×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето кой е най-големият хотелиер по Северното Черноморие


Ето кой е най-големият хотелиер по Северното Черноморие
Григор Фиданов
27 Март 2016, Неделя, 20:36 ч.
Източник: Капитал

Георги Фиданов закупи нови два хотела за 31 млн.лв.
С края на имотния бум по морето предлагането на хотели изригна, но цените бяха такива, че големи сделки нямаше. Този март обаче е факт първата едра продажба - с нов местен купувач е един от най-големите хотели на Златни пясъци при оценка от 31 млн. лв. Новият собственик е Григор Фиданов, който вече притежава верига от четири хотела Grifid в курорта. Сделката става чрез дружеството му "Хотелско мениджърска компания", а обект са двата свързани помежду си с топла връзка "Обзор" и "Изгрев". Те работят под бранда Sentido, намират се на първа линия и разполагат с обща база от 509 стаи. Със сделката купувачът Григор Фиданов става най-големият хотелиер в Златни пясъци, а и по Северното Черноморие, като изключим курорта Албена, който обаче има много акционери.

Продаденият дует хотели

Договорът е подписан на 7 март. Продавачът е "Хермес тур", представлявано от Георги Щерев и Красимир Илиев, като те са и акционери в дружеството. "Хермес тур" е едноличен собственик на капитала на наскоро регистрираната компания "Изгрев-Обзор", в която са апортирани въпросните активи. Сделката е за 100% от капитала на "Изгрев-Обзор", оценени на 28.8 млн. лв., но с допълнителното заплащане на дълготрайни материални активи, които не са част от апорта, общата стойност достига 31 млн. лв. Основната част от сумата всъщност е по стар кредит на бившия собственик към Райфайзен банк (България). Според отчета за миналата година на "Хермес тур" заемът е бил 17.8 млн. лв. По сделката явно се е преговаряло от месеци, защото цесията по това задължение между новия и стария собственик на хотелите е от 8 януари 2016 г.

"Получихме предложение, пресметнахме, че е добре, и го продаваме", коментира пред "Капитал Daily" Георги Щерев мотивите си за продажбата.

"Нас ни интересуват хотели на първа линия, в тихата част на комплекса", обясни Григор Фиданов конкретния си избор, като допълни, че хотелите му се конкурират с турските, предлагащи all inclusive услуга на високо ниво.

От старите отчети се вижда, че "Изгрев-Обзор" е правила приходи от 7-8 млн. лв., но все е отчитала загуби. Желанието (или необходимостта) от продажба не е ново. Преди три години двата хотела са били предлагани от "Райфайзен имоти" при цена по договаряне, но явно тогава купувач не се е намерил. "Хермес тур", в която най-голям дял има Георги Щерев, приватизира през 1999 г. "Обзор" и "Изгрев" при цена 2.43 млн. долара. Те бяха съборени и построени сегашните два обекта, които години наред бях под бранда "Иберостар".

Най-големият хотелиер

С покупката на хотелите "Обзор" и "Изгрев" Григор Фиданов вече ще разполага с обща база от 1500 стаи, или 3200 легла. Новият собственик разказа, че е отдавна в индустрията - първо от 1993 г. е бил в мениджмънта на "Слънчев ден", после е бил и в ръководството на "Златни пясъци". След това създава частната си фирма "Хотелско мениджърска компания", която според фирменото дело е учредена в края на 1999 г.

Известно време компанията се занимава с управление на хотели в Златни пясъци и Слънчев бряг, като първият собствен обект става факт през 2001 г. Това е хотелът "Арабела", като Фиданов решава да развива бизнеса си под собствена марка - Grifit. През 2005 г. се появява и вторият хотел "Болеро". Пет години по-късно прави първа покупка - на хотел "Морско око", който е преименуван на "Вистамар", а през 2013 г. напълно обновен е "Метропол". Хотелите "Арабела", "Вистамар" и "Метропол" са в дружеството "Хотелско мениджърска компания", която за 2014 г. е имала 17 млн. лв. приходи и печалба 3.6 млн. лв. Хотел "Болеро" пък се управлява от дружеството "Грифид холи", като приходите му са 7.1 млн. лв. за 2014 г., а печалбата е 2.5 млн. лв. През 2013 и 2014 г. двете дружества на Фиданов влизат в класацията за най-бързо растящите малки и средни предприятия на "Капитал" "Гепард". За 2013 г. "Грифит холи" растеше с близо 30%, а през 2014 г. ръстът е 14%. "Хотелско мениджърска компания" пък расте през 2013 г. с 35.6%, а през 2014 г. възходът е 13.6%. Извън хотелиерския бизнес Фиданов управлява и компанията "Технокар", която е представител на автомобилите Hundai.

За наскоро закупените хотели "Обзор" и "Изгрев", семейни хотели, разполагащи с балнеолечебен център, са предвидени реконструкция и модернизация, които ще бъдат извършени през 2017 г., като за тази година ще има само козметичен ремонт. Цялата цена на модернизацията все още не е известна, но още през 2007 г. в проекта на двата хотела е заложено да има и едно луксозно ново тяло, което трябва да се построи и ще струва 2.5 млн. евро. Инвестицията в топлата връзка между хотелите, където има сервизна част, все още не е известна, тъй като през този сезон ще си проличи какви ще са предпочитанията на клиентите. През този сезон хотелите "Обзор" и "Изгрев" ще работят под немския бранд Sentido, но през следващия сезон ще преминат под бранда Grifid.

Ясна концепция

Хотелският холдинг на Фиданов е инвестирал и 2 млн. евро в учебен център за готвачи, сладкари, хлебари, камериерки, бармани, сервитьори и т.н. като мярка за решаване на проблема с персонала, който е един от основните за българските хотелиери по морето. Към учебния център има и хотелска част за обучаващия се персонал, която трябва да бъде открита през май тази година. Това е тризвездният хотел "Грифид Фореста". За персонала Фиданов залага и на обучаващи се от Украйна и Беларус, тъй като там има работна ръка, въпреки че руски говорещите туристи са едва 5-7% от клиентите на веригата Grifid. Според Фиданов за задържането на служителите е важно да виждат, че компанията, в която работят, се развива и служителите виждат бъдеще, като ръководният състав е целогодишно зает.

Основните клиенти на веригата Grifid идват от Германия, Белгия, Франция, Люксембург и от скандинавските държави. Фиданов има ясна избистрена концепция за хотелския си бизнес, липсата на каквато е един от сериозните проблеми по Черноморието. Бизнесът е концентриран в Златни пясъци, с четири звезди и е насочен към търсещите семейна почивка и all inclusive на високо ниво, като идеята на Фиданов е да се конкурира с турския продукт и да се налага българската марка. От "Грифид хотели" обясняват, че са първите, които въвеждат системата All Inclusive в Златни пясъци, и съответно са първите, които развиват продукта до Ultra All Inclusive, включващ широк спектър на услуги, ала карт ресторанти, скъпи готвачи, вносни напитки, спортни съоръжения, разнообразна анимация и специални грижи, насочени към децата. "Цялостната програма е важна, важно е към кого ще насочиш продукта си", смята Фиданов.

Да видиш възможността

Запълняемостта през активния сезон на 2015 г. е била 91%. За това лято от Grifid очакват бум на немски туристи заради атентатите в традиционните за немските туристи пазари Тунис и Турция. В това Фиданов вижда голяма възможност и изключително важен сезон, който предстои. Т.е. ако българският туристически бранш успее да впечатли с качество дошлите немски туристи, те ще се връщат отново на българското Черноморие, дори след като пострадалите от тероризма пазари се съвземат.



3
Коментара
Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 0
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
3
Коментара по темата
3.
Koki
28.03.2016 09:29:51
0
3
Каквото искат да купуват, да внасят евтин персонал, да си го обучават. След като искат роби за жълти стотинки, няма да останат нормални хора там. Отдавна качествения персонал от България е в чужбина.
2.
Гацо
28.03.2016 08:17:27
0
0
На снимката Георги, в статията Григор.... Редакторът да не си бърка в дупето с пръстче?
1.
Blue label gold green black Odyssey king George V
27.03.2016 21:20:26
2
3
С тая голяма камба по един етикет на ден отива
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба  90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана Как се забавляват зодиите Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Как може след 4 години ремонт, гарата все още да няма  нито едно електронно табло  показващо пристигащите и заминаващите влакове, вайка се един от потърпевшите  Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му
Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори