×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморие почете паметта на Апостола на свободата


Поморие почете паметта на Апостола на свободата
Свещениците от храм „Свето Рождество Богородично” отслужиха панихида
19 Февруари 2016, Петък, 20:23 ч.

В края на възпоменателната церемония бяха обявени имената на победителите в литературния конкурс

Венци и цветя отрупаха бюст – паметника на Васил Левски в Поморие. Повод за поклонението бяха навършилите се 143 години от загубата на националния ни герой. В негова памет, десетки признателни жители и гости на града се събраха пред монумента. Събитието уважиха: кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник-кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов, директорът на дирекция Образование и култура  Желязко Страволемов, общински съветници и общественици.

Свещениците от храм „Свето Рождество Богородично” отслужиха панихида, а историкът Добринка Желязкова произнесе слово за Дякона. Тя припомни някои от най-ярките му думи и дела „Смело можем да твърдим, че няма българин, който да не носи Левски в сърцето си, защото за нас Левски е по-жив от всякога и ни тревожи с мисълта за неизпълнен дълг пред отечеството.”

В края на възпоменателната церемония бяха обявени имената на победителите в литературния конкурс „Пред Апостола като пред икона”, организиран от ОДК-Поморие. Кметът Иван Алексиев лично награди младите литератори, а ученици – членове на литературен клуб „Звъниче” прочетоха част от отличените творби пред всички присъстващи.

Ето и творбите на наградените:

Татяна Иванова, 7 клас - „Литературната къща”, гр. Добрич

Едно бесило,
разпънато върху прокървилата планина.
Една историческа карта,
приглушена от забрава.
Само границата укрепва историята ни.
Дните са безмълвни,
месеците-отчаяни,
а годините,
годините на миналото- поробени.
Уморената сабя вече не усеща времето.
Студът е вкочанил мислите.
Всичко е спряло.
Предизвестен е краят на слабите.
Четирите въпросителни на Левски
съм аз.



Виктория Димова, 3 клас -  СОУ "Иван Вазов", гр. Поморие

                 За пръв път чух името Васил Левски, когато бях много малка. Тогава моят дядо ми разказваше, че Левски е герой на България, защото се е борил за свободата. Тогава не разбирах думите "смелост" и "свобода", но запомних гласа на дядо, който беше изпълнен с любов. С такъв глас се говори само за хора, много близки до сърцето ти. Запомних и онези сини очи, които ме гледаха от портрета на Левски.
           Сега съм по-голяма и вече започвам да осъзнавам значението на онези две думи - "смелост" и "свобода". И винаги ги свързвам с Васил Левски. Виждам го преоблечен като въглищар, като турско заптие, като рибар. Запазил самообладание, да търси сам себе си заедно с враговете си. В студ и в пек неуморно да обикаля от град на град, от село на село, за да запали искрата на свободата в сърцата на българите, да разбуди приспаните им от петвековното робство умове. Чувам го пламенно да говори за свобода и равенство. И неволно го сравнявам с учениците на Христос. Сега разбирам защо нашият народ го нарича Апостол. Апостол на свободата!
           А онези очи, които помня от портрета на Левски, виждам от иконата на Христос - топли, честни, обичащи. И изведнъж осъзнавам, че Левски е икона. Икона, пред която ще се кръстя и ще се моля за България.



Людмила Караджова, 11 клас - Европейско училище „Брюксел IV”

В съзнанието на всеки българин изникват определени представи, които асоциира с думата „патриотизъм“. Дали това ще бъдат идеи, вградени в неговия ум чрез многократните прочити на Ботевите стихотворения в училище или собствена носталгична картина на нещо свое и свято, тези представи формират в известна степен идентичността му. Нуждата да бъдем част от сплотено общество с общи нрави и идеали присъства у нас и ни подтиква към постоянно търсене на хора, споделящи хоризонтите ни на мислене; но и хора, които са естествено дарени с качества като упоритост, воля и целенасоченост. Те са способни не само да идентифицират проблемите, но и да намират решения за тях. Хора не на думите, а на действията. Те са герои и Левски е един от тях.
Личността му представлява своеобразен пример за модел на достоен български народен представител. Тя е палитра от универсално-оценени качества. Но би било лъжа да не признаем, че отдавна сме я поставили на пиедестал. Ние не вникваме в историческата личност, а повърхностно й се възхищаваме. Пренебрегваме недостатъците на собствените си идоли, разкрасяваме спомена за тях, който макар и не напълно достоверен остава записан в историята. А тя се пише от победителите. Дали ако българите не се бяха освободили от Османско робство, щяхме да възпяваме напразните усилия на един упорит идеалист? Сега ликът му предизвиква у нас патриотични чувства,  и ако се вгледаме в него по-внимателно, съзираме красотата на вярата и любовта му към земята и хората. Без тази любов, не би имало национално-освободително движение. Нито без несломимия му дух и надежда.
Днес не влагаме смисъл в тези думи. Сякаш свободата се е превърнала в онзи термин, който преповтаряме отново и отново, защото учебния план по литература го изисква от нас. Не разполагаме с реална представа за събитията – те отдавна са се превърнали в шаблони, в учебници, преиздавани година след година, всеки път губещи част от своята автентичност. Прекланяме се пред Апостола като пред икона, а забравяме, че той не е светец. И той е бил просто човек като нас, намерил вътрешната сила да се бори за това, което обича. В актуален контекст, пасивността на българската нация не би могла по никакъв начин да се оправдае с липсата на качествата, които Левски е  притежавал. Проблемът е, че ни учат на цитати от произведения, на заучени фрази, но не и на любов. Именно любовта  е най-могъщата сила, която ни устремява напред, подтиква ни да протестираме, когато някой посегне към нещо наше - култура, наследство. Тя ни кара да наречем себе си българи с гордост, където и да се намираме, а не с тъжна усмивка, породена от патетичния тон на лъжепатриотите. Тя е в основата на смисленото национално чувство, което ни обединява. Та ако трябва да се учим от Апостола – нека първо да обичаме, пък после да спорим за реформи и промени. Нека променим перспективата си и отместим за момент поглед от битовите проблеми. Насочим ли го към образа на Левски, можем да прогледнем по-дълбоко и в себе си. Там се крие същинското желание да принадлежим на един изстрадал, но силен народ.



Никол Бакалова, 8 клас - Гимназия „ Пейо Яворов”, гр. Петрич

За една земя и един герой
Снимки, документи, писма, знаме бунтовно, пищов и кама... Къс пожълтяла хартия, свещен завет и идеал... Един кратък живот и бесило, а след тях е ... вечността.
Какъв човек може да каже, че „народната работа стои над всичко”... Каква душа може да съветва „братство всекиго, без да гледаме вяра и народност”... Какво сърце може да избере „които искат да мрат за отечеството, да бъдат готови”...
И каквото направи, той го направи в полза народу!!!
А след неговите дела, идват нашите думи...
За една земя, седналата на софричката пред свещения хляб, за да направи кръст и да се помоли за свобода и бъдеще. Страдалческата бащина земя мечтаела да не робува никому. Тя и днес заплита в шевиците майчината мъка за героите, любовта си към смелите българи, които като пред олтар положиха живота си...
За един идеал – да се жертваш за една велика кауза, не само за своето отечество, а за правото на всеки да бъде свободен. И заради тази идея да направиш кръст с кама и пищов над Евангелието от любов и вяра, че има два пътя, но си избрал достойния. И заради тази мечта да си скътал в тефтерчето молитвите си към Бог за спасение на България и на душите...
За един герой, единствен сред многото и най – добрите. Тъмните векове на робство и страдание са записали името му върху всяко листо от гората, която пее за вярната народна любов, върху всяка криволичеща пътека, където е останала следа от един устремен към революцията буден ум. Пътят му прекъсва страшно, но бесилото се превръща в най – прекия и светъл път към звездите.
За една история, пред която притихваш от почит и гордост. Написана с кръвта на много животи – кратки, но страшни, които от век на век прехвърлят могъществото и славата на велики мъже, робския плач и писъка на куршуми, но историята знае, че „без революция сме загубени во веки веков”.
За паметта... Да знаем и помним една „чиста и свята” душа, която се жертва за своята „чиста и свята” република.
Портрети, снимки, документи... Къс пожълтяла хартия... И едно бесило, което крещи: „Дела трябват, а не думи”!!!



В категории: Поморие


Коментари
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори