Предизвиква ли рак консумацията на месо? Чуйте експертите
29 Октомври 2015, Четвъртък, 20:49 ч.
СЗО го обяви за канцерогенно, производителите не са съгласни
Всяка една храна, с която се прекалява, действително може да бъде риск за здравето. Специално месата и то месата от бозайници, т.нар. червени меса, и продуктите на тяхната преработка, имат по-голям риск. В смисъл такъв, че съдържанието на мазнини и белтъци в тях, особено при термична обработка, образува някакви токсични вещества, които стигайки до дебелото черво могат действително да бъдат считани като преканцерозни. Това каза за БНР председателят на Българското дружество по хранене и диететика и преподавател в Медицинския университет в София проф. д-р Божидар Попов.Той коментира информацията и фактите в международното проучване на Световната здравна организация за опасностите, които крие консумацията на месо и колбаси. Според него в изследването всъщност няма нищо стряскащо, защото то проучва крайности. А месото и месните продукти са част от балансираното хранене и не трябва да се изключват напълно от менюто.
„Не е необходимо всеки ден да се консумира месо. Примерно 2 пъти да се консумира месо и някакви преработени продукти от месото, 1 ден да има пилешко месо, 1-2 дена риба и морски дарове. И хубаво е да има поне 2 дена без месо”, каза професорът.
Той добави още, че в международното проучване се констатира, че не се приемат достатъчно зеленчуци, плодове, бобови храни, ядки и пълнозърнести изделия, които са протектори. Ако се приемат достатъчно количества такива храни, рискът е почти минимален.
„Когато месото се готви със зеленчуци е много по-добър вариант, ако го консумираме в чист вид под формата на пържоли, шишчета, скара, грил”, каза още проф. Попов.
Даже продуктите от смляно месо са по-благоприятни, защото се правят с примес от картофи, тиквички, сини домати, чушки.
Според проф. Попов тютюнопушенето не може да се сравнява с приема на храна, даже да е в по-големи количества от оптималните.
Илонка Аврамова – председател на българската Асоциация на месопреработвателите, и колегите им от Европейската асоциация недоумяват от твърденията в доклада на Световната здравна организация
„Разболяването от рак и от каквото и да е е доста сложен процес, който зависи от комбинация от много фактори, не само от храна или нещо за пиене. Основният фактор, който отключва тези заболявания е стресът.
Консумацията на месо в България е около 20-24 гр. на ден. Ако някой прекалява с яденето на месо, не е здравословно. Но да се изключва от хранителния режим е много по-нездравословно, отколкото ако си мислим, че ще се разболеем от рак, ако ядем месо”, казва тя./БЛИЦ
В категории:
Бизнес
„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД обявява свободно работно място
Този лекар предизвика фурор в Стани богат
Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки
Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята...
Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс
Този лекар предизвика фурор в Стани богат
26/04/2024, Петък 13:22
0
Голяма драма с тестовете за коклюш
26/04/2024, Петък 13:00
0
Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът
26/04/2024, Петък 12:33
5
Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро
26/04/2024, Петък 12:21
1
Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс
26/04/2024, Петък 12:00
1
Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята...
26/04/2024, Петък 11:40
0
Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки
26/04/2024, Петък 11:00
6
За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан
26/04/2024, Петък 10:46
6
Защо Маги от "Ергенът" се разрева
26/04/2024, Петък 10:40
1
Тя започва прощалното си турне през лятото
26/04/2024, Петък 10:20
0
„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД обявява свободно работно място
26/04/2024, Петък 10:16
0
Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла
26/04/2024, Петък 10:00
0