×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Като дете зам.-кметът на Бургас разговарял с баща си в рими


Като дете зам.-кметът на Бургас разговарял с баща си в рими
Преди да седне на зам.-кметския стол преди повече от 8 г. в различни периоди той заема управленски длъжности в МБАЛ-Бургас
17 Април 2016, Неделя, 16:05 ч.
Източник: "24 часа"

Най-ценното наследство на д-р Лорис Мануелян - бивш корабен лекар, е филмов архив на стария град. Искал да учи кинорежисура, но на петия кръг го скъсали


Очите ти - лято,

море и безумие.

Веждите - сянка

от птица над тях.

Косите ти - пурпурен

лъч в златоструние,

устните -

пареща жажда за смях.


Този стих е видял бял свят през 1999-а, автор е д-р Лорис Мануелян - сега зам.-кмет на Бургас.

Детска рисунка на голямо сърце е поставена в кабинета му. В неговия ресор са социалните дейности, здравеопазването и спортът, а сърцето е подарък от възпитаник на един от центровете от семеен тип в общината.

Децата в тях се развиват по съвършено различен начин от тези, които бяха в интерната, не само са отличници, но и всеки от тях изяви някакъв талант, разказва лекарят.

В неговата реч тежкият термин деинституционализация не звучи толкова шаблонно и неразбираемо. Намира начин да обясни по човешки своята представа и за това как трябва да се случи здравна реформа.

“За да е удачна една здравна система, тя трябва да притежава две неща - първото е достъпността, второто - качеството.

В България достъпността е на много по-високо ниво, отколкото в много европейски страни. Това всички го признават. Но качеството ни липсва”, казва Мануелян.

“Много от хората не разбират, че наистина парите са в основата на лошото качество. Българинът като народопсихология не е готов за солидарния принцип. Това е категорично.

Една солидарна система без средна класа е загубена. Не може в България да е 185 евро за година на човек за здравеопазване и да искаш то да е на нивото на Германия, където се полагат 5000 евро”, казва медикът.


Д-р Мануелян като корабен лекар

Преди да седне на зам.-кметския стол преди повече от 8 г., в различни периоди той заема управленски длъжности в МБАЛ-Бургас. Но и преди, и сега намира време за отделението по нефрология и хемодиализа - едно от първите в бургаската болница, което бе преобразено по европейски стандарти.

Мануелян е бил секретар на Експертния съвет по нефрология към Министерство на здравеопазването, член на Европейската диализно-трансплантационна асоциация, на Американското нефрологично общество и Българското научно дружество по нефрология, както и на ръководството на Секцията по хемодиализа към Българското нефрологично дружество.

Да бъде лекар обаче, не е първата мечта на бургаския зам.-кмет.

“Исках да

кандидатствам

кинорежисура,

стигнах до пети кръг и ме порязаха”, спомня си медикът.

По това време е имало само 2 бройки за тази специалност и по традиция те били за неслучайни кандидати.

Да следва медицина, настоявал баща му, тъй като според него това е една от професиите, която може да се упражнява свободно и при тоталитарен режим.

Смяташе, че медицината е аполитична, но всъщност беше заблуден, признава Лорис Мануелян. Може да е аполитична, ако си участъков лекар или координатор в отделение, т.е. ако не искаш да се развиваш.

От друга страна - от баща си получава и първите поетични уроци.

Едно от забавленията в детските му години, което се оказа много полезно упражнение, е говоренето за всекидневни неща в рими. Търсенето на благозвучни съответствия дори в прозаичните теми продължило с години.

Вероятно и затова Лорис Мануелян се интересува от класическия стих.

През 1999 г. се появява неговата първа и единствена засега стихосбирка “Тогава”. Всъщност

отпечатана е, без той

самият да знае

Цялата съставителска, редакторска и книгоиздателска процедура извършват зад гърба му неговите приятели от някогашния ученически литературен кръжок.


Любимят му кът в зам.-кметския кабинет

Подозирах, че ми готвят изненада, но очаквах книга, в която са събрали стиховете на баща ми, а се оказаха моите, обяснява Лорис.

Животът на човек винаги е между деня и нощта, между съня и реалността, творчеството е по-близо до съня, казва Мануелян, когато стане дума за това как постига хармония между толкова различни дейности като лечението на тежко болни, административните задачи и реденето на строфи.

През годините страстта към поезията се конкурира и допълва от обичта към музиката. И сега сред приятели грабва китарата, при това се радва на подкрепа и от синовете си Карен и Самуел, също като него медици, но музикални.

Големият - Карен, специализирал венерология и дерматология, вече от години работи в Лондон. Защити десертация, сега има предложение за научна работа в България, но ми е трудно да го мотивирам да се върне, признава зам.-кметът.

По-малкият Самуел е завършил ветеринарна медицина, но в момента се е отдал на другата си страст. Той е част от бандата “Сий Мънкис” и с нея свири на круизен кораб.

Наскоро ми прати своя

песен, която е

написал на кораба

Достави ми истинско удоволствие, групата им е добра и трябва да има авторски репертоар, смята бащата.

“В моето семейство без музика не може. Майка ми и баща ми, когато се оженили, имали само дюшек и юрган - подарък от свекървата, и първото нещо, което си купили, бил един грамофон. На онези години това е било изключителна рядкост”, смее се Лорис.

Баща му го е запалил и по операторското майсторство. От него са му останали 4 часа филмов архив, в който е съхранен старият Бургас. С помощта на синовете си наскоро е направил дигитален запис, за да го запази във времето.

Мануелян цени оцелелите във времето приятелства, а едно от тях е с актьора Сава Пиперов, с когото се познават от деца.

Повече от братя сме - бяхме заедно и в английската гимназия. Периодът, в който съзрявахме, съвпадна с времето на културната революция в Европа и в целия свят, а тя беше категорично свързана с попа, рока и музиката, разказва докторът.

И досега кумир му е Джон Ленън - като творец и човек със социална позиция. Защото са му допадали нещата, които той пише като текстове на песни, мненията, интервютата.

Никога не съм писал, за да публикувам. Обикновено, като ми хрумне нещо, то е почти готово в главата ми. Сядам и го написвам, после остава съвсем малко за доработване.

Разказва историята на стихотворението “Полумрак и полустуд”: “Една вечер се събудих около 2 ч - беше готово в главата ми. Написах го, на сутринта се сетих, че съм ставал, но не си го спомнях. След това разбрах, че един мой приятел е починал през нощта. Какво ли не ти минава през акъла в подобни случаи...”

Най-плодотворният му период като творец са 5-те месеца като корабен лекар.

“Морето се променя във всеки един момент, докато се обърнеш да си хвърлиш цигарата или да си вземеш чашата, то вече е различно.”

След пътуването издава и календар с авторски снимки и откъси от стихове.

“В морето човек усеща Господ до себе си. Ако ще и да си последният атеист, ще почувстваш какво нещо е природата”, признава Мануелян.

В момента замисля втора книга. Иска да направи издание, в което да включи най-доброто от първата книга и творбите, написани след нея.

В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
млати после клати
19.04.2016 08:33:00
2
1
Оближете му хубаво топките, после му налапайте хуйнята до дъно. Няма такива гъзолизци като вас. Сега остава и кмета да ми го навирате колко бил добър и кадърен. Я поразровете и вижте какви ги е вършил в "ПОБЕДА". Мама ви крадлива.
2.
атанас зафиров
17.04.2016 16:37:58
3
4
гъзъ ти дебел,халката ти голяма, ти си потна свиня. ето такива стихове ми написа мъжъ ми
1.
Колев
17.04.2016 14:42:17
6
7
Боклук продажен!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори