Дунав /п/
07:30 Евро 2016: Финал
10:00 Летни олимпийски игри - Церемония по откриването /п/
13:00 Ретро Спорт Флагман
13:30 На терена
14:30 Летни олимпийски игри - пряко от Рио де жанейро
18:00 На терена
18:10 Летни олимпийски игри пряко от Рио де Ганейро
Неделя
03:00 На терена /п/ от снощи
04:00 Мач от Първа лига
06:00 Летни олимпийски игри обзор на деня
07:00 Нефтохимик в Първа лига
09:00 Евро 2016 - Полугинал
11:30 Вашият сигнал до ФЛАГМАН
12:00 Олимпийски игри Лондон 2012 - от архива на Бесове
14:30 Летни олимпийски игри 2016 пряко от Рио
19:00 На терена
19:40 ЛОИ 2016 пряко
03:30 Мач от Първа лига
Помеделник
05:30 Летни олимпийски игри - повторение
13:00 Интернешънъл чемпиънс къп футболен турнир
14:40 Летни олимпийски игри 2016 Рио пряко
19:00 На терена - седмиче обзор
21:00 Летни олимпийски игри Рио 2016-пряко
Вторник
04:30 Флагман представя
05:20 Летна олимпийски 2016 рио п.
12:00 Интернешънъл чемпиънс къп - мач
14:00 пряко от Рио

Флагман София
07:00 Добро утро, Бургас
10:00 Новини от София
10:30 Парламентарна трубуна - най доброто
12:00 Новини от Бургас
12:30 сериали
14:30 Новини от София
14:50 Вашият сигнал до ФЛАГМАН
15:00 Новини от Бургас
15:15 Сериал
16:15 Ретро Флагман
17:00 Новини от Бургас
17:20 Столицата днес
18:00 Телефонна линия - разговор с Владимир Путин пряко от Варна
21:00 Новини от Бургас централна емисия
21:40 Столицата днес
22:00 Новини от Бургас
22:30 Часът на Бургас
23:30 Телфонна линия /п/
02:30 Парламентарна трибуна /п/
04:00 сериали

Флагман Интернешънъл
07:00 Добро утро, Бургас
09:30 Ретро Бесове
10:30 Ретро Флагман
11:30 Бургас готви
12:00 Новини
12:30 български комедиен сериал
13:30 С деца на море
15:00 Новини
15:15 Часът на Бургас
16:10 Ретро Флагман
17:00 Новини
17:20 Телефонна линия (НА ЖИВО)
21:00 новини
22:30 Вашият сигнал до ФЛАГМАН
23:00 Български филмов маратон
3.
ГЕРБ= БИВША БКП
06.08.2016 15:04:35
9
6
ВСИЧКИ ТЕЗИ МАЙМУНДЖУЛЪЦИ ОКОЛО СЛЪНЧАКА КАКТО КАЗВАТ СЕЛЯНИТЕ .......1. ДА СЕ СЛОЖИ КОНТРОЛ ОТ ГЕРБ ЗАЩОТО САМО ТАМ НЯМАТ ГЕРБАДЖИИ И В НЕСЕБЪР ....2 ДА СЕ МАХНАТ ХОРА НЕПОДЧИНЯВАЩИ СЕ НА ГЕРБ И ДА СЕ СЛОЖАТ ПОСЛУШНИ ЛИЦА И 3 ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ СЛЪНЧАКА НЕСЕБЪР ПОМОРИЕ БУРГАС СОЗОПОЛ ЩЕ БЪДЕ ЗАСЕЛЕН С 1 МИЛИОН ЕВРЕИ ОТ ИЗРАЕЛ И ТУКА ЩЕ СТАНЕ ЕВРЕЙСКА КОЛОНИЯ ЗАТОВА И В ГРАДОВЕТЕ ИЗБРОЕНИ ДО ТУК СЕ ВЛАГАТ НЕИМОВЕРНО МНОГО ПАРИ НЕ ЗА ВАС ПРИЯТЕЛИ БЪЛГАРИ БУРГАЗЛИИ ....А ЗА ЗАСЕЛНИЦИ ЕВРЕИ ОТ ИЗРАЕЛ.....
2.
Matematika
06.08.2016 14:56:08
2
11
Защото примерно един чужденец в момента в тризвезден хотел почива у нас за 250-270 евро на седмица на режим ол инклузив. Това е малко над 500 лева с транспорта. Или чисто по 35 лева на ден. !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
1.
Хитрия
06.08.2016 14:30:56
6
10
Една глоба от 200х евра .Да ги видя дали ще правят щуротий Всички пърдът в едно гърне .Но то ще се обърне
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори