×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Недялко Йорданов: Христо Фотев беше моят по-голям брат – и в поезията, и в живота


Недялко Йорданов: Христо Фотев беше моят по-голям брат – и в поезията, и в живота
Той направи думата Бургас една от най-поетичните думи в езика на поезията
18 Април 2016, Понеделник, 03:15 ч.
Източник: Блиц

Най-важното е да оставиш чисто име на децата и внуците си и те да не се срамуват един ден от теб, споделя признатият лирик


Недялко Йорданов е роден на 18 януари 1940 г. Бургас. Завършва Софийския университет, специалност българска филология, през 1962 г. Една година е учител по литература в Малко Търново. От 1963 г. до сега работи единствено в театъра. До 1983 г. е драматург на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска", а от 1983 до 1990 г. му е художествен ръководител.

От 1990 до 1999 г. е драматург и режисьор на театър "Възраждане" София. Недялко Йорданов издаде всички свои авторски песни в шест диска, както и песнопойка с текстовете на песните. Дисковете носят заглавия: "Някога, някога", "Сцената е моят дом", "Усмихни се, любов", "Ваничка", "Бог да пази България" и "Колко си хубава, Господи" (последният по стихове на Христо Фотев). Поетът има три внучета.

- Нека се върнем в родния ви Бургас, този град на поетите и на артистите, тъй като на Благовещение, на 25 март преди 82 г., е роден големият лирик и ваш приятел Христо Фотев. За съжаление, той си отиде от нашия свят и ни липсва много. Моля, разкажете за него, по вашия си начин?
- Христо беше моят по-голям брат – и в поезията, и в живота. Няма и няма да има друг такъв поет като него – той беше целият изтъкан от поезия. Но поезия бохемска, като на Артур Рембо, поезия любовна, като на Шекспир, поезия философска – като на Гьоте, поезия възвишена, като на Яворов, и поезия на ежедневието и делника - като на Атанас Далчев. Но всичко това, събрано в едно – представляваше този „фотевски” поетичен букет, необясним и единствен и заедно с това достъпен и за най-обикновения читател.

Той направи думата Бургас една от най-поетичните думи в езика на поезията. Роден в Истанбул, доведен като дете от родителите си – тракийски бежанци, в Бургас, той стана един от символите на този най-романтичен и най-уникален град в България. Уви, след промените се премести в София, където се озовах и аз, и софийският климат не му пасна. Вегетираше дълго и мъчително и си отиде в бедност на 68 години.

- Сред дисковете с ваши песни и стихове има един, който носи заглавие на неговото стихотворение “Колко си хубава, Господи” – това не е случайно при поет като вас. Тук наред с емоциите има и оценка, признание и още, и още за Фотев. Как е?
- Преди 38 години направих един спектакъл по стихове на Христо в Бургаския театър. Казваше се „Словесен пейзаж”. Участваха осем артисти, които пееха Христовата поезия по моя музика. Когато събрах авторските си песни в шест диска, възстанових тази моя музика и ги изпях всичките отново. Кръстих този диск „Колко си хубава, господи”.

- Един ваш колега преди време нарече Христо Фотев “Малкият принц на любовната ни лирика”, но аз не мога да забравя и вашето прекрасно стихотворение “Любов необяснима”. Защо днес и сега имаме повече нужда от поезия, изкуство и... любов?
- Наистина в момента има поетичен бум благодарение на интернет. Хората имат нужда да споделят самотата си с другите, макар и анонимни, макар и зад екранчето на компютъра. Поезията, както и изкуството могат да ни спасят от омразата, злобата, завистта и безнадеждността, които са ни обхванали днес.

- Спомням си, че мемориалният ви роман “Здравей, аз” предизвика голям интерес. Какво си остава най-важното за човешкия живот за вас?
- „Здравей, Аз” беше първата част от тази моя автобиографична тетралогия от четири романа. Това е една изповед, абсолютно откровена и искрена, за всичко, което съм изпитал в този дълъг вече живот, който още живея. Постепенно разбрах, че най-важното е да оставиш чисто име на децата и внуците си и те да не се срамуват един ден от теб.

- Вашите страхове и разочарования?
- Страх ме е за синовете ми, които в момента са във врящия котел на мръсната политика като журналисти. Страх ме е и за внучката ми Тамара, която учи в Американския колеж и догодина ще замине за чужбина.

- И понеже поетите са вечните оптимисти, какво ще кажете на обезкуражените от политиката, от духовната и материална криза?
- Имам една песничка за Волните птички божии, в която се казва:

Но дали е така,
както външно изглежда?
Има нещо над нас,
има даже надежда
или нещо, което
на надежда прилича,
че човекът все пак
е роден да обича.
И макар че това
невъзможно е днеска
в тази нервна и болна
политическа треска,
казват – има симптоми,
че тя ще отмине
след 15, след 20
или 30 години.
Следователно шансът
съвсем не е малък.
Затова да преглътнем
горчивия залък.
Затова да запазим
във времето тежко
малко нещо от Бога
и нещо човешко.


- Знам, че обичате много театъра, който обаче винаги ви е създавал много главоболия. Ще видим ли в скоро време нещо ново от вас на сцена? Знаете с какво огромно нетърпение хората очакват и вашите моноспектакли – нали ще продължавате? Имахте здравословни проблеми, преминаха ли?
- Малко се пооткъснах от театъра, но продължавам да бъда на сцената с моите рецитали. Имам две идеи за пиеси, но дано ми стигне времето да ги напиша. Наистина миналата година точно през месец март едва не си отидох от този свят, но благодарение на лекарите от Бургас и Военномедицинска академия прескочих, както се казва, трапа. Сега съм добре и в кондиция.

- Всички познаваме завидния ви спортен дух. Играете ли редовно тенис, побеждавате ли и кого?
- Да, още през лятото почнах отново да играя тенис, но преди два месеца скъсах сухожилието на рамото и трябваше да прекъсна… Обаче… нека си остане между нас… отново почнах да играя напук на лекарите. Може би скоро ще мога пак да се състезавам. Нали преди години бяхме с теб в един отбор.

- И накрая, понеже сте и дядо, както и да изглеждате и да се чувствате, няма как да не се вълнувате от изявите на внуците ви Тамара и Самуил. Как се развиват те, наследили ли са артистичността на съпругата ви, г-жа Ивана Джеджева?
- Тамара и Самуил са моята любов, откакто се появиха. Ако знаех колко е сладко да имаш внуци, нямаше да си губя времето да правя деца – щях направо да правя внуци. Самуил е тенисист като мен. Десетгодишен е, но вече е носител на купи и медали от републикански първенства на неговата възраст. Тамара е страхотна артистка – като баба си наистина, но едва ли ще предпочете тази професия. Но вече си имам и още една внучка от сина ми Асен, която носи името на моята майка Кина. Тя е съвсем малка още, но вече ме познава.

В категории: Бургас


8
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
8
Коментара по темата
8.
Smith
18.04.2016 14:30:16
2
7
Как не я е срам тази комунистическа гнида да слага името си в едно изречение с великия ЧОВЕК и ПОЕТ Христо Фотев? И да определя халтурата си като "изкуство". Сина му е същото долно нагаждаческо мекотело. Типичен пример за крайна първенющина и селска простащина!
7.
ZapoznAt
18.04.2016 14:21:14
0
3
Това за жената е вярно! Защо не говориш за нея?
6.
спомени
18.04.2016 14:02:26
1
4
"Най-важното е да оставиш чисто име на децата и внуците си и те да не се срамуват един ден от теб, споделя признатият лирик" - това е така, но не се отнася за теб, мръсно, комунистическо леке. Блюдолизеца на Жишев.Изгониха възрастната жена от родния и дом, да и вземе къщата на ул."Цар Симеон" и куп още мръсотии, засягащи всички граждани на Бургас. Кажи защо избяга от Бургас - защото от театъра, колегите ти с камъни те прогониха.
5.
КУРТИ
18.04.2016 12:31:45
1
0
ВСИЧКИ СА ВЕЛИКИ БУРГАЗЛИИ , ЗА МЕН ......ДОКАТО НЕ ОТИДАТ ДА ЖИВЕЯТ В.......СОФИЯ....
4.
Асен Йорданов
18.04.2016 10:39:23
2
5
Лъжец
3.
ах Недялко
18.04.2016 10:23:26
1
4
Пак се нареди до великите. Срам нямаш ли бе човек.
2.
SSS
18.04.2016 08:46:17
5
2
VELIK HRISTO FOTEV I NEVEROIATEN NEDIALKO ...
1.
Велик е Христо Фотев
18.04.2016 06:59:54
4
9
Не бих ги сравнила като братя, И Н. Йорданов да го каже, е обидно за великия Фотев! Най- бургаският, най- истинският поет- Христо Фотев!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори