×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Подменяме старите контейнери за смет с пластмасови. Поставяме още 6 мобилни центрове за разделно събиране


Подменяме старите контейнери за смет с пластмасови. Поставяме още 6 мобилни центрове за разделно събиране
Системата за подземни контейнери ще продължи да се разширява, каза директорът на Дирекция "Екология" Павлин Михов
21 Март 2016, Понеделник, 17:56 ч.




С времето Бургас все повече влиза в рамката на "зелен град". Общинската администрацията вече направи много за разделното събиране на отпадъците, а с планираната нова серия проекти за надграждане и подобряване на системата за управлението им, градът ни отново ще бъде едни гърди пред останалите в страната. Репортер на Флагман. Бг се срещна с Павлин Михов, директор Дирекция "Опазване на околната среда" в Община Бургас, който сподели за бъдещите еко планове на администрацията.

- Г-н Михов,  кога ще бъдат подменени старите и продънени контейнери, които преобладават в града?

- Предстои да бъде извършена подмяна на амортизираните контейнери. Това ще стане във всички прилежащи селища на Бургас. Така ще подменим старите поцинковани такива с пластмасови от 140 литра. Те са доставени и ще бъдат готови за поставяне до края на месеца. Ще подменим и тези в Бургас, като ще се възползваме стартиралото днес пролетното почистване и съдовете ще бъдат подменени до неговия край.

- На много места из града вече искат поставянето на подземни контейнери. Къде ще бъдат новите?

- Системата за подземни контейнери ще продължи да се разширява. Сега има три места с такива - до Tria City Centre и две в реконструираната част на ул. "Батенберг". Разширяването ще продължи приоритетно в квартал "Възраждане", там където тече реконструкция на улици и тротоари, за да може да съчетаем двете неща в едно. Сега сме подготвили техническите изисквания и това ще продължи поне няколко години. Първият етап има за цел да бъдат изградени 50-60 такива точки.

- Свикнаха ли бургазлии с използването на подземните контейнери?

- Да, и като пример мога да дам тези, които са до Tria City Centre. Там преди редовно се струпваха отпадъци, дори бяхме стигнали дотам, че да слагаме по 7-8 контейнера на мястото и пак не беше достатъчно. След промяната, подземните вече напълно удовлетворяват нуждите на хората там и няма струпване на отпадъци.

- Мобилни центрове за разделно събиране на отпадъците бяха посрещнати с голям интерес. Планира ли се поставянето на още такива?

- Да, със сигурност. Възнамеряваме да позиционираме още 6 броя мобилни центрове, които вече наистина набраха сериозна популярност сред бургазлии. Там, където вече са поставени, хората ги използват много активно. Първоначално идеята ни беше да изместваме мобилните центрове, но сега се използват много активно и избягваме да ги слагаме на нови места. Искаме да наситим Бургас с такива, а шестте нови ще бъдат поставени до края на месеца. Така по един ще има в комплексите "Зорница", "Изгрев" и "Славейков", два в "Меден рудник" и един кв. Сарафово. На тези места гражданите могат да предадат на 95% от възможните си домашни отпадъци. Почти всичко, което не може да се постави в контейнерите за битови отпадъци, може да бъде предадено в мобилни центрове за разделно събиране. Така се превръщаме в един еко град за пример.

- Разделното изхвърляне на отпадъците приема ли се още като новост?

- Преди 3-4 години имахме контейнери, в които съдържанието на разделно събрани отпадъци беше около 30%. Сега прилагането на новите такива тип "иглу" доведе до рязка промяна в събраната фракция. Това са над 70% събираемост на разделно изхвърлени отпадъци. Самият факт, че нещата се обърнаха толкова скоро, показва, че бургазлии са все по-склонни да изхвърлят разделно.

- Това ще окаже ли влияние върху таксите за битовете отпадъци?

- С мобилните центове ще се опитаме да направим известни промени. Целта е да се приближим към начина на определяне на таксите според количеството предадени отпадъци. Идеята ни е да се плаща само за неразделените количества отпадъци, а останалите да се приспада от таксите. Това е само анонс и цел, която се надявам скоро да успеем да осъществим.

- Община Бургас предлага и услугата да изхвърля строителни отпадъци напълно безплатно. Възползват ли се хората от това?

- Да, много активно, но за съжаление имаме и известни злоупотреби. Има граждани, които многократно се възползват от това и ни използват като фирма за извозване. В наредбата е заложено, че тази услуга може да се направи само по веднъж годишно, защото хората не правят толкова често ремонти. В интерес на работата ни е да не се допуска замърсяване и склоняваме да изхвърлим и допълнителните. В един момент обаче това ще се промени и ще подлежи на санкциониране. Явно хората не разбират нашата помощ..

- Започва пролетното почистване на Бургас. Къде ще бъдат насочени вашите усилия?

- Предвидили сме почистване на улици и тротоари в целия град. През зимата са натрупани много излишни материали и искам да призова бургазлии да се запознаят с графиците за измиване на улиците, защото някои техни паркирани автомобили могат да попречат това да се извърши качествено.

- Колко помощ очаквате от бургазлии?

- Десетки етажни собственици се включват и ние безплатно им предоставяме чували и ръкавици. Единственото изискване е да ни уведомят за времето, когато са решили да почистят, за да можем своевременно да  извозим събраното.

- Има ли места с нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в или около града?

- През последните години, не само в Бургас, но и в прилежащите селища и квартали, наблюдаваме сериозно намаляване на подобни случаи. Пример за това е точно пролетното почистване на Бургас. Когато започнахме с инициатива преди десетина години ни трябваха над 200 000 лева бюджет за инициативата, а сега се побираме в рамките на 50 000 - 60 000 лева.


В категории: Бургас


Автор
18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
Nikola
22.03.2016 18:21:15
1
2
Да всички Вие които не пишете дори правилно на Български ще трябва да се "култивирате" в Цивилизованите вече държави са започнали именно така като нас, стъпка по стъпка с личен пример към общото благо. Покажете пример на децата си а те на своите и ще заживеем в по-добра страна.
17.
Pe6o
22.03.2016 18:15:19
1
1
Г-да СПЕЦИАЛИСТИ Пишете с Вашите имена, а не с ...
16.
мишо
22.03.2016 08:46:23
0
3
Независимо какви ще бъдат контейнерите- те трябва да се поставят на места където няма да пречат на МПС, няма да вмирисват първите етажи на живеещите по блоковете, няма да пречат на пешеходците ,вярвящи по тротоарите и да ги вмирисват. И най-важното трябва да се затварят с педали за крака. Но това са непостижими цели за Еко града Бургас
15.
koko6inka
22.03.2016 07:56:20
1
1
Сложете контейнери пак на ъгъла на "Отец Паисий" и "Силистра"! Целият квартал се мъчи!!!!!!
14.
Гочо Иванов
22.03.2016 05:34:56
0
11
Ще направите екоград, като спрете отровата от Кроношпан и нефтозавода. Всичко друго е прах в очите на хората. Населението на Бургас умира младо.
13.
Бургас
21.03.2016 23:14:47
2
4
Обърнете внимание на улица " Милин Камък" зад Областна управа !!!
Точно там има нужда от тази система на подземни контейнери
12.
ha
21.03.2016 22:57:29
0
2
aide pak shte kradnat niakolko miliona
11.
Кръстника на Павката
21.03.2016 22:26:15
1
3
Тоз Павлин е като тоалетна хартия който е на власт той се бърше с него. Сега Сукияс Титан и Хидромат , до преди година Б.Ангелов и компания. Смешник и крадец от класа!!!
10.
Кръстника на Павката
21.03.2016 22:26:15
0
9
Тоз Павлин е като тоалетна хартия който е на власт той се бърше с него. Сега Сукияс Титан и Хидромат , до преди година Б.Ангелов и компания. Смешник и крадец от класа!!!
9.
мартин янев
21.03.2016 22:22:51
2
12
Най корумпираният екологв Община Бургас, г-н 20 % ,няма обществена поръчка в областта на екологията която господин Павлин Михов да не е взел комисионна!!! Проверете последните ОП за да разберете коя фирма печели постоянно!!! И как си купува часовници с общински пари от Чистота Бургас!!! Павлине срам си за гилдията!!!
8.
ХАЗАРТА ИЦО
21.03.2016 21:48:06
1
2
В НОВИТЕ ЩЕ МОГАТ ЛИ ДА ВЛИЗАТ ГЛАРУСИ И котки
7.
Ъпсурд
21.03.2016 21:46:03
0
3
Кради, кради, пари не му мисли,
дедо Господ се обърнал настрани.
Обладана тя от дявол е душицата ти,
но аз те виждам и ти пея
6.
rrr
21.03.2016 20:36:35
1
7
Само вижте - с тази риза тип "лека нощ" и шалче за компреси... Момата си е "взел" екип...
5.
Палинчоооооооо
21.03.2016 20:12:46
0
16
Павлинчо мнооооого си зле .Виж са какъв дядо си вече с какво огромно шкембе- дъртак ,освен да чакаш да налапаш някое кьораво рушветче за друго неставаш . Взе едни мангизи в ЦГЧ и махна едно място за контенерите с фалшива комисия- в сътав Ти и баба Злата рушветката и сега остави 100 човека без контейнер,заради мафиота Жабока щото контейнера бил до офиса му .
Алооооо контейнера си е там от времете на Бай Тодор ама сега Жабока купи офис , почерпи Павлинчо Еко Шкембето и хоп Община Бургас премахна контейнета и остави 100 човека без казан ! Ей тва е Община Бургас КОРУПЦИЯ И ГРАБЕЖИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4.
Гого
21.03.2016 20:11:11
0
6
Те титан пари за заплати нямат контейнери щяли да купуват
3.
.......
21.03.2016 19:56:11
0
13
Блок 55 в Славейков. Контейнерите до вход "С" преливат ежедневно!
10 входа на блока ползват 3 издънени контейнера. До кога?
2.
bmw
21.03.2016 19:46:20
0
6
KAV PAK E TOZ SHUSHLQK E
1.
Бургазлия
21.03.2016 19:41:25
1
7
А Павлин Михов-пример за еко рекет.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова Селският хитрец Алек изигра всички Селският хитрец Алек изигра всички Най-гадното бе, че не позволи на победителките Маги и Надежда да се зарадват, че са финалистки Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Според ландшафтния архитект Росица Върбанова растението е от вида канабис сатива, така наречения промишлен коноп МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители Според адв. Веселина Василева има бита служителка, която се нуждае от незабавно освидетелстване, а е в ареста Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Надя е разочарована от поведението на Ергена, но Магдалена твърди, че е влюбена в него 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори