×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Убитият във Варна Тинко Георгиев бил принуден от мутри да продаде хотел, съдил ги


Убитият във Варна Тинко Георгиев бил принуден от мутри да продаде хотел, съдил ги
Тинко Димитров бе застрелян днес в дома си на ул. "Хан Крум" 42 / Снимка:24часа
16 Декември 2015, Четвъртък, 00:07 ч.
Източник: 24часа

Уникално разследване на вестник "Десант" от 2011 година осветява целия бизнес на предприемача
Убитият във Варна бизнесмен Тинко Георгиев преди десетина години е бил принуден със заплахи от известния в криминалните среди Иво Гела да му продаде свой хотел. Георгиев го сторил, но после водил дела да си го върне. Това разказва в публикация от 6 април 2011 г. седмичникът "Десант". Ето какво се разказва там:

Афера за 15 милиона лева. Толкова, според оценката на Пощенска банка, струва хотел "Владислав Варненчик" в к.к. "Златни пясъци", който 65-годишният бизнесмен Тинко Георгиев преустроил от туристическо общежитие с 30 легла в елегантен хотелски комплекс, с годишен оборот 1 милион лева и договор за 340 000 евро с най-големия туроператор, обслужващ скандинавския пазар.

Георгиев сам се оттегля от бизнеса си през 2004 година.

"Дойдоха, заплашиха децата ми, после ме принудиха да разписвам документи под дулото на оръжие. Държаха ме под ключ във вила в покрайнините на Варна. Под предтекст, че ме пазят от руски мафиоти, които ме преследвали уж заради дългове. По това време обаче аз нямах финансови проблеми и не съм се обръщал към никого за помощ“, разказа Тинко Георгиев, съобщава "Десант".

„Въоръжените мъже били хора на Иво Иванов - Гела, сочен за кръстник на Варненската мафия и приближен до покойния вече бос на „ВАИ Холдинг“ Георги Илиев. Нотариусът Янчо Несторов с печата си е документирал сделката за продажбата на хотела.

Схемата за "Варненчик" не е сложна. Георгиев е принуден да прехвърли 30 процента от дружествените дялове от фирмата си "Здравец Тур" ООД - Добрич на Иво Гела. Под заплаха, той бил отведен в кантората на нотариус Несторов, където разписал декларация, че е получил сумата от 2 милиона лева. После започнало ново издевателство над него - "панорамни обиколки" из околностите на Варна под охрана, още няколко "нощувки" във вилата на приближен на силовия бос (където отнели всичките му телефони, и свалили даже колана му, за да не посегне на живота си).

Георгиев отново бил отведен в офиса на Гела в сградата на бившите хали "Шипка". Там той преместил представителството на фирмата си от Добрич във Варна. Бащата на Гела - Иван Иванов, който в момента е управител на "Варна мотърс" ЕООД – му станал съдружник.

"Охраняваха ме гардове, оборудвани с бронежилетки и въоръжени с калашници. Такова снаряжение и в полицията не съм виждал. Притиснаха ме. По телефона през цялото време говореха с депутати, казваха, че държат и министри. Нямаше как да не разпиша документите", споделя Георгиев пред "Десант".

В крайна сметка той се съгласил да им прехвърли цялата собственост върху "Варненчик". И тази сделка била изповядана от нотариус Несторов.

В късния следобед на 7 декември 2004-та година в кантората на нотариуса на ул. "Мария Луиза" в центъра на Варна се събират Тинко Георгиев, заедно със счетоводителката си Марияна Ташева, Гела с адвоката си, баща му Иван Иванов и още един от хората му с инициали Н.М.(през 2006 г. той ще бъде разследван за участие в организирана престъпна група, но още две години по-късно досъдебното производство срещу него е прекратено от варненската окръжна прокуратура с официален мотив "липса на престъпление").

Така, 15 минути преди полунощ срещу 8 декември Тинко слага подпис пред нотариуса. Според сделката, изповядана пред него, хотелът бил продаден за ... 1,8 млн. лева. В нотариалния акт е записано, че е платено в брой, Иванови твърдят, че донесли парите в куфарче.

Георгиев обаче твърди друго.

Оказало се, че сред документите липсва протокол от общото събрание на съдружниците в "Здравец тур" ООД, с което се изрязава съгласие за продажбата. За това спешно бил необходим подписа на съдружника на Георгиев - Христо Христов. Мъжът живее в село Бранище, община Добрич. Вече след полунощ към към дома му се отправили три автомобила - в едната кола били Тинко Георгиев и счетоводителката му, в другата нотариус Несторов, а третата - била джипка, натоварена с мутрите на Гела.

Продажбата на "Варненчик" на пръв поглед изглежда изрядна. Но по-късно се откриват съмнителни детайли. Сделката е изповядана на вечерта на 7 декември 2004-та година, а в нотариалния акт е посочена друга дата – 8.12 и то в извънработно време. Това нарушава разпоредбите на Гражданско-процесуалния кодекс, според който, сделки, които се отнасят до недвижими имоти, могат да се изповядват от нотариус, само в канцеларията му и само в рамките на работното време, което е до 5 часа.

Нотариусът издал заверка извън съдебния си район на действие, което пък е закононарушение.

Според закона за мерките срещу изпирането за пари за всяка сделка на стойност над 30 000 лева нотариусът трябва да ги накара да подпишат специална декларация за произход на средствата и да уведоми финансовото разузнаване. В случая обаче това не е направено.

Според разследващите във Варна, тези пропуски били формални. А и освен това вече били минали всякакви давностни срокове.

Тинко Георгиев подава сигнал до НСБОП година по-късно. От столицата антимафиотите обаче прехвърлят случая отново към морето, с мотив - по компетентност.

След няколко години прокурор Димитър Кайряков го прекратява поради липса на данни за престъпление.

Решението е обжалвано в Апелативната прокуратура, адвокатът на Георгиев подава и сигнал до новия главен прокурор на България Борис Велчев. По разпореждане на обвинител № 1 делото е изпратено да се разследва от магистратите в Русе. Магистратите в Русе откриват между кориците на делото данни, които им дават основания да разделят разследването - едното се води за организирана престъпна група за рекет, а другото - е конкретно срещу нотариус Несторов.

Прокуратурата в Русе излиза с мнението нотариусът да бъде изправен пред съда за документно престъпление. И случаят отново е върнат във Варна. Цялата варненска районна магистратура вкупом си прави отвод и отказва да разглежда делото. И по разпореждане на Върховната касационна прокуратура "горещият картоф" е прехвърлен в Бургас.

„Шест години по мъките ходя. Гледам как хотелът ми е в ръцете на мутри, а същият този нотариус продължава да работи. Въпреки че срещу него има десетки сигнали. Защото той се счита за невинен. Сега очакваме най-после да бъде признат за виновен. Това е израз на някаква справедливост“, казва Георгиев.


"Десант" разпитва нотариус несторов по случая. Той казва, че е изкупителна жертва и обяснява:

"Казусът е много смешен. Обвиненията са несъществуващи. Даже съдията им го написа, че делото трябва да бъде прекратено поради несъществуващо престъпление. Всичко, което стана в кантората беше прекалено дружелюбно и приятелско. Те (б.а. Гела и Тинко Георгиев) се целуваха пред мен. Защото те не направиха една сделка, а повече. Мотивите на този господин са много прозрачни. Ако има възможност да се облагодетелства незаконно. След като веднъж е взел пари, сега иска да събори сделката и отново да стане собственик на хотела....Аз съм една изкупителна жертва."

Така завършва публикацията на "Десант".

Проверка на "24 часа" в архивите установи, че нотариусът е осъден затова, че е сложил невярна дата на сделката, но тъй като престъплението е маловажно и давността му е изтекла не е бил наказан.

Въз основа на тази присъда убитият днес Тинко Георгиев е опитал да разтрогне сделката за хотела, но съдът във Варна на първа и втора инстанция преценява, че няма достатъчно основания за това. Как са се развили по-нататък отношенията на Георгиев с мутрите, архивите не казват.



4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
baihui
17.12.2015 20:51:53
2
1
На лакомо дупе-два хуя !(народна мъдрост).
3.
Ico
17.12.2015 00:40:01
9
10
Ubieca na kostov ot pomorie e na svoboda za kakvo da govorim poveche
2.
az
16.12.2015 23:48:18
0
9
Damn varnenski 4adur.
Fuck all yall
1.
...
16.12.2015 22:34:56
0
24
Ужас, върнаха ни в 95 година преди б.б.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те 
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори