×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ужасени еколози: Банско е новият Несебър! Има 20 000 непродадени апартамента - чудят се как да ги пласират!


Ужасени еколози: Банско е новият Несебър! Има 20 000 непродадени апартамента - чудят се как да ги пласират!
Туристическата индустрия в планинския курорт била губеща, според Андрей Ковачев от сдружение „Балкани”
Ключови думи: Банско, Несебър, еколози
15 Февруари 2016, Понеделник, 09:51 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Искат разваляне на концесионния договор с „Юлен” заради фрапантни нарушения


Курортът Банско се превръща в новия Несебър. За това алармираха екозащитници на пресконференция в БТА-София. На нея те за пореден път настояха за разваляне на концесионния договор с „Юлен” заради фрапантни нарушения в условията по контракта.

Еколозите са скандализирани от доклад на междуведомствена работна група, свикана от Министерския съвет. Според тях се готви изменение на концесионния договор за ски зоната в Банско с цел узаконяване на нарушенията.

На Съвета за развитие, както се нарича форматът на партньорите в управляващото мнозинство, съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов повдигнал въпроса за развитие на казуса в полза на концесионера. В Реформаторския блок обаче нямали съгласие за поставения срок.

Екозащитниците отново настояха, че концесионерът е застроил допълнително 65 хектара над разрешените му 99 хектара.


Според тях държавата следва да издаде актове за държавна собственост и да получи незаконно застроеното, както повелява законът. Това обаче умишлено не се прави от областните управители, заяви Тома Белев.

Според Анрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани”, е мит, че има икономическа полза от концесиите в ски-зоните и че едва ли не в случая надделявал общественият интерес дори и да е в нарушение на закона.
Той цитира данни на Националния статистически институт (НСИ), според които курортът Банско работи на загуба. За 2013 г. тя била на стойност 6,5 млн. лева.
За последната година загубата от имоти била 6,2 млн. лева. В Банско имало 20 000 непродадени апартамента. Цената на квадратен метър там била 360 евро/кв.м., докато в Благоевград била два пъти по-голяма.
В момента в Банско се строяли 20 нови хотела.


Същевременно числеността на населението в града продължавала да спада и то със значителна скорост. Това важи в още по-силна степен за младото население, категоричен е Андрей Ковачев.
В района се налагал монополът на концесионера, който убивал останалите бизнеси и индустрии.

В момента легловата база в града е над 40 000 легла. Максималната запълняемост на тези легла е 5000 до 8000 души и това е само за два-три месеца в годината.
Нашият въпрос е следният – когато ние имаме едно нерентабилно предприятие, ако разглеждаме туристическата индустрия в града като предприятие – трябва ли да инвестираме в него средства по-нататък? Трябва ли да създаваме ново „Кремиковци” и нов „Несебър” в планината, която е невероятна по своите дадености? Това е нашият въпрос към министъра на икономиката”, заяви Андрей Ковачев.

След коментар на репортер, че „новият Несебър” е вече създаден, Ковачев отговори: „Той е вече създаден, но не трябва ли вече да потърси алтернативи за своето развитие?

И какъв е интересът за строителство на нов ски лифт? Не е ли само и само за да се продадат непродадените 20 000 апартамента? И не е ли това просто една спекула?”


Еколозите заявиха, че за втори лифт говорели министърът на спорта и министърът на туризма, но на тях им било лесно, защото не носели отговорност.

Министърът на околната среда и водите обаче носи отговорността и той ще си сложи подписа за това, заяви Константин Иванов от WWF.

След въпрос на „Флагман” – защо не търсят съдействие от политическите сили, които могат реално да повлияят на властта за разваляне на концесията, Тома Белев отговори, че те са изпратили писма миналата, а и тази година с молба за среща.

Еколозите сезирали всички политически сили в парламента, за да изложат вижданията си. Не стана ясно обаче дали са получили отзив от някоя от партиите.

КАК РЕАГИРА НА ТОЗИ ВИД ПРОТЕСТИ НА ЗЕЛЕНИТЕ ПОЛИТИКЪТ И ИКОНОМИСТ ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ - ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ СЛЕД МАЛКО ВЪВ ФЛАГМАН.БГ!
 

В категории: Несебър , Политика


Автор
11
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
11
Коментара по темата
11.
Toti
15.02.2016 20:45:46
0
1
По-добре развитието да се търси. В 21 век сме, разумни решения винаги могат да се намерят, ако се търсят, но като че ли не това е целта на Зелените.
10.
Северин
15.02.2016 19:28:06
1
3
Много ми е интересно как Андрей Ковачев пресметна, че туристическата индустрия в Банско е губеща - това е пълна глупост. Туризмът е един от малкото печеливши отрасли в родната ни икономика и вместо да бъде развиван той бива съсипван от неадекватните действия на еко организациите.
9.
Хитра Батка
15.02.2016 18:01:37
0
4
Ами ходете на БОРОВЕЦ дълги по 5км 1000 метра денивилация писти широки стръмни супер стръмни 4бр 4седалкови бързи лифта +1кабинка никакви опашки никакви сноби и правежи само яко фън хотелите в Курорта са СКЪПИ но в Самоков който е на 8км от Боровец нощувките в частни хотели са по 20 лв на човек или 40лв стая
8.
до 2
15.02.2016 15:57:53
0
3
За съжаление нито един човек, който е посещавал Банско през последните години няма да се съгласи с теб. Истината е, че опашките пред лифтовете се правят умишлено, като лифта се пуска на най-бавната скорост, когато има хора, за да се оплакват, че не стигал. Никой няма интерес и нужда от втори лифт. Много добре знаете, че проблемите на Банско изобщо не са там, но е удобно да се премълчават. Всичко ще излезе наяве, жалко само за хорицата, живеещи там, онези, които нямат избор и не могат да напуснат родното си място. Междудругото те също имат вина, защото е крайно време да се отърват от тиранията, но страха си казва думата. Не ги защитавам, виновни са, за съжаление ако искат свобода ще им се наложи да си я извоюват.
7.
bori
15.02.2016 15:51:51
1
8
Най-после някой да каже нещата с истинските им имена, само за едно не съм съгласен. На никой не му дреме за непродадените 20 000 апартамента, който си ги е строил там, той да им мисли, напъна за втори лифт идва основно от кмета на Банско и от служителите в общинската администрация. Проучете нещата около имотното им състояние и в частност по-близо до мястото от където искат да тръгне лифта и ще намерите отговора. За драстичното намаляване на населението е 100% истина, всеки човек, който има възможност е избягал от там. Това направиха ГЕРБ и тяхната бандитска групичка в района и докато стискат кокала надали ще се промени нещо. На всички е ясно, че тези еднодневки ще си хванат влака и всички ще забравят за тях, проблема обаче е в белите, които успяха да направят и продължават да творят, по времето на жалкото си съществуване и още по-жалкото управление на града. Бог да пази Банско!
6.
Към Еколот и ?.
15.02.2016 14:33:48
3
2
На калпавата ракета космоса и крив.
На калпавия водолаз водораслите му пречели.
Екологията не е като фудбола и политикато всички да разбират и коментират.
5.
Към Еколот и ?.
15.02.2016 14:33:47
3
2
На калпавата ракета космоса и крив.
На калпавия водолаз водораслите му пречели.
Екологията не е като фудбола и политикато всички да разбират и коментират.
4.
az
15.02.2016 14:32:56
1
5
аз с кеф бих си купил апартаментче там,кой квото ще да си дрънка.
3.
Еколог
15.02.2016 14:01:41
2
7
Точно "еколозите" водени от Тома Белев са най голямата мафия в България
2.
????
15.02.2016 13:33:57
8
9
Точно еколозите са виновни, че не се продават апартаментите! Тези престъпници спират икономическото развитие на България, тези престъпниците спират развитието на Банско, тези престъпници са виновни за опашките пред лифтовете. И ако догодина няма туристи на Банко, единствено те ще са виновниците! Точно тези престъпници са виновни и за състоянието на Черноморието! Те изгониха туристите, те! Мизерни палаткаджии, лапащи милиони от безсмислените европрограми! Не ги е грижа нито за гаргите, нито за природата. Грижа ги е да си изкарат 5-те месеца безплатно на морето и да лапат парички
1.
xaaa
15.02.2016 13:18:48
3
11
na koi mu puka za tapite vi apartamenti
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори