×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Галъп": 68% против турски граждани да влизат в България без визи


02 Август 2016, Вторник, 21:21 ч.

Визата дава сигурност, че влизат правилните хора, а иначе могат да нахлуят терористи

Половината от българите смятат, че законопроекти като този за борба с тероризма по-скоро помагат, но чувствителен дял от една трета от запитаните намира преди всичко посегателство върху нашите права.

В социологически експеримент четири пети от българите изразяват мнение за дейността на несъществуваща институция – Агенцията за борба с имигрантите, а положителните оценки от 42% я правят една от най-одобряваните институции у нас. Афинитетът към „здрава ръка“ е осезаем, но не и неограничен. Това сочи втората част от изследването по актуални теми, свързани с институциите на съдебната власт и цялостната тема за борба с престъпността, налагане на закона, сигурност и т.н. – по повод текущите теми около съдебната реформа, миграцията, тероризма и т.н.

Сондажът е част от собствената изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“ и е проведен между 14 - 19 юли сред 1605 души чрез стандартизирано телефонно интервю. Наскоро обсъждания Закон за противодействие на тероризма стана повод „Галъп интернешънъл“ да постави респондентите в условията на класическия избор между свобода и сигурност. 56% избират твърдението, че подобни закони по-скоро са полезни за предотвратяване на тероризма. 32% обаче споделят мнението, че подобни закони по-скоро ограничават правата на гражданите. Не е малък и делът на хората, които все още не са запознати с този закон и не могат да определят, коя от опциите е по-близка до тяхното мнение.

Подобни въпроси са най-вече експериментална техника, поставяща респондента в условия на еднакво логично звучащи опции. Затова те са важни най-вече с това, че показват как се степенуват ценностите. Въпросите не претендират за изчерпателност или обобщение.

По-младите са и онези, които проявяват повече чувствителност на тема свобода. Но дори и в техните отговори надделява нуждата от сигурност. Вероятно става дума за закономерна демократичност на нагласите сред младите. По-възрастните пък са по-чувствителни към опазването на реда.

То надделява и сред отговорите на левите привърженици, но със съвсем малко. Очевидно, симпатизантите на левицата са закономерно склонни на критика към властта, респективно и към законопроекта срещу тероризма. Дял от близо една трета заявяващи, че такива закони най-вече вредят на права, показва немалка степен на критичност. Това се потвърждава и в отговорите по друг експериментален въпрос: 62% избират опцията „няма значение дали осъдените за престъпления са много или малко, важно е да се спазват правата на хората“.

36% пък казват „дори и да бъдат частично ограничени някои права на хората, важното е да има повече осъдени за престъпления“. Явно българите подкрепят повече строгост по отношение на миграцията, но не биха приели форсиране на съдебната система. Това означава, че извънредни мерки, спешно законодателство и други подобни срещат автоматична пречка сред обществото. Желанието за твърда ръка е сериозно, но не и безкрайно или безконтролно.

Това е важен извод и по актуалната тема със съдебната реформа и търсенето на различни модели за нея. За да се направи по-нататъшна проверка на потенциалните репресивни нагласи сред българите, беше взет знаков случай от последните месеци – смъртоносното прострелване на мигрант от Афганистан. Респондентите са почти единодушни. Почти всички, които са били запознати със случая, считат че полицаят, застрелял мигрант, преди всичко си е свършил работата и съответно прокуратурата правилно е прекратила делото. Около 8% заявяват, че на практика служителят на МВР е извършил убийство.

Мненията на ромите донякъде контрастират на общия фон. Вероятно сред тях личи и не особено голям респект към органите на реда, както и сериозна чувствителност по теми, свързани с индивидуалните права. В предходната част от сондажа беше установено, че най-харесваните у нас институции са онези, които звучат и по-силово или деполитизирано. За да се провери афинитетът към „здрава ръка“, на респондентите беше зададен и контролен въпрос за дейността на несъществуваща агенция – Агенция за борба с имигрантите. Общата картина издава объркване – равни дялове на положителни и отрицателни оценки.

Процентите са съвсем близки – 42% от запитаните одобряват, а 41% - не. Малък е делът на хората, които са отговорили, че не могат да дадат оценка – едва 17%. Разбира се, названието беше подбрано така че да звучи близо до съществуващи институции. Въпреки объркването, все пак с 42% одобрение несъществуващата агенция се нарежда сред най-одобряваните институции у нас. Това допълнително доказва, че мигрантската вълна предизвиква огромно напрежение в масовото съзнание и лесна подкрепа за всякакви мерки срещу нея.

През месец юни, например, в нашето редовно месечно изследване, беше проверено отношението към носенето на бурки в България. Обществото категорично подкрепя забраната за носене на забрадките, закриващи лицето. 6% от хората не смятат, че носенето на бурки трябва да бъде забранено. Това са най-вече хората от турски и ромски произход и привържениците на партия ДПС.

В същото изследване през юни респондентите бяха запитани дали са съгласни турските граждани да бъдат допускани в страната без визи. Подобно на предходния въпрос и тук несъгласието доминира, макар не толкова критично. 68% са против, а 16% - за Освен отношението във външнополитическата сигурност на страната, в телефонния сондаж бяха тествани и ред въпроси, свързани с криминалната обстановка в страната. Например, беше направена проверка за това какви са бързите асоциации по една от горещите теми на лятото – прословутата престрелка в Слънчев бряг. Интересно беше да се види дали тя се възприема на индивидуално ниво (скарване), на ниво организирана престъпност (групировки разпределят територии) или на ниво държава (властта слага „чадър“).

Закономерно надделява втората опция (с близо две трети), а чувствителен е и делът на свързаната с нея трета опция (с близо една трета). В очерталия се спор между МВР и прокуратура очевидно не е надделяло изразеното от полицията становище за по-скоро битови причини на случилото се в Слънчев бряг. В същото време, и първата част на изследването за институциите у нас показа, че в триъгълника полиция – съд – прокуратура българите очевидно са склонни да намират вина за неуспехите по-скоро в актовете на съда, отколкото в действията на прокуратура, полиция и т.н.

Вероятно става дума за устойчиви нагласи. Оказва се, че българите са склонни да делегират на властта възможността да налага закона и сигурността радикално, макар и да не изпитват особен респект към властта. Вероятно и заради последното, желанието за „твърда ръка“ по темите на личната и национална сигурност е видимо, но не и безгранично. /24chasa.bg

В категории: Политика


6
Коментара
Почина модна икона
Почина модна икона 30/04/2024, Вторник 11:28 0
Флагман.БГ Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей 30/04/2024, Вторник 11:00 0
6
Коментара по темата
6.
Не визи,пълна забрана!
03.08.2016 09:00:13
0
4
Не вярвам да има Българин който не иска да има визи за турци.
Иначе резултатите са реални-68% допитани Българи и 32% шалвари
5.
До 3
03.08.2016 08:47:08
0
6
Ей фес,като гледам какви букви използваш ми е ясно какъв сЮнет си.
Марш към анадола ибрик насран.
Вмирисани чалми не ни трябват
АНАДЪНМУ?!
4.
Мита за турските стоки
02.08.2016 21:33:50
0
5
Не само визи. Трябва да се възобновят митата върху Турските стоки.
3.
BG samolübie i prostastina
02.08.2016 20:17:51
6
0
Kak li se "natiskat" turcite da posetyat diva i varvarska Bilgariya, plod na viobrajenie na samoharesvasti i samolübesti se ograniceni tvari. V dirjava koyato ne e predpocetena daje ot neuki, bedni afganistantci i raznovidnosti na arabi, kakvo li ste pravyat pik turcite.
2.
az
02.08.2016 19:16:08
1
4
Za6to Nikoi ne obvini amerika za tova koeto se slu4va v evropa ???
As nevidqh NATO da spre I 1 bejanec , vsqka durjava se opravq sama.
NATO e bezmislen saiuz Koito celi da ni skara s rusiq !
1.
az
02.08.2016 19:12:25
1
5
Nikki bulgarin ne iska nito turci nito emigranti v Bulgaria.
Svoboda ili smurt dragi mi politici.
Ako trqbva 6te napusnem ES I Nato I bez tova I dvata saiuza ne struvat ....smurt za prodajnicite vuv vlasta.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Забраниха рекламата на хазарт в Бюджетната комисия на второ четене, предстои гласуване в зала Забраниха рекламата на хазарт в Бюджетната комисия на второ четене, предстои гласуване в зала Остава обаче рекламата върху билбордове и изобщо не е ясно как ще се контролират социалните мрежи  Кръвнишкият й поглед я издаде - тази бивша участничка от "Денсинг старс" не иска да чуе за партньора си Кръвнишкият й поглед я издаде - тази бивша участничка от "Денсинг старс" не иска да чуе за партньора си Преди седмици той директно я атакува с целувка по устата по време на танца, а в специален анонс сподели и за тръпката, която изпитва към нея Убийцата на Пейо твърди, че претърпяла инфаркт зад решетките, пуснаха я под домашен арест Убийцата на Пейо твърди, че претърпяла инфаркт зад решетките, пуснаха я под домашен арест Според адвокатите й се наблюдавало изтръпване на крайниците и затваряне на очите Вдигнаха цените по плажовете в Гърция, вижте с колко Вдигнаха цените по плажовете в Гърция, вижте с колко По плажовете коктейлът "Аперол" вече струва 8,50 евро, а кафе по-евтино от 5 евро няма да откриете Тъпанарите в парламента отблъскват хората Тъпанарите в парламента отблъскват хората Те непрекъснато се ядат като зли кучета, намират си кусури, като че не управляваха до вчера заедно Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей За нея сякаш времето е спряло  Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Положителните тестове за дрога им създадоха главоболия Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура След посещението в съдебна зала учениците беседваха с окръжния прокурор Георги Чинев Срокът за деклариране на доходите изтича днес, припомнят от НАП-Бургас Срокът за деклариране на доходите изтича днес, припомнят от НАП-Бургас Над 707 000 декларации вече са подадени, близо 85 % по интернет Бум на български и румънски туристи в Поморие, идат и британци за Великден Бум на български и румънски туристи в Поморие, идат и британци за Великден  Гостите от Полша пък търсят предимно спа услугите
Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Четирима загинали при удара по замъка на Хари Потър в Одеса Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Британска компания доставя в Украйна съветските самоходни оръдия “Гвоздика” и “Акация Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев)
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори