×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БМФ Порт Бургас влезе в класацията на Форбс


БМФ Порт Бургас влезе в класацията на Форбс
Печалбата на дружеството за 2014 година е 35 млн.лв.
12 Януари 2016, Вторник, 16:47 ч.
Автор: Флагман.бг

Дружеството заема 30-та позиция
БМФ Порт Бургас“ ЕАД заслужи място в списъка на най-успешните родни компании, класирани от авторитетното издание „Forbes България”, пише Faragency.bg.

Дружеството заема 30-та позиция с брутна печалба от 35 млн. лв. за 2014 г. Източник на данните е ICAP България, която подрежда водещите 300 компании в България според тяхната печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация. За всяка фирма този показател е изчислен върху основата на индивидуалния финансов отчет на съответната компания. Класацията обхваща само дружества, които са обявили финансовите си отчети за 2014 в Търговския регистър на Агенцията по вписванията или други публични източници. В класацията не са включени представители на финансовия сектор, холдинги, дружества с инвестиционна цел и дружества с държавно участие.

„БМФ Порт Бургас” е концесионер и оператор на Пристанищен терминал „Бургас Запад“ и Пристанищен терминал „Бургас Изток 2“. Компанията е реализирала приходи от продажби през 2014 в размер на 92 млн. лева. Печалбата преди облагането с данъци е 35 млн.лева. Според приложените в анализа показатели възвращаемостта на капитала е 84%. Престижната класация се оглавява от Българска телекомуникационна компания. Веднага след нея се нарежда Ей и ЕС - ЗС „Марица-Изток 1”. Други представители на телекомуникациите като „Мобилтел” и „Теленор” също са в челото на най-печелившите родни компании.Прави впечатление, че БМФ Бургас изпреварва с показателите и трите електроснабдителни компании, които към момента оперират на вътрешния пазар.

През настоящата 2015 г. "БМФ Порт Бургас" ЕАД продължи възходящата тенденция на своите резултати. За единадесетте месеца на годината са обработени над 3900 хил. тона товари, като се отчита ръст на обработените контейнери, насипни и наливни товари. Най-голям относителен дял в общия обем на товарооборота заемат концентратите – около 30%. На следващо място по относителен дял се нареждат зърнените храни – около 20%. Важно значение за обема на товарооборота в пристанище „БМФ Порт Бургас” имат металите, газьола, медните катоди, генерални товари и други. През 2015 г обработените контейнери достигнаха 60 хил. TEU. Очаква се основните финансови показатели на компанията към 31.12.2015г. (приходи, оперативна печалба и финансов резултат) да се задържат на съизмерими нива с предходната година.
През трите години на концесията, извършените от дружеството инвестиции надхвърлят 50 млн. евро, като само за 2015 год. Сумата, инвестирана в Пристанището, е над 15 млн. евро.
В началото на 2015 г. бе пуснато в експлоатация и реално заработи специализираното съоръжение за обработка на втечнени въглеводородни газове /LPG/ с норма на разтоварване от танкери 1500 тона (3000 куб. м)/24 часа. Съоръжението е допълнение на съществуващия Буферен склад за течни товари на "Бургас Изток-2".

Поради засилен интерес от страна на клиенти, бе пуснат бе в експлотация при първия етап на модерен, високотехнологичен силозен комплекс за обработка на зърнени товари, намиращ се в тила на 32-ро корабно място на Пристанищен терминал „Бургас Изток – 2“. Вече функционират първите три силоза. Съоръжението ще се състои от 5 броя силози с общ капацитет 75 000 тона зърно, които в комбинация с модернo жп разтоварище и авторазтоварище предоставят на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД възможност за обработка на зърнени товари при спазване на всички приложими европейски норми и директиви. Новият силозен комплекс позволява обработката на зърнени товари на кораби от типа „Панамакс“ със товароносимост до 70 хил. тона.

Започна изграждането на специализиран закрит склад с площ 6000 кв. м за обработка и съхранение на меден концентрат, свързан с модерна механизирана товаро-разтоварна система. Предвижда се съоръжението да бъде въведено в експлоатация през първата половина на 2017 г. Нормата на разтоварване ще бъде 9000 тона/24 часа, а капацитетът на обработка на товари с меден концентрат ще надхвърли 1 000 000 тона годишно. С въвеждането на тази технология и специализираното съоръжение „БМФ Порт Бургас“ ЕАД постига една от своите основни цели – съответствие с екологичните стандарти и европейските изисквания при обработката и съхранение на насипни товари.

Сериозни инвестиции са реализирани и по изпълнението на проекта на Контейнерен терминал. Внедрена е нова Терминална операционна система (ТОС) “NAVIS N4” за администриране и управление на контейнерния трафик на двата пристанищни терминала. N4 е най-новото поколение ТОС на компанията Navis, която е световният пазарен лидер в областта. Navis N4 се използва в момента в някой от най-големите контейнерни пристанища в света.

"Въвеждането на N4 е важен етап по пътя към превръщането ни в контейнерен терминал от 21-ви век, покриващ световните стандарти в индустрията. Заедно с инвестициите в складови площи и машини през последните месеци това е значителна, но не и финална стъпка в нашите планове за модернизация. Новата операционна платформа, предоставена от Navis, отваря широка гама от нови възможности за нас и нашите партньори и ще ни помогне да се превърнем в основна транспортна врата за България, а може би и транспортен хъб за Черноморския регион", каза кап. Ян Новак, директор на АКТ Бургас.

Предприети бяха мащабни дейности и са осъществени сериозни инвестиции в рехабилитацията на съществуващите пристанищни площи на терминал „Бургас Запад“ и „Бургас Изток – 2“. Основната част от складовите полета на терминал „Бургас Запад“ са изцяло рехабилитирани. Положени са нови настилки, съществуващите закрити складове са ремонтирани, модернизирани и снабдени с нова дренажна система.

Към настоящия момент в „БМФ Порт Бургас“ ЕАД работят 840 човека, като дружеството изпълнява стриктно своите ангажименти към персонала. Основен приоритет е постоянното усъвършенстване на професионалните умения на служителите и работниците при създаване на система за повишаване на мотивацията им за квалификация и изпълнение на възложените задачи.

Особено внимание заслужава социалната политика, реализирана от „БМФ Порт Бургас“ ЕАД, която включва: от началото на концесията досега възнагражденията се е увеличила с около 20%, предоставят се ваучери за храна, eжегодни профилактични медицински прегледи на работници и служители, eжегодни обучения за повишаване на културата за превенция на професионалните рискове, периодични обучения за повишаване квалификацията на работници и служители, осигуряване на специализирано работно облекло, лични предпазни средства - работни обувки, предпазна екипировка и др.

Вземайки предвид ролята си като пристанищен оператор, „БМФ Порт Бургас” ЕАД е ангажиран с изпълнението на възложените дейности в екологично и социално отговорен начин и в съответствие с приложимото национално законодателство, законодателството на ЕС, международни конвенции, протоколи и стандарти, например Конвенцията от ЕСПО и съответствието с изискванията на Букурещката конвенция за защита на Черно море от замърсяване.

В категории: Бизнес


11
Коментара
Путин пристигна в Китай
Путин пристигна в Китай 16/05/2024, Четвъртък 07:03 0
11
Коментара по темата
11.
Петко
13.01.2016 21:38:57
0
1
Е как няма да влезе, да не забравяме все пак кой е концесионера....
10.
Дернев
13.01.2016 09:59:25
0
4
4
Не срещу града, а срещу държавата. Впрочем винаги политиката на управляващите още от Татово време, лека му пръст, е била такава.
Иначе отдавна Бс да беше станал "... основна транспортна врата за България, а може би и транспортен хъб за Черноморския регион", И то без това "може би" , а със сигурност. А това, което става сега, е лазене с голяма мъка към мястото където трябваше да бъдем много отдавна. Но със ситуацията в БГ и това е нещо.
9.
ЦСКА гние във В група
13.01.2016 09:34:01
1
6
Преди няколко години един лилипут министър на икономиката-Василев обясняваше как пристанището като държавно такова е губещо,сега ония наркоман Киро Гела сънувал Форбс...Аре отидете към Китай,Сингапур и сравнете тоя миниатюрен кей с тамошните съоравения или поне тези в Амстердам,Хамбург и Антверпен...паляци.
8.
Таксата
13.01.2016 09:32:13
2
4
Ако някой е забравил (или пък никога не е знаел) годишната такса, която "бизнесмена", дето от една сергия на Илиянци е успял толкова много да постигне е цели 900000 лв. Простата аритметика показва, че той вече е "избил" таксата си за целия период на концесията - 35 години. Концесията се случи по време на предното управление на ГЕРБ.
7.
777
13.01.2016 07:33:33
1
4
В статията става дума за пристанище Запад, концесионирано от Домусчиев. Може ли някой да повярва, че в класацията на Форбс ще влезе държавно пристанище?
6.
Покрив за приближени - От времето на Йоан Костадин
13.01.2016 00:48:47
2
3
Неправомерно заетите общински апартаменти в Бургас ще трябва да бъдат освободени от наемателите им, стана ясно преди дни. От общината вече са изпратени предупредителни писма до ползвателите. Ответната реакция не закъсня - повечето от предупредените вече оспориха актовете и трескаво търсят начин да си узаконят пребиваването си в жилищата. Новата кметска администрация се нае да разследва как 12 години предишното управление на града е раздавало жилищата, които са създадени и имат задачата да изпълняват социални функции. Отдавна в Бургас те обаче не служат на многодетните семейства или социално слабите. Слуховете, че комисия тайно решава кой и как да вземе общинско жилище, че с големи жилищни площи се облагодетелстват предимно приближени на заемащите длъжности в общината, през последните седмици се оказаха истина. В списъците с настанени в общински жилища се появиха имената на приближени до екипа на бившия бургаски кмет Йоан Костадинов.

Близки връзки


В същата проверка излиза и още един общинар. Директорът на териториалната дирекция в жк "Изгрев" Димитър Кадиев е картотекиран като нуждаещ се ІІІ група на 24 януари 2007 г. и веднага влиза на 10-о място в списъка на чакащите. Не споменава нищо за родителите си, но е посочил, че живее на площ от 36 кв.м - кухня и баня, на ул. "Мара Гидик" 6, ет. 5 под наем. Никой не е проверил дали това е истина. С днешна дата обаче справка в ГРАО показва различен от подадения в декларацията му адрес. Той е жк "Славейков", бл. 21, вх. 8. Там е регистриран от 20 февруари 2007 г.- месец след като получава ІІІ група за жилищно настаняване. Кадиев продължава да стои в списъка за настаняване, въпреки че при промяна на адреса би трябвало да излезе автоматично оттам.

В същия списък фигурират и други общински служители, чиито документи в момента се проверяват детайлно.
5.
Истина
12.01.2016 22:44:33
0
11
Те ако не са орязани заплатите ви как ще има толкова печалба...мислете малко.
Диян Димов каквото и да се каже е малко.Ти го плюеш той гледа на горе дали почва да вали.Също така той за коледа той си отпусна 5000лв бонус.За работниците си отдели по 200лв колкото да им замаже очите.На Синдикалните лидери им дал по 1000лв за да потушат напрежението и да не се дигат барабите.
4.
123
12.01.2016 21:59:13
1
13
Даването на концесия на пристанището е едно от най-големите предателства срещу интересите на града. Единственото, което чуваме като статистика за дейността са платени статии.
3.
A
12.01.2016 21:40:40
0
13
За кой Диян Димов става въпрос?
Не е ли онова МЕКОТЕЛО И ЛИЗАЧ
2.
Свинаров
12.01.2016 21:33:16
2
17
Платена поръчкова статия
Форбс - Ха Ха Ха ...
Който плати - получава.
1.
Пристанищен Работник
12.01.2016 21:32:03
3
16
Долна гнусна лъжа.Откакто спряха тръбите за Южен Поток заплатите или така наречените разценки/1 тон товароразтоварване =$/ бяха доста намалени или орязани.
На нормален език ще рече-Ако за 12 часа за определена работа си взимал 80лв бруто сега е 50лв.
Всичко друго е Пи Ар на гърба на работещите.Да не говорим за схемата как лакея на Б.Б. които и беше номиниран за БУрг на годината сегашния директор на държавното Пристанище Бургас ЕАД-Диян Димов които бил подпомогнат със 100 000лв под масата да отдаде на концесия печелившо гореспоменатите терминали със печалбата им от 6 милиона чисти пари за година.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори