×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кое в леглото е нормално и кое е перверзия?


Кое в леглото е нормално и кое е перверзия?
Щом и двамата го желаят, е нещо нормално, твърдят специалистите
04 Ноември 2015, Сряда, 22:11 ч.
Източник: списание "Белла"

Въпрос с повишена трудност за задръстени двойки

Какво всъщност е перверзия? С нашите необичайни сексуални желания ли е свързана, или с фантазиите на партньора ни… Какво в секса се таксува за норма и какво – за толкова голямо отклонение от нормата, което може да развали отношенията между двама души?
"Със съпруга ми бяхме поканени на вечеря у приятели. Когато се заприготвяхме да си тръгваме, неочаквано домакините ни предложиха да останем и да направим… четворка. Почувствахме се страшно неловко. И представа си нямахме, че те се отдават на такива перверзии“ – възмущава се 42-годишната Юлия.
Защо това предложение є се е сторило толкова шокиращо? Коментарите на сексолозите се обединяват около мнението, че в случая не става дума за перверзия. Сексуалното общуване между възрастни хора по взаимно съгласие може да бъде много разнообразно. На Юлия и на нейния съпруг са предложили групов секс. Когато този секс не е анонимен и е основан на приятелски чувства, се нарича суинг. В дадения случай се е получило недоразумение: предлагащите явно са начинаещи в суинга. Те или са сбъркали адресата, или са избързали със своето предложение.

Рамките на приличието
Онова, което шокира едни, е обичайна практика за други. Трудно е да се определи кое е нормално в сексуалните отношения. Трудността се дължи на факта, че представите ни за допустимо и недопустимо се променят много бързо и рязко. Презервативите, които някога се продаваха само в аптеките, както и лубрикантите, които можеха да се открият само в сексшоповете, сега са на щандовете на всеки супермаркет.
Понятието „норма“ се променя в зависимост от времето и мястото. Границите му постепенно се разширяват. Това, което в едно общество е признато за анормално или се разглежда като проява на болестно състояние, в друго може да се смята просто за налагаща се тенденция. Допреди години бе широко разпространена представата, че човек е хетеросексуално същество. Сега приемаме за нормални три възможни сексуални ориентации: хетеро-, хомо- и бисексуалната. И всички тези варианти са нормални. Просто хората с хетеросексуална ориентация са повече от останалите. Напълно е в реда на нещата понякога садомазохизмът да се смята за вариант на сексуални предпочитания.
Съществува обаче и обратна тенденция – онова, което днес се възприема като естествено в едно общество, утре може да бъде заклеймено и забравено завинаги. Например моделът на патриархалното семейство, подразбиращ подчинението на жената и дори понасянето на физическо наказание от мъжа, в случай че това подчинение се наруши. То е било обществена норма няколко столетия.
Вече не избираме сами дали да получаваме информация от сексуален характер, или не. Защото обкръжаващата ни среда ни пресища с нея. Рекламата явно или скрито експлоатира еротиката. При преглед на новинарските портали неизбежно се натъкваме на банери на порносайтове. Така ние се поддаваме на натиска на

средата, поощряваща сексуалната активност
Да определим какво искаме и какво ни харесва в секса, не е никак лесно. Но изборът винаги си остава наш.
30-годишната Мартина е направила този избор спонтанно, макар и при други обстоятелства: „Познавахме се с Андрей от няколко месеца. Една сутрин, като си тръгваше от вкъщи, той остави на леглото ми кутия. Отворих я, вътре имаше черни и червени мрежести чорапи, чехли на висок ток с пухчета, кожени дамски боксерки с разрези и кожени мъжки прашки. И досега, като си спомня този момент, тръпки ме побиват. Бельото беше използвано, миришеше на пот – бяха го обличали вече. Изпратих му обратно тази кутия по куриер. Той дори не ми се обади след това.“
Ето и коментара на сексолозите. С помощта на кутията, която е оставил на леглото, Андрей е съобщил на Мартина, че има нестандартни сексуални потребности. В дадения случай става дума за фетишизъм, култ към предмет/и, свързан/и със секса (за Андрей тези предмети са еротичните дрехи). Това, че бельото вече са го обличали, е закономерно, иначе то не може да бъде фетиш. Навярно той е очаквал Мартина да го разбере и да откликне или да започне да му задава въпроси и да му даде възможност да є обясни за своите потребности.

Кого привлича това?
Сексуалният живот е зона на пълно разкриване и следователно ни прави уязвими. Затова не трябва да се правят прибързани изводи или да се осъжда някой. Няма общо правило за всички. Всеки има свои уникални характеристики. За да изясни дали дадено поведение се явява извращение, сексологът обръща внимание на състоянието на психиката на човека, на работата на мозъка му, на първия му сексуален опит, семейната атмосфера, в която е отраснал…
Според специалистите перверзия е сексуално поведение, при което човек се грижи само за удовлетворение на собствените си сексуални нужди, използвайки партньора, без да обръща внимание на неговите чувства и душевно състояние. Сексуално извращение има и в случаите, когато човек може да се удовлетворява сексуално по един-единствен, твърде специфичен начин и либидото му е насочено към предмет, чието основно предназначение не е свързано с правенето на секс. Останалите сексуални практики са само отклонения от обичайното и традиционното.
Можем ли още от началото на връзката да разберем дали партньорът ни има някакви особени предпочитания в секса? Не, но можем да следим за косвени признаци, които биха го издали: какво го радва този човек, какво го огорчава, от какво му става весело или тъжно, какво обича да прави, какво му е хобито, има ли спадове на настроението без видима причина. Но ако се сблъскате с очевидни сексуални перверзии, решението е едно – бягайте далече. Не трябва да се опитвате да превъзпитавате партньора си. Илюзия е, че можете да го промените по метода на убеждението. Сексуалните предпочитания се формират в тийнейджърска възраст, когато сексуалната енергия е толкова силна, че може да бъде насочвана в различни посоки. На по-късна възраст сексуалните предпочитания вече не се поддават на промени. Да се излекуват сексуалните девиации, изкривяванията на сексуалната ориентация, е невъзможно според сексолозите. Възможно е само да се работи по посока на приучаване на „пациента“ да реализира необичайните си сексуални желания, без да влиза в противоречие с културата и закона.

Зависи от нас
Границите на нормалното днес се размиват, разширява се зоната на нашите лични отговорности. Ако по рано сме си задавали въпроса „Това нормално ли е?“, сега се питаме по-скоро „Искам ли това или онова?“, „Ще ми бъде ли приятно, или ще ми навреди?“.
А какво да правим, ако усетим, че сексуалните ни желания са необичайни? Трябва ли да говорим за това с партньора? Първо се постарайте да разберете готов ли е да чуе партньорът ви това, което се каните да му съобщите. На вашата откровеност той може да отговори откровено, но може и да не я приеме. Да разкажеш на някого за тайните си желания в секса, е част от интимността. Признавайки съкровеното, ние разкриваме вътрешния си свят и си позволяваме да застанем пред партньора си суперуязвими. А когато не го правим, ние всъщност не се доверяваме на партньора и даже го лъжем. И опитът на Мартина го потвърждава: „Ако Алексей ме беше помолил да облека подобно бельо, имаше вероятност да ме съблазни. Но да ми остави дрехи, които вече бяха използвани и миришеха на пот, беше доста грубо от негова страна. Самата аз се почувствах използвана.“ Възможно е Мартина да е възприела тази постъпка като обида и защото много малко е познавала своя партньор.

Принципът на съгласието
Много е важно всички сексуални желания да се обсъждат предварително и да са доброволни за всеки участник в секса. Всеки трябва сам да реши иска ли да пробва едно нещо, или не. И това решение зависи от емоционалната зрелост, от готовността да експериментираме в опит да получим чувствена наслада. Трябва трезво да преценим предложението с ясното разбиране, че насилието е абсолютно недопустимо – както над другия, така и над нас самите. Принципът е доброволност, безопасност и разумност. Единият от партньорите може да се опитва да застави другия да приеме нещо, манипулирайки го чрез чувство на вина, чрез упреци за закостенялост или дори чрез заплахи, че ще потърси сексуално удовлетворение на друго място. А другият партньор може да се съгласи да приеме „неприличното“ предложение от страх да не бъде иронизиран или изоставен. Но пък тогава отношенията между двамата няма да се развиват нормално.

В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
малнка
05.11.2015 16:19:03
0
0
Правилно те е питала. За мен отзад е перверзия. Това не спира мъжа ми да си иска там "ама само за малко...". Омръзнало ми е!
2.
milko
05.11.2015 16:06:44
0
3
Аз имам една случка с която не се гордея. Около една година се виждах с едно момиче от офиса, която беше чаровна, но пълничка и си нямаше гадже. Тя ми предложи да се виждаме тайно, без ангажименти, когато аз мога. Тя живееше самостоятелно. Реших да опитам. Още първия път ми постави въпроса ще я помисля ли за извратена ако поиска да правим анален секс. Това и бил нейния фетиш, който се срамувала да сподели. И уж беше само за малко, та близо една година се виждахме.
1.
Неа
05.11.2015 10:22:54
0
0
Всичко е нормално
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори