×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Журналист разказа за все по-страшната диктатура на Ердоган и за "бухалките" на турския президент


Журналист разказа за все по-страшната диктатура на Ердоган и за "бухалките" на турския президент
Ако има военен преврат, ще стане по-лошо - борбата може да бъде успешна само с демократични средства, казва Тайфур Хюсеинов
04 Април 2016, Понеделник, 07:26 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Чрез специализираните съдилища той се саморазправял с всичките си противници


Журналистът Тайфур Хюсеинов описа ужасна ситуация в Турция заради налагания авторитарен режим от президента Реджеп Тайип Ердоган. Хюсеинов участва в дискусия в НДК на тема „Спорни точки за неоосманизма”.

Журналистът е част от доскоро опозиционния турски вестник „Заман”, който бе овладян скандално от държавата преди месец.
Тайфур Хюсеинов разказа на отличен български положението в южната ни съседка.

Той припомни, че Ердоган е дошъл на власт през 2002 г. с обещание за повече демокрация. Тогава като премиер започнал действително да прилага демократични практики, отнемайки власт от армията. Постепенно обаче в Турция се наложил суров авторитарен режим, особено след корупционния скандал, свързан с Ердоган, от 2013 г.
Тогава, в края на третия премиерски мандат, той започна страховити репресии срещу протестиращите в парка „Гези” в Истанбул, припомни Хюсеинов.

Третият премиерски мандат на Ердоган се характеризира със засилваща се бедност, злоупотреба с власт и все повече забрани във всички сфери. Затова и опозицията започнала да нарича режима „Ердоганизъм”. В този период несъвместими политически сили за първи път седнали на една маса заради налагания авторитаризъм и отнемането на изконни демократични права.

Започнали злоупотреби и в предизборните кампании. Според изследване на „Трансперънси интернешънъл” Турция е на 66-о място от 167 държави по усещане за корупция. „Репортери без граници” нарежда южната ни съседка по свобода на словото на 149-о място от 180 държави в средата на 2015 г. Това е обаче преди акцията по национализация на опозиционни медии от последните месеци.
Според Тайфур Хюсеинов, икономическата ситуацията се влошава. Безработицата се е увеличила до 10%, държавният дълг е огромен, ключови инвеститори напускат Турция. Държавата е започнала да отнема бизнеси.

На публични мероприятия с участието на президента не биват допускани опозиционни журналисти. Когато финландски репортер попаднал на такова мероприятие, попитал Ердоган на добър турски дали е диктатор, а първата реакция била: „Вие от коя медия сте?”

Над 52 000 сайта в Турция са с ограничен достъп. Това включва и стотици новинарски страници.
Близо 2000 човека са разследвани за „обида на президента”, сред тях и 16-годишен младеж. При предишните двама президенти, които били със същите виждания като на Ердоган, нямало нито едно такова обвинение.
Над 30 журналисти са по затворите, включително и главни редактори на опозиционни издания.

Редица от тези издания са вече в ръцете на държавата. След овладяването на опозиционните медии от Ердоган техният тираж се сринал тотално.

„Бухалките” на Ердоган са специализираните съдилища. Той ги създаде след корупционните скандали през 2013 г., които го уличиха в злоупотреби, обясни Тайфур Хюсеинов.
Първата работа след тези скандали беше реорганизацията на съдебната система, добави журналистът. Чрез тези съдилища президентът се саморазправя с противниците си.

Когато през август 2014 г. Реджеп Тайип Ердоган станал президент, директно обявил, че няма да се ограничава до представителните правомощия на институцията. Така се и случило.
Ердоган каза, че системата де факто вече е сменена. Той иска преминаване от парламентарна към президентска република, каза Тайфур Хюсеинов.

Президентският дворец на Ердоган бил около 30 пъти по-голям от Белия дом в САЩ.

След корупционните скандали от 2013 г. Реджеп Тайип Ердоган започнал да налага пропагандната теза, че съществува паралелна държава, която иска да извърши преврат. Той обявил, че част от тази паралелна държава са Барак Обама, Хилари Клинтън и 200 американски конгресмени.

След като Конституционният съд постанови освобождаването на журналист от затвора, Ердоган каза, че не уважава това решение. След това той обяви, че шефът на съда и дванайсетте му членове са също част от т.нар. паралелна държава, заяви Тайфур Хюсеинов.

На практика всеки опозиционер и противник на режима бива обявяван за представител на тази „паралелна държава” и за предател.

Чрез специализираните съдилища Ердоган превземал неудобни медии и бизнеси. Забранени са 350 публикации от 2013 г., които уличават президента в корупция.
Властта забранявала и публикуване на материали, свързани с разследването на терористичните актове, които се умножиха през последните месеци в Турция.
Тези нападения остават винаги неразкрити, каза Тайфур Хюсеинов.

Журналистът завърши експозето си с въпроса – как трябва да бъде спрян Ердоган. Според Хюсеинов това следва да стане само с демократични средства.
Военен преврат няма да доведе до нищо добро, дори ще стане по-лошо. Срещу авторитарните управления борбата трябва да е само със средствата на демокрацията
, заключи Тайфур Хюсеинов.

В категории: Политика


Автор
7
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
7
Коментара по темата
7.
boko
05.04.2016 10:06:41
0
2
По-добре разкажете за диктатурата на Борисов и за медиите "бухалки", които той използва...т.е. ПРО ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ МЕДИИ.
6.
друга тема
04.04.2016 19:40:27
1
0
Обама е тип Хитлер само че мирен, мъдър и готин. Не смятам че журналистите биха могли да излъчат по стегнат лидер.
5.
Важно!!!
04.04.2016 18:41:30
1
0
Дори Обама се опита да му каже да разпусне но не става.

Уроците за България са ---- никога да нямаме силна армия защото ще ни се качи на главата.

Мирно и по търговски начин се строи цивилизация.
4.
ъъъъъъъъъ
04.04.2016 18:39:03
6
0
Ами и вие ако сте на мястото на Ердоган --- единствения начин да се управлява паплач е със сила. Иначе журналистите които обикновенно са бедни комунисти биха искали комунизъм ама не може да има защото страната им има много народи които нямат нищо общо, ами са останки от племена. Така беше и по времето на Византия, тоя район е на различни племена, и само Българския цар или Рим можеше да ги обединява. Сега се получава вакуум. И няма да се оправят докато не влязат в Европа което никога няма да стане. Така че --- тоя журналист да се научи да работи нещо по техническо и да спира да се оплаква. Беден ще стои.
3.
така така
04.04.2016 18:34:40
0
4
осман ли си къв си като не можеш да пишеш на БЪЛГАРСКИ не пиши изобщо каквото и да е рязана убитак
2.
Osman
04.04.2016 18:08:41
11
1
Ti kakıv jurnalist si unijavaş Erdogan. Govori gluposti iiii ti yavno polucavaş pari ot Fetulah gulen ....i nişto vyrno ne komentirvaşş Erdoğan nikoga ne se uplaşil na gezi park TOKİ kato se vurna ot Pakistan kaza ce izlyazli 3ili5capuljui
1.
фръс
04.04.2016 16:44:46
0
5
И аз искам да обидя Ердоган --ОТ ЗАД
може да кихне някой милион
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори