×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как 2015 г. се оказа най-слабата за българския туризъм и ще си върнем ли руския пазар


Как 2015 г. се оказа най-слабата за българския туризъм и ще си върнем ли руския пазар
Министър Николина Ангелкова се изтипоса до звездата на боливудското кино Аджай Девган. Тя беше убедена, че към България ще тръгнат вълна от индийски туристи
28 Декември 2015, Понеделник, 05:02 ч.
Източник: Вестник "Капитал"

Руските туристи ще са тук догодина. Така го усещам, пророкува премиерът
Гъсти облаци захлупиха българското Черноморие през изминалото лято. Слънцето, в лицето на руските туристи, което топлеше няколко поредни години българските хотелиери, залезе. А в мрака по-ясно от всякога се открои истината - българският туристически продукт е крехък, колкото резервациите от един-единствен пазар.

Отсъствието на масивната група руснаци се прояви като разбъркващо явление за българските курорти. То предизвика най-слабата година от 2007 г. насам, разби удобното съществуване на хотелиерите и промени правилата на играта. Изведнъж всички бяха осенени от идеята, че родният туризъм има спешна нужда от поне още една масивна група чужди туристи, които да заместят руските и така да се намали зависимостта от една националност. Най-накрая започна да се задава полезен въпрос като къде, кога и как изгубихме немските туристи. Друг, също доста важен въпрос е къде са митичните платежоспособни туристи. Защо българите провеждат морската си почивка в Гърция или Турция, вместо да се борят за два квадратни метра на плажа, тишина в хотела и добро обслужване и вкусна храна някъде по българското Черноморие. Какви рекламни послания излъчваме? И най-вече какъв продукт всъщност можем да дадем на света? Погледите стигнаха дори до Далечния изток и надеждата, че няколко реклами с боливудски актьори могат да донесат нов подем.

Този водопад от въпроси не донесе много бодрост в бранша, който все така предлага един масов продукт с не особено високо качество и на всичкото отгоре за кратко време в годината. И надежда отникъде взорът не видеше, докато изведнъж съдбата не се намеси под формата на друг, доста по-мрачен disruption - тероризма. Две самолетни трагедии изведнъж отвориха нова, неочаквана врата пред българския туризъм. След влизането на Русия във войната в Сирия изведнъж Египет и Турция се оказаха опасни или затворени дестинации за руските туристи. Това доведе до доста абсурдното обобщение на министъра на туризма Николина Ангелкова, че "това, което се случва на геополитическата сцена в момента, дава положителен тласък на българския туризъм".

Да търсиш под билборда турист

Тази поза - на лице на "надеждата", всъщност е роля, в която Ангелкова влиза цяла година. Тя прекара годината, очаквайки внезапен ръст от редица пазари, включително и от традиционно непосещаващата България Франция, "особено след изложбата на тракийските ни съкровища в Лувъра". После боливудската звезда Аджай Девган пристигна в България, за да снима промо клип за страната ни, предназначен за индийския пазар. "А това е пазар с население от 1.250 млрд. души. Всеки индиец, като види, че неговият идол рекламира нашата страна, със сигурност ще полюбопитства защо го прави", окуражи ни Ангелкова в интервю и доразви темата: "Аз лично вярвам, че далечните перспективни пазари са в бъдещето. Хубаво е ние сега да поставим основите за развитието на тези пазари – Китай, Япония, Индонезия."

Погледите се изместиха от полупразните хотели към рекламите. Изработеният безвъзмездно от Nu Boyana Film Studios рекламен клип на страната, в който Силвестър Сталоун, Антонио Бандерас, Салма Хайек, Ейдриън Броуди и Джейсън Стейтъм разказват своите преживявания в България и приканват феновете си да я посетят, обаче не успя обаче да предизвика масово успокояване, че нещата ще се получат като на филм. После министерството съобщи, че рекламната кампания за 50-те малко познати обекта в България по проект за насърчаване на вътрешния туризъм е достигнала до 2 млн. души. Тълпи от български туристи също не се материализираха, като по-детайлният анализ показа, че въпросните места са били посетени от 350 хил. души, като половината от тях са направили това вследствие на рекламната кампания, а останалите - на собствен ход.

Накрая Министерството на туризма пусна и бомбата. Българските туристически реклами - една имиджова и една с акцент върху културно-историческия туризъм, са реализирали близо 442 млн. гледания от европейски зрители, т.е. три пъти населението на Русия. Посочените от Министерството на туризма почти половин милиард гледания са резултат на общо 2074 излъчвания в четири паневропейски телевизии - Eurosport, Discovery Channel, Euronews и National Geographic Channel за периода март-октомври 2015 г. Радостта обаче пак беше прибързана. Почти половин милиард гледания не е равно на половин милиард уникални зрители, т.е. едни и също хора са гледали рекламите по няколко пъти. Най-честата аудитория, която пийпълметричните данни отчитат, е 4+, което включва немалка част от твърде млади и неплатежоспособни люде, които не взимат сами решенията за своите пътувания (дори до тоалетната). Освен това данните за телевизионната аудитория се измерват чрез представителна извадка за съответните пазари. Тоест измервателни устройства се поставят в домовете на предварително подбрани домакинства. С две думи, не е половин милиард.

Два самолета по-късно

Ако ви трябва доказателство в каква отчайваща ситуация се намира българският туризъм в момента, ще кажем само, че единственото нещо, което според неговия министър му вдъхна надежда, бяха трагедиите в други държави.

През юни на плаж в Тунис беше открита стрелба по туристи, която доведе до десетки жертви, а наскоро два паднали руски самолета - сваленият от "Ислямска държава" пътнически в Египет и сваленият от турската армия изтребител - окончателно затвърдиха надеждите сред бранша, че руснаците ще се завърнат в България като "остров на стабилността".

"Очакваме, че руските туристи, които обичайно почиват в Турция, сега могат да дойдат на красивото Черноморие, защото българските и турските курорти са преки конкуренти", заяви Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на летищата във Варна и Бургас. "По данни на водещи руски туроператори за следващото лято можем да очакваме ръст около 30 процента на руски туристи", не закъсня и Ангелкова, като накрая дори дори премиерът Бойко Борисов се изказа като последна инстанция, осланяйки се не на друго, а на шестото си чувство: "Руските туристи догодина ще се върнат. Така го усещам."

Интуиция сезон не храни, ще ви кажат обаче туроператорите. Засега няма еуфория по България от страна на немските туристи, а от несигурността в райони като Северна Африка са спечелили основно Испания, Португалия и околните им острови. За ефекта от самолетите все още е рано да се говори, тъй като при румънците и руснаците записванията тепърва предстоят. Руският вакуум в Турция промени играта, но играчите останаха същите, блокирани в крепостните стени на бетона и без ясна концепция какъв продукт и на кого се предлага. България остава и все така сезонна дестинация, нестабилна и на сняг и на слънце. И не много по-защитена от тероризъм, както припомни атаката в Сарафово. Но затова по-добре да мълчим.

Флагман.бг започва дебат по темата "Възможно ли е да върнем обратно руснаците - туристи и инвеститори. Как да стане това, за да помогнем на собствената си икономика".

Очаквайте интервю с почетния консул на Руската федерация г-н Тонко Фотев.



В категории: Бизнес


10
Коментара
Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
10
Коментара по темата
10.
Узорпатор
29.12.2015 01:35:43
4
1
Вън руснацуте от милата ни родина, не искаме тая сган по нашите земи. И хотелиерите да си занесат хотелите в русия.И без това са руски школанти.
9.
Fuck Lenin!
28.12.2015 12:26:28
2
2
A koga ste moje da predlagate uslugi za germanci i amerikanci.
Stiga sus tezi lesni rusnaci.
Edin rusnak e lesen, vupreki che e div tupak, divak, mrusna paplach.
Koga ste moje da privlichate Kitaici, Japonci ili Avstraliici??????
8.
1
28.12.2015 12:11:50
2
5
Godinata ne beshe slaba za umnite i hubavi hoteli. Beshe slaba za nekadurnicite.
7.
Хейтара
28.12.2015 11:06:46
3
4
Тапаков ше опрай нещата ... нали е съветник вумдеркинд
6.
Хейтара
28.12.2015 11:06:46
1
4
Тапаков ше опрай нещата ... нали е съветник вумдеркинд
5.
Хейтара
28.12.2015 11:06:46
2
5
Тапаков ше опрай нещата ... нали е съветник вумдеркинд
4.
конкуренция!!!
28.12.2015 10:48:03
1
19
Гювечът свърши, безплатен обяд няма! Свиканахте на чартърите с руснаци от Сургут и прочие...Да идват без изискванията и да има правите храноден за 5 лева, а онея да са доволни, щото водката е евтина и има слънце... Свърши тая, идва конкуренцията. Като сте големи бизнесмени диверсифицирайте си продукта, намерете си алтернативен пазар. Ама то не става от днес за вчера. Да си собственик не е само да въртиш синджира, трябва и малко мисъл....ама като я закъсате минавате в режим "Държавата да даде", като има пари сте "Не ни занимавайте..." Отрепки такива, поне осигуровките на работниците си се научете да си плащате!
3.
бургазлия
28.12.2015 10:39:14
2
23
Собствениците на хотели са една банда престъпници! Дават мизерни заплати, в случай че все пак им се откъсне от сърцето и ги платят! В най-добрия случай работят на сиво, а най-често на черно, наемат деца, които не обучават и гонят през септември с думите "Ела другото лято, ще ти се плати..." Кой нормален човек, ще седи при тея мутри да им работи ангария...Най-важното в туризма е обслужването, като нямаш обслужване,нямащ нищо...Набиийте си го в тъпите кратуни
2.
гражданин
28.12.2015 10:19:36
2
10
Идеята на Ангелкова да върже хотелите с НАП, не дава мира на родните хотелиери.
Всичко друго е бла-бла. Търсете парите - тях само това ги интересува. И по-точно как да продължат да НЕ СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ!
1.
един
28.12.2015 09:59:48
3
27
Ох, горките, тази година не успяхте да смените мерцедесите.
Създавате само сезонни, неквалифицирани и нископлатени трудови позиции, ама БАЛЪЦИТЕ СВЪРШВАТ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори