×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гнус ме е да анализирам историческата истина във филма на Ал Джазира*


Гнус ме е да анализирам историческата истина във филма на Ал Джазира*
Документалният филм на Ал Джазира пренаписа историята на България
28 Декември 2015, Понеделник, 11:40 ч.
Автор: Божидар ДИМИТРОВ, директор на НИМ

В подобна скопската „историография” няма капка истина

За да разберем екзактно, както казваше един до оня ден лидер на политическа партия, филма на „Ал Джазира” е необходимо да изясним една от функциите на историята като обществена наука. Ние познаваме повече функциите й като „учителка на народите” и задоволяване на любопитството ни към миналото, но историята има още една важна функция,  за която много не се говори публично. Историята е и аргумент за права на народи и държави върху оспорвани територии и групи население. Боя се, че тази функция е и най-важната и затова държавите отделят пари както за историческите институции, така и за отдели в тайните си служби, които да събират исторически доказателства в полза на своите тези. Такива имат всички смятащи се за сериозни европейски държави. Имали сме и ние – и преди 9 септември 1944,  и след тази дата. При комунизма това бе ХIV отдел на Първо главно управление на ДС (Българското разузнаване).

Когато историята е на твоя страна, какъвто е случая с България, няма проблеми – само трябва да изложим тезата си, подкрепяйки я с необходимите исторически доказателства. И тук има тънкости. Ако тезата бъде изложена в исторически труд, игрален или документален филм, музейна експозиция или временна изложба от автор от същата държава или народ, тя може и да не хване „дикиш” дори да е стопроцентова истина. Защото отговорните международни фактори, от които ще зависи решението на проблема, могат да кажат: „пропаганда”!

Но ако наемем реномирани чужди автори, чужди музеи, чужди телевизии се смята, че тезите ти ще имат по-голяма легитимност.

Примери за този начин за използването на историята колкото искаш. Най-старият, за който си спомням е от 1204 г.  - на границата с току-що създадената Латинска империя цар Калоян се среща с рицаря Пиер дьо Брашо. Цар Калоян го пита: на какво основание са съсипали Византия и си присвояват земите й. Пиер дьо Брашо отговаря, че преди 24 века гърците са съсипали Троя и взели земите й. Латинските рицари били потомци на единствения оцелял троянски герой Еней, който се заселил в Италия и сега те си връщат земите. Пиер дьо Брашо направил фатална грешка, като заявил на българския цар, че трябва да им стане васал, тъй като владее незаконни земи, принадлежащи на Византия, на която латинците са законни наследници. За буйния български владетел това било достатъчно да изколи в следващите 2-3 години всичко живо с тенекиена тенджера на главата и кръст на наметалото. За да приключим с примерите, ще споменем и последния – Крим. Русите свалиха на масата купища исторически доказателства, че поне в последните 250 г. Крим е бил под управлението на Русия и с преобладаващо руско население. Това е вярно, както е вярно, че преди това е бил татарско владение с преобладаващо татарско население до 1863 г., когато 200, 000 татари са били изселени в … българските земи. В спора можеше да се намесим и ние като лесно докажем, че в 632 – 680 г. Крим е бил в границите на Велика България на кан Кубрат и че дори там е била столицата ни.

А сега за филма. Той е финансиран вероятно по програмата „ТЕДА” на турското правителство с годишен бюджет един милиард и осемстотин милиона долара.

Целта на тази програма е чрез книги, филми, изложби и пр. и пр. да защити претенциите на Турция върху територии и население на Балканите, Близкия Изток и Средна Азия, да оспори негативни „митове” за действията на Османската империя в миналото (арменския геноцид, насилствената ислямизация, кланета като това в Батак). Но също и лъскането на имиджа на империята. Великолепен пример за това е „Великолепния век”, раздаван почти без пари на всички чужди телевизии, включително и българските. „Вижте бе хора европейци, ние сме били като вас в тази епоха. И жените ни са били с открити лица и с деколтета по-големи от тези в тази епоха на дамите във френския двор. Исторически сме били част от Европа и сега сме”. По повод на деколтетата един турски колега ми каза със смях: „Всички женски роли в този филм можеха за икономии да се играят от една актриса, ако се спазваше историческата истина, можеха само да й сменят лещите на очите. Защото жените тогава са били увити като пашкули, както са сега в Саудитска Арабия”.
А сега за филма на „Ал Джазира”.

Като историк дори ме е гнус да анализирам историческата истина в твърденията на авторите му.

И няма да го направя, заявявайки, че подобно на скопската „историография” в нито едно твърдение няма капка истина.

Ще заявя само, че този път стратезите в „ТЕДА” не са се напънали чак толкова много. Сценаристът и режисьора са турци, а не американски или немски кинаджии.

За „Мита Батак” бяха наели млад германски учен и една нашенска мърла.

За оспорване на насилствената ислямизация видния османист от европейски мащаб Майкъл Кил. За клането над турци в XIX – XX век не по-малко виден американски учен. И филма го пуснали в „Ал Джазира” – телевизията на „Ал-Кайда”. Срещу малко повече пари можеше и BBC да го пусне. Дори и някоя наша телевизия да го пусне, но не - решили са турците този път да проведат активното мероприятие по-евтиничко. Е, с толкова пари - такива резултати.

Изглежда паричките са им трябвали да си купят не сценарист, режисьор и телевизия, а цяла политическа партия в България. Барабар с ръководителя й. Май и там нещо не се получи. Май все още сме държава и си имаме и разузнаване, и контраразузнаване.

Не така, комшии. Дайте го по-кротко. Ние българите сме като троскот. И по-големи бабаити от вас не са успели да ни изчегъртат от нашата земя вече четиринадесет века. От България – моята земя.

*Заглавието е на Флагман.бг

В категории: Политика


19
Коментара по темата
19.
Антрополог
29.12.2015 00:28:27
2
2
Гоше,къде си срещал тракийци с два пръста чело?Пискюлите не са тракийци,а извънземни от кафето на Джаба.Божката,също е изговорил бая глупости.Византия не е гръцка,а си е източно римска империя,затова и императори са били арменци и всякакви,ако беше гръцка императорите щяха да са като гръцкия патриарх само гърци,затова е редно да се спре това погърчване на византийската империя.
18.
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН !!!
28.12.2015 22:57:25
4
2
БРАТЯ, КОЛКО ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА?!
17.
Куку до 3,6,15,16
28.12.2015 21:29:08
5
6
ей болен мозък, кво коментираш едни и същи простотии с различни никове? Мама ти рязана да еба и глупак да еба! я бегай в турско да те шибат амуджите
16.
Отворено писмо до Общината
28.12.2015 21:02:03
5
6
Филма полазва мръсотията на комунистите към свободните Българи които говорят турски и български. Филма е готин и показва колко гнусен е сталинизма!!!!
15.
гошо
28.12.2015 20:59:59
5
2
Малко история --- траките са нашите деди и на Турците и на Българите. Ние сме от един корен. Само дето четем различни фантастика - религии.
Такива деления са тъпи.
Ние сме братя народи и трябва да си помагаме и да си правим бизнес, един друг да се учим и да се конкурираме приятелски.
Да си живеем в мир и да си помагаме.
Ето вече 150 години нямаме войни. Пораснахме.
Само тъпаци като този писател се опитват да напомнят неща които отдавна ги няма, няма ги дори тези държави, сега членуваме в едно организации, имаме подобни интереси. Те страдат много Пт тези кюрди и анадолски народи, голяма част от тях са с тракийски и Бъшгарски корени.
14.
xxx
28.12.2015 20:42:47
1
0
ako vse pak nqkoj rab hristiqnin si spomni 4e prdi edin mesec be6e na pose6tenie Kameran, neka tozi rab si go spomni i edna minuta predi da mu odrejat glevata na gilotinata pred pogleda na erdogan tova pose6tenie 4e si e istori4esko
13.
райме
28.12.2015 19:10:58
0
1
бате Боже ,ти си пич
12.
народа е рекъл
28.12.2015 19:09:46
0
6
СТОЯН ЗА СТАМБУЛ ЗАМИНА ТЕЖКА КИРИЯ ДА КАРА ,ТЕЖКА КИРИЯ ДА КАРА ДА КАРА ДА Я ПРОДАВА. КОГА ЗА СТАМБУЛ ТРЪГВАШЕ ,ТОЙ НА СВОЕТО БУЛЧЕ ДУМАШЕ . АЗИ НА СТАМБУЛ ОТИВАМ ТЕЖКА КИРИЯ ДА КАРАМ ДА КАРАМ ДА Я ПРОДАВАМ ,ТЕБЕ ТЕ ТУКА ОСТАВЯМ .....................
11.
иван
28.12.2015 18:35:04
1
5
ИстаНбул се нарича...Преди това се е наричал Цариград, Константинопол, Византион... и т.н.
10.
Петърчо
28.12.2015 18:22:18
0
3
Някой всъщност гледал ли е филма?
9.
топ
28.12.2015 18:06:42
4
11
смрадливите турски фесофе нямат право да коментират , да си спомнят истинското име на Истамбул
8.
българка
28.12.2015 18:05:51
2
9
Като се смятате за българи,пишете на кирилица,или не можете,защото сте чуждопоклонници
7.
do6
28.12.2015 16:56:23
5
13
за ниско интелигентни , неграмотни и религиозно обременени рязани кавали не трябва да се позволява да публикуват простотии . Но най вероятно си ПОМАК
6.
2132
28.12.2015 16:28:09
14
5
Filma pokazva tupotiata na Komunisticheskata partia koiato e finansirana ot Stalin za da krade naroda ni. Vuv tozi film, Bulgarskite turci koito sa nai dobrite rabotnici, sa maltretirani sushto kakto i Bulgarite sa ograbeni i izlugani ot Rusia.

Tova e istinata.
Komunizma ubi vsicki Traki -- koito sa Bulgari, Turci, Gurci.

Mene me e gnus che se ostavihme na komunistite.

A che filma si e istina tova e taka.
Filma ne pretendira da prenapisva istoriata.

Bulgarite sme zlobni i prosti, mnogo poveche ot Turcite, zatova niamame goliama durjava.
5.
иван
28.12.2015 16:22:42
5
8
Как да няма историк преди Паисий? Казва се Петър Богдан Бакшев... Написал " История на България " 110 г преди Паисий.
4.
90
28.12.2015 15:59:08
22
9
Samia fakt che niama Bulgarski istorik, predi Paisii --- pokazava che Bulgarskata durjava e bila edno pleme tuk i tam, a ne kakto sega e tazi teritoria.
Ako imashe goliama durjava, niamashe da ima sega Gurcii i Turcii.
Bulgarskata istoria e izmislena.
3.
druga tema
28.12.2015 15:57:26
22
5
Filma si beshe mnogo gotin.
Otkude znaete istoriata si - tia e izmislena ot Kremul, haha.
Vie ne znaete dori che ste Traki, sushto kakto i Turcite.
2.
1
28.12.2015 15:56:25
17
2
Pak samo pishete za Turcia i Rusia.
Gnus me e da cheda glupostite vi!
Koga ste pishete za liderite USA!!!!
1.
TOP
28.12.2015 15:19:02
3
23
достатъчно е само името на медията за да се досетиш какво ще напишат. Смрадливи долни ЧАЛМИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори