×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Божидар Димитров: Жал ми е за Танев! Съжителство ли е да изколиш българите в Българово?


Проф. Божидар Димитров: Жал ми е за Танев! Съжителство ли е да изколиш българите в Българово?
Тези, които плащат за замяна на термина робство със съжителство, не са достатъчно умни, за да разберат пасивната съпротива на българския народ, каза проф. Божидар Димитров. Опитът им за подмяна на историята няма да успее, прогнозира той.
28 Януари 2016, Четвъртък, 13:09 ч.

Заради пари, които се дават или от Турция, или от САЩ, се променят учебниците с цел да изтрият паметта на българския народ, каза историкът

В българските земи, включени в пределите на Османската империя, не е имало нито робство, нито съжителство. Тези термини не са верни от академична гледна точка, заяви в „Здравей, България“ по Нова телевизия директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Хората, които сега си искат турското робство, не осъзнават, че са прекършени духовно, подчерта той и сподели, че би се срамувал, ако някой нарече прадедите му роби.
„Българинът не е бил роб. Тази дума означава предмет. С роба можеш да правиш каквото си искаш. Дори и Джордж Вашингтон е имал деца от няколкото си робини, т.е чукал ги е когато си иска. Българинът обаче е бил свободен човек. Можел е да отиде където си иска, да се занимава с бизнес, да забогатява и да строи такива селища като Копривщица, Панагюрище, Созопол, Несебър, Охрид с грамадни триетажни къщи. Къде робите имат такива къщи?“, попита професорът.
„Османската империя не е турска държава. Това е страна на исляма. Думата робство идва от българската публицистика през Възраждането. Във вестниците по онова време се използва терминът турско робство. Той влиза и в учебниците. Хората, които си искат „турското робство“, не осъзнават, че са прекършени духовно вече. Иван Вазов е усетил това и не е написал книга „Под робството“, а „Под игото“. Този термин пък идва от гръцката дума хегемония и може да се преведе като владичество“, заяви Божидар Димитров.
Според него е най-добре да означаваме този период от историята си с думата владичество. „Българите не са имали никакви права. Те не са можели да участват в управлението на държавата и да вземат решения, които засягат бизнеса им. Затова през 1876 г. възстават най-богатите български селища – Копривщица, Панагюрище, Батак и т.н. Надигат се, защото Османската империя подписва един режим, с което се определят много ниски мита за фабрично произведени платове в Германия, Англия и Франция, с което удрят основния български бизнес – производството на шаяк“, обяснява историкът.
Според него, не може да се говори и за съжителство.
„Съжителстват Батак и Тъмреш. В един момент ордите в Тъмреш грабват брадвите и ятаганите и колят 5000 българи в Батак. Това съжителство ли е!? Навсякъде в България има такива случаи. В моя бургаски регион има едно българо-гръцко село, което сега е градче. Българово се нарича. Там турците са изколили цялото население“, разказва проф. Димитров.
По-време на Руско–турската война през зимата на 1877/78 година по-голямата част от населението на Урум Еникьой (Българово) е било избито от отстъпващи башибозушки и черкезки банди.
Според проф. Божидар Димитров, тези, които се стремят да подменят българската история, са или в Анкара, или във Вашингтон. Целта има е да изтрият паметта на българите, защото много лесно се управлява народ без минало, обяснява историкът.
„Те обаче не са достатъчно умни, за да разберат пасивната съпротива на българския народ. Няма да успеят. Моите предавания ще ги започвам със „Стани, стани, юнак балкански“, за да помогна на министерството на образованието, да ги вкарам в правия път. Не подозирам министър Танев. Гледам го, горкия, как се гърчи и чуди как да оправдае действията на подчинените си. Жал ми е за него!“, споделя професорът.
На въпроса откъде са парите, заради които някои се опитват да заменят термина робство със съжителство, той отговаря, че работата на ДАНС е да ги посочи.
„Може да са от една турска програма с годишен бюджет от 1,8 млрд. евро, може и от „Америка за България“. Госпожа Кастрева се е върнала скоро от петдневна командировка от Великобритания, платена от фондацията. 14 века се опитват да ни изчегъркат от тази земя, както казваше Лютви Местан“, заяви Димитров. И накрая него го изчегъркаха, добавя водещата Ани Цолова. И тези ще ги изтрият, каза още Божидар Димитров.

В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
top do 6
30.01.2016 10:38:20
0
2
Като сте турци какъв хуй държите тука бре КьОПЕКЛАР ади гит за Анадола. Още малко време му трябваше на ТАТО и щяхте да рецитирате АЗ съм БЪЛГАРЧЕ НА ТУРСКИ
8.
Акад. Георги Марков
30.01.2016 08:18:09
1
1
По думите на Марков, става дума за несъответствие между употребата на термини от литературния и историческия език.

„Четох внимателно учебната програма за 6-ти клас, която е дадена за обсъждане. Колегията, която е работила по нея, след като много коректно е отбелязала какво трябва да знаят децата за Османската империя, която ни е владеела, много коректно е отбелязала колко въстания са се вдигали българите и колко от тях са били избити при въстанията и след това отделя внимание на ежедневието, както е модерната тенденция в историческата наука. Това е историята на ежедневието. Тя, опитвайки се да внуши на авторите, че трябва да има такова ежедневие, опира на въпроса за такова съжителство”, каза акад. Марков.

По думите му, ежедневие без съжителство не може да съществува.
7.
българче
29.01.2016 12:01:22
0
7
до ssdsfd
Посочи поне един случай на смачкан с танк. Да хабят толкоз гориво за един шемет - айде де.
6.
ssdsfd
29.01.2016 09:39:35
10
1
а съжителство лие да мачкат с танкове турското малцинство по време на възродителния процес то по времето на османската империя ако е имало такив натиск вие си представете не са 50 години а 500 щяхте да забравите българския
5.
кгб +БСП
28.01.2016 18:33:47
13
5
тъпи са комунистите които изопачиха историята за да угодят на господарите си които им плащат в рубли
4.
baihui
28.01.2016 15:51:58
3
23
На професора само можете да целувате "онази" работа ! Тъпи герберасти !
3.
TOP
28.01.2016 12:02:35
22
9
Др. Агент -какви са били Левски, Ботев, Караджата може би фабриканти на шаяк . Ти си за усмирителна риза но по лоши от теб са гъзолизцие от НОВА --АНИ и НИКОЛАЙ. Какъв професор си аз не знам , но за мен си с купени дипломи. А може би за тебе партизаните не са били най обикновени кокошкари и долнопробни боклуци а национални герои. ДАЙ БОЖЕ СИЛИ НА ХОРАТА ДА ВИ ..............
2.
ТОП
28.01.2016 11:51:03
14
6
ДС е като вълка и козината, според него Априлското въстание е Първомайска манифестция по случй юбилея от ПЕТИЯ КОНГРЕС НА БКП да го дууууууууу-а. Toq e istorik kolkoto az sym kosmonaft
1.
BATAK
28.01.2016 11:31:03
3
14
Априлското Възстание заради ниски МИТА !? ......... нямам ДУМИ !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България 11000 души изгледаха на живо финала на шоуто за имитации, милиони бяха пред малките екрани  Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов
Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори