×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Емоцията на Радан постави Реформаторския блок в дебилно положение


Емоцията на Радан постави Реформаторския блок в дебилно положение
Не може при всяка загубена битка да се цупим и да правим подобни панаири, казва зам.-шефът на СДС Костадин Марков
14 Декември 2015, Понеделник, 17:49 ч.
Автор: standartnews.com

Ако излизаш от властта, трябва да оттеглиш областни управители, зам.-министри и шефа на КЕВР

- Г-н Марков, как ще коментирате озадачаващото решение на ДСБ - партията да мине в опозиция, но министърът й да остане в правителството? При това без да изтеглят кадрите си от втория ешелон във властта - зам.-министри, областни управители, шефове на агенции!

- Положението, в което изпадна ДСБ, е по вина на техния лидер Радан Кънев. Той изключително емоционално и уж от свое име обяви, че излиза в опозиция. Само че когато си лидер на партия и на коалиция от партии, не можеш да говориш в лично качество. Ясно е, че с решенията си повличаш лавина от събития и поставяш партията си в положение или да те последва, или да те бламира. А той е силен лидер, партията му не може да го бламира. Поставяш в неудобна ситуация и хората, които си излъчил във властта. Това се отнася с особена сила за здравния министър Петър Москов, който положи неимоверни усилия за подкрепа на съдебната реформа и сега е в ужасната ситуация да го изкарват "предател" и "клиентелист", защото е решил да продължи промените в здравната система, а не да последва едноличното решение на Радан Кънев. Не мисля, че и в партията са толкова единодушни за т.нар. излизане от властта. На този етап, както и вие фиксирахте във въпроса си, то е съвсем символично. Реално се излиза от властта, ако оттеглиш всички свои хора на властови позиции - областни управители, зам.-министри, шеф на КЕВР. Ще повярвам, че ДСБ са се оттеглили от управлението, когато се случат всички тези неща във втория ешелон.

- Казахте, че Кънев е силен лидер, но не остави ли ДСБ да виси във въздуха?

- Радан е изключително почтен човек и добър политик. Може да формулира тези и приоритети, които да бъдат полезни за обществото. Друг е въпросът, че може би в личен план трябва да може да си наложи самоконтрол, защото емоционалните му реакции вкарват страната в политическа криза. Аз твърдя, че едноличното му решение да излезе в опозиция е емоционална реакция. Подобни тежки решения се обсъждат най-малко в собствената партия, обсъждат се и с партньорите в коалицията.

- Как ще повлияе позицията на ДСБ върху единството на РБ?

- При всички случаи и ДСБ, и останалите партии в блока, без да знам какво ще е решението на всички колеги, вече са в губеща позиция и трябва да ограничават щети. Защо? Ако се тръгне в опозиция, трябват сериозни аргументи. Ние все още не виждаме основания да се дестабилизира страната. Ето, виждате какво се случи - БСП ще искат вот на недоверие...

- За да тестват опозиционността на ДСБ.

- Тази макар и несъгласувана стиковка е смущаваща. Вече виждаме последствията. Тези, които решат да останат и да крепят стабилността на кабинета, са наричани "делянчета", "цацарчета" и не знам какви още, а последвалите Радан Кънев в символична позиция - обявени за "добрите", "борците". Това е смешно.

- Как ще функционира РБ като в крайна сметка вие нямате кой знае какви различия? Как ще си стиковате решенията, ако половината сте в опозиция, а другите - в управлението?

- Затова казвам, че излизането в опозиция е съвсем символично. И към днешна дата ние, депутатите от РБ, сме на един акъл. Когато има нещо хубаво, го подкрепяме, когато ни притеснява - не го подкрепяме. Много ми е интересно как ще вкараме изкуствено тази опозиционна граница помежду ни. Има вече гласуван бюджет, подкрепил си го, това е най-важният политически акт през годината. Сега ще търсим разни текстчета в закончета, за да слагаме изкуствено разделителна линия помежду ни. Ето как една емоционална реакция може да постави в дебилно положение всички депутати от РБ и пет политически формации.

- Г-н Кънев обаче още не е заявил, че ще подаде оставка като съпредседател на РБ? Сега какво - вие ще си имате един шеф-опозиционер и един - с управляващите?

- Започна се. Ето на такива въпроси ще трябва да отговаряме. Затова казвам, че ситуацията е дебилна. Нека видим утре какво решение ще се вземе от лидерите на блока. Ще стане ясно кой накъде и кой с какви позиции е. Ако ДСБ са последователни в политиката, ще трябва да излезе и от РБ, което ще улесни тези решения, за които ме питате.

- Мислите ли, че това ще се случи?

- Меко казано ще е странно, ако развитието не е такова.

- А къде ще седят в зала депутатите-опозиционери от РБ?

- Няма значение къде ще седят, пак ви казвам, ние ще си останем приятели и единомишленици. Ще повторя - г-н Радан Кънев има голям грях, че вкара всички ни в този филм. Има такова поле за вицове и закачки, че просто не знам как ще се измъкнем от тази ситуация.

- Последният виц, който чухте?

- Не ми се ще да го разказвам, защото искам да запазя добрия тон към колегите от ДСБ. В момента страшно съжалявам за министър Москов, който беше подложен на такъв тормоз, че трябва наистина да имаш джедайски умения, за да устоиш на това чудо.

- Или има джедайски умения, защото не само остана, но продължава да твърди, че е министър на РБ, или се е вкопчил във властта?

- Това е един свободен и мислещ човек, защото отказа да последва един друг с неговата емоционална реакция. Смея да твърдя, че г-н Москов има подкрепата на целия РБ, както и всички останали наши министри. Не ми се ще да мисля, че това, което направи г-н Кънев, е част от по-сложен заговор от типа "искам си не реформата, а блока обратно" заради разклатените позиции на ДСБ след местните избори. Но и това ми минава през акъла.

- Явно и на г-н Борисов му минават подобни мисли, защото вече предположи, че с действията си Радан Кънев постави началото на предизборната си кампания за президентските избори.

- Не съм мислил в тази посока, но смятам, че ако г-н Кънев овладее емоциите си, ще се доближи до представите ми за силен десен политик. Не знам дали с този акт стартира кампанията си, знам, че е непремерен и че беше на път предизвика много сериозен трус в един хубав проект, какъвто е РБ.

- Което означава, че на РБ като проект му е сложен кръст?

- Не, не бих казал, че сме стигнали чак дотам, а че сме в трудна ситуация.

- Ходът на ДСБ ще дестабилизира ли управлението и държавата?

- Трябва да си абсолютен наивник, за да не виждаш, че този ход дестабилизира държавата. България се нуждае от реформи. А реформи, когато излезеш в опозиция и се затвориш в един кръг, който помним отпреди време, няма как да се правят. Реформаторите никога няма да имат по-добра възможност да правят реформи от сегашната. Сега е моментът да ги правим - когато има достатъчно на брой депутати от ГЕРБ и от други партии, които ни подкрепят. А не да се цупим и при всяка загубена битка, да правим подобни панаири. Да, темата за съдебната реформа е силна, важна, да, всички сме на един акъл, че главният прокурор, както и да се казва, е с твърде много правомощия, сигурни сме, че нашето предложение за пропорциите в двете колегии е вярното. Но сме сигурни, че и другите закони в останалите области, са важни.

- Доколко има риск от предизвикване на предсрочни парламентарни избори "2 в 1" заедно с президентските?

- Зависи какво ще бъде решението на лидерите на РБ във вторник. Ако останалите партии последват ДСБ, кризата естествено ще стане сериозна и ще предизвика предсрочни избори, независимо дали пролетта или заедно с президентските. Ако г-н Кънев остане изолиран в този ход или го преосмисли и намери форма и начин за това, реалността ще бъда друга.

- Има ли шанс това да се случи?

- Аз вярвам, че мъдростта може да надделее. Не смятам, че нещата са отишли толкова далеч, че да не може да се поправят. Тогава ще се запази стабилността.

- Но пък той бодро обяви "дайте насам изборите, ще ги спечелим"...

- Е, слушали сме подобни изявления. Това са площадни експлозии за пред тълпа най-верни фенове. Никой не вярва, разбира се, в подобни заклинания, затова предлагам да мислим с главите си.

- Ще промени ли дейността ви като депутат събитията във и около РБ?

- Ние сме единомишленици, нямаме нито едно гласуване по различен начин. Озадачи ме само, че определени медии се опитаха да представят, че депутатите от СДС и от ДБГ са гласували "въздържали се" по предложенията на РБ за пропорциите в двете колегии. Тогава аз получих усещането, че се готви революция, в която не сме поканени. Това е моментът, в който почувствах разделение, въпреки че ние, 23-мата, гласувахме като един за промените, под които се бяхме подписали.

- Радан Кънев обяви в петък вечерта, че никакви интриги не могат да застанат между него и Москов, а на следващата сутрин обяви, че чака низовата партийна организация да изключи министъра от ДСБ. Кога е искрен г-н Кънев?

- Не искам да ровя в отношенията между Петър и Радан, защото знам, че са приятели и знам, че в момента на тях им е най-тежко в тази ситуация.


В категории: Политика


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
гербист
15.12.2015 13:06:22
3
4
Нагли,неспособни и крадливи хора сте вие!
7.
Симпатизант
15.12.2015 08:41:35
4
3
При Коцето гарантирано няма емоциии....и МОРАЛ. Само пара и далавери са му в главата
С Кунева и Вълчев са си лика-прилика
6.
Симпатизант
15.12.2015 08:41:35
4
5
При Коцето гарантирано няма емоциии....и МОРАЛ. Само пара и далавери са му в главата
С Кунева и Вълчев са си лика-прилика
5.
Рудолф
15.12.2015 07:33:47
3
4
Радан е елементарен манипулатор. Постави в заблуда стотици обикновенни хора, които не са толкова наясно с неговата особа.
4.
bulgar
14.12.2015 21:32:44
4
3
Тоз т-к собствено мнение нема
този е политически мъртав
3.
!!!
14.12.2015 19:17:05
5
7
Абе Коце , ти и Бойко сте в дебилно състояние още от раждането си.
2.
сеирджия
14.12.2015 15:36:35
7
10
По скоро педераст без вибратор отколкото Марков в опозиция.
1.
A
14.12.2015 15:17:58
7
9
absolutno to4en hod na radan za6toto sega mafiozite 6te polu4at ultimatum ot 6 meseca da naprawqt istenski reformi kakto se rasbira ot dumite na kunewa ako radan ne be6e naprawil tozi hod boci nqma6e powe4e da prawi nikakwi istinski reformi sega e w 6ah i nqma hod ako kara po staromu i glasuwa s dps kakto do sega nqma da izkara godinata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори