×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Националната олимпиада по руски език ще бъде в Бургас! Нека покажем на цяла България, че заслужаваме домакинството


11 Март 2016, Петък, 02:34 ч.
Автор: Евгения ДЖАМБАЗОВА снимка: авторът

Призьорите сред 120 изключително подготвени ученици ще бъдат излъчени след стриктна проверка на поставените задачи


- Г-жо Иванова, как стана така, че Гимназията за чужди езици „Васил Левски“, известна за поколения бургазлии повече като Руската гимназия, която в зората на демокрацията даже бе застрашена от закриване, днес домакинства най-високия форум – националната олимпиада по руски?


- Град Бургас и нашето училище ще бъдат домакин на Националния кръг на Олимпиадата по руски език. Да, това е факт и ние с колегите сме горди. Процедурата е сложна – минава се през три нива по изискване на МОН. Първо се провеждат училищни кръгове, после има Областен кръг и Националният кръг е най-високото ниво, в което участват деца от цяла България, след направен прецизен подбор. Ние ще бъдем домакини на това важно събитие за Бургас и за нашето училище, защото е въпрос не само на престиж, но и на голяма отговорност, тъй като ще съберем деца от всички региони. Трябва да покажем ниво, щом от министерството виждат у нас потенциал и показани резултати. Събитието ще е тридневно (виж подробности тук).  

- Колко деца се очаква да пристигнат в Бургас?

- В нашето училище на 12 март от 09,00  до 12,00 часа. ще посрещнем ученици от 15 области, защото толкова са се класирали. Над 100 са.

- Какъв е регламентът на Олимпиадата?

- Учениците са групирани по възрасти. До национален кръг са допуснати  само от 4-та до 8-ма възрастова група. Това са 8, 9, 10, 11 и 12 клас. Ще работят по няколко компонента с определен брой задачи, които ще бъдат степенувани по сложност в зависимост от възрастта на групата, ще има и тест. Отделно една от задачите е слушане с разбиране и писане на съчинение по определена тема.

- Какви ще бъдат темите, г-жо Иванова, ако може малко да поразтворите завесата?

- Темите на съчинението се теглят в деня на Олимпиадата. По три теми дете от всяка група тегли плик. Съчинението е по определени  параметри и определен брой думи. Съответно се оценява и по предварително зададени изисквания. 


- Трудно ли е един ученик да се пребори с връстниците си, за да участва в толкова престижна надпревара?


- При нас пристигнаха работите на децата, които са допуснати след областните кръгове и на 26-ти февруари беше проведен арбитраж. Национална комисия, определена със заповед на министър Кунева, арбитрира всички работи и после ги засекретихме. Така бяха подбрани 120 деца.

- А бургаската Руска гимназия с колко ученици ще се представи?

- С осем, те са от 8, 9 и 10 клас. За съжаление 11 и 12 клас не успяха да се класират.

- Предполагам, че това е сериозна бройка?

- Да, сериозна е. Това го показва и самата статистика.  Разбира се, там където регионът е по-голям и има повече учебни заведения, където изучават руски език, имат повече ученици. Например,  София-град са с 23 участници, но там има много повече учебни заведения, отколкото при нас, така че за нас това наистина е много сериозно постижение. Ние сме единственото училище в цялата страна, което има най-голям брой часове по руски език. Логично е да имаме силно присъствие, най-много наши ученици отиват да се обучават по тези специалности, които са свързани с руския език – руска филология, примерно. Това прави избора ни за домакин още по-отговорен. Благодарим за помощта на г-жа Стоянка Почеканска, която е главен експерт по руски език в Министерството – познаваме се и си сътрудничим много добре.  Бургас има голямо руско присъствие. Така, че това е една заслужена чест за нас.- Как се определя големият победител и какво получава той?

- В деня на Олимпиадата всички работят по 3 часа. След това работите се засекретяват и националната комисия извършва проверка. Тя се прави по фиктивни номера, тоест ние не знаем чие име стои зад даден номер.

-Искате да кажете, че процедурата е като при Държавните изпити за зрелостници?

- Самата организация е точно както при едно ДЗИ. Дори мога да кажа, че сложността е по-голяма, защото тук трябва да се отсеят определен брой деца и няма как всички да бъдат класирани. След като националната комисия си свърши работата идва ред на наши проверяващи, които разсекретяват работите и чак тогава разбираме кой какъв резултат има.

Първите петима от 12-ти клас получават почетно звание „Лауреат“ на МОН, което им дава право да кандидатстват във висши учебни заведения без приемен изпит. За да стане това обаче, те трябва да покрият определен брой точки.

Първите трима класирани с най-висок брой точки от всички възрастови групи пък получават целогодишна стипендия, която се осигурява отново от Министерството на образованието. Отделно всяко училище, което има свои олимпийци , които са получили максималния брой точки и са се класирали, получават допълни средства от МОН по национална  програма „С грижа за всеки ученик“. Тя е по модул за обучение на ученици за национални олимпиади, тоест ние когато имаме такива класирани, което за нас е факт вече 4-та година, получаваме допълнителни средства, с които отново целево за следващата учебна година подготвяме нови групи.

- Имали ли сте големи победители?

- Миналата година имахме две такива деца – едното стана лауреат, защото изкара максималния брой точки, а другото дете беше с почетно звание  и неговата оценка се признаваше във всички ВУЗ-ове в страната. 

Пропуснах да кажа, че самите учители, които подготвят нашите ученици по руски, получават допълнителен брой точки, допълнителен стимул в една карта за диференцирано заплащане.

- Ще присъстват ли официални гости през тези три дни?

- Изпратили сме покани до Генералното консулство на Руската федрация във Варна, до Посолството на Руската федерация в София, до първия секретар, който се занимава конкретно с въпросите по изучаването на руския език Робърт Робертович, до г-н Тонко Фотев, Почетен консул на Руската федерация в Бургас. Покани сме отправили и към кмета г-н Димитър Николов, към зам.кмета по просветата г-жа Йорданка Ананиева, към инж. Виолета Илиева в качеството й на началник на Регионалния инспекторат, към областния управител Вълчо Чолаков и заместник областните управители.

В категории: Бургас


15
Коментара по темата
15.
Georgi
11.03.2016 14:43:33
1
3
Майка ти да еба мръсна митничарка.
14.
Гого
11.03.2016 13:05:53
2
1
Платените тролове кръв пикаят, това е добре! Когато Тръмп спечели, всички платени НПО мекерета ще чуете неговото УВОЛНЕН СИ!!!
13.
До № 8
11.03.2016 12:10:53
1
2
Абе сладур в щатите бензина е 80 стотинки. Направи си една фирма, внасяй горива оттам и за 2 месеца си милионер.
12.
mdaaa
11.03.2016 11:46:49
1
8
Боже, колко мъка има по този свят, Боже! Как един език може да разпали такава злоба, такава омраза и некомпетентност. Е, явно такъв ни е "матрялът".
11.
Холандската Преса
11.03.2016 11:15:25
3
4
Тези зубрачи трябва да знаят че ако де опитат да говорят руски във Полша, Чехия, Унгария, Балтиките, Грузия може са изядад един търкал и никой няма да го обслужи!!'н
10.
Nqma po tupa direktorla ot tazi
11.03.2016 10:58:44
1
7
Kogato Ylqna beshe direktorka ruskata gimnazia beshe na vurha.Sega tazi tupata za nikakuv hui ne stava.Ot koe selo e dolaraha...nqma ruska gimanzia veche
9.
aytoski huligan
11.03.2016 10:18:40
5
4
Трябва да се учи Английски език , защото Английския се учи в цял свят и където и да отидеш владееш ли го можеш да се контактен с месните жители.Докато Руският извън Русия не се употребява никъде ,даже ако си опиташ да проговориш на Руски в страните Полша,Украйна,Литва,Латвия ,Естония,Чехия,Словакия може и да си заработиш и малко кютек , защото говориш на Руски.Не губете времето на децата в обучението им на Руски обучавайте ги на Английски , защото същите деца като пораснат и разберат каква е реалността ще ва упрекват за некадърното решение което сте взели.
8.
уууууу!!!
11.03.2016 09:37:02
4
2
А защо Русия ни продава бензин на 5 пъти по високи цени отколкото на Англия (шепна отговора: за да ни държи роби)
Какво спечелихте със това да се мазните на монголците?
Не гледате ли че тяхните интереси са да мачкат. Дори собствените си хора!!!
7.
Цеца
11.03.2016 09:26:07
5
3
няма смисъл. Няма свободен пазар във Русия, няма демокрация, никой не може да внесе нищо, все едно да изучаваш умрял език, Есперанто. Това е отживелица и хабене на данъците ни. От умрял писмо.
6.
Жорж Български
11.03.2016 09:21:44
5
5
Бургас трябва да елиминира езиковите гимназии. Единствения език е на технологията и парите. Език на науката на програмистиката. А който иска езикови курсове има интернет.
Всичките училища трябва да станат технически първо. И някои класове може да се преподават на Английски, Германски, и Китайски.
5.
Praktichen
11.03.2016 08:59:54
6
4
Niama smisul ot takova uchiliste samo habite parite na grajdanite i razvaliate deca. Bulgarskia ezik e nai vajen. Ima internet horata mogat da si uchat ruski ako iskat, niama zahto da plashtame za takova uchiliste.

A kakvo da kajem che Rusia ni obira sus puti po skup petrol?
4.
Юрий
11.03.2016 08:44:20
6
6
Колко ли е платило КГБ за тази "Владимиромпиада"?
Лелката е агент.
3.
Анна
11.03.2016 08:40:11
8
5
Пълна глупост е да връзвате думата Олимп (планината на Траките) със руска. Какво общо има Олимп със монголската диктатура във Москва?
За какво говорим???
Къде е морала на Путлер?
Къде е демокрацията?
Защо не направим една олимпиада за Надя Савченко, украинката пилот която те похитиха и я затвориха вече 3 години!!!!

Във този момент, Украйна се бие за собствената си свобода срещу Русия, както ние се бихме против Отоманската република.

Не смятам че в редно Бургас да прави такова олимпиади. Взимайте си черния паметник на окупатор от Тройката и когато направите демокрация ни се обадете!!!!!!


България е една!!!!
2.
Истината
11.03.2016 08:34:18
7
7
При условие че Английския е най използваноя във света смятам това в тъпо. Губене на време.
България вече е много по напред от Русия. Смятам че те трябва да учат Български. Света се промени.
Русия нищо не произвежда освен войни и петрол със който да лъже и манипулира съседите си.
Точно сега Русия е в военна диктатура, терор върху собствените си хора и съседите.
Във Русия няма свобода на словото вече, и това изгубихте.
Хибридната война срещу България и Европа е част от плана Путлер. Във същото време една Турция се изяви като много по разбрана и има много по голям икономическо успех и се развива по пътя си да стане кандидат за Европейския Съюз
Смятам че ако трябва да се изучава нов език освен Английския който трябва да е като майчин на Европейците, това в Китайския. Китай е владяла Азия 3000 години и ще продължава. Най вероятно е Китай ще изпари и завземе повечето от Русия след време. Просто не могат руснаците да се мерят със работоспособноста на Китайците и със тяхния практичен начин ма живот.

Учете Български заръчвам на Руснаците, ще искате тук да се местите още следващата година!!!!
1.
George Washington
11.03.2016 08:25:57
5
4
Teroristi!!!!!
Ubihte Bulgaria prez 1944-2000, Ukraina, Gruzia, Baltikite - do dnes.
Ubihte 20 miliona choveka pod Stalin.
Putin e ubiec.
Zashto triabva da si gubi vremeto da uchim glupostite.
TE TRIABVA DA UCHAT BULGARSKI, ZASHTOTO OT TUK E POCHNALA TIAHNATA KULTURA.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бунт срещу Нора Шопова в БНТ! Никой не иска манекенката без качества за спортна журналистка Бунт срещу Нора Шопова в БНТ! Никой не иска манекенката без качества за спортна журналистка

Тя няма нито ден трудов стаж като спортен журналист

Сунгурларско село остава на сухо – въвеждат режим на водата от 8 до 17 ч. Сунгурларско село остава на сухо – въвеждат режим на водата от 8 до 17 ч.

Става въпрос за с. Вълчин, където от няколко дни има сериозни смущения във водоснабдяването

Кандидатствайте в Морското училище в Бургас - неговите възпитаници получават международни сертификати Кандидатствайте в Морското училище в Бургас - неговите възпитаници получават международни сертификати

Всички специалности са с разширено изучаване на английски език

Започна мащабното обновяване и преобразяване на ДКЦ I Започна мащабното обновяване и преобразяване на ДКЦ I

Сградата ще бъде напълно санирана

Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър (ВИДЕО) Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър (ВИДЕО)

България е  една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище

ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ в Бургас изпраща първия си випуск ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ в Бургас изпраща първия си випуск

Официалното връчване на дипломите на учениците ще се състои на 5 юли, неделя, от 18:00 часа в Летния театър

Валери Симеонов: Заповедта на Ананиев за маските не е прецизна – НОЩ първи ще изгорят със санкции Валери Симеонов: Заповедта на Ананиев за маските не е прецизна – НОЩ първи ще изгорят със санкции

Ораторите трябва да могат да са без предпазни средства на лицето, смята лидерът на НФСБ

Бургас отново е първи в страната с най-много проекти по програмата за достъпна среда Бургас отново е първи в страната с най-много проекти по програмата за достъпна среда

18 са одобрените проекти от Бургас от общо 49 за цялата страна

Вижте как качулки нахлуха в гетото в кв. Победа в Бургас Вижте как качулки нахлуха в гетото в кв. Победа в Бургас

ОД на МВР в Бургас разпространи кадри от зрелищния арест, при който бяха задържани четирима души

Почти 15 км опашка на ГКПП "Кулата-Промахон" Почти 15 км опашка на ГКПП "Кулата-Промахон"

Само за два часа трафикът за Гърция се е увеличил няколко пъти

Гърция отчита над 30% спад на туристите Гърция отчита над 30% спад на туристите

Безработицата може да достигне също до 30%

Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис

Краят на света щял да дойде няколко дни преди Коледа, твърди Пол Бегли

Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството

Ислямистите отдавна настояват сградата, която е част от списъка на ЮНЕСКО, отново да стане действаща джамия

Почина братът на папа Бенедикт Почина братът на папа Бенедикт

Георг Ратцингер ръководеше прочутия хор на момчетата "Регенсбургер домшпацен" в Германия

Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли

Гърция, пък удължава забраната за полети от Обединеното кралство до 15 юли

Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап

Фабриката в Западна Турция трябваше да създаде 4 000 работни места

Испания примамва Марадона Испания примамва Марадона

Легендата може да поеме Ла Фурия, ако Антонио Торес спечели изборите

Руснаците решават бъдещето на Путин Руснаците решават бъдещето на Путин

Кремъл с нежелание отложи планирания за 22 април вот заради коронавируса

Младен Маринов: Затварят граничен пункт „Маказа" на обяд Младен Маринов: Затварят граничен пункт „Маказа" на обяд

Очакват се опашки на границите, предупреди Борисов

Границите на ЕС остават затворени за САЩ, Русия и Бразилия Границите на ЕС остават затворени за САЩ, Русия и Бразилия

Граждани на 14 страни могат да пътуват от 1 юли до страни от ЕС

Томислав Дончев Томислав Дончев Трябва да се реши дали съм соросоид или евразийско мекере Виц на деня Виц на деня Баба към внука си:
- Какво ядеш?
- Това е екстази, бабо!
- Виждам, че е екстази, ама защо така без хляб?!
Виц на деня Виц на деня - А бе Гоше, за кво се ожени като пак сам си переш гащите?
- Не бе, тия са нейните...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Толкова много хора отиват в Гърция, това май е някакъв трик да ги завладеем...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори