Предизвиква ли рак консумацията на месо? Чуйте експертите
29 Октомври 2015, Четвъртък, 20:49 ч.
СЗО го обяви за канцерогенно, производителите не са съгласни
Всяка една храна, с която се прекалява, действително може да бъде риск за здравето. Специално месата и то месата от бозайници, т.нар. червени меса, и продуктите на тяхната преработка, имат по-голям риск. В смисъл такъв, че съдържанието на мазнини и белтъци в тях, особено при термична обработка, образува някакви токсични вещества, които стигайки до дебелото черво могат действително да бъдат считани като преканцерозни. Това каза за БНР председателят на Българското дружество по хранене и диететика и преподавател в Медицинския университет в София проф. д-р Божидар Попов.Той коментира информацията и фактите в международното проучване на Световната здравна организация за опасностите, които крие консумацията на месо и колбаси. Според него в изследването всъщност няма нищо стряскащо, защото то проучва крайности. А месото и месните продукти са част от балансираното хранене и не трябва да се изключват напълно от менюто.
„Не е необходимо всеки ден да се консумира месо. Примерно 2 пъти да се консумира месо и някакви преработени продукти от месото, 1 ден да има пилешко месо, 1-2 дена риба и морски дарове. И хубаво е да има поне 2 дена без месо”, каза професорът.
Той добави още, че в международното проучване се констатира, че не се приемат достатъчно зеленчуци, плодове, бобови храни, ядки и пълнозърнести изделия, които са протектори. Ако се приемат достатъчно количества такива храни, рискът е почти минимален.
„Когато месото се готви със зеленчуци е много по-добър вариант, ако го консумираме в чист вид под формата на пържоли, шишчета, скара, грил”, каза още проф. Попов.
Даже продуктите от смляно месо са по-благоприятни, защото се правят с примес от картофи, тиквички, сини домати, чушки.
Според проф. Попов тютюнопушенето не може да се сравнява с приема на храна, даже да е в по-големи количества от оптималните.
Илонка Аврамова – председател на българската Асоциация на месопреработвателите, и колегите им от Европейската асоциация недоумяват от твърденията в доклада на Световната здравна организация
„Разболяването от рак и от каквото и да е е доста сложен процес, който зависи от комбинация от много фактори, не само от храна или нещо за пиене. Основният фактор, който отключва тези заболявания е стресът.
Консумацията на месо в България е около 20-24 гр. на ден. Ако някой прекалява с яденето на месо, не е здравословно. Но да се изключва от хранителния режим е много по-нездравословно, отколкото ако си мислим, че ще се разболеем от рак, ако ядем месо”, казва тя./БЛИЦ
В категории:
Бизнес






Важно! Обявиха кога влиза в сила зелената зона в Бургас
30/04/2025, Сряда 17:20
0

Тази зодия е най-рядката в света
30/04/2025, Сряда 17:00
0



Признаци на безсъние и сънна болест
30/04/2025, Сряда 16:24
0







Мъжете от тези зодии са склонни към изневяра
30/04/2025, Сряда 15:40
0

Вкъщи правим само стъргана мусака, става много по-бързо, а е още по-вкусна
30/04/2025, Сряда 15:20
0

Депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов проговори за отношенията си с арестувания митнически шеф
30/04/2025, Сряда 15:12
3

Хванаха жена, нафиркана до козирката зад волана - дрегерът й удари 3,25 промила алкохол в кръвта
30/04/2025, Сряда 15:00
5

Погледнете в дланта си: Aко имате тази линия, значи...
30/04/2025, Сряда 14:40
2