×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Вижте историята и на най-големия български черноморски комплекс Слънчев бряг


Спомени от соца: Вижте историята и на най-големия български черноморски комплекс Слънчев бряг
Перспективата е била за застрояване на целия широк залив между нос Емине и Созопол
26 Март 2016, Събота, 04:00 ч.
Източник: Монитор

Славата на курорта расте много бързо – през 1969 г. е регистриран “милионният турист”




Държавно-организираният туризъм в България е създаден скоро след идването на власт на комунистическата партия, като възникването му се дължи на неизплатен дълг на страната ни към Чехословашката република. В първите години след 09.09.1944 г. в България е извършена национализация на частните предприятия и част от земите. Държавна собственост стават и някои чехословашки захарни заводи и електроцентрали. По този повод, на една среща между Георги Димитров и Клемент Готвалд, чехословашкият държавен глава иска тези предприятия да бъдат заплатени на страната му. Димитров обаче възразява, че на България са наложени твърде тежки репарации и няма възможност да отдели средствата. Готвалд изнамира хитроумно решение и предлага Чехословакия да бъде обезщетена като страната ни приеме чехословашки туристи, които да почиват тук. Георги Димитров се съгласява и така се създава необходимостта от организация на туризма на държавно ниво.

Скоро след тази случка – на 06.01.1948 г. е създаден и „Балкантурист“. За неговата дейност държавата му преотстъпва редица хотели в големите български градове. Най-голяма перспектива за развитие, естествено, има Черноморието.

Към средата на десетилетието настъпва и дългоочакваната промяна в туристическия поток, в който първоначално са съветски, чехословашки, полски и унгарски гости. Появяват се западни туристи, с преобладаващ брой от ГФР.

Taка, възниква идеята да бъде изграден и голям български черноморски курорт. За целта е избрана местността „Узункум“, която съчетава на едно място дива гора и красив плаж. През 1956 г. е направена първата копка на новия международен курорт Златни пясъци.

Още през 1957 г. се взима решение за изграждане на втори подобен комплекс на българското Черноморие. Този път за място е избран плажът на север от Несебър. По това време местността не е особено обичана от несебърчани. Специално назначена за целта комисия обаче установява, че точно там от цялото наше Южно крайбрежие има най-благоприятни условия за летуване и морелечение. Това е и мястото, където Фердинанд искал да строи втори Евксиноград. Така започва историята и на най-големия български черноморски комплекс Слънчев бряг. А перспективата е била за застрояване на целия широк залив между нос Емине и Созопол.

По това време се оказва обаче, че точно където искат да строят се е разположил международен студентски лагер, посещаван основно от студенти от Полша и ГДР. Държавата описва имуществото на летовището, обезщетява го със 79 млн. лв. и му дава ново място на юг от Приморско. Лагерът е отново изграден. Впоследствие той се разраства и развива като поставя началото на сегашния Международен младежки център (ММЦ).


Отблъснати са богатите индивидуални туристи, който не могат да получат луксозни удобства срещу парите си

През 1974 г. е завършен основният етап от застрояването на комплекса, който тогава тъне в зеленината на различни растителни видове. Славата на курорта расте много бързо – през 1969 г. е регистриран “милионният турист”, през 1973 г. – “двумилионният”. Тази популярност се дължи и на трите големи международни музикални прояви, обединени във фестивала “Празници на Слънчев бряг” –Международният песенен фестивал “Златният Орфей”, Международният фолклорен фестивал и Декадата на симфоничната музика.

Първоначалната концепция за строителство на Слънчев бряг, както и на Златни пясъци е сградите да бъдат не по-високи от три етажа. Когато през 1960 г. обаче започва строителството на 10-етажния „Астория“ в Златни пясъци, се оказва, че високите сгради са по-подходящи. Появява се обаче нов проблем – с обикновеното скеле тези здания са неизпълними. След дълги дискусии се взема решение да се поръчат строителни кранове и така у нас се появяват първите подобни съоръжения, които впоследствие навлизат широко в страната.

По замисъла на “Балкантурист” на юг от Созопол се е планирало строителството на т. нар. Южен черноморски комплекс, който включва и Приморско. Този проект така и не се осъществява, но теренът е обхванат от мрежата на къмпинги и курортните селища. През 1987 г. България разполага с 98 къмпинга, които имат 14 165 легла в бунгала и 65 000 места за къмпиране. Измежду селищата, наричани ваканционни, две си спечелват международно признание – едното е Дюни, на юг от Созопол, другото е Елените, на север от Слънчев бряг. Със своя уникален и неподражаем стил, те посрещат първите си гости в края на 80-те.

Туристическата реклама, от която до голяма степен зависи успехът на отрасъла зад граница, се извършва от представителствата на “Балкантурист” в чужбина. Значителна роля за развитието на туризма играят международните туристически борси в Берлин, Москва, Мадрид, Милано, Париж, Гьотеборг и другаде, където българските павилиони привличат много посетители. Огромно рекламно значение имат международните прояви, сред които са – рали “Златни пясъци” и конкурсът “Златният Орфей”.

Безспорните успехи в туризма обаче, са съпътствани от немалко грешки в строителството на базата и в обслужването, които заедно образуват поредицата от нерешени проблеми в стопанския туризъм до 1989 г. Отблъснати са богатите индивидуални туристи, който не могат да получат луксозни удобства срещу парите си.

Въпреки това стопанският туризъм през целия социалистически период е много печеливш отрасъл, осигуряващ така необходимата за развитието на икономиката и на социалния сектор твърда валута. Приносът му се увеличава многократно и поради възможностите, които той осигурява на милиони хора на труда, на студентите, учениците и децата да почиват на море и планина на достъпни цени.

снимки: socbg.com

В категории: Ретро Флагман


4
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
4
Коментара по темата
4.
mlqkoto i rosnaka live solnechnaq bereg
26.03.2016 14:10:03
13
5
aeeiijj kaval4eta ibani polowuinata slanchak e nashiqq,na6ta striutena firma go posrtoi,kona ibe 4e bilo betonna gradinaa nali si zehme levaaa,kako beach e nash lqtoto kurvi razvrat,narkotici,ekshan.Lqtoto otiwame da na aftarpartita,pak vii shmatki zaspali ba4haite tam za 500 koji s osigorena kvartira ili patni.AEE bay otiwame na bubulsa da ni ismiqt kolata s vipp kartya sme tam prachkata e na6 4owek
3.
ГЕРБ
26.03.2016 12:35:36
6
8
Е ХУБАВИ ВРЕМЕНА СИ БЯХА ТОГАВА НЯМА КВО ДА СА ЗАБЛУЖДАВАМЕ......... ВЪРВИШ ИЗ СЛЪНЧАКА И СРЕЩАШ ДА РЕЧЕМ .....МЕРКЕЛ ОЩЕ ДЕВСТВЕНА НА 18 ГОДИНИ........ ВОДИШ Я НА БАР ...... ПОСЛЕ СЛЕД ПОЛУНОЩ ДЖИДЖИ БИДЖИ И ЕТО ТИ ГОТОВО СЛЕД 1 ГОДИНА ЕДНО БЪЛГАРО ГЕРМАНСКО КАНЦЛЕРЧЕ ..........ОСВЕН ТОВА ГО НЯМАШЕ ОЩЕ РОДЕН ДЖИМ КЕРИ ...... ОНЯ С ТРАКТОРА ...МММ БОЕЦА ДЕ ...... ПО УЛИЦИТЕ МОЖЕШ ДА СРЕЩНЕШ ....ЕЙ ТАКА .....БИСЕР КИРОВ ......ЛИЛИ ИВАНОВА..... КОСТА ЦОНЕВ ДОРИ ....... ЕХ ВРЕМЕНА ........
2.
глупости
26.03.2016 11:52:08
10
13
Какво пишете глупости,че било много печелившо?!Да туризма е бил единственото нещо от което сме вкарвали някакви пари от вън,но чак пък да сем печелили много .От кой ,от Руските туристи ли ?!Че чак е имало хора които са следели за техния комфорт!!!СПЕЦИАЛНО ЗА РУСКИЯ КОМФОРТ!!!Че все едно не са ни обирали така или иначе...вече има толкова разсекретени документи ,излишно е да се правят опити за манипулации на общественото мнение . Разумния човек няма да чака да чуе краен извод ,а сам ще прочете цифри и документи и ще си направи извод.
Пример,продаваме домати за износ към Русия за по 1ст. килото.........
та и в туризма ни с тях нее било по различно.За това държавата ни е фалирала 7 пъти!
1.
_/_ _/_
26.03.2016 10:29:13
4
11
ТОВА ФЛАГМАН СА ГОЛЕМИ БОКЛУЦИ. ПУСНАЛИ МИ МАТЕРИАЛ ЗА НАЙ-ИЗМАМНАТА ФИРМА " ТРЕЙС" И ПОНЕЖЕ ЗНАЯТ,, ЧЕ ХОРАТА МАСОВО ЩЕ ГИ ОПЛЮЯТ ЗАБРАНИЛИ КОМЕНТАРИТЕ ПОД СТАТИЯТА.... БОКЛУЦИ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра 
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори