×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Комунизъм?! Какво е това?


21 Февруари 2016, Неделя, 16:12 ч.

Колко точно и кога се изучава тоталитарния режим у нас
Преди няколко месеца депутати от Реформаторския блок направиха предложение за промени в закона за училищното образование, с които да бъде записано, че периодът на комунизма се изучава в училище. Това предложение обаче не беше прието. Въпросът какво се учи в училище за периода на тоталитарния режим явно не вълнува обществото чак толкова много, в сравнение например с османското владичество.

Според справка от министерство на образованието, с която Клуб Z разполага, съгласно действащите в момента учебни програми периодът на тоталитаризма се изучава в VI клас, в X клас и в XI клас.

В учебната програма за VI клас се учи за тоталитарната държава, затвореното общество, икономическите и социалните експерименти в селото и града, натискът върху българската църква. Като ново понятие е изведено понятието "тоталитарен режим".

В учебниците за X клас има урок "България (1945 - 1989 г.). Акцентите в нея са: От Отечествения фронт до политическата хегемония на БКП; Българският модел на социализма"

Най-силно застъпен е периодът на комунизма в учебниците за XI клас. В тях има няколко урочни статии:

- Преход към еднопартийна система (1944-1948 г.) - там са записани в следните текстове:

    "В закона за защита на държавата са направени допълнения, които да подпомогнат планираната разправа с опозиционните лидери... Усилено се подготвят политически съдебни процеси".

- България по време на тоталитарния социализъм (1949 - 1989 г.). В този урок се казва:

    "На преследване е подложено духовенството... Правят се чистки в партията и в държавния апарат, стотици хора, обявени за "политически опасни лица", се изпращат в концентрационни лагери. Зловеща слава придобива лагерът "Белене"... Българският народ се опълчва срещу репресивната машина на комунистическата власт... При режима на Вълко Червенков БКП налага пълен контрол в страната... Всички сфери на обществения живот са подложени на идеологизиране... Така след 1949 г. в страната е наложена политическа диктатура от сталински тип... Репресивният апарат действа безотказно (по времето на режима на Тодор Живков). Парламентът узаконява всички решения на партията, "вождът" има неограничена власт, всички сфери на живота са под контрола на БКП... През 1971 г. е приета нова Конституция. Член 1 провъзгласява ръководната роля на БКП в обществото и държавата".

- Развитие на културата (1944-1989 г.):

    "След 1948 г. в просветната ситема са извърешни преобразувания по съветски модел... При кандидатстване за висше образование е въведен класово-партиен подход... След прочистване на учените в науката навлизат много недобре подготвени и без призвание хора... В литературата и изкуството е наложен като художествен метод т.нар. социалистически реализъм... Затова писателите се надпреварват да описват героизма на партизаните, а художници рисуват портрети и ваят скулптури на партийните вождове... Резултатът е художествено обедняване на литературата... Печатът, радиото и телевизията са поставени в услуга на пропагандната  дейност на партията-държава".

- Българската политическа емиграция след 9 септември 1944 г.:

    "След преврата на 9 септември 1944 г. хиляди българи са прокудени в чужбина от комунистическата власт... Комунистическата власт обявява за врагове на България онези българи, които не споделят нейната идеология и търсят спасение и реализация в свободния свят".

Вицепремиерът и от скоро просветен министър Меглена Кунева обяви статитстика, според която над 90% от хората на възраст между 15 и 35 години заявяват, че не знаят нищо за комунистическия режим. Тя изтъкна, че един от проблемите е, че тези уроци се изучават в края на учебната година и за тях често не остава време.

ИЗТОЧНИК: Clubz.bg

В категории: Политика


12
Коментара
Флагман.БГ Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите 21/05/2024, Вторник 07:13 1
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 15
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
12
Коментара по темата
12.
САНДО
26.08.2021 13:23:55
0
0
Тази статия не описва комунизма, а сегашната скапана демокрация!!!
11.
малко история-да не се забравя
24.02.2016 11:48:55
1
1
Защо България е такава, каквато е сега и защо си имаме такива, като тази г-жа Мая Манолова.
Защото, когато цървули дойдат на власт, те се превръщат в ботуши.

Преди 65 години комунистите извършват най-забележителното масово убийство в българската история. В една яма от бомба край софийските гробища са разстреляни 150 души - целия политически елит на Царство България. Убити са Принц Кирил Преславски, ген. Никола Михов, проф. Богдан Филов, всички царски съветници, министрите от правителствата през последните 3 години и народните представители от последните 2 парламента, командирите на всички родове войски и на основните "стратегически" подразделения. Световният учен - хирургът проф. Станишев - един от най-забележителните и високообразовани хора на България - е принуден да установява смъртта на всеки разстрелян. Последен в ямата с негасена вар пада самият той.
Има пряка връзка между това събитие и факта, че българите избраха Димитровград за строеж на века...
Унищожението на държавния политически елит не е само ужасно нехуманно масово убийство. То е преди всичко "програмна" проява, своего рода "манифест" на новата власт. Комунистите са наясно, че за да наложат властта си, трябва преди всичко да потъпчат елита на нацията - всички образовани, знаещи и можещи хора трябва да бъдат смазани, за да могат на тяхно място да виреят примитивните дейци на работническото движение и емигранти от СССР.
Тази политика, започнала зловещо и решително в нощта на 1-ви срещу 2-ри февруари 1945г. се провежда неотклонно в продължение на 45 години. Днес можем да кажем, че комунистите успяха в своята цел.
В продължение на 45 години (а по малко по-различен начин и през следващите 20) българското общество е подложено на обратна селекция. Колкото образованието, средата и произхода на един човек са по-ниски и примитивни, колкото родителите му са по-неграмотни и бедни, колкото по-ниско стои семейството му в социалната стълбица, толкова по-големи са шансовете му да се издигне в социалистическото общество.
От 1 февруари 1945 до 11 ноември 1989 г. биографиите (днешните CV- та) се пишат по един и същи начин:
"... произходжа от бедно работническо семейство..."
"...бедно и многолюдно селско семейство..."
"... родителите му били неграмотни, но природно интелигентни..."
"...били бедни и необразовани, но трудолюбиви хора, които с пот на челото... къшея хляб"
"... израснал в мизерия и немотия..."
В краен случай, ако съвсем нямаш откъде да изнамериш селски корен или пролетарска закалка и ако не се набиваш много на очи, можеш да минеш и с едно:
"... произхожда от малоимотно градско семейство на служещи с прогресивни разбирания..."
По времето на социализма биографията е всичко. От нея зависи дали ще имаш работа, дали ще имаш жилище, дали ще ти позволят да следваш... Биографията се пише от кварталната ОФ организация, която кара местните комунисти да ти напишат "характеристика" - дали семейството ти е враждебно към народната власт, дали ядете в порцеланови чинии, ходите на църква, къпете се и прочие дребнобуржоазни предразсъдъци. Същите тези квартални комунисти, които надничат дали не учиш френски с баба си и не се къпеш прекалено често, за да те изкарат Враг на народа, са онези "редови честни комунисти", които днес се кълнат, че нямат нищо общо с "деформациите" на системата, те били идеалисти...
Веднъж написана, характеристиката те следва по служебен ред през целия ти живот - в гимназията, университета (ако цървулите изобщо ти разрешат да следваш), в работата, независимо каква е тя, в паспортната служба - когато поискаш да излезеш в чужбина, в "Мототехника" - когато решиш да започнеш да чакаш 20 години, за да си купиш Москвич... и в гроба, ако близките ти искат разрешение да бъдеш опят като християнин.
Обратната селекция, налагана от режима, роди държавния култ към простотията и неграмотността.
Онези по-заможни люде, които няма как да се изкарат бедни, гладни и неграмотни, защото всички знаят голямата им къща на главната, започват трескаво да търсят някой далечен роднина, който през следването си бил съквартирант с един ремсист, или по време на стачката на кибритените работници на гара "Костенец" случайно возил в автомобила си бременна родилка - работничка... Ако намерят въпросния епизод, пишат
"... произхожда от богато, НО прогресивно семейство, което подкрепя борбата на работническото движение..."
Обратната селекция е включително и естетическа. Жените не смеят да носят "капели", защото могат да ги обвинят в "битово разложение" или "буржоазен морал". Вместо европейската капела, възпитаничките на колежи носят забрадка като селянки помакини. Прическата е немислима дързост. Мъжете заменят широкополите шапки с работнически каскет. Цилиндрите и фраковете стават реквизит на театрите.
Тези "бившите" хора, които са имали неблагоразумието преди 9 септември да се къпят, да учат, да говорят френски или немски и да лъскат обувките си с вакса, редовно са "профилактирани" от работническо-селската власт. По време на Берлинското въстание, Унгарските събития, Пражката пролет, Полските събития, или просто около посещение на другарите Хрушчов, Брежнев или Ким Ир Сен в България биват прибирани от милицията "за кратка справка", която трае средно 3 години, а за някои е последна...
Когато през 1979 г. група ОФ - деятели с интерес към историята започват бегли опити за развитие на науката "генеалогия", която е свързана с родословни дървета и родова памет, те биват жестоко порицани от ЦК, а в "Работническо дело" излиза статия от Владимир Топенчаров, който ги обвинява в буржоазен реакционизъм. Родословието е вредно за социалистическото общество, защото създава предпоставки за социално разслоение на трудещите се и е опит за преразглеждане на ролята работническо-селската класа.
Няколко поколения българи бяха възпитавани по този начин и в тази среда. Резултатите са налице:
- Днес в България милиони хора съжаляват за съборения мавзолей, защото бил част от историята. Макар и грозна и зловеща част, разположена на централния градски площад.
- Днес България е страна, в която споменатият централен градски площад - между Двореца, Театъра, Банката и Министерството на отбраната е заета от... паркинг.
- Днес в България милиони хора са против махането на паметника на Съветската армия, която окупира страната им, защото бил част от историята. Част от историята - най-страшната, най-високата и видима отвсякъде част, която напълно доминира целия градски пейзаж столицата и се вижда отвсякъде.
- Днес в България 90% от населението се забавлява чрез алкохолизъм под звуците на циганско-турско-индийски ритми със сръбски текст, чалгата.
- Днес в България смятат, че Димитровград е най-забележителният градеж на миналия век.
- Днес в България няма нито едно културно събитие, където да е норма мъжете да носят смокинг, а жените - рокля с гол гръб. Дори и Виенската филхармония да дойде в София, 1/3 от публиката ще приличат на трактористи - по "официален" пуловер и черни маратонки. Днес в България, както и тогава, официалното облекло е само театрален реквизит. В нито една европейска държава няма такава андрешковщина.
- Днес в България огромното мнозинство от хората си мисли, че дрехите служат за да не ходиш гол. Никъде в Европа анцугът не служи за друго, освен за спорт. У нас се ползва като "smart casual"...
- Днешна България гледа на културата, образованието, възпитанието, естетиката, книгите, дрехите, семейната среда по същия начин, както преди 65 години гледаха неграмотните примитиви с шмайзерите - като на "дребнобуржоазни предразсъдъци" - с онова нахитрело презрение, с което влашките циганета в казармата гледат на "вишагите" - и намигат тарикатски с плувнал поглед на малките си очета.
Обратната селекция на победилата простотия продължава да насипва бомбената яма край гробищата. Ден след ден. Един голям Димитровград от 111 000 кв. км...
10.
До 7
23.02.2016 06:11:50
3
2
До 7: ти си боклук. Неморален мърлив боклук. Не защитавай комунистите. Тъпак мръсен!
50 години ни държаха като говеда.
9.
до4
23.02.2016 00:45:33
0
2
Карл МОРДЕКХАЙ немски еврейн ешкеназ син на заможни богати търговци еврей изестен като Карл МАРКС.На иврит МОРДЕКХАЙ-Бунтовник стачник пънкар асоциален тип.Владимир ЛЕНИН баща шведски еврейн майка чувашо-татарка
8.
Червена Закалка
22.02.2016 20:00:39
0
3
Гьонсуратлизъм е когато баба ти е Тюркменистанка изпратена от КОМИТЕРНА в МОСКВА да следи БКП във Варна там баба ти да са омъжи за дядото който е Зам.Министър на Химическата Промишленост и любимец на Другаря Тодор Живков и ти да станеш ГЕРБаджийска министърка кат Лиляна Павлова.Или цялата рода на Майка ти да са били ПАРТИЗАНИ от отряд Антон Ивановци като идва 9СЕПТЕМВРИ заедно с Комунистите и НАРОДНИЯ БКП да осъдиш десетки пловдичани на СМЪРТ като фашисти КАПИТАЛИСТИ да им заграбиш имотите и къщите да ги продадеш и да духнеш с парите в ИЗРАЕЛ баща ти да е бил шеф на Пристанище ВАРНА и да отговарящ за износа на Кинтекс -оръжия на БКП ида са наричаш водач на ДЕСНИЯ РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК като Радан Кънев. Или КАТО ДРУГАРЯ иВАН кОСТОВ ДА ПРЕДАВАШ Основи на КОМУНИЗМА в АОНСУ ДА ИЗКАРАШ ШКОЛА на ГРУв КРЕМЕНЧУК ДА ПРОДАДЕШ ЛУКОЙЛ НА рУСНАЦИТЕ дъщеря ти да лапа 30 БОНА заплата от Руската ВТБ-КТБ и ти да ревеш с-у КОМУНИЗМА
7.
mdaaa
22.02.2016 10:17:13
3
11
Твърде рано е да се изучава комунизмът така, както им се иска на някого сега. Едни имат добри спомени от онова време, други имат лоши спомени. И ако това са преподаватели по история, нали Ви е ясно какво ще налива в главите на учениците си всеки един от тях. Освен това България никога не е живяла при комунизъм, дори и при социализъм е трудно са се каже дали е живяла. Периодът е експериментален и се увенча с резултати, каквито експериментаторите не са очаквали преди 50-60 години. Така че нека да не бързаме, нека оставим времето да заличи крайните страсти, оценки и позиции и да се даде възможност по-спокойно да се разгледа този период. Освен това аз лично смятам, че общественото развитие на човечеството не свърша с капитализма във всичките му разновидности, предстои ни да живеем и при социализъм, и при комунизъм. Но това ще се случи след мгоооооооооого години.
6.
hrhr
22.02.2016 08:27:25
7
6
най-кървавата , затъпяваща и омързеляваща идеология - това е комунизъм.
5.
цитат
21.02.2016 19:59:03
5
9
Ако на 20 години не си комунист - нямаш сърце, ако на 30 години си комунист - нямаш мозък!
4.
тарири-рам
21.02.2016 19:15:55
11
3
Комунизмът е измислен от евреите!
Питам аз: Кога евреите са създавали някакви светли и чисти идеи в полза на човечеството?
НИКОГА!
3.
Бургас
21.02.2016 18:07:25
9
15
Замисълът на истинския комунизъм е бил със чисти и светли идеи, но не е могъл да бъде построен и е опорочен. Хората, които искаха да създадат един истински комунизъм със светло бъдеще не са между живите, защото бяха унищожени, някои загинаха от камион, блъснал ги случайно, други пък при сходни обстоятелства на двама приятели дето се питали от какво са починали съпругите им и се оказало, че едната от гъби, а другата от удар, защото не искала да яде гъби.
2.
съгласен
21.02.2016 15:59:30
1
23
Периода на тоталитарното /"комунистическо"/ управление 1944-89 задължително трябва да се изучава.Трябва да се изучи подробно за да знаят поколенията какво е било.
1.
Годжоман
21.02.2016 14:44:00
23
26
ТОВА Е НАЙ-ХУБАВОТО НЕЩО В ПОСЛЕДНИТЕ 60 ГОДИНИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Заради проблеми с разпечатване на ПДФ файлова пък всички зрелостници ще получат като бонус 4 точки на изпита по български език  Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Началникът на сигурност БДЖ Тодор Тодоров разкри, че нападателят, който крещи, че е с жълта книжка, е рецидивист  Ще пуснат ли тъщата на убития Пейо Пеев на свобода Ще пуснат ли тъщата на убития Пейо Пеев на свобода Апелативният съд гледа мярката й Почитаме светците Константин и Елена Почитаме светците Константин и Елена  Днес в Странджа нестинарите ходят по огън с техните икони в ръце 28 плажа може да останат неохраняеми 28 плажа може да останат неохраняеми Липсва интерес за много от плажните ивици във Варненско заради промените в наредбата за водноспасителната дейност Овенът поема по нов път, а Ракът да внимава с неприлични предложения Овенът поема по нов път, а Ракът да внимава с неприлични предложения Хороскоп за деня – 21 май 2024, вторник Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те 
Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори