Внимание! Откриха поредна храна-убиец!
02 Май 2016, Понеделник, 12:27 ч.
Автор: БЛИЦМекиците са опасни за здравето, причиняват рак
Мекиците са традиционно българско ястие, направено от тесто, което е предварително замесено. То се оставя да втаса, т.е. да набухне. След като е готово, от него започват да се късат малки топки, които се разстилат на кръгчета и се пържат в сгорещена мазнина, пише gotvach.bg.Сервират се обикновено за закуска с пудра захар или друго сладко, както и със сирене и добавки по избор. Има много рецепти, като основната разлика между тях е в набухвателя и млякото.
Българинът по принцип обича пържените храни, но мекиците, спомен още от детството, са на първо място. И е така, защото обикновено те стават по-мазнички, в смисъл-хрупкавата коричка, получена при пърженето, влудява сетивата. Но точно там се крие опасността.
Когато се пържат мекиците, загрятата мазнина достига до температури от порядъка на 200-270° С. При тях, както в продуктите, така и в самата мазнина настъпват изменения. Получава се реакцията на липидна пероксидация, т.е. във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2.
Така започва отделяне на паразитни молекули с висока енергия- свободни радикали. Когато бъдат погълнати, тези радикали играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм, като така смущават естествените физиологични процеси, протичащи в тях.
В някои клетки е възможно да мутират и да възникне рак. Най- често това става при лигавицата на стомаха. Разбира се не при всеки, но опасността е реална.
По принцип клетките имат защитни системи, обезвреждащи свободни радикали, но всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът би бил фатален.
За да се предпазите, би било разумно да ограничите приема на мекици и подобни пържени закуски. Друг съвет е за подмяната на олио веднага след първото пържене и ако е възможно то да е от растителни мазнини.
В категории:
Здраве
Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход
Хапвайте тази здравословна шоколадова торта без никакви угризения
Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро
Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас
Петте малки тайни на щастливата връзка
02/05/2024, Четвъртък 22:00
1
5 неща, които карат мъжете да се отдръпват
02/05/2024, Четвъртък 21:40
0
Май ще е прекрасен за 4 зодии
02/05/2024, Четвъртък 21:20
0
Рецепта за печено халуми с боровинково сладко
02/05/2024, Четвъртък 21:00
0
Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни
02/05/2024, Четвъртък 20:40
0
Рецепта мечта за козунак! Мек, пухкав, на конци и без месене!
02/05/2024, Четвъртък 20:25
0
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на островния сезон, обявено за 4 май
02/05/2024, Четвъртък 20:00
0
Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците
02/05/2024, Четвъртък 19:40
1
Хиляди ще изпълнят площада пред храм "Св. св. Кирил и Методий" за пасхалната служба, ето програмата
02/05/2024, Четвъртък 19:30
0
Държавната хазна излиза от релсите
02/05/2024, Четвъртък 19:20
3
Хапвайте тази здравословна шоколадова торта без никакви угризения
02/05/2024, Четвъртък 19:00
2
Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти
02/05/2024, Четвъртък 18:40
0